Efektet e gurëve

Me autor Pin Ng

Redaktuar prej Aleksandër Bentli

Shqyrtuar nga Philippa Gold

Kuptimi i Stonewalling

 

Ju mund të keni përjetuar ose jeni aktualisht në një lidhje në të cilën partneri juaj ka vështirësi të komunikojë. Ka disa njerëz që thjesht nuk komunikojnë me partnerët e tyre apo nuk shprehin emocionet e tyre. Ndërsa kjo mund të jetë e natyrshme për disa, mund të jetë gjithashtu një taktikë e përdorur nga të tjerët për të kontrolluar partnerin e tyre. Kjo quhet gurëzim dhe përfshin refuzimin e vazhdueshëm të një personi në një marrëdhënie për të komunikuar me tjetrin.

 

Ngritja e gurëve është një taktikë e zakonshme që njerëzit përdorin gjatë konfliktit ose situatave të vështira. Një person mund të përdorë taktikën për të shmangur një situatë të pakëndshme, bisedë ose bisedë me dikë tjetër. Kjo është për shkak të frikës së individit për t'u përfshirë në një bisedë emocionale, diskutim ose grindje11.JE Beeney, MN Hallquist, LN Scott, WR Ringwald, SD Stepp, SA Lazarus, AA Mattia dhe PA Pilkonis, Llogaria Bankare Emocionale dhe Katër Kalorësit e Apokalipsit në marrëdhëniet romantike të njerëzve me çrregullim të personalitetit kufitar: Një vëzhgim dyadik Studimi – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 9 tetor 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7363036/.

 

Përkufizimi i gurëve

 

Stonewalling është një sjellje e përdorur "për të vonuar ose penguar duke refuzuar t'u përgjigjet pyetjeve ose duke u shmangur". Është një taktikë e dëmshme që mund të dëmtojë marrëdhëniet. Të jesh në një marrëdhënie me dikë që ngre gurë mund të jetë shumë e vështirë. Ka të ngjarë të ndiheni shumë të frustruar pasi është e vështirë të komunikoni me individin që përdor taktikën.

 

Individët përdorin gurë për të shmangur diskutimet e ndjenjave të tyre. Njerëzit pengohen duke u larguar nga një bisedë pa shpjegim, duke refuzuar të ofrojnë komunikim joverbal ose duke refuzuar të flasin për çështjen në qendër të problemit. Ju mund të ndiheni të shqetësuar kur partneri juaj bie në gurë. Përveç kësaj, mund të ndjeni zemërim, zhgënjim dhe pakënaqësi ndaj partnerit tuaj.

 

Grumbullimi i gurëve mund të jetë i vazhdueshëm me një person që tërhiqet nga biseda për ditë, javë apo edhe muaj. Kur një person është duke u turbulluar dhe largohet nga një bisedë, nuk po e bëjnë për t'u qetësuar. Përkundrazi, individi po përdor periudhën për t'u përmbajtur nga të folurit për temën në fjalë. Mund të përdoret gjithashtu për t'ju zemëruar ose frustruar. Shkelja e gurëve nuk do të thotë që do të flisni me partnerin tuaj më vonë për këtë çështje. Kjo do të thotë se personi që bën gurët nuk dëshiron të flasë për këtë çështje.

 

Stonewalling vs Abuzimi i marrëdhënieve

 

Frika lind gurëzim. Mund të përdoret nga një person për të ulur tensionin gjatë një kohe dërrmuese ose situatë emocionale. Mund të përdoret gjithashtu për të qetësuar veten për të përmirësuar një problem. Hulumtimet kanë zbuluar se meshkujt kanë më shumë gjasa të ngrenë gurë se sa femrat. Kjo shpesh bëhet për të shmangur konfliktin dhe për të qëndruar neutral.

 

Ndonëse nuk tingëllon sikur gërmimi i gurëve është një taktikë e rrezikshme ose e dëmshme, mund të jetë. Stonewalling mund të përdoret nga një partner për të kontrolluar ose manipuluar. Ju mund të keni përjetuar një partner duke përdorur qëllimisht gurin duke refuzuar të flasë. Kjo është një mënyrë për të vazhduar situatën për një periudhë kohore dhe për t'ju penguar të kërkoni mënyra të tjera për të adresuar çështjet. Stonewalling mund të përdoret gjithashtu për të parandaluar që një person të përfundojë një marrëdhënie.

 

Ju mund të ndjeni një sërë emocionesh nëse partneri juaj përdor taktika të pengimit. Vetëvlerësimi juaj mund të marrë një goditje të madhe dhe ju mund të ndjeni një ndjenjë dëshpërimi. Përveç kësaj, mund të ndiheni se nuk ka kontroll mbi një situatë ose marrëdhënie. Stonewalling përdoret për të fituar fuqi në një marrëdhënie. Aspekti i rrezikshëm i gurëve është se një partner mund ta përdorë atë për të fituar pushtet mbi partnerin e tij. Është një taktikë në të cilën mund të mos e kuptoni se fuqia po merret nga partneri juaj.

Shenjat e gurëve

Grumbullimi i gurëve nuk është gjithmonë i dukshëm dhe shenjat përfshijnë:

 

  • Ju filloni një diskutim serioz duke kritikuar të dashurin / të dashurën / bashkëshortin tuaj
  • Partneri juaj ju injoron kur filloni të flisni
  • Partneri juaj është i zënë me diçka kur dëshironi të keni një diskutim serioz

 

Stonewallers bëjnë sa vijon:

 

  • Nëse partneri juaj bën një pyetje ose bën një koment, ju befas bëheni mbrojtës.
  • Ju shmangni grindjet me partnerin tuaj në çdo moment
  • Të qenit "korrekt" në çdo kohë është thelbësore për ju

 

Përgjigjuni ndaj të qenit i murosur me gurë

 

Mënyra më e lehtë për t'iu përgjigjur një partneri pengues është t'i japësh përfitimin e dyshimit. Ndoshta partneri juaj është i mbingarkuar dhe nuk është në gjendje të diskutojë një temë specifike. Ju duhet të përpiqeni të mos angazhoheni në një kontakt me partnerin tuaj. Sigurohuni që partneri juaj ta dijë që ju jeni gati të flisni kur ata janë gati për të komunikuar.

 

Edhe pse mund të jeni të frustruar me sjelljen e partnerit, problemi mund të jetë diçka që keni bërë. Sigurohuni që sjellja juaj është në kontroll dhe nuk e keni krijuar problemin. Grumbullimi i gurëve mund të jetë mekanizmi mbrojtës i partnerit tuaj për shkak të diçkaje që keni bërë.

 

Nëse jeni përpjekur të qëndroni mbështetës ndaj partnerit tuaj dhe të qëndroni pozitivë, por pengesat nuk kanë të ndalur, duhet të bëni një hap prapa. Kujdesuni për emocionet tuaja dhe kujdesuni për veten. Nëse vazhdoni të jeni mbështetës dhe në të njëjtën kohë jeni të penguar nga partneri juaj, problemet mund të rriten.

 

Stonewalling vs. Ndriçimi me gaz

 

Gaslighting është një term jo-mjekësor që u krijua në vitet 1930. Ndriçimi i gazit zakonisht përfshin një person që pretendon se diçka që u tha nuk ndodhi. Situata bëhet një betejë verbale me një person që fajëson tjetrin dhe anasjelltas. Ju thuhet se jeni duke gënjyer ose duke imagjinuar gjëra kur jeni duke u ndezur nga një partner.

 

Dallimi midis gurëve dhe ndriçimit të gazit është se i pari ka të bëjë me mos komunikimin. Ndriçimi i gazit ndodh kur një çift komunikon, por komunikimi është negativ dhe bëhet një lojë fajësimi.

 

Efektet Emocionale të Stonewalling

 

Njohja e gurëve mund të jetë e vështirë. Mund të jetë e vështirë të kuptosh se një partner po të pengon, megjithëse disa shenja janë më të dukshme se të tjerat. Nëse jeni ju i vetmi që pengon, të kuptuarit se jeni në faj është një hap i madh në drejtimin e duhur. Mund të merrni ndihmë për të përmirësuar marrëdhënien tuaj aktuale ose të ardhshme.

 

Terapia është e disponueshme për individët për të përmirësuar përvojat dhe marrëdhëniet negative. Grumbullimi i gurëve është i dëmshëm për marrëdhëniet dhe sjelljet që shkaktojnë efekte negative kanë nevojë për ndihmë nga profesionistë. Ekspertët profesionistë të terapisë dhe shëndetit mendor mund t'ju japin juve ose një partneri ndihmën e nevojshme për t'i dhënë fund pengesave.

 

Previous: Ndarja e gazit në një marrëdhënie

Next: A jeni të mbërthyer në një martesë toksike?

  • 1
    1.JE Beeney, MN Hallquist, LN Scott, WR Ringwald, SD Stepp, SA Lazarus, AA Mattia dhe PA Pilkonis, Llogaria Bankare Emocionale dhe Katër Kalorësit e Apokalipsit në marrëdhëniet romantike të njerëzve me çrregullim të personalitetit kufitar: Një vëzhgim dyadik Studimi – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 9 tetor 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7363036/
Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.