Kleitrofobia: Frika nga të qenit i bllokuar

Me autor Matthew Idle

Redaktuar prej Aleksandër Bentli

Shqyrtuar nga Dr Ruth Arenas Matta

Çfarë është kleitrofobia?

Klaustrofobia është një frikë e zakonshme mes njerëzve dhe ndodh kur ju keni një frikë irracionale nga hapësirat e mbyllura. Imagjinoni të hipni në ashensor dhe të keni një atak paniku sepse jeni klaustrofobik. Kleitrofobia është një lloj tjetër frike që njerëzit përjetojnë, megjithatë është pak më ndryshe dhe jo aq gjerësisht e diagnostikuar sa klaustrofobia.1Herringa, Ryan J., etj. "Keqtrajtimi në fëmijëri është i lidhur me qarkun e ndryshuar të frikës dhe rritja e simptomave të brendshme nga adoleshenca e vonë - PMC." PubMed Central (PMC), 4 nëntor 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3839755..

Nëse keni pasur ndonjëherë një frikë irracionale për t'u bllokuar, atëherë do të keni përjetuar Kleitrofobinë. Është një fobi që shumë njerëz e ngatërrojnë me klaustrofobinë për shkak të ngjashmërive të tyre. Ngjashmëria më e dukshme është se njerëzit që vuajnë nga të dyja fobitë kanë frikë nga hapësirat e mbyllura.

Një nga ndryshimet kryesore është se kleitrofobia lidhet me fobitë që ndodhin në muajt e dimrit. Kjo është për shkak të rrezikut të mundshëm për t'u bllokuar në akull ose borë. Një sërë ngjarjesh mund të shkaktojnë kleitrofobi, të tilla si mbyllja në një dhomë të vogël.

Simptomat e kleitrofobisë

Klitrofobia juaj mund të shkaktohet për shkak të mungesës së aftësisë për të shpëtuar nga një dhomë. Megjithatë, nuk janë vetëm hapësira të kufizuara si dhoma që shkaktojnë kleitrofobi. Klitrofobia juaj mund të shkaktohet duke hipur në një makinë dhe duke vendosur një rrip sigurie të ngushtë. Shëtitjet në një park argëtimi, dhoma të mbyllura ose një aparat MRI mund të shkaktojnë gjithashtu kleitrofobi tek të sëmurët.

Simptomat e kleitrofobisë janë shumë të ngjashme me ato nga fobitë e tjera. Prandaj, mund ta bëjë kleitrofobinë të duket si diçka tjetër, siç është klaustrofobia. Simptomat e kleitrofobisë shkaktohen nga përvoja e ndjenjës së bllokimit dhe mund të pësoni një sulm paniku, të bërtisni, të bëheni fizikisht të dhunshëm, të ngrini dhe të mos jeni në gjendje të lëvizni, të përpiqeni të ikni ose të filloni të qani.

Në disa rrethana, ju nuk jeni në gjendje të largoheni nga situata. Nëse kjo ndodh, ju mund të filloni të djersitni shumë, të përjetoni një rritje të rrahjeve të zemrës dhe/ose të sëmureni fizikisht. Ju mund të jeni në gjendje të mendoni vetëm për t'u larguar ose për t'i shpëtuar situatës.

Cili është ndryshimi midis kleitrofobisë dhe klaustrofobisë?

Ju mund të përjetoni klaustrofobi në çdo kohë. Nëse jeni klaustrofobik, mund të keni ndërmend të hyni në një hapësirë ​​të vogël, por përpara se të hyni në të, pëson një atak paniku. Fokusi i fobisë është frika nga hapësirat e vogla.

Në të kundërt, kleitrofobia mund të shkaktohet duke u kufizuar në të vërtetë në një zonë të vogël. Një person me kleitrofobi shpesh ndihet rehat kur hyn në hapësira të vogla nga të cilat është i lirë të largohet. Fokusi specifik i kleitrofobisë është mbyllja, bllokimi ose pamundësia për të lënë hapësirën.

Ju mund të keni përjetuar një ngjarje traumatike që shkakton kleitrofobi. Trauma që mund të çojë në kleitrofobi përfshin bllokimin në një tunel të vogël, vrimë të thellë ose mbylljen në një zonë të vogël si një dollap, frigorifer i vjetër ose bagazhi i makinës.

Duke ditur më shumë rreth kleitrofobisë dhe klaustrofobisë

Dallimet e kleitrofobisë dhe klaustrofobisë janë delikate; megjithatë, pavarësisht se janë delikate, ato dallime janë të rëndësishme. Mund të jetë pothuajse e pamundur për njerëzit që të ndajnë dy frikërat. Një person me kleitrofobi ose klaustrofobi mund të vuajë nga ankthi parashikues, i cili ndodh përpara se të ndodhë një ngjarje.

Për shembull, nëse do të shkoni në spital për një MRI, mund të pësoni një sulm paniku në pritje të procedurës pasi e dini se vullneti juaj do të hyjë në një hapësirë ​​të mbyllur dhe nuk mund të largohet.

Kleitrofobia mund të duket shumë si klaustrofobia nëse prisni që të ketë edhe një shans për t'u bllokuar në një dhomë ose hapësirë ​​të vogël. Po kështu, njerëzit që vuajnë nga klaustrofobia mund të ndihen të bllokuar në një dhomë ose hapësirë ​​të vogël pavarësisht se janë të lirë të largohen.

Cilat janë trajtimet për kleitrofobinë?

Kleitrofobia dhe klaustrofobia mund të ekzistojnë tek një person në të njëjtën kohë. Një profesionist i trajnuar i kujdesit mendor është në gjendje të bëjë një diagnozë. Simptomat tuaja mund të jenë mjaft të rënda për të kufizuar jetën. Nëse është kështu, duhet të konsultoheni me një profesionist të kujdesit mendor.

Trajtimi për kleitrofobinë mund të përfshijë desensibilizimin sistematik. Ju gjithashtu mund t'ju përshkruhen teknika të tjera të sjelljes njohëse, të cilat funksionojnë mirë me frikën dhe fobitë. Ju nuk duhet të provoni teknikat CBT pa ndihmën e një profesionisti të kujdesit mendor.

Nëse vuani nga simptoma më të buta të kleitrofobisë, mund të gjeni lehtësim nga një sërë teknikash vetë-ndihme. Ju mund të zbuloni se të kesh një rrugë shpëtimi nga një dhomë ose situatë ju ofron pak lehtësi.

Mënyra të tjera për të lehtësuar simptomat tuaja të kleitrofobisë mund të jenë heqja e bravave në dhomat e shtëpisë tuaj ose lënia e derës së një dhome paksa të hapur, në mënyrë që të mos ndiheni të bllokuar. Këto teknika mund t'ju ndihmojnë të ndiheni më të qetë.

Në disa raste, kleitrofobia juaj mund të jetë mjaft e fortë për mjekim. Megjithatë, shumë profesionistë të kujdesit mendor duan që pacientët të marrin pjesë në psikoterapi. Kjo u jep atyre mundësinë për të punuar në një trajtim më natyral për fobinë.

Ndalesa! Teknika

Personat që vuajnë nga ankthi mund të përdorin Stop! Teknika për të frenuar simptomat dhe problemet e tyre. Nuk funksionon për të gjithë, por nëse vuani nga sulme paniku dhe ankthi, ia vlen ta provoni. Ndalesa! Technique është një mjet CBT që synon të ndalojë mendimet tuaja nga gara ose t'ju pengojë të shqetësoheni në mënyrë obsesive.

Teknika funksionon duke bërtitur fjalën 'stop' kur përjetoni frikë që ngrihet brenda. Në fillim mund të bërtisni me zë të lartë 'ndaloni', por ndërsa përparoni duke përdorur teknikën, mund të thoni 'ndal' në heshtje ose në heshtje. Duhet të theksohet se teknika nuk funksionon për të gjithë pasi çrregullimi i panikut i asnjë personi nuk është i njëjtë.

CBT me ekspozim

CBT është shpesh forma kryesore e terapisë për të ndihmuar njerëzit që vuajnë nga ankthi. Kur kombinohet me ekspozimin, njerëzit me këtë fobi kanë qasjen terapeutike më të mbështetur në majë të gishtave të tyre.

Ekspozimi është një pjesë thelbësore e procesit të terapisë. Duke përjetuar ekspozimin, ju përballeni me frikën tuaj. Teknika bazohet në një histori të gjatë të hulumtimit të sjelljes dhe pacientit. Ai sugjeron që përballja e vazhdueshme e një situate të frikshme, ndërkohë që menaxhon ankthin, do të eliminojë reagimin e një personi ndaj frikës.

Nëse jeta juaj është e kufizuar nga kleitrofobia, duhet të kërkoni ndihmë nga një profesionist i kujdesit mendor. Duke kërkuar dhe përfunduar trajtimin, ju mund të rifitoni jetën tuaj.

 

I mëparshëm: Përkufizimi i nomofobisë

Tjetër: OCD dhe varësia

  • 1
    Herringa, Ryan J., etj. "Keqtrajtimi në fëmijëri është i lidhur me qarkun e ndryshuar të frikës dhe rritja e simptomave të brendshme nga adoleshenca e vonë - PMC." PubMed Central (PMC), 4 nëntor 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3839755.
Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.