Varësia nga fentanili

Me autor Jane Squire MSc

Redaktuar prej Hugh Soames BA

Shqyrtuar nga Michael Por, MD

Çfarë është Fentanyl?

 

Në vitin 2016, u pretendua se droga Fentanyl është më vdekjeprurëse se heroina. Ishte një deklaratë e fortë, por që mund të mos jetë shumë larg të qenit e vërtetë. Fentanyl mund të mos jetë një ilaç që njihet zakonisht nga një person mesatar. Ata që e njohin atë e dinë se është një opioid shumë i fuqishëm që përdoruesit mund të bëhen të varur shumë shpejt.

 

Fentanyl u zhvillua në vitin 1960 nga shkencëtari Paul Janssen. Fillimisht u shit si një ilaç për të trajtuar dhimbjet e moderuara deri në të forta. Mjekët u përshkruajnë Fentanyl pacientëve për trajtim afatgjatë. Për shkak të përdorimit të Fentanyl për qetësimin e dhimbjeve për një kohë të gjatë, përdoruesit mund të bëhen shumë të varur prej tij.

 

Një numër vendesh janë në mes të një krize opioidësh me miliona individë të varur nga droga. Fentanyl është bërë një alternativë opioidësh që individët i janë drejtuar pasi është më i fuqishëm se heroina. Përdoruesit mund të marrin më pak Fentanyl dhe të marrin të njëjtin rezultat nga një dozë më e madhe heroine. Një dozë prej tre mikrogramësh Fentanyl është në gjendje të vrasë një burrë të rritur me madhësi mesatare. Ilaçi është i disponueshëm me recetë dhe në rrugë.

 

Kur përdoret siç duhet, Fentanyl është një qetësues dhimbjesh që mund të jetë jashtëzakonisht afektiv duke ndihmuar pacientët. Sidoqoftë, keqpërdorimi i Fentanyl mund të çojë në varësi afatgjatë dhe potencialisht vdekje.

 

Fentanil dhe opioidet e tjera sintetike janë substancat më të zakonshme të përfshira në mbidozë vdekjet nga droga në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Gjatë një harku kohor shtatëvjeçar (2010-2017), numri i vdekjeve nga mbidoza që përfshin Fentanyl shkoi nga 14.3 përqind në 59.8 përqind.

 

Ekziston një diferencë shumë e vogël midis dozës terapeutike dhe dozës toksike, që do të thotë se është shumë e lehtë të mbidozohet. Fentanyl vepron me shpejtësi brenda trupit dhe mund të shkaktojë shqetësime të frymëmarrjes dhe vdekje shumë më shpejt se barnat e tjera.

 

Si e marrin pacientët Fentanyl?

 

Ilaçi kundër dhimbjeve me recetë vjen në forma të ndryshme. Pacientët mund të marrin Fentanyl duke:

 

 • Njollat ​​e lëkurës
 • Shpërndarja e tabletave nga goja
 • Llak i hundës
 • Lollipop Fentanyl
 • Lozeza për fyt
 • Lëng injektues
 • Shirita filmi të tretshëm

Fentanyl është një medikament me recetë në skemën II që zakonisht përshkruhet për dhimbje të forta, paaftësuese dhe dhimbje pas operacionit. Ekziston një diferencë shumë e vogël midis dozës terapeutike dhe dozës toksike, që do të thotë se është shumë e lehtë të mbidozohet. Fentanyl vepron me shpejtësi brenda trupit dhe mund të shkaktojë shqetësime të frymëmarrjes dhe vdekje shumë më shpejt se barnat e tjera.

Cilat janë efektet anësore të abuzimit me Fentanyl?

 

Një nga grupet më të mëdha të njerëzve që përdorin Fentanyl janë personat e përshkruar për lehtësimin e dhimbjeve. Sa më gjatë që individët të marrin Fentanyl, aq më shumë trupat e tyre mësohen me të. Kjo do të thotë se ata mund të kenë nevojë të marrin doza më të larta për të marrë të njëjtin rezultat të mëparshëm të lehtësimit të dhimbjes. Keqpërdorimi i barit mund të rezultojë nga rritja e dozës. Përdoruesit mund të marrin doza më të larta se sa është përshkruar për të përballuar dhimbjen e tyre.

 

Fentanyl nuk është më efektiv duke marrë doza më të larta. Ai thjesht shkakton rreziqe shëndetësore për individët që marrin doza më të mëdha se sa është e detyrueshme. Megjithatë, Fentanyl shpesh keqpërdoret me farmaceutikë të tjerë duke rritur një koktej të fuqisë dhe toksicitetit.

 

Efektet anësore të abuzimit me Fentanyl përfshijnë:

 

 • Frymëmarrje e ngadaltë / e cekët / e depresionuar
 • Individët hyjnë në koma
 • Pamundësia për të ndjerë dhimbje/humbje të ndjeshmërisë

Edhe pse Fentanyl është një nga barnat më të fuqishme në botë, ai nuk është opioidi më i fuqishëm në planet. Një derivat i Fentanyl i quajtur Carfentanil përdoret kryesisht për të qetësuar elefantët dhe gjitarët e mëdhenj që peshojnë mbi 7,000 kg.

Çfarë i bën Fentanyl trurit?

 

Fentanyl lejon individët të ndiejnë lehtësim dhimbjeje sepse lidhet me receptorët opioid. Këta receptorë gjenden në tru ku kontrollohen dhimbja dhe emocionet. Ashtu si çdo ilaç tjetër, truri evoluon dhe përshtatet me ilaçin që merret. Më pas, ndjeshmëria ndaj ilaçit zvogëlohet dhe toleranca ndaj ilaçit rritet.

 

Fentanyl shtyn kufijtë e trupit për lehtësimin e dhimbjes. Aktualisht është ilaçi më i fuqishëm dhe efektiv për menaxhimin e dhimbjeve në planet, dhe ndërsa toleranca ndaj Fentanyl është më e vështirë për t'u arritur, efektet bëhen më pak me kalimin e kohës, duke e lënë një përdorues në një situatë të rrezikshme dhe të pasigurt. Vetëm disa mikrogramë Fentanyl mund ta vënë trupin e njeriut në mbyllje dhe vdekje.

 

Për të përcaktuar sasinë e mbidozës së Fentanyl në specifika më të qarta, një gram i çdo pluhuri është i barabartë me 1,000,000 mikrogramë.

 

Fentanyl shkakton mosfunksionim të trurit kur merret për periudha të gjata. Receptorët e dopaminës në tru funksionojnë keq tek individët që keqpërdorin opioidet. Kjo i bën përdoruesit të paaftë për të jetuar pa opioidë.

 

Fentanyl-i ndikon në tru në disa mënyra, duke përfshirë:

 

 • Lumturi ekstreme
 • Përgjumje/përgjumje
 • Përzier / vjella
 • Pasiguri/konfuzion
 • Kapsllëk
 • Letargjik/qetësim
 • Problemet e frymëmarrjes
 • Koma/pavetëdije

 

Carfentanil: Akoma më i fuqishëm

 

Edhe pse Fentanyl është një nga barnat më të fuqishme në botë, ai nuk është opioidi më i fuqishëm në planet. Një derivat i Fentanyl i quajtur Carfentanil përdoret kryesisht për të qetësuar elefantët dhe gjitarët e mëdhenj që peshojnë mbi 7,000 kg.

 

Karfentanil vlerësohet të jetë 10,000 herë më i fortë se morfina dhe ka zero përdorim mjekësor për njerëzit.

 

Të dy Fentanyl dhe Carfentanil mund të merren në formë pluhuri dhe përzihen në mënyrë rutinore me droga të rrugës si herion dhe kokainë.

 

A është Izotonitazeni Fentanili i Ri?

 

Izotonitazeni, i njohur më lehtë si ISO ose Toni ka mbledhur edhe më shumë tituj pasi Prokurori i Përgjithshëm i Floridës lëshoi ​​një paralajmërim që lidhte ilaçin me një rritje të mbidozës së barnave. Shumë po e krahasojnë atë me fentanilin dhe rreziku i ISO, pretendohet, është se është shumë herë më i fuqishëm se fentanili.

 

Varësia nga fentanili

 

Individët mund të zhvillojnë lehtësisht një varësi nga Fentanyl ose opioidë të tjerë me një grup të veçantë me rrezik të lartë që janë individë që janë të predispozuar ndaj varësisë për shkak të problemeve shëndetësore. Pacientët fillojnë të përdorin Fentanyl për të ndihmuar me dhimbjen e tyre, por përfundojnë duke e keqpërdorur ilaçin. Varësia ndaj opioideve nuk ndodh vetëm tek njerëzit me probleme me dhimbje fizike. Njerëzit që përjetojnë çrregullime të shëndetit mendor gjithashtu mund të bëhen të varur nga Fentanyl përmes vetë-mjekimi.

 

Ndërprerja e përdorimit të Fentanyl mund të shkaktojë simptoma të rënda të tërheqjes.

 

Simptomat mund të shfaqen brenda disa orëve nga konsumimi i fundit i Fentanyl nga një person dhe përfshijnë:

 

 • Dhimbje të forta të muskujve dhe kockave
 • Pagjumësi dhe pagjumësi
 • Diarre
 • Të vjella dhe nauze
 • Të dridhura të ftohta dhe gunga të patës
 • Spazma të pakontrollueshme të këmbëve
 • Dëshira e madhe për Fentanyl

 

Për shkak të ashpërsisë dhe frikës së simptomave të tërheqjes, individët shpesh përmbahen nga ndalimi i përdorimit të Fentanyl.

 

Trajtim për varësinë nga Fentanyl?

 

Ekspertët theksojnë se nuk ka zgjidhje të shpejtë për varësinë nga Fentanyl. Individët nuk mund të shërohen brenda natës dhe të fillojnë të jetojnë jetën ashtu siç bënin përpara se ta merrnin atë. Është një rrugë e gjatë drejt shërimit nga varësia ndaj Fentanyl. Procesi i rikuperimit nga varësia ndaj opioideve zakonisht zgjat një vit të plotë. Shumë përdorues të opioideve që shërohen marrin pjesë në skemat e mirëmbajtjes mjekësore. Programet i lejojnë përdoruesit të heqin dorë nga Fentanyl ose opioidë të tjerë duke marrë metadon ose buprenorfinë. Programet e mirëmbajtjes mjekësore mbikëqyren nga mjekë, detyra e të cilëve është të ndihmojnë individët të pastrohen.

 

Trajtime të tjera nga varësia ndaj opioideve janë në dispozicion. Trajtimi holistik është i disponueshëm edhe për të varurit nga pjesëmarrësit. Ilaçet dhe joga përdoren nga shumë të varur nga opioidet që shërohen pasi ato forcojnë mendjen dhe trupin. Kombinimi i të dyja praktikave u jep përdoruesve kohë për të reflektuar mbi të kaluarën e tyre dhe për të përmirësuar mirëqenien fizike dhe mendore. Është zbuluar se si meditimi ashtu edhe joga reduktojnë stresin dhe ankthin tek ata që i praktikojnë ato.

 

Së bashku me metodat e tjera të trajtimit për varësinë nga Fentanyl, përdoret psikoterapia intensive që lejon përdoruesit të ndajnë përvojat e tyre. Këshillimi u jep individëve mundësinë për të ndryshuar qëndrimet e tyre ndaj përdorimit të drogës. Ai gjithashtu i lejon përdoruesit të mësojnë për një jetë të shëndetshme dhe u mundëson atyre të qëndrojnë në mjekim.

 

Tre terapi që mund të kenë efekt të jashtëzakonshëm te përdoruesit e Fentanyl përfshijnë:

 

 • Terapi njohëse e sjelljes
 • Menaxhimi i kontigjencës
 • Intervista motivuese

 

Të tre terapitë mund të përmirësojnë këndvështrimin e një individi dhe të ndryshojnë perceptimin e tyre për Fentanyl.

 

Detoksifikimi i fentanilit

 

Individët që përjetojnë varësinë nga Fentanyl duhet të flasin me mjekun e tyre për reduktimin e konsumit të tyre. Është e rëndësishme të konsultoheni me një Mjeku që ka trajnime të vazhdueshme për Varësitë. Pacientëve mund t'u përshkruhet një medikament për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të mundshme të tërheqjes, megjithëse do të preferohet një detoksifikim i mbikëqyrur nga mjekësia në një spital ose një institucion rehabilitimi spitalor. Detoksiku i Fentnyl është veçanërisht i pakëndshëm dhe kërcënues për jetën.

 

Naltreksoni për varësinë nga Fentanyl

 

Naltreksoni ka një përdorim të dyfishtë në rastet e Fentanyl. Së pari, mundet kthen me shpejtësi mbidozën e opioideve nëpërmjet injeksionit ose sprejit nazal Narcan ® përdoret në mënyrë rutinore nga First Responders. Naltreksoni mund të përdoret gjithashtu për të ruajtur shërimin afatgjatë nga varësia ndaj Fentanyl.

 

Megjithëse Naltrexoni përdoret zakonisht për të trajtuar varësinë nga Fentanyl, ai nuk ndalon dëshirat për këtë ilaç. Për këtë arsye, trajtimi me Naltrexone për varësinë nga Fentanyl zakonisht fillon pas fazës së detoksifikimit dhe tërheqjes, dhe vetëm nën mbikëqyrjen mjekësore.

 

Naltrexone është një pilulë e zakonshme me emrin e markës, e përshkruar zakonisht nën emrat e markave ReVia dhe Depade dhe disponohet në Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Evropë. Forma e injektueshme, me çlirim të zgjatur të barit është shpesh shitet me emrin Vivitrol dhe disponohet në forma të ndryshme në varësi të sasisë së mjekimit të kërkuar në ditë.

 

Një formë tjetër e Naltrexone është një lloj implanti që përdoret në trajtim që ka formën e një pelet të vogël dhe futet në murin e poshtëm të barkut. Pajisja lëshon një sasi konstante të Naltreksonit kur implantohet dhe ilaçi mund të administrohet gjithashtu përmes një lëshimi të zgjatur me injeksion çdo muaj.

 

Vdekjet e personazheve të famshëm të Fentanyl

 

Disa muzikantë të njohur kanë humbur vitet e fundit nga fentanili.

 

 • Mac Miller, një muzikant dhe producent amerikan u mbidozë aksidentalisht me fentanil, kokainë dhe alkool më 7 shtator 2018 në moshën 26-vjeçare.
 • Tom Petty, një këngëtar amerikan kantautor i mbidozuar më 2 tetor 2017 me një koktej fentanili dhe oksikontina.
 • Muzikanti Prince vdiq në vitin 2016 në moshën 57-vjeçare nga një fentanil aksidental dhe. vikodina mbidozë.
 • Anthony Durante, një mundës profesionist, përjetoi një mbidozë aksidentale me fentanil në vitin 2003 në moshën 36-vjeçare.

Qendra e Varësisë

Qendra e Varësisë

Kuptimi i varësisë

Dhënie pas

Varësia nga Xanax

Kuptimi i varësisë nga Xanax

Varësia ndaj Crack dhe Trajtimi

Kuptimi i varësisë ndaj plasaritjes

Varësia nga heroina

Kuptimi i varësisë nga heroina

Varësia nga fentanili

Varësia nga fentanili

Varësia nga vikodina

Kuptimi i varësisë nga Vicodin

Varësia nga OxyContin

Varësia nga Oksikontina

Varësia nga trazodoni

Varësia nga trazodoni

Varësia nga kodeina

Varësia nga kodeina

Varësia nga kokaina

Varësia nga kokaina – Shenjat, simptomat, rreziqet dhe trajtimi

Varësia e kryqëzuar

Varësia e kryqëzuar

Varësia nga Vivitrol

Vivitrol

Varësia nga propofoli

Varësia nga propofoli

Varësia nga Gabapentina

Varësia nga Gabapentina

Varësia nga Wellbutrin

Gërhitja Wellbutrin

Varësia nga Dexedrine

Varësia dhe Trajtimi i Dexedrinës

Varësia kundër depresionit

Varësia kundër depresionit

Varësia nga Adderall

Efektet afatgjata të Adderall

Testi i ADN-së për varësinë

Testi i ADN-së për varësinë

Varësia nga rumi

Varësia nga rumi

Gambling Addiction

Ludopathy

Varësia nga adrenalina

Varësia nga adrenalina

Varësia nga alkooli

Përkufizimi i një alkoolisti

Shkenca e varësisë

Kuptimi i shkencës së varësisë

Varësia nga barërat e këqija

Si të ndaloni duhanin barërat e këqija

Varësia e sheqerit

Varësia e sheqerit

Ushqimet që duhen shmangur përpara një testi të drogës

Ushqimi që duhet shmangur përpara një testi të drogës

Varësia nga droga rozë

Droga rozë

Terapia e artit për varësinë

Terapia e artit për varësinë

Varësia nga gënjeshtra

Varësia nga gënjeshtra

Sa kohë qëndrojnë drogat në sistemin tuaj?

Sa kohë qëndrojnë drogat në sistemin tuaj

Filma rreth varësisë

Filma rreth varësisë

I varur nga paratë

I varur nga paratë

Varësia ndaj blerjeve

Varësia ndaj blerjeve

Përditësimi i fundit: 10 shkurt 2022

Farmakologjia Fentanyl

Fentanyl është një opioid sintetik i fuqishëm me veti analgjezike dhe anestetike. Fentanil lidhet në mënyrë selektive dhe aktivizon mu-receptorin në sistemin nervor qendror (CNS) duke imituar kështu efektet e opiateve endogjene.

 

Fentanyl është deri në 100 herë më i fuqishëm se Morfina e klasës farmaceutike. Është një ilaç me recetë në skemën II që zakonisht përshkruhet për dhimbje dhe dhimbje të forta, paaftësuese pas operacionit.

 

Nëse vuani nga probleme të shëndetit mendor dhe sjellje kompulsive, a terapisti ose këshilltari mund të jetë në gjendje të ndihmojë.

Brand Name

fentanil

Emrat e markave për Fentanyl

Abstral, Actiq, Duragesic, Fentora, Lazanda, Sublimaze, Subsys

Emrat e rrugëve për Fentanyl

Apache, China Girl, China Town, Goodfellas, He-Man, Jackpot, King Ivory, Murder 8, Tango & Cash

Varësia nga Fentanyl në lajme

Pas vitesh presioni amerikan, Kina po ndërmerr hapa për të mbyllur furnizimin e paligjshëm të opioideve sintetike vdekjeprurëse. Por mos prisni një fund të mbidozimeve…Klikoni për të lexuar më shumë]

Një javë pas datës së fundit në Hollywood Bowl, Tom Petty kishte vdekur. 66-vjeçari kishte tepruar aksidentalisht duke përzier medikamente të ndryshme. Ai që fajësoi familja Petty: fentanil, një opioid sintetik jashtëzakonisht i fuqishëm 30 deri në 50 herë më i fuqishëm se heroina…[Klikoni për të lexuar më shumë]

Në qendër të çështjes së Martinit janë pilulat e falsifikuara që shpesh i ngjajnë oksikodonit me recetë, por në vend të kësaj përmbajnë fentanil, një opioid sintetik që mund të bëhet fatal edhe në doza të vogla...[Klikoni për të lexuar më shumë]

Prince vdiq në vitin 2016, në moshën 57-vjeçare, nga një mbidozë aksidentale e ilaçit qetësues fentanyl, një opioid i fuqishëm...[Klikoni për të lexuar më shumë]

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.