Kuptimi i rehabilitimit emocional

Kuptimi i rehabilitimit emocional

 

Ne shpesh e lidhim termin 'rehab' me individë që luftojnë me çështjet e drogës dhe alkoolit. Këto rehabilitime marrin shumë vëmendje mediatike për shkak të shumë personave të profilit të lartë që i ndjekin ato. Një rehabilitim që nuk merr të njëjtën njohje nga media është rehabilitimi emocional.

 

Rehabilitimi emocional është i ngjashëm me format e tjera të rehabilitimit, por gjithashtu ndryshon në shumë mënyra. Ajo tërheq njerëz nga të gjitha sferat e jetës dhe shumë persona të profilit të lartë marrin pjesë në rehabilitimin emocional për të adresuar çështje që kanë ndryshuar jetën e tyre.

 

Emocionet e një personi mund të ndikohen nga ngjarjet e jetës. Emocionet mund të ndikohen nga vdekja e një personi të dashur, një çështje mjekësore ose stresi nga puna.

 

Ashtu si varësia, emocionet mund të marrin kontrollin e jetës suaj, duke e bërë të vështirë funksionimin si më parë. Rehabilitimi emocional u krijua për t'ju ndihmuar të merrni përsëri kontrollin e jetës tuaj dhe të përballeni me problemet e shëndetit mendor.

 

Një qendër rehabilitimi emocional mund të krahasohet me një strukturë rehabilitimi fizik. Procesi është i ngjashëm, por në vend që të rregulloni trupin tuaj fizik, ju po trajtoni çështjet emocionale që shkaktuan pikëllim, stres, ankth, djegie ose ndonjë nga emocionet e tjera që prekin kaq shumë njerëz në botë sot.

 

Çfarë është Rehabilitimi Emocional?

 

Procesi i rehabilitimit emocional përfshin një sërë hapash që ju çojnë në dhimbjen e humbjes. Në fund, ju ktheheni në një vend të shëndetshëm dhe jeni në gjendje të jetoni edhe një herë pa problemet që ju kanë prekur më parë.

 

Ndërsa shumë qendra të rehabilitimit emocional fokusohen në humbje dhe pikëllim, kjo formë e rehabilitimit nuk është vetëm për këto emocione. Përveç klientëve që vuajnë nga humbja dhe pikëllimi, një rehabilitim do të trajtojë gjithashtu individë që përjetojnë djegie dhe stres. Shpesh, djegia dhe stresi shkaktohen nga puna dhe karriera e zënë.

 

Rehabilitimi emocional është një mjet për t'ju ndihmuar të shmangni rikthimet e ardhshme nga problemet e shëndetit mendor11.M. Dorow, M. Löbner, A. Pabst, J. Stein dhe SG Riedel-Heller, Frontiers | Preferencat për trajtimin e depresionit duke përfshirë ndërhyrjet e bazuara në internet: Rezultatet nga një mostër e madhe e pacientëve të kujdesit parësor, kufij.; Marrë më 7 tetor 2022, nga https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00181/full. Që nga pandemia COVID-19, bota ka mësuar shumë më tepër për çështjet e shëndetit mendor dhe shkaktarët që shkaktojnë avari. Tani, më shumë se kurrë, shoqëria po punon për t'u marrë me efektet e shëndetit mendor.

 

Vetëm pesë vjet më parë, shumë njerëz nuk do të kishin kërkuar ndihmë për stresin, ankthin, djegien apo edhe pikëllimin. Megjithatë, në ditët e sotme, njerëzit po marrin ndihmë profesionale dhe po e kthejnë jetën e tyre në rrugën e duhur.

 

Çfarë ndodh në rehabilitimin emocional?

 

Ju do të punoni në forcimin e "muskujt tuaj emocionalë" në rehabilitim. Duke forcuar këta muskuj mendorë, do të zbuloni se si të përballeni me stresin dhe emocionet e forta. Me kalimin e kohës, do të jeni në gjendje t'i përballoni më mirë këto çështje duke ju lejuar të përballeni me sfidat e jetës.

 

Një nga aspektet që duhet përmirësuar është besimi. Rehabilitimi emocional punon për të rindërtuar besimin që keni humbur dhe për të përmirësuar vendosmërinë tuaj. Ju mund të jeni tronditur dikur nga çështje të vogla që ju kanë bërë të vini në dyshim aftësitë tuaja, por pas rehabilitimit emocional, do të jeni në gjendje t'i trajtoni këto probleme të vogla dhe të përballeni me ato edhe më të mëdha.

Sa kohë zgjat rehabilitimi emocional?

 

Rregullimi i emocioneve dhe shëndetit tuaj mendor nuk është një zgjidhje e shpejtë. Shumë herë, individët që kanë pësuar lëndime traumatike thonë se pjesa më e vështirë nuk është të shërosh plagët fizike, por të rregullosh ato mendore. Rehabilitimi emocional mund të marrë kohë ndërsa mësoni të merreni dhe të përballeni me çështjet e shëndetit mendor.

 

Shumë njerëz që vuajnë nga pikëllimi, ankthi, humbja, djegia dhe stresi besojnë se çështjet do të largohen vetë. Ju mund të prisni që të zgjoheni një ditë dhe këto probleme kanë marrë fund. Realiteti është shumë më ndryshe dhe më shpesh problemet përkeqësohen në mënyrë progresive. Duke mos kërkuar ndihmë, ju rrezikoni të vuani nga problemet e shëndetit mendor për pjesën e mbetur të jetës tuaj.

 

Edhe pse afati kohor për rehabilitimin e emocioneve tuaja ndryshon nga personi në person, mund të vëreni ndryshim të menjëhershëm pas seancës së parë me një këshilltar. Papritur, mund ta gjeni veten duke menduar ndryshe ose duke bërë gjëra që nuk i kishit bërë prej vitesh. Kjo nuk do të thotë se rehabilitimi ka funksionuar plotësisht. Kjo do të thotë që ju jeni në rrugën e duhur dhe me punë të vazhdueshme, ju mund të zgjidhni problemet tuaja të shëndetit mendor.

 

Cilët faktorë ndikojnë në kohën tuaj të rikuperimit?

 

Ka disa faktorë që ndikojnë në kohën tuaj të rikuperimit kur merrni pjesë në rehabilitimin për çrregullime emocionale. Faktorët përfshijnë:

 

 • Mosha – Individët e moshuar zakonisht kanë përjetuar më shumë vite emocionesh që kanë krijuar probleme.
 • Zakon - Zakonet mund të ndikojnë në kohën që duhet për t'u rikuperuar për shkak të ngecjes së individëve në rrugët e tyre. Nëse keni punuar vazhdimisht në situata me stres të lartë, mund të keni vështirësi të largoheni nga këto zakone.
 • Gjinia – Burrat janë të njohur për faktin se nuk hapen për çështjet e tyre emocionale. Burrave mund t'ju duhet më shumë kohë për t'u shëruar nga problemet e tyre emocionale për shkak të mungesës së të folurit për to.
 • Shkalla e humbjes - Humbja e një personi të dashur mund të jetë më e madhe për disa njerëz se të tjerët.
 • Vetëndërgjegjësimi – Njohja se sa keq janë prekur emocionet tuaja mund të ndryshojë afatin kohor të procesit të shërimit.
 • Aftësia për të përballuar – Nëse në të kaluarën keni luftuar për të përballuar çështjet dhe emocionet e shëndetit mendor, mund t'ju duhet më shumë kohë për të përpunuar rehabilitimin.
 • Hapja ndaj ndryshimit – Njerëzit që janë të hapur ndaj ndryshimit mund të rikuperohen më shpejt se ata që nuk janë aq të hapur ndaj ndryshimit.

 

Për kë është Rehabilitimi Emocional?

 

Rehabilitimi emocional është ideal për këdo që vuan nga probleme të shëndetit mendor të shkaktuara nga pikëllimi, humbja, ankthi, depresioni dhe djegia. Ka disa shenja që ju vuani nga probleme të shëndetit mendor që duhet të adresohen nga një institucion rehabilitimi.

 

Shenjat që mund të kenë nevojë për rehabilitim emocional përfshijnë:

 

 • Një ndikim në marrëdhëniet
 • Duke luftuar për të përballuar kërkesat e punës
 • Përdorimi i alkoolit dhe drogës për të përballuar stresin dhe/ose ankthin
 • Aktivitetet e jetës së përditshme bëhen dërrmuese
 • Mendime vetëvrasëse

 

Përfitimet e ndjekjes së një rehabilitimi emocional

 

Pasi të keni ndjekur një qendër rehabilitimi emocional, do të keni mjetet dhe aftësitë për të përballuar çështjet që ju shqetësonin më parë. Përveç kësaj, do të mund të përballeni me probleme në të ardhmen kokë më kokë. Pasi t'ju kthehet besimi dhe vendosmëria juaj të përmirësohet, do të jeni në gjendje ta jetoni jetën më plotësisht. Rehabilitimi emocional ju lejon të merrni mbështetjen që ju nevojitet. Do të keni besim të shëndetshëm dhe do të fitoni vetëbesim pozitiv.

 

Disavantazhet e rehabilitimit emocional

 

Shumë kushte që trajtohen në rehabilitimin emocional trajtohen gjithashtu në qendrat e specializuara të varësisë dhe shumë njerëz që ndjekin rehabilitimin emocional priren të kenë disa probleme të tjera. Për shembull, shumë njerëz që vuajnë nga depresioni ose ankthi i padiagnostikuar mund të kenë përdorur drogë dhe alkool për të lehtësuar simptomat e vuajtjes së tyre dhe me kalimin e kohës. Është e zakonshme që të njëjtët individë të kenë zhvilluar tolerancë dhe varësi ndaj këtyre substancave.

 

Ndërsa mund të keni nevojë për rehabilitim të pavarur emocional ose rehabilitim të pavarur të trajtimit të varësisë, shumica e objekteve ofrojnë një përzierje të trajtimit të varësisë dhe trajtimit për çrregullimet që ndodhin bashkë. Kjo quhet Diagnoza e Dyfishtë.

 

Previous: Thirrja e një rehabilitimi

Next: Rehabilitimet e financuara nga shteti

 • 1
  1.M. Dorow, M. Löbner, A. Pabst, J. Stein dhe SG Riedel-Heller, Frontiers | Preferencat për trajtimin e depresionit duke përfshirë ndërhyrjet e bazuara në internet: Rezultatet nga një mostër e madhe e pacientëve të kujdesit parësor, kufij.; Marrë më 7 tetor 2022, nga https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2018.00181/full
Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.