Përkufizimi i një alkoolisti

Me autor Jane squires

Redaktuar prej Aleksandër Bentli

Shqyrtuar nga Michael Por

Përkufizimi i një alkoolisti

 

Të pajtohesh me faktin se ju ose një i dashur mund të keni humbur kontrollin mbi një marrëdhënie me alkoolin mund të jetë dërrmuese. Për shumë njerëz, mund të fillojë i pafajshëm dhe më pas një ditë zgjoheni dhe mund të kuptoni se ju ose dikush që doni e keni të nxehtë përkufizimin e një alkoolisti. Dhe pasi të keni arritur në atë përfundim ose supozim - si ecni përpara? Nëse jeni ju - mund të jetë e vështirë t'i pranoni këto gjëra për veten tuaj. Nëse është dikush që e doni dhe ju intereson, ka të ngjarë të dëshironi të dukeni si i dashur dhe jo gjykues. Kjo linjë mund të jetë e ndërlikuar për të ecur.

 

Pjesa e parë e gjithë këtij procesi është përcaktimi nëse ju ose personi në jetën tuaj ka në të vërtetë një problem11.TF Babor, Klasifikimi i alkoolistëve: Teoritë e tipologjisë Nga shekulli i 19-të deri më sot, PubMed Central (PMC).; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876530/. Kjo mund të jetë e ndërlikuar dhe e ndjeshme. Ju nuk dëshironi të dilni si paragjykues ose duke i akuzuar ata se janë përkufizimi i një alkoolisti ose diçka që nuk është e vërtetë, kështu që ju duhet të keni bërë pjesën tuaj. Ju duhet të hulumtoni ose të bisedoni me profesionistë të mjaftueshëm për të qenë në gjendje t'i paraqisni qartë ato që keni vëzhguar.

 

Sipas Philippa Gold, Drejtoreshë Klinike e Remedy Wellbeing, përkufizimi klinik i një alkoolisti është:

“Varësia fizike nga alkooli në masën që ndalimi i përdorimit të alkoolit do të sillte simptoma të tërheqjes. Në gjuhën popullore dhe terapeutike, termi mund të përdoret gjithashtu për t'iu referuar zakoneve të rrënjosura të pirjes që shkaktojnë probleme shëndetësore ose sociale. Trajtimi kërkon fillimisht t'i jepet fund varësisë fizike dhe më pas të bëhen ndryshime në stilin e jetës që ndihmojnë individin të shmangë rikthimin. Në disa raste, mjekimi dhe shtrimi në spital janë të nevojshme. Varësia nga alkooli mund të ketë shumë efekte serioze në tru, mëlçi dhe organe të tjera të trupit, disa prej të cilave mund të çojnë në vdekje.

 

Kuptimi i shenjave të të qenit alkoolik

 

Një alkoolist është dikush që nuk ka më aftësinë për të kontrolluar konsumimin e alkoolit. Ata shpesh abuzojnë me alkool në mënyrë kompulsive ose pa mendje edhe nëse e dinë se kanë arritur një pikë ku mund t'u duhet të ndalojnë. Alkoolizmi është kronik dhe rikthimi është i zakonshëm.

 

Alkoolizmi mund të diagnostikohet nëse individi plotëson 2 ose më shumë nga zakonet e mëposhtme brenda të njëjtit vit:

 

 • konsumimi i sasive më të larta të alkoolit ose konsumimi për një kohë më të gjatë se sa ishte menduar fillimisht.
 • duke dashur të ndalojë, por duke mos qenë në gjendje ta bëjë këtë.
 • shpenzimi i burimeve dhe kohës për marrjen e alkoolit ose rikuperimin nga përdorimi i tij.
 • dëshirat për alkool
 • pamundësia për të shkuar në punë ose për të përmbushur përgjegjësitë në shtëpi ose shkollë
 • problemet ndërpersonale për shkak të përdorimit të alkoolit
 • duke hequr dorë nga hobi dhe aktivitetet e shijuara më parë për të konsumuar alkool
 • konsumimi i rrezikshëm i alkoolit (ngarje, etj.)
 • nevoja për të rritur sasinë që pini për të ndjerë efektet
 • simptoma të tërheqjes

 

Ky është kriter që përdoret shpesh nga një profesionist për të diagnostikuar dikë me alkoolizëm22.MD Aronson, Përkufizimi i Alkoolizmit | SpringerLink, Përkufizimi i Alkoolizmit | SpringerLink.; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4612-4786-9_2.

 

Ndërsa ky mund të jetë një format i dobishëm për t'u ndjekur, simptomat tuaja ose simptomat e të dashurit tuaj mund të duken gjithashtu se kanë përkufizimin fizik të një alkoolisti:

 

 • mpirje / ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë ose duar
 • i paqëndrueshëm në këmbë
 • mavijosje ose lëndime të pashpjegueshme
 • stomak i mërzitur vazhdimisht
 • skuqje në fytyrë
 • probleme me mëlçinë / ngjyrë të verdhë të lëkurës
 • infeksione/plagë të lëkurës (alkooli dëmton sistemin imunitar)
 • ndryshimi i peshes
 • pamje e çrregullt, lëkurë e dobët, sy të lodhur

 

Alkoolizmi është një sëmundje shumë e rrezikshme nga jashtë, por mund të ketë një ndikim jashtëzakonisht të madh edhe në brendësi të një personi. Pirja kronike mund të çojë në një sasi të konsiderueshme sëmundjesh kronike dhe probleme fizike33.GF Koob, Kornizat teorike dhe aspektet mekanike të varësisë nga alkooli: Varësia nga alkooli si çrregullim i deficitit të shpërblimit – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448980/.

 

Problemet fizike të shkaktuara nga alkoolizmi përfshijnë:

 • probleme me zemrën, presionin e lartë të gjakut, goditje në tru
 • sëmundje melçie
 • problemet e pankreasit
 • kanceri i kokës/qafës, kanceri i ezofagut, kanceri i mëlçisë, kanceri i gjirit, kanceri kolorektal
 • sistemi juaj imunitar i dobësuar shpesh mund të çojë në tkurrjen e sëmundjeve serioze si pneumonia dhe tuberkulozi.

 

Ndërsa këto pika kriteresh të listuara më sipër e bëjnë më të thjeshtë analizimin e vetes dhe nëse keni apo nuk keni problem me alkoolin, mund të jetë e vështirë të dallohen ato tipare tek dikush tjetër.

Gjërat për t'u kujdesur për një partner ose mik që mendoni se mund të ketë problem me alkoolin:

 

 • Lodhje
 • Sjellja e fshehtë
 • Qëndrimi mbrojtës. Kjo mund të ndodhë veçanërisht nëse ata e kanë kuptuar ose mund ta dinë thellë se kanë një problem, por nuk janë ende gati për ta trajtuar atë.
 • Aksidente/gabime/harresa të shpeshta. Alkooli mund të prishë funksionin kognitiv. Kur dikush është aktualisht nën ndikim, aftësia e tij njohëse ndikohet. Kur dikush ka abuzuar me alkool për një periudhë të gjatë kohore ose jashtëzakonisht vazhdimisht, aftësitë e tij njohëse ndikohen edhe kur nuk janë nën ndikim.
 • Shpesh i hutuar
 • Shmang ose harron përgjegjësinë
 • Luhatje humori
 • Nëse vëreni ndryshime të rënda të sjelljes ose fizike kur ata bëjnë një pushim nga alkooli, ka të ngjarë gjithashtu një problem atje

 

Njohja e shenjave që tregojnë se dikush është përkufizimi i një alkoolisti mund të jetë hapi i parë, por do të jetë gjithashtu pjesa më e lehtë e situatës. I dashuri juaj mund të mos jetë gati për bisedë. Ata mund të jenë në mbrojtje. Ata mund të mohojnë. Këto nuk janë reagime të rralla. Është e rëndësishme që ata të dinë se ju vini nga një vend dashurie dhe jo gjykimi.

 

Ndihmoni për të kapërcyer alkoolizmin

 

Nëse dëshironi të ndihmoni partnerin ose të dashurin tuaj, por dëshironi ta bëni atë siç duhet dhe nuk jeni të sigurt se ku të filloni, këtu janë disa mënyra se si mund të përgatiteni dhe të ecni përpara:

 

 • Studioni shenjat dhe simptomat e varësisë ndaj alkoolit. Ju dëshironi të jeni të përgatitur dhe të aftë të vërtetoni atë që mendoni se po ndodh. Lexoni sa më shumë. Vëzhgoni partnerin tuaj. Shkruani sjelljet e tyre.
 • Diskutoni me një profesionist se çfarë doni të bëni, çfarë mendojnë ata që duhet të bëni dhe si mendojnë se duhet t'i qaseni situatës.
 • Shmangni presionin ndaj tyre ose t'i bëni ata të ndihen të sulmuar. Ji i sjellshem.
 • Përdorni fraza që fillojnë me "unë" në vend të "ti". Frazat tuaja tingëllojnë akuzuese.
 • Shmangni etiketat. (alkoolike, e varur)
 • Bëjuni atyre pyetje për atë që ata mendojnë se po ndodh.
 • Afrohuni në një vend privat ku ndihen rehat
 • Përdorni një ton të shqetësuar dhe të kujdesshëm. Shmangni të bërtiturat ose tonet gjykuese të zërit.

 

I dashuri juaj mund të mos e kuptojë ende këtë për veten e tij. Ndoshta e bëjnë dhe thjesht kanë frikë të ndryshojnë. Sido që të jetë, është kaq e mrekullueshme që partneri ose i dashuri juaj të ketë dikë në jetën e tyre që kujdeset mjaftueshëm për ta për të marrë kohë për ta bërë këtë. Ata mund të mos e kuptojnë në fillim, por përfundimisht do ta kuptojnë.

 

Nëse mendoni se mund të keni një problem me alkoolin, atëherë jini të butë me veten dhe kërkoni ndihmën që mendoni se keni nevojë. Nëse dikush që e doni është duke abuzuar me alkoolin, ndihmojeni të ecë përpara drejt marrjes së ndihmës që i nevojitet.

 

Next: Si të ndihmoni një alkoolist

 • 1
  1.TF Babor, Klasifikimi i alkoolistëve: Teoritë e tipologjisë Nga shekulli i 19-të deri më sot, PubMed Central (PMC).; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876530/
 • 2
  2.MD Aronson, Përkufizimi i Alkoolizmit | SpringerLink, Përkufizimi i Alkoolizmit | SpringerLink.; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4612-4786-9_2
 • 3
  3.GF Koob, Kornizat teorike dhe aspektet mekanike të varësisë nga alkooli: Varësia nga alkooli si çrregullim i deficitit të shpërblimit – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448980/
Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.