A është Rehab një opsion për trajtimin e çrregullimeve të të ngrënit?

Me autor Hugh Soames

Redaktuar prej Aleksandër Bentli

Shqyrtuar nga Michael Por

Trajtim rehabilitues për çrregullimet e të ngrënit

 

Çrregullimet e të ngrënit nuk janë të rralla dhe nuk kufizohen në një gjini apo grupmoshë. Çdokush është i prirur për të zhvilluar një marrëdhënie të vështirë me ushqimin, trupin e tij dhe stërvitjen. Disa njerëz mund të jenë më të prirur ndaj kësaj për shkak të kushteve të tjera të shëndetit mendor, por të gjithë kanë gjëra që nuk i pëlqejnë tek vetja dhe dëshirojnë që ato të mund të ndryshojnë. Kjo dëshirë për të ndryshuar diçka në lidhje me pamjen tuaj fizike, në disa raste, mund të përshkallëzohet në një çrregullim ekstrem që rrotullohet rreth ushqimit.

 

Sapo dikush të ketë zhvilluar një çrregullim të të ngrënit, mund të jetë e vështirë të shpëtosh pa ndihmën e duhur profesionale. Çrregullimet e të ngrënit kanë të bëjnë gjithçka me mendjen tonë dhe mënyrën se si mendojmë dhe vizualizojmë veten. Për këtë lloj sëmundjeje mendore, jo vetëm që duhen bërë ndryshime fizike, por duhet të ndryshojnë edhe ndryshimet mendore dhe zakonet.

 

Është mirë të dëshirosh të jesh i shëndetshëm dhe në formë. Përgjigja fizike që trupi ynë ka për të qenë të shëndetshëm dhe për të ngrënë ushqim të mirë është pozitive. Na bën të ndihemi mirë brenda dhe jashtë. Problemi lind kur ajo dëshirë pushon së qeni diçka që ju e zbatoni në jetën tuaj për t'ju bërë të ndiheni mirë dhe ju bëheni të fiksuar pas numrit në peshore, sasisë së ushqimit që hani dhe centimetra rreth trupit tuaj.

 

Simptomat tipike të një çrregullimi të të ngrënit përfshijnë:

 

 • luhatje humori
 • kontrolle të shpeshta të pasqyrave
 • dietë obsesive
 • tërheqja nga aktivitetet dhe miqtë e pëlqyer më parë
 • duke hequr grupe të tëra ushqimore
 • anashkalimi i vakteve/porcione jashtëzakonisht të vogla
 • ritualet e ushqimit
 • nuk më pëlqen të hahet para të tjerëve
 • Mendimet dhe sjelljet obsesive që e bëjnë jetën tuaj të rrotullohet rreth peshës, ushqimit dhe dietës
 • luhatjet e peshes
 • problemet gastrointestinale
 • perioda të humbura/të parregullta
 • marramendje/të fikët
 • ndjenja e ftohte
 • problemet me gjumin
 • kallot e gishtave (duke shkaktuar të vjella)
 • thonj të brishtë, rënie flokësh, lëkurë të thatë
 • zgavra, njollë e dhëmbëve
 • dobësi muskulore
 • lëkura e verdhë
 • infeksione/sistemi imunitar i dëmtuar

 

Efektet e një çrregullimi të të ngrënit, pavarësisht se cili (Anoreksia, Bulimia, Ortoreksia, Ngrënia e tepërt) janë të gjitha serioze dhe të gjitha mund të kenë një ndikim afatgjatë në mirëqenien dhe shëndetin tuaj. Mund të ketë dallime të vogla midis secilit prej çrregullimeve të të ngrënit, por efektet që ato kanë në shëndetin tuaj mendor dhe fizik janë serioze. Nëse dyshoni se ju ose dikush që e doni ka zhvilluar një marrëdhënie e dobët me ushqimin dhe peshën e tyre, ekziston trajtim profesional i disponueshëm pavarësisht nëse zgjidhni rehabilitimin spitalor ose terapinë ambulatore. Dhe sa më shpejt ta kërkoni atë, aq më i mirë do të jetë rezultati.

 

Trajtimi mund të vijë në të gjitha format dhe madhësitë, por zakonisht do të përfshijë variacione të tre kategorive të ndryshme: terapi psikologjike, ushqyerja/kujdesi shëndetësor, dhe mjekim. Ju mund të kërkoni të tre kategoritë ose mund të kërkoni vetëm dy prej tyre. Shumica e rasteve do të përfshijnë të paktën ndihmën psikologjike dhe edukimin e të ushqyerit dhe kujdesin shëndetësor. Jo të gjitha rastet do të kenë nevojë për mjekim. Varet vetëm nga ju dhe situata juaj.

Opsionet e trajtimit të rehabilitimit të çrregullimeve të të ngrënit

 

Ndihmë psikologjike për trajtimin e çrregullimeve të të ngrënit

 

Çrregullimet e të ngrënit nuk ndikojnë vetëm në trupin tuaj. Ato ndikojnë edhe në mendje. Ju do të keni nevojë për ndihmë profesionale për të riformuar mentalitetin dhe zakonet tuaja rreth ushqimit dhe peshës. Mund t'ju ndihmojë të krijoni zakone të shëndetshme dhe të shpëtoni nga ato të pashëndetshme. Mund të riformësojë mënyrën se si e shikoni veten ose të kritikoni veten në pasqyrë se ndiheni të shëndoshë. Mund t'ju japë një mekanizëm të shëndetshëm përballues për t'u marrë me problemet që lindin.

 

Ekzistojnë disa metoda të ndryshme terapie që mund të përdorni dhe mund të përdorni një kombinim të të treve nëse zgjidhni. Terapia kognitive-sjellëse është një metodë që përdoret për shumë sëmundje mendore. Ai do të përcaktojë sjelljet dhe ndjenjat që ka të ngjarë të kenë zgjatur ose shkaktuar çrregullimin tuaj të të ngrënit. Mësimi rreth këtyre mendimeve dhe ndjenjave mund t'ju ndihmojë të analizoni sjelljen tuaj kur jeni jashtë botës dhe keni të bëni me diçka që po shkakton.

 

Terapia e bazuar në familje përfshin familjen tuaj nëse kjo është diçka që ju mendoni se do të ishte e dobishme. Ata janë shpesh sisteme mbështetëse dhe marrja e tyre si pjesë e terapisë suaj mund të jetë e dobishme për llogaridhënien. Grupi CBT është i ngjashëm me terapinë konjitive të sjelljes të listuar më sipër, por do të përfshijë të tjerët që janë në një varkë të ngjashme si ju. Diskutimi i ndjenjave dhe sjelljeve të ngjashme me njerëz që luftojnë si ju mund të jetë shumë katartik.

 

Ushqyerja/Kujdesi shëndetësor për trajtimin e çrregullimeve të të ngrënit

 

Dietologët dhe profesionistët e tjerë të kujdesit shëndetësor janë ata që do t'ju nevojiten për të ndihmuar në krijimin e një plani dhe modeli të shëndetshëm ushqimi. Ju ka të ngjarë të keni nevojë të shihni një mjek për të ndihmuar me çdo lloj problemi mjekësor që ka lindur për shkak të çrregullimit të të ngrënit. Këta janë njerëzit që do të ndihmojnë në krijimin e një plani kujdesi për ju ndërsa ecni përpara me procesin.

 

Medikamente për trajtimin e çrregullimeve të të ngrënit

 

Jo të gjithë kanë nevojë për mjekim për çrregullimin e të ngrënit dhe mjekimi nuk i shëron çrregullimet e të ngrënit. Medikamentet në këtë skenar përdoren së bashku me terapinë. Ata janë shpesh ilaçe antidepresive dhe mund t'ju ndihmojnë të përballeni me depresionin, ankthin dhe simptoma të tjera që përkeqësojnë çrregullimin tuaj të të ngrënit.

 

Hospitalizimi/Trajtim Rehab Rezidencial

 

Në disa raste, shumë njerëz do të duhet të ndjekin një trajtim rezidencial ose të kalojnë kohë si pacientë të shtruar në një spital për çështje mjekësore. Trajtimet rezidenciale janë krijuar posaçërisht për kujdesin afatgjatë të çrregullimeve të të ngrënit dhe ka të ngjarë të jetoni me të tjerë që kanë sëmundje të ngjashme. Shtrimi në spital zakonisht përfshihet nëse komplikimet mjekësore të lidhura me çrregullimin tuaj të të ngrënit janë serioze dhe kërkojnë kujdes intensiv mjekësor.

 

Programet ditore për trajtimin e çrregullimeve të të ngrënit

 

Ka programe spitalore dhe objekteve të çrregullimeve të të ngrënit që funksiononi sikur të ishit pacient i jashtëm. Këtu hyni çdo ditë ose disa herë në javë për udhëzime të ngushta ose terapi grupore. Këto programe ditore mund të përfshijnë gjithashtu kujdesin mjekësor dhe terapinë familjare. Ju e kaloni ditën në institucion dhe merrni si variacionin e terapisë ashtu edhe edukimin mbi ushqyerjen në një vend - shpesh me të tjerë që po kalojnë gjithashtu procesin e rikuperimit.

 

Kujdesi afatgjatë shëndetësor për trajtimin e çrregullimeve të të ngrënit

 

Në disa raste të rënda, ata që janë shëruar nga një çrregullim i të ngrënit do të kenë nevojë për trajtim afatgjatë. Ky trajtim afatgjatë është ose ambulator ose spitalor, por kërkohet sepse çështjet mjekësore që u shkaktuan nga çrregullimi i të ngrënit nuk mund të zgjidheshin me çrregullimin e të ngrënit. Ato janë çështje shëndetësore me të cilat individi ka të ngjarë të jetojë gjatë gjithë jetës së tij.

 

Pavarësisht se për çfarë trajtimi keni nevojë, ju po ndërmerrni një hap të rëndësishëm. Hapi i parë është gjithmonë më i vështiri, por nuk jeni vetëm në rimëkëmbjen tuaj dhe ia vlen koha dhe mundi që do t'ju duhet për t'u rikuperuar nga çrregullimi juaj i të ngrënit.

 

I mëparshëm: Ngacmimi dhe çrregullimet e të ngrënit

Tjetër: Kuptimi i Bigoreksisë

Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.