Janë çrregullime të të ngrënit Çrregullime të trurit

Me autor Helen Parson

Redaktuar prej Aleksandër Bentli

Shqyrtuar nga Michael Por

A janë çrregullimet e të ngrënit çrregullime të trurit?

 

Sipas Shoqatës Amerikane për të Ushqyerit, numri i njerëzve që vuajnë nga çrregullimet e të ngrënit është në rritje globale dhe ashpërsia e rasteve është rritur gjithashtu. Në fakt, vetëm në SHBA, rreth 24 milionë njerëz vuajnë nga këto çrregullime, duke kontribuar në rreth 10,200 vdekje në vit.

 

Është interesante se edhe popullatat që nuk konsideroheshin të prirura ndaj çrregullimeve të të ngrënit, si burrat dhe qytetarët e vendeve joperëndimore, tani po shohin një rritje të rasteve. Si e tillë, tani është më e rëndësishme se kurrë të kuptohen këto çrregullime.

 

Çfarë janë çrregullimet e të ngrënit?

 

Sipas Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë (APA), çrregullimet e të ngrënit janë kushte të sjelljes që shqetësojnë vazhdimisht sjelljen tuaj të të ngrënit dhe shkaktojnë mendime dhe emocione shqetësuese. Disa simptoma të këtyre çrregullimeve janë ngrënia e tepërt, ushqimi kufizues, ushtrimet kompulsive, keqpërdorimi i laksativëve dhe pastrimi me të vjella.

 

Ndërsa ka prova që sugjerojnë se faktorët e rrezikut për këto çrregullime mund të jenë të trashëguar, kjo nuk është gjithmonë rasti. Përtej kësaj, këto çrregullime zakonisht nuk shfaqen vetëm – ato vijnë me çrregullime të tjera psikiatrike si ankthi dhe çrregullimi obsesiv-kompulsiv. Çrregullimet e zakonshme të të ngrënit përfshijnë:

 

 • Anoreksia nervore – ky çrregullim i të ngrënit më së shumti prek femrat dhe zakonisht shfaqet gjatë pubertetit ose në moshë të re. Karakterizohet nga një besim i bezdisshëm se jeni mbipeshë dhe një obsesion me humbjen e peshës, edhe nëse jeni nën peshë.

 

 • Bulimia nervosa - ky është një tjetër çrregullim që është më i zakonshëm tek gratë dhe ka tendencë të zhvillohet tek adoleshentët dhe të rinjtë. Njerëzit me këtë çrregullim hanë sasi të mëdha ushqimi derisa të ngopen me dhimbje dhe pastaj pastrohen duke vjella

 

 • Ortoreksia është një fokus jo i shëndetshëm për të ngrënë në mënyrë të shëndetshme. Ngrënia e ushqimeve me vlera ushqyese është e mirë, por nëse keni ortoreksi, jeni të fiksuar pas saj në një shkallë që mund të dëmtojë shëndetin tuaj.

 

 • Çrregullimi i të ngrënit të tepërt – ndërsa mund të fillojë më vonë në jetë, ky çrregullim zakonisht fillon gjatë adoleshencës ose në moshë madhore të hershme. Karakterizohet nga ngrënia e sasive jashtëzakonisht të mëdha të ushqimit në periudha të shkurtra kohore, ndonjëherë në fshehtësi. Ndërsa ata përjetojnë turp dhe neveri pas ngrënies së ushqimit, njerëzit me këtë çrregullim nuk pastrohen

 

 • Pica- ndërsa ky çrregullim prek fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit, ai është më i zakonshëm tek gratë shtatzëna, fëmijët dhe ata me aftësi të kufizuara mendore. Karakterizohet nga ngrënia e gjërave që nuk konsiderohen ushqim. Këto përfshijnë shkumës, tokë, flokë dhe letër

A ndikojnë çrregullimet e të ngrënit në trurin tuaj?

 

Meqenëse çrregullimet e të ngrënit zakonisht çojnë në kequshqyerje, ato mund të ndikojnë negativisht në trurin tuaj. Në fakt, një studim i vitit 2007 i botuar në McGill Journal of Medicine zbuloi se humbja e rëndë e peshës e lidhur me anoreksinë mund të përkeqësojë lëndën gri dhe të bardhë të trurit tuaj; një gjendje e lidhur me probleme të tjera të shëndetit mendor.

 

Gjithashtu, një studim i vitit 2010 nga Universiteti Yale lidh anoreksinë e zgjatur me vëllimin e zvogëluar të trurit1Morris, Jane dhe Sara Twaddle. "Anoreksia Nervoza - PMC." PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1857759. Qasur më 12 tetor 2022.. Në fund të fundit, çrregullimet e të ngrënit mund të shkaktojnë ndryshime të trurit që ndikojnë negativisht në disponimin tuaj, procesin e vendimmarrjes, aftësinë për të menduar qartë dhe aftësinë për të përballuar stresorët e përditshëm. Ndryshimet kryesore të trurit që duhen pritur tek njerëzit që vuajnë nga çrregullime të trurit përfshijnë:

 

 • Ndërprerja e sjelljes së neurotransmetuesit

 

 • Përkeqësimi i qendrave emocionale të trurit

 

 • Dëmtimi i strukturës së trurit për shkak të kequshqyerjes

 

 • Ndërprerje në funksionimin ekzekutiv dhe kognitiv

 

 • Mungesa e oksigjenit të trurit për shkak të një ulje të rrahjeve të zemrës

 

 • Dobësimi i sistemit të shpërblimit të trurit tuaj

 

 • Rritja e ankthit, frika nga dështimi, perfeksionizmi dhe të menduarit e ngurtë

 

A mund të ndryshohen efektet negative të trurit të çrregullimeve të të ngrënit?

 

Për sa kohë që shëroheni dhe mbani ushqim të plotë, efektet negative të trurit të çrregullimeve të të ngrënit mund të kthehen. Sa më shumë të rikuperoheni, aq më shumë truri juaj rritet dhe lënda e tij gri rritet. Madje studimet tregojnë se skanimet MRI të njerëzve që janë shëruar nga anoreksia janë normale, ndërsa ato të njerëzve që ende e kanë këtë çrregullim janë jonormale.

 

Megjithatë, rikuperimi i trurit kërkon kohë dhe kërkon durim. Edhe gjashtë muaj pas rikuperimit të peshës së plotë, truri juaj nuk do të rikuperohet plotësisht. Por me një dietë të mirë dhe pak durim, do të rikuperoni shëndetin tuaj të plotë përfundimisht.

A mund të kenë nxënësit e klasës A çrregullime të të ngrënit?

 

Edhe nëse jeni student i klasës A, mund të keni një çrregullim të të ngrënit. Madje, studimet tregojnë se ekziston një lidhje e fortë midis përsosmërisë akademike dhe çrregullimeve të të ngrënit tek adoleshentët. Kjo është për shkak se të dyja këto aktivizojnë sisteme të ngjashme shpërblimi në trurin tuaj. Si i tillë, ju mund të vuani shumë nga çrregullimet e të ngrënit, por gjithsesi performoni mirë akademikisht.

 

Trajtimi i çrregullimeve të të ngrënit

 

Për të trajtuar çrregullimet e të ngrënit, zakonisht punojnë së bashku infermierët, dietologët, psikiatër, psikoterapistë dhe profesionistë të shëndetit mendor. Kjo siguron që trajtimi dhe rikuperimi juaj të jenë holistik. Megjithatë, përpara se këta profesionistë t'ju trajtojnë, do t'ju duhet një vlerësim profesional - vetë-diagnostika ose supozimet nuk do të pranohen.

 

Megjithatë, pasi të jeni diagnostikuar me një çrregullim të të ngrënit, përgatituni për një udhëtim të gjatë dhe të mundimshëm shërimi. Disa metoda të trajtimit të përdorura për këto çrregullime përfshijnë:

 

 • Trajtimet ambulatore të çrregullimeve të të ngrënit
 • Kujdesi spitalor
 • Programet rezidenciale
 • Kujdesi dytësor në shtëpinë e tranzicionit
 • kujdes 1:1
 • Terapi grupore

 

Në fund të fundit, profesionistët mjekësorë të caktuar janë ata që do t'ju këshillojnë për një plan të përshtatshëm trajtimi për situatën tuaj unike.

 

 

Previous: Kuptimi i trajtimit të ortoreksisë

Next: Shenjat e çrregullimit të të ngrënit tek adoleshentët

 • 1
  Morris, Jane dhe Sara Twaddle. "Anoreksia Nervoza - PMC." PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1857759. Qasur më 12 tetor 2022.
Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.