NA vs AA

Me autor Matthew Idle

Redaktuar prej Aleksandër Bentli

Shqyrtuar nga Michael Por

NA vs AA

 

Nëse jeni duke luftuar me abuzimin me alkoolin ose substancat, hapi i parë është shpesh më i vështiri. Çfarë përfshin zakonisht hapi i parë? Pranoni se mendoni se keni nevojë për ndihmë dhe ndërmerrni hapat që ju nevojiten për të ecur përpara dhe për ta gjetur atë ndihmë.

 

Kur luftoni me çdo lloj abuzimi me alkoolin ose substancat, terapia në grup është një mjet jashtëzakonisht i fuqishëm. Komuniteti që ndërtoni me njerëz me mendje të njëjtë, të cilët po kalojnë diçka të ngjashme dhe duan ta rregullojnë atë, mund të jetë një katalizator masiv për shërimin dhe aftësinë tuaj për të ndryshuar zakonet tuaja.

 

Shumica e njerëzve shpesh gjejnë turp në varësinë e tyre. Të qenit në gjendje të mblidheni me njerëz në mënyrë anonime ndërsa diskutoni se si dëshironi të përmirësoheni dhe të shëroheni nga problemet tuaja mund të jetë një motivues i madh për të ecur përpara. Shumë njerëz nuk duan t'u bëjnë të ditur të tjerëve se kanë një problem, por megjithatë kanë dëshirë për t'u përmirësuar.

 

Me një nga programet 12 hapash - nuk keni pse. Ju duhet t'i mbani të dhënat tuaja personale private, ndërsa gjithashtu mund të mblidheni me të tjerët në një varkë të ngjashme me ju.

 

Çfarë është AA? Çfarë është NA?

 

Shumica e njerëzve kanë dëgjuar për AA. Alkoolistët Anonim. Është një program me 12 hapa që synon të ndihmojë ata që kanë probleme me alkoolin t'i japin fund konfliktit të tyre me të. Është një mbledhje që synon të ndihmojë ata me probleme të ngjashme duke përdorur përvojën dhe mbështetjen e njëri-tjetrit për ta bërë këtë.

 

Pak më pak e njohur, por jo më pak efektive është NA. Narkotikët Anonim. Ky është një grup që u krijua për shkak të popullaritetit dhe suksesit të AA, por për njerëz që kanë probleme me substanca jashtë alkoolit. Të dy këto programe funksionojnë dhe janë të ngjashëm në shumë mënyra, por janë gjithashtu thelbësisht të ndryshëm në disa. Le t'i ndajmë të dy grupet.

Narkotikë Anonimë VS Alkoolikë Anonim

 

Alkoolistët Anonim u themeluan në vitin 1935 nga nevoja për mbështetje për ata që luftojnë me alkoolin. Gjatë kësaj kohe, trajtimi për varësinë ndaj alkoolit kalohej në një sanitar. AA dëshironte të fuqizonte ata që kishin probleme me alkoolin për të ndihmuar në shërimin e tyre dhe atyre me të cilët bien në kontakt.

 

Nëse keni dëgjuar më parë për Alkoolistët Anonimë, ka të ngjarë të keni dëgjuar gjithashtu për të që quhet një program me 12 hapa. Këta hapa dhe procesi i përfshirë kanë për qëllim të ndihmojnë në udhëheqjen e alkoolistëve gjatë kohës që ata i kanë kushtuar shërimit dhe ndryshimit të zakoneve të tyre.

 

Këta dymbëdhjetë hapa synojnë gjithashtu të ndihmojnë në ndërgjegjësimin e individit jo vetëm për problemin e tij, por edhe mënyrën se si ai ka të ngjarë të ketë ndikuar dhe formësuar jetën e atyre që jetojnë në kontakt të ngushtë me ta. Ata që marrin pjesë në AA mësojnë se si t'i përdorin këto hapa dhe metoda jo vetëm në fushën e varësisë së tyre ndaj alkoolit, por në çdo aspekt të jetës së tyre.

 

Këto çështje shpesh prekin më shumë se një fushë të jetës sonë. Sa më gjatë që dikush merr pjesë, aq më shumë këto aftësi dhe hapa bëhen natyrë e dytë. Ato më pas mund të përdoren për të ndihmuar ata në grup gjatë udhëtimit të tyre gjithashtu.

 

Këto grupe mbështetëse janë arsyeja pse AA është vërtetuar se funksionon. Të gjithë kanë një problem disi të ngjashëm. Ata, më tej, mund të ndihmojnë në udhëheqjen e atyre që janë më të rinj përmes hapave, gjë që nga ana tjetër bëhet pjesë e shërimit të tyre gjithashtu.

 

12 hapat për AA

 

 1. Ne pranuam se ishim të pafuqishëm ndaj alkoolit - se jeta jonë ishte bërë e pamenaxhueshme.
 2. Erdhi të besojë se një fuqi më e madhe se vetvetja mund të na rikthejë në mendje mendje.
 3. Bëmë një vendim për ta kthyer vullnetin dhe jetën tonë në kujdesin e Perëndisë, teksa e kuptuam Atë.
 4. Kemi bërë një inventar moral dhe të patrembur moral për veten tonë.
 5. Pranuar te Zoti, te vetja dhe te një qenie tjetër njerëzore natyra e saktë e gabimeve tona.
 6. Ishin plotësisht të gatshëm që Perëndia të heqë të gjitha këto defekte të karakterit.
 7. Kërkojini Atij me përulësi që të heqë të metat tona.
 8. Bëni një listë të të gjithë personave që ne i kishim dëmtuar dhe u bëmë të gatshëm të bënim ndryshime për të gjithë.
 9. Made drejtpërdrejt ndryshon për njerëzit e tillë kudo që të jetë e mundur, përveç kur të bëni atë do të dëmtojë ata ose të tjerët.
 10. Vazhdimi për të marrë inventarin personal dhe kur ishim gabim menjëherë e pranuam atë.
 11. Kërkuar me anë të lutjes dhe meditimit për të përmirësuar kontaktin tonë të ndërgjegjshëm me Perëndinë, siç kemi kuptuar Atë, duke u lutur vetëm për njohjen e vullnetit të Tij për ne dhe fuqinë për të kryer atë jashtë.
 12. Duke pasur një zgjim shpirtëror si rezultat i këtyre hapave, ne u përpoqëm t'ua përcjellim këtë mesazh alkoolistëve dhe t'i praktikojmë këto parime në të gjitha punët tona.

 

Këto përsëriten gjatë gjithë mbledhjeve ndërsa grupi ecën përgjatë procesit.

 

Narkotikët Anonim

 

Ngjashëm me AA, Narkotikët Anonimë përdor grupet mbështetëse si qendrën e programit të tyre me 12 hapa. Ashtu si AA, ata kanë 12 hapa që ata që kalojnë programin ecin përpara sa herë që marrin pjesë. 12 hapat janë jashtëzakonisht të ngjashëm me ato të renditura më sipër të AA vs NA, por fokusohen në një problem me varësinë në vend të alkoolit. Ata që kanë probleme me alkoolin gjithashtu mund të marrin pjesë në NA.

 

Varet vetëm nga lloji i pjesës qendrore që dëshironi për procesin tuaj. Ashtu si AA, NA fokusohet të pajtohet me çështjet e tyre dhe të kuptojë traumën që ata i kanë shkaktuar vetes dhe ka të ngjarë të shkaktojnë për ata përreth tyre. Ata në grup ndihmojnë një tjetër të ecë përpara dhe përdorin përvojat e njëri-tjetrit për t'i ndihmuar ata të rriten.

 

NA ose AA Cila është e duhura për mua?

 

Dallimi kryesor është se AA është menduar për alkoolistët dhe NA është menduar për ata që merren me abuzimin e substancave të çdo lloji, duke përfshirë varësia nga alkooli.

 

Dallimi tjetër kryesor është ajo mbi të cilën secili grup vendos përgjegjësinë dhe aftësinë për t'u shëruar. Hapi i parë është se ku qëndron ky ndryshim kryesor. AA pranon se ndihet i pafuqishëm ndaj alkoolit dhe NA pranon se ndihet i pafuqishëm ndaj varësisë së tyre. AA shpesh fokusohet në përdorimin e ndihmës së një fuqie më të lartë për të kapërcyer pafuqinë e tyre ndaj alkoolit. NA fokusohet në shërimin e vetvetes individualisht për të ndihmuar në kapërcimin e varësisë.

 

Nëse luftoni me diçka tjetër përveç alkoolit, NA ka të ngjarë të jetë alternativa më e mirë për ju. Nëse keni probleme me alkoolin, secili program mund të jetë një përshtatje e mirë për ju. Varet vetëm nga ajo ku dëshironi të përqendroheni. Për shkak se AA fokusohet në përdorimin e ndihmës së një fuqie më të lartë, shumë njerëz që janë fetarë ose mendojnë se kanë nevojë për ndihmën e diçkaje jashtë vetes do të zgjedhin rrugën e AA. Ata që duan të përqendrohen në tejkalimin e problemeve të tyre me varësinë nga brenda mund të bëjnë më mirë me NA.

 

Të dy programet janë efektive dhe kanë rezultate të vërtetuara për dekada. Ndërsa zgjedhja e programit të duhur për ju është e vlefshme, zgjedhja më e vlefshme që po bëni tani është të ecni përpara dhe të hidhni atë hapin e parë.

 

NA vs AA vs Hapi jo 12

 

Lëvizja rreth programeve me 12 hapa ka qenë në heshtje për dekada të tëra në mesin e specialistëve të varësisë. Por ajo ka marrë një urgjencë të re me miratimin e Aktit të Kujdesit të Përballueshëm, i cili kërkon që të gjithë siguruesit dhe programet shtetërore të Medicaid të paguajnë për trajtimin e abuzimit me alkoolin dhe substancat, duke zgjeruar mbulimin për 32 milionë amerikanë që nuk e kishin më parë atë dhe duke ofruar një nivel më të lartë mbulimi për 30 milionë të tjera.

 

Trajtime të tjera tani janë në dispozicion për shumë e shumë individë dhe grupet mbështetëse me 12 hapa të AA dhe NA tani janë plotësuar nga Grupet e Mbështetjes Psiko-Sociale, Qendrat Ambulatore Intensive dhe Terapia.

 

12 Grupet e hapave kanë themelet e tyre në abstinencë. Sidoqoftë, ekziston një lëvizje reduktuese e dëmit me Suboxone duke shpëtuar vërtet jetë në mbarë botën.

 

Dy qasjet kontradiktore shpesh dekurajojnë individë nga AA, NA, Zvogëlimi i Dëmtimit apo çfarëdo tjetër… dhe është e rëndësishme të shikoni përtej stigmës, turpit, qëndrimeve dhe të bëni gjithçka që funksionon për ju ose për të dashurin tuaj. Të qëndrosh gjallë është zakonisht më e mira. Është një vend i mirë për të filluar. Pavarësisht nga ndjenjat ndaj NA vs AA vs CA dhe të tjerët.

 

Previous: A jam alergjik ndaj alkoolit?

Next: Kuptimi i Delirium Tremens

Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.