Testi i ADN-së për varësinë

Me autor Matthew Idle

Redaktuar prej Aleksandër Bentli

Shqyrtuar nga Dr Ruth Arenas

Testi i ADN-së për varësinë

 

Ndërsa të kuptuarit e varësisë dhe gjenetikës përmirësohet, mundësia e një testi të ADN-së për varësinë është diçka që shumë e konsiderojnë shumë reale. Ashtu si tiparet fizike si ngjyra e flokëve dhe sëmundjet fizike si sëmundjet e zemrës mund të shfaqen në familje, është identifikuar një predispozitë familjare ndaj varësisë.1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3506170/.

 

Vështirësia, natyrisht, zbret në argumentin e natyrës v. ushqej; nëse dikush rritet me një prind alkoolik, a do të ishin gjenet apo edukimi i tij që e çon atë në një alkoolizëm?

 

Nuk është e vështirë të gjesh shembuj për të mbështetur pothuajse çdo pikëpamje në një debat mbi natyrën v. ushqej. Ka shumë të varur nga familjet pa histori varësie, dhe shumë që nuk kanë vuajtur kurrë një varësi, pavarësisht nga një histori familjare e trazuar. Drejtuesit e varësisë janë të komplikuar dhe kërkimi po shkon drejt përgjigjes se nuk është vetëm rezultat i natyrës apo edukimit, por i natyrës. ushqej.

 

Epigjenetika - si mjedisi formon ADN-në tonë

 

Epigjenetika është një fushë e shkencës që merr në konsideratë se si mjedisi formon ADN-në tonë, ose më saktë se si ADN-ja jonë shprehet. Koncepti është relativisht i thjeshtë, që megjithëse ADN-ja jonë është e pandryshueshme, ajo mund të ketë shprehje të ndryshme në varësi të mjedisit tonë. Në disa situata, për shembull, një person mund të prodhojë përmasa të ndryshme të produkteve të ADN-së, të tilla si proteinat që lidhen me varësinë.21.K. Blum, Përfitimet e rezultatit të rrezikut të varësisë gjenetike (GARSTM) testimi në çrregullimin e përdorimit të substancave (SUD) – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6128289/.

 

Kjo mund të shpjegojë pse disa nuk rriten për t'u bërë të varur, por të tjerët zhvillojnë një varësi më vonë në jetë; ata po i përgjigjen sa më shumë mjedisit të tyre sa janë trashëgimia e tyre gjenetike.

 

Kompleksiteti i gjenetikës do të thotë që ne jemi ende duke bërë zbulime. Një sekuencë e ADN-së njerëzore përmban gati tre miliardë çifte bazash, ose të cilat 99.9% janë identike në çdo njeri, por kjo ende lë tre milionë dallime të mundshme dhe shumë prej tyre do të ndërveprojnë. Pra, ndërsa gjenet që formojnë pamjen fizike mund të mos kenë ndikim në varësinë, ato që ndikojnë në shëndetin dhe funksionin tuaj mendor mund të kenë. Predispozicioni juaj gjenetik ndaj gjërave të tilla si stresi dhe depresioni mund të kenë ndikim në faktin nëse bëheni të varur.

Gjenet e varësisë

 

Deri më tani janë zbuluar të paktën 10 variacione gjenetike që duket se kanë një lidhje të drejtpërdrejtë me varësinë. Shumica e tyre janë të lidhura me rrugët e lidhura me dopaminën në tru. Kjo përputhet me shkencën në zhvillim të varësisë e cila është e fokusuar në mënyrën se si truri rilidh rrugët e shpërblimit për të shkaktuar një varësi32.C. Pimms, gjenet tuaja dhe varësia – Harvard Health, Harvard Health.; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.health.harvard.edu/blog/your-genes-and-addiction-2019012815730.

 

Përdorimi i një testi të ADN-së për varësinë që kërkon këto shënues gjenetikë mund të sugjerojë nëse një individ është i ndjeshëm ndaj varësisë. Megjithatë, duke qenë se vetëm 10 nga tre miliardë çiftet e bazave në ADN-në e tyre, ka ende debat mbi sa saktësisht ndikim kanë ato. Dhe kjo është para se të merrni parasysh shumëllojshmërinë pothuajse të pafund të faktorëve mjedisorë.

Sa i dobishëm është një test i ADN-së për varësinë

 

Nëse një test i ADN-së sugjeronte një më të lartë rreziku i varësisë, ka disa hapa që një individ mund të ndërmarrë. Duke pranuar rrezikun më të lartë gjenetik, ata mund të përpiqen të zbusin predispozitën e tyre duke kontrolluar faktorët mjedisorë.

 

Ndoshta hapi më i rëndësishëm do të ishte kujdesi për veten. Ekziston një lidhje midis gjërave si shëndeti i dobët mendor dhe stresi dhe varësia. Marrja e hapave shtesë për të qenë të vetëdijshëm për çdo problem dhe adresimi i tyre në kohë mund të ndihmojë, për shembull, duke shmangur tundimin për të vetë-mjekuar për t'u marrë me depresionin, por, në vend të kësaj, duke kërkuar ndihmë profesionale menjëherë.

 

Mund të jetë gjithashtu e arsyeshme të shmangni varësitë e mundshme dhe situatat që mund t'i përmbajnë ato. Kjo mund të nënkuptojë shmangien e situatave sociale ku ka përdorim rekreativ të drogës ose kufizimin e marrjes së alkoolit kur jeni jashtë.

 

Megjithatë, disa kërkime kanë treguar se njohuritë e ofruara nga një test i ADN-së për varësinë mund të mos jenë të dobishme. Studimet kanë treguar se, kur iu paraqit informacioni, marrësit treguan nivele të rritura të negativitetit dhe ndjenja të humbjes së kontrollit.

 

Për disa, varësia kaloi nga të qenit një mundësi abstrakte në diçka që ishte e mundshme, apo edhe e sigurt. Nuk është e vështirë të shihet se si një ndjenjë e tillë fatalizmi mund të çojë në varësi që nuk do të kishin ndodhur nëse ata do të kishin mbetur injorantë.

Alternativat ndaj testeve të ADN-së për varësinë

 

Ka shumë faktorë që mund të paralajmërojnë për një predispozicion më të lartë ndaj varësisë pa kryer një test ADN-je. Më e dukshme është një histori familjare e varësisë, dhe ata me një histori të tillë mund të dëshirojnë të kujdesen për substancat dhe sjelljet e varësisë. Kjo mund të nënkuptojë abstinencë ose motive të dyshimta kur merrni pjesë në një aktivitet të varur.

 

Shëndeti mendor mund të tregojë gjithashtu një rrezik të varësisë. Nuk është e qartë nëse kjo është për shkak të një lidhjeje midis shëndetit mendor dhe varësisë ose thjesht sepse shëndeti i dobët mendor mund të rezultojë në sjellje të varësisë si një formë e vetë-mjekimi. Përsëri, është e dobishme për këdo që përjeton probleme të shëndetit mendor të mbetet i vetëdijshëm për arsyet dhe motivet prapa çdo aktivi potencialisht të varur që ata ndërmarrin.

 

Së fundi, ka disa të dhëna fizike në shkencën e varësisë. Aftësia e trupit për të metabolizuar barnat do të ndikojë në sjellje. Për shembull, aziatikët lindorë janë përgjithësisht më të ngadaltë në përpunimin e alkoolit, duke rezultuar në pasoja më të këqija dhe, nga ana tjetër, duke reduktuar prevalencën e abuzimit me alkoolin. Të mos vuash nga hangover, ose nga efektet negative të ndonjë droge, mund të jetë një shenjë për të kufizuar marrjen, në vend që të kënaqesh në tepricë.

E ardhmja për testimin e ADN-së dhe varësinë

 

Është e vështirë të arrihet në përfundimin se aktualisht ka ndonjë vlerë në testimin e ADN-së për varësinë. Ka thjesht shumë gjene dhe faktorë të tjerë që rezultatet të jenë domethënëse. Në të vërtetë, provat sugjerojnë se efekti psikologjik në sjellje mund të jetë shumë më i madh se përfitimet që sjell njohuria. Në vend të kësaj, është më mirë të veprohet sipas informacionit më të disponueshëm, si historia familjare dhe mjedisi.

 

Megjithatë, ndërsa shkenca përparon, ka të ngjarë që përfundimisht të ekzistojë një test më kuptimplotë. Ndoshta vendi i parë që do të përdoret dhe do të jetë i dobishëm është të ndihmojë në informimin e trajtimit mjekësor. Një kuptim më i mirë i predispozicionit të një individi ndaj varësisë mund të ndihmojë në përcaktimin e trajtimit mjekësor, zgjerimin ose ngushtimin e duhur të opsioneve të mjekimit.

 

Testet e ADN-së për varësinë nuk janë plotësisht të gatshme për përdorim të gjerë. Dhe edhe kur përmirësohen, ata do të jenë në gjendje të tregojnë vetëm një predispozitë dhe jo të parashikojnë të ardhmen. Për shumicën e njerëzve, i gjithë informacioni që u nevojitet do të vijë nga ajo që ata tashmë dinë për familjen e tyre dhe nga përvoja e tyre.

 

Previous: Shkenca e varësisë

Next: Varësia dhe Trajtimi i Dexedrinës

  • 1
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3506170/
  • 2
    1.K. Blum, Përfitimet e rezultatit të rrezikut të varësisë gjenetike (GARSTM) testimi në çrregullimin e përdorimit të substancave (SUD) – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6128289/
  • 3
    2.C. Pimms, gjenet tuaja dhe varësia – Harvard Health, Harvard Health.; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.health.harvard.edu/blog/your-genes-and-addiction-2019012815730
Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.