Ndriçimi i gazit

Me autor Pin Ng

Redaktuar prej Aleksandër Bentli

Shqyrtuar nga Michael Por

Kuptimi i ndriçimit me gaz

 

Ndriçimi i gazit është një term i përdorur rregullisht në psikologji dhe llojet e abuzimeve që mund të durohen. Termi 'gaslighting' është bërë diçka e re për t'u kujdesur, edhe pse koncepti nuk është aspak i ri.

 

Shumë njerëz mund të kenë ndjerë ndjenjat që mund të shkaktojë ndezja e gazit në një marrëdhënie ose konflikt11.GZ Gass dhe WC Nichols, Gaslighting: Një sindromë martesore – Terapia Familjare Bashkëkohore, SpringerLink.; Marrë më 9 tetor 2022, nga https://link.springer.com/article/10.1007/BF00922429, por mund të mos kenë qenë në gjendje të vënë gishtin e tyre, ose t'i përshkruajnë me saktësi dikujt tjetër atë që po ndodhte.

 

Koncepti nuk është i ri në marrëdhënie dhe as fjala, por popullariteti që rrethon fjalën mund të jetë. Ky rizbulim i ndriçimit të gazit ka ndihmuar shumë njerëz të kuptojnë problemet që kanë në marrëdhëniet e tyre. Ajo i ka ndihmuar njerëzit të kuptojnë se shpesh në konflikt, ata nuk janë problemi dhe se realiteti i tyre është po aq i vërtetë sa i partnerit të tyre.

 

Kuptimi i Marrëdhënieve Ndriçimi me gaz

 

Nëse termi ndodh të jetë i ri për ju ose nuk e kuptoni plotësisht, ndezja me gaz është një individ që mohon realitetin e një individi tjetër. Ai përfshin ndezësin e gazit që i thotë gaslightTEE-së se diçka që ata panë ose mbanin mend se kishte ndodhur nuk ndodhi. Nxënësi i gazit mund të mos e kuptojë se po e bëjnë atë, por sjellja e tyre ka një ndikim të madh te personi që po ndezin me gaz.

 

Viktimat e ndezjes së gazit në një marrëdhënie merren me:

 

 • ndjenjat e vetë-dyshimit
 • së dyti duke hamendësuar veten
 • të paaftë për të marrë vendime vetë
 • duke u mbështetur te partneri i tyre për të marrë vendime

 

Si ndodh ndezja e gazit në një marrëdhënie?

 

Ndriçimi i gazit në një marrëdhënie mund të ndodhë me detyra të vogla të përditshme, siç thotë partneri juaj ata rrëmbeu postën kur e dini këtë ju bëri. Dikush që është rregullisht i ndezur me gaz shpesh detyrohet të rregullojë të gjithë këndvështrimin e tij për diçka të tillë edhe nëse e di dhe e mban mend se e kapi vetë postën.

 

Partneri ose miku i tyre vazhdimisht e mohon realitetin e tyre dhe i bind se ai është i pasaktë. Ndriçimi i gazit mund të ndodhë edhe në situata vërtet serioze. Partneri juaj mund të mohojë plotësisht një lidhje apo pabesi, edhe pse ju keni prova përmes faturave financiare. Një person që ndez me gaz dikë në një lidhje mund të bindë dikë që ka prova të forta se ata kanë një lidhje se ata thjesht po imagjinojnë gjëra dhe nuk i kuptojnë paratë aq mirë sa për t'i akuzuar.

 

Ndriçimi i gazit në një marrëdhënie shpesh ngatërrohet si ndjeshmëri dhe nuk janë e njëjta gjë. Dikujt që është me gaz shpesh i bëhet të besojë se është tepër i ndjeshëm ose që mërzitet lehtësisht edhe pse mund të ketë çdo të drejtë të jetë. Ky mohim i vazhdueshëm i realitetit ose i asaj që i bezdisuri beson se është e vërtetë është i mjaftueshëm për të mërzitur ose hutuar këdo.

Shenjat që tregojnë se jeni viktimë e ndezjes së gazit:

 

 • Ju nuk ndiheni mjaftueshëm adekuat për partnerin tuaj dhe filloni të besoni se partneri juaj ka gjithmonë të drejtë dhe ju jeni memec ose jo inteligjent. Kjo nuk është çështja. Partneri, shoku ose anëtari i familjes tuaj thjesht ka një mënyrë që ju bën të mendoni se jeni.

 

 • Njerëzit me gaz shpesh e kanë të vështirë të marrin vendime sepse janë kaq rregullisht të bindur se ajo që ata mendojnë është e gabuar ose e pasaktë.

 

 • Ju kërkoni falje shumë më tepër seç duhet. Përfundimisht, viktimat e ndezjes së gazit bëhen të besojnë se pasaktësia ose realiteti i tyre i rremë është një barrë për ndezësin e gazit.

 

 • Ndiheni tepër të ndjeshëm? Ka të ngjarë të jeni thjesht të mërzitur sepse realiteti juaj po mohohet dhe kjo është plotësisht e kuptueshme.

 

 • Duke vepruar i hutuar apo i çmendur? Të besosh një gjë dhe më pas të të thuhet se është në të vërtetë diçka krejtësisht tjetër? Përpjekja për të mbështjellë kokën rreth diçkaje që keni parë me sytë tuaj që nuk është e vërtetë është e mjaftueshme për ta bërë këdo të ndihet paksa i çmendur.

 

 • Ju justifikoni sjelljen e gazit. Ky person ju ka bindur efektivisht se ai ka gjithmonë të drejtë dhe ju keni gjithmonë gabim. Ky ideal ju bën t'i vendosni ata në një piedestal dhe shpesh do t'i justifikoni sjelljen e tyre, sepse mendoni shumë për ta dhe për mendimin e tyre.

 

 • Diçka ndihet jashtë dhe nuk mund ta vendosni gishtin mbi të. Ju e dini se ajo që keni parë është ajo që keni parë. Ti e di që nuk kanë bërë atë që kanë thënë se kanë bërë, por je i bindur se e ke gabim. Kjo është konfuze dhe është e çuditshme të duhet të ndryshosh plotësisht këndvështrimin tënd për diçka për të cilën ndiheshe fort.

 

A jam viktimë e ndezjes së gazit në një marrëdhënie?

 

Nëse ndonjë prej këtyre skenarëve ju duket i njohur, mund t'ju duhet të rimendoni ose rregulloni këtë marrëdhënie përpara se të dëmtojë shumë shëndetin tuaj mendor. Është e vështirë të afrohesh me një ndezës gazi dhe duhet të dish se si do të shkojë biseda. Mbani mend, në mendjen e tyre ata do të ketë gjithmonë të drejtë dhe ju do të jetë gjithmonë gabim. Ajo që ata mendojnë është realitet aktual dhe ajo që ju mendoni është një version i imagjinuar në mënyrë të rreme i realitetit që është vetëm në kokën tuaj.

 

Për mendjen tuaj, duhet rregulluar, por mund të jetë e vështirë, veçanërisht nëse ky është një anëtar i familjes ose partner afatgjatë.

Narcisist me ndezje gazi

 

Shpesh, ndezësit e gazit janë narcistë abuzues. Kur një narcisist ju ndez me gaz, ai përfshihet në vrasje të karakterit dhe zhvlerëson mendimet, emocionet, perceptimet dhe mendjen tuaj. Qëllimi i ngaslighter është që ta bëjë viktimën të dyshojë në vetvete. Abuzimi me ndezjen e gazit bën që një person të humbasë ndjenjën e identitetit, perceptimit dhe vlerës.

 

Ndriçimi i gazit është një formë narcisizmi dhe tendencash sociopatike pasi ata kërkojnë të fitojnë pushtet mbi dikë. Ajo është një formë e manipulimit psikologjik që përdoret në marrëdhënie për të mbajtur kontrollin mbi një person tjetër. Origjina e termit mund të gjurmohet në një shfaqje britanike në të cilën një burrë abuziv manipulon mjedisin dhe ngjarjet me qëllim që ta bëjë gruan e tij të vërë në dyshim realitetin e saj.

 

Ju zbuloni se ndezja e gazit në një marrëdhënie rrit ritmin, ose bëhet edhe më ekstrem nëse narcisisti që ndez gazin ndihet se mund të jeni gati të largoheni nga situata abuzive.

 

Ndaloni ndezjen e gazit në një marrëdhënie

 

Shkruani një bisedë ku jeni ndjerë sikur jeni të ndezur nga gazi. Çdo detaj, çfarë mbani mend dhe për çfarë u përpoqën t'ju bindin. Zbërthimi i rrëfimeve të detajuara si kjo pasi të kenë ndodhur mund t'ju ndihmojë të kuptoni me të vërtetë dhe të mbështillni kokën rreth asaj që po ndodh.

 

Tregojuni një shoku ose një anëtari të familjes. Nëse jeni duke u gazuar dhe keni marrëdhënie të ngushta me njerëz të tjerë, ata ndoshta e kanë vënë re. Mund t'i pyesni se çfarë mendojnë për dinamikën e marrëdhënies suaj ose nëse janë të vetëdijshëm për ndezjen e gazit në marrëdhënien tuaj. Mund t'u lexoni me detaje situatën dhe bisedën që keni shkruar. Të kesh dikë me të cilin ke një lloj tjetër marrëdhënieje, duke ndihmuar në zbulimin e asaj që po ndodh, mund të jetë jashtëzakonisht tërheqëse.

 

Merrni ndihmë profesionale

 

Flisni me një profesionist për t'ju ndihmuar të mbledhni mjetet që ju nevojiten për të ndihmuar në përballjen dhe ndryshimin e situatës. Personi që ju ndez me gaz ka të ngjarë të ketë dorën e sipërme mbi ju kur bëhet fjalë për konfliktin në marrëdhënie. Edhe nëse e keni kuptuar dhe pranuar që kjo po ndodh, mund të mos keni mjetet dhe fjalët që ju nevojiten për t'ju ndihmuar ta rregulloni atë.

 

Të folurit me një profesionist, të tillë si një këshilltar ose një terapist mund t'ju ndihmojë t'ju jepni mjetet dhe fjalët që duhet t'i thoni personit që ju ndez me gaz. Ata gjithashtu mund t'ju ndihmojnë t'ju udhëzojnë se çfarë ndodh pasi të filloni të diskutoni ndezjen e gazit me ndezësin e gazit. Marrëdhënia mund të përfundojë më së miri, por mund të ketë mënyra për të korrigjuar nëse individi është i gatshëm të punojë gjithashtu.

 

Ndarja e gazit nuk është e re, por kjo nuk do të thotë se është një lajm i vjetër për ju. Ju mund të keni zbuluar së fundmi se kjo është ajo që po ndodh me ju ose me dikë që doni. Nuk është një gjë e lehtë për t'u kapërcyer pasi shpesh përfshin një përçarje të plotë të realitetit të dikujt. Megjithatë, është jetike që të bëhet puna e vështirë sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që të parandalohet dyshimi i mëtejshëm dhe më i përhershëm për veten.

 

Previous: Kujdes nga Narcisti i Fshehtë

Next: Efektet Emocionale të Stonewalling

 • 1
  1.GZ Gass dhe WC Nichols, Gaslighting: Një sindromë martesore – Terapia Familjare Bashkëkohore, SpringerLink.; Marrë më 9 tetor 2022, nga https://link.springer.com/article/10.1007/BF00922429
Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.