Kuptimi dhe Trajtimi i Varësisë

Author: Philippa Gold  Redaktor: Aleksandër Bentli  Rishikuar: Michael Por

Dhënie pas

 

Kur dëgjojmë fjalën varësi, droga të tilla si alkooli, heroina dhe kokaina na vijnë shpesh në mendje, por substanca të tjera si nikotina, marihuana dhe ilaçet kundër dhimbjeve me recetë mund të shkaktojnë gjithashtu varësi. Sjelljet si bixhozi, videolojërat, seksi dhe shpenzimet gjithashtu mund të krijojnë varësi dhe këto quhen varësi të procesit.

 

Varësia përfshin dëshirën dhe humbjen e kontrollit me vazhdimin e përdorimit të substancës ose aktivitetit, edhe nëse shkakton dëm. Kjo mund të përfshijë probleme me marrëdhëniet, punën, shkollën, paratë ose shëndetin tuaj.

 

Çfarë shkakton varësinë

 

Varësia është përshkruar si një krizë humanitare globale. Prek miliona njerëz në mbarë botën dhe ka qenë subjekt i përshkrimeve të shumta mediatike. Varësia është potencialisht një nga kushtet më të stigmatizuara që ekziston.

 

Varësia nuk është për shkak të dobësisë ose mungesës së vullnetit. Në vend të kësaj, ai përfshin ndryshime në tru ku miliarda qeliza nervore (neurone) komunikojnë përmes një sërë sinjalesh dhe lajmëtarësh kimikë. Aty ku mesazhet largohen nga një neuron, ato lidhen me një receptor në pikën e marrjes11.G. Jackson, Shoqata Psikoligjike Amerikane, Shoqata Psikoligjike Amerikane; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.apa.org/monitor/mar05/dopamine, si një çelës që futet në një bravë.

 

Në varësi, ky proces komunikimi është i ndërprerë. Lëshohen sasi të mëdha të një kimikati të trurit të quajtur dopaminë, duke mposhtur receptorët dhe duke rezultuar në 'të lartë' që përjetojnë njerëzit. Për të vazhduar ndjenjën, ata marrin drogën ose përfshihen në sjellje në mënyrë të përsëritur.

 

Përfundimisht, truri ndryshon dhe përshtatet22.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Science of Addiction | Cila është Shkenca aktuale e varësisë?, Rehabilitimi më i mirë i botës; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.worldsbest.rehab/science-of-addiction/, duke i shtyrë ata të kërkojnë më shumë vetëm për të marrë të njëjtën ndjenjë që quhet 'tolerancë'. Kur toleranca rritet ose zvogëlohet, është e lehtë të merret shumë nga një substancë ose një kombinim substancash. Kjo e pushton trurin dhe e ndalon dërgimin e sinjaleve në pjesën tjetër të trupit. Kjo është ajo që mund të rezultojë në një mbidozë dhe sëmundje serioze, dhe shpesh vdekje.

Të rinjtë dhe varësia

 

Të rinjtë janë veçanërisht të prekshëm ndaj varësisë. Qendra e kontrollit të impulsit të trurit të tyre, e njohur si korteksi paraballor33.SV Siddiqui, Neuropsikologjia e korteksit prefrontal – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2738354/ nuk është zhvilluar plotësisht, duke i bërë ata më të prirur ndaj sjelljeve të rrezikshme dhe përdorimit të substancave që mund të shkaktojnë dëm të përhershëm në trurin e tyre në zhvillim.

 

Nëse mendoni se fëmija juaj mund të jetë duke eksperimentuar me substanca, bisedoni me ta për këtë. Prindërit mund të ndihmojnë duke u mësuar fëmijëve të tyre mënyra më të shëndetshme për të përballuar streset e jetës. Mos harroni, si çdo sëmundje tjetër si diabeti ose astma, varësia mund të trajtohet me sukses, kështu që nëse ju ose dikush që njihni ka një problem me varësinë, bisedoni me mjekun tuaj, një profesionist të shëndetit mendor ose një specialist të varësisë.

Kuptimi i varësisë

 

Shkencëtarët fillimisht filluan të studiojnë seriozisht sjelljet e varësisë në vitet 193044.K. Mann, D. Hermann dhe A. Heinz, NJËQIND VJETË ALKOHOLIZMI: SHEKULLI I NXETËT | Alkooli dhe Alkoolizmi | Oxford Academic, OUP Academic.; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://academic.oup.com/alcalc/article/35/1/10/142396?login=false. Para kësaj, supozohej gjerësisht se njerëzit me varësi, në një farë mënyre kishin të meta moralisht ose nuk kishin vullnet dhe forcë mendore për të kapërcyer problemet e tyre.

 

Teknikat inovative të imazhit të trurit kanë revolucionarizuar të kuptuarit tonë të asaj që po ndodh me trurin e njerëzve të prekur. Tani mund të shohim se varësia ndryshon strukturën e trurit në mënyra që mund të ndryshojnë mënyrën se si funksionon dhe përpunojnë informacionin për të kuptuar mënyrat se si kjo mund të ndikojë në zgjedhjet dhe sjelljen e tyre.

Shpërblimi për varësinë dhe dopamina

 

Thellë në tru ndodhet rruga e shpërblimit dhe neuroneve që lidh grupet e neuroneve për zona të ndryshme të trurit në një mënyrë shumë të organizuar, e njohur gjithashtu si rruga mesolimbike.55.C. Helbing, Roli i sistemit mesolimbik të dopaminës në formimin e përgjigjeve të varura nga niveli i oksigjenit në gjak në korteksin cingulat medial parafrontal/anterior gjatë stimulimit me frekuencë të lartë të rrugës perforante të miut - PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5363663/.

 

Funksioni kryesor i rrugëve të shpërblimit është të përforcojë grupe sjelljesh, kështu që nëse mendojmë përsëri në kohët evolucionare, ishte e dobishme të kishim një mekanizëm që na shpërblen për sjelljet e dobishme për mbijetesë, gjëra të tilla si gjetja e ushqimit ose ikja nga një burim rreziku.

 

Rruga primare e shpërblimit 'shpërblen' veprimet që ne ndërmarrim, të cilat na ndihmojnë të qëndrojmë gjallë në mënyrë që ta përsërisim herën tjetër që të jemi në një situatë të ngjashme. Rruga e shpërblimit i arrin të gjitha këto kryesisht përmes përdorimit të një neurotransmetuesi veçanërisht të quajtur dopamine, pas një veprimi të duhur.

 

Një shpërthim i vogël dopamine lëshohet nga rruga e shpërblimit. Kjo ju bën të ndjeni një tronditje të vogël kënaqësie, e cila vepron si një shpërblim për të mbajtur veten gjallë, duke ju inkurajuar të përsërisni të njëjtën sjellje në të ardhmen.

 

Sinjalet e dopaminës veprojnë gjithashtu në zonat e trurit të përfshira në kujtesë dhe lëvizje, të cilat na ndihmojnë të ndërtojmë kujtime për atë që është e mirë për mbijetesë dhe e bën më të lehtë ta bëjmë atë përsëri.

 

Dopamina çlirohet gjithashtu kur na ndodhin gjëra të mira, përvoja shpërblyese si fitimi i një loje, apo marrja e një komplimenti në punë, dërgojnë sinjale për të çliruar shpërthime dopamine, në mënyrë më indirekte.

 

Nëse merrni një ilaç kundër dhimbjeve, si një opioid, ose keni një pije alkoolike, disa neurone brenda sistemit tuaj nervor qendror punojnë për të shtypur ndjenjat që rezultojnë të relaksimit me një rritje të dopaminës. Kjo rritje e dopaminës hap rrugën për varësitë nga droga dhe jo droga, sepse sa herë që përdoret një veprim ose substanca, si kumari i tepërt, alkooli ose droga, sistemi i shpërblimit përmbyt të gjithë qarkun me nivele dopamine, deri në 10 herë më të larta se një shpërblim natyror, në varësi të rrugës së administrimit66.A. Alcaro, R. Huber dhe J. Panksepp, Funksionet e Sjelljes së Sistemit Dopaminergjik Mesolimbik: Një Perspektivë Neuroetologjike Afektive – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2238694/.

 

Kjo mund të ndodhë pothuajse menjëherë, me efektet që zgjasin shumë më gjatë se një stimul natyror. Mbi-stimulimi i mekanizmit të shpërblimit natyror të trurit prodhon ndjesi intensive euforike dhe të këndshme që veprojnë si njerëz të motivuar fort për të kërkuar më shumë ngjarje.

 

Kuptimi i tolerancës ndaj varësisë

 

Toleranca ndodh kur ju duhet të përjetoni gjithnjë e më shumë substancë ose veprim në mënyrë që të çlironi të njëjtën sasi dopamine. Kjo shpjegon sjelljet e kërkimit mbizotërues që shihen zakonisht në varësinë afatgjatë, sepse përfundimisht preken zonat jashtë rrugëve të shpërblimit. Këto zona të tjera përfshijnë rajonet e trurit të përfshira në vendimmarrjen dhe madje edhe kujtesën, fillojnë të ndryshojnë fizikisht me disa zona që kanë shtuar neuronet dhe disa zona vdesin.77.HR Kranzler dhe TK Li, Çfarë është varësia? – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860451/.

 

Efekti i përgjithshëm është se sjellja e kërkimit të drogës dhe alkoolit drejtohet nga zakonet, në vend të mendimeve të vetëdijshme, pothuajse si një refleks. Në fakt, truri i atij personi është rrëmbyer dhe është përqendruar në qëllimin e vetëm për të kërkuar gjithnjë e më shumë substancë varësie, pavarësisht nga kostoja.

Si bëhet dikush një i varur?

 

Jo të gjithë ata që provojnë një drogë do të bëhen të varur, kështu që pse disa njerëz zhvillojnë varësi të forta, ndërsa të tjerët jo? Përgjigjen mund ta ndajmë në tre arsye kryesore; gjenetika, mjedisi dhe zhvillimi.

 

Shumë njerëz e përshkruajnë veten se kanë një personalitet të varur88.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, A kam çrregullim të personalitetit Addictive? | Shenjat e personalitetit të varur, rehabilitimi më i mirë në botë; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.worldsbest.rehab/addictive-personality-disorder/. Hulumtimet e fundit sugjerojnë se deri në 75% të gjasave të zhvillimit të varësisë vjen nga gjenetika juaj, këto dallime biologjike mund ta bëjnë një person pak a shumë të prekshëm ndaj varësisë dhe mund të ndikojnë në forcën e çdo simptome të tërheqjes që përjeton, nëse përpiqet të heqë dorë.

 

A keni lindur me varësi?

 

Varësia është një tipar kompleks dhe ka shumë të ngjarë të ndikohet nga gjene të shumta të ndryshme. Askush nuk lind i destinuar të zhvillojë një varësi. Pra, çfarë tjetër është në punë këtu?

 

Mjedisi social luan një rol të rëndësishëm në riorganizimin e sistemit tuaj të shpërblimit. Për shembull, nëse keni një marrëdhënie të qëndrueshme ose po ia dilni mirë në punë, do të ndiheni mirë. Mendohet se njerëzit që nuk kanë shumë stimulim të rrugëve të tyre të shpërblimit përmes mjediseve sociale ose ndërveprimeve kanë më shumë gjasa të kërkojnë aktivitete të varura si një mënyrë për të stimuluar rrugët e tyre të shpërfillura të shpërblimit.

 

Një studim zbuloi se majmunët më të ulët në hierarkinë sociale, të cilët nuk merrnin aq shumë përfitime sociale, si p.sh.99.SS Negus, Vlerësimi i Shpejtë i Zgjedhjes ndërmjet Kokainës dhe Ushqimit në Majmunët Rhesus: Efektet e Manipulimeve Mjedisore dhe Trajtimit me d-Amphetamine dhe Flupenthixol – Neuropsikofarmakologji, Natyra.; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.nature.com/articles/1300096.

 

Të rinjtë varen më lehtë

 

Varësia mund të ndodhë në çdo moshë, por ne gjithashtu e dimë se sa më herët në jetë dikush të provojë drogën, aq më shumë ka të ngjarë që ai të zhvillojë një varësi sepse truri nuk përfundon së zhvilluari deri në mesin e të 20-ave.

 

Një zonë e trurit që vazhdon të piqet gjatë adoleshencës është korteksi paraballor, i cili është pjesa e trurit përgjegjëse për arsyetimin, mbajtjen nën kontroll të emocioneve dhe marrjen e vendimeve.

 

Për fat të keq, kjo do të thotë se truri i adoleshentëve është i pajisur për të marrë rreziqe dhe për të marrë vendime të këqija. Kjo shtrihet në gjëra të tilla si të provoni drogë ose të vazhdoni t'i merrni ato, prandaj ndërhyrja në këtë grup është veçanërisht e rëndësishme për të parandaluar problemet gjatë gjithë jetës. Askush nuk zgjedh se si do të reagojë truri i tyre dhe nuk ka asnjë faktor të vetëm që përcakton nëse një person do të bëhet i varur apo jo, megjithatë, është një problem real me të cilin përballen miliona njerëz çdo ditë.

Varësia ndaj drogës

 

Një ilaç përkufizohet si çdo substancë që ka një efekt fiziologjik kur gëlltitet. Prandaj, drogat mund të variojnë nga diçka aq e zakonshme si aspirina ose kafeina te alkooli dhe të gjitha substancat ilegale ose halucinogjene që zakonisht vijnë në mendje gjatë çdo diskutimi të drogës.

 

Në kuadrin e bio-psikologjisë, fenomeni i varësisë ndaj drogës është me interes të konsiderueshëm. Çfarë do të thotë të bëhesh i varur nga droga? Si ndodh kjo? Dhe si duket aktiviteti përkatës i trurit?

 

Çfarë ndodh kur merrni drogë?

 

Drogat mund të gëlltiten nga goja si një pilulë, të injektohen në qarkullimin e gjakut, të thithen në mushkëri ose të përthithen përmes ndonjë prej mukozave të jashtme të trupit. Në fund ato mund të qëllohen në vesh, në sy dhe nën thonj.

 

Pasi të hyjë në trup dhe të përthithet në qarkullimin e gjakut, ilaçi do të vazhdojë të ketë efektin e tij të veçantë derisa të metabolizohet nga enzimat, të cilat në thelb i copëtojnë ato derisa të mos mund të kryejnë më asnjë funksion.

 

Varësia fizike

 

Varësia fizike mund të lindë me një shumëllojshmëri të gjerë të substancave. Disa prej tyre të zakonshme janë duhani, alkooli, kokaina dhe opiatet. Me duhanin, ka shumë komponime që gëlltiten dhe shumë prej tyre janë të dëmshme për shëndetin, por ajo që shkakton varësi është nikotina. Kjo vepron në receptorët kolinergjikë nikotinë në tru. Këto zakonisht i përgjigjen acetilkolinës. Por nikotina është një agonist edhe për këta receptorë. Kjo bën që receptorët të hapen, duke lejuar jonet të hyjnë, gjë që përfundimisht rezulton në lirimin e neurotransmetuesve si dopamina, e cila gjeneron një ndjesi të këndshme.

 

Truri përgjigjet përmes adaptimit neuro, duke ndikuar në vendet lidhëse për nikotinën, e cila prodhon simptoma të tërheqjes, duke krijuar kështu tolerancë dhe varësi. Varësia nga nikotina mund të lindë shumë shpejt, edhe pas vetëm disa javësh përdorim të rregullt.

 

Në pijet alkoolike, agjenti aktiv është etanoli. Kjo ndërvepron me trurin në mënyra të ndryshme. Në korteksin cerebral qendrat frenuese të sjelljes janë të depresionuara, gjë që ul frenimin e sjelljes dhe ngadalësohet përpunimi i informacionit, prek qendrën e lëvizjes dhe ekuilibrin në tru i vogël, si dhe palcën, të cilat ndikojnë në frymëmarrje dhe vetëdije.

 

Ekspozimi afatgjatë i alkoolit shkakton ndryshime neurologjike, duke rezultuar në tolerancë, e cila më pas shkakton ngacmim të disa sistemeve neurotransmetuese, si dhe simptoma të tërheqjes në mungesë të barit. Kokaina nga ana tjetër, është një stimulues, që do të thotë se rrit aktivitetin nervor. Ai vepron duke penguar rimarrjen e dopaminës nga hapësira sinaptike, duke mbajtur kështu nivelet e tyre mjaft të larta.

 

Dhe së fundi, opiumet si heroina dhe morfina lidhen me receptorët opioidë që normalisht lidhen me neurotransmetuesit endogjenë si endorfinat, kështu që ata imitojnë mekanizmat e lindur të reduktimit të dhimbjes, duke shkaktuar eufori. Heroina konsiderohet gjerësisht si substanca më e varur për të cilën ne jemi të vetëdijshëm.

 

Një përqindje shumë e lartë e përdoruesve të drogës që kalojnë përmes rehabilitimit dhe çlirohen plotësisht nga varësia fizike, megjithatë do të rikthehen dhe do t'i kthehen drogës, duke ilustruar se dëshira për vetitë fizike të këndshme të drogës është një faktor i madh i varësisë.

Si ndikon varësia ndaj drogës dhe alkoolit në tru

 

Në abuzimin afatgjatë të alkoolit dhe drogës, truri ndryshon fizikisht, tkurret dhe humbet aftësinë e tij për të përpunuar informacionin. Kjo është për shkak se varësia afatgjatë nga alkooli dhe droga ka dëmtuar një pjesë të trurit të quajtur sistemi limbik, i cili mbështet një sërë funksionesh duke përfshirë sjelljen emocionale, motivimin dhe kujtesën afatgjatë.1010.B. Dobbs, The limbic system – Queensland Brain Institute – University of Queensland, The limbic system – Queensland Brain Institute – University of Queensland.; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://qbi.uq.edu.au/brain/brain-anatomy/limbic-system.

 

Efektet e varësisë në sistemin limbik

 

Kur dikush pi ose merr drogë, sistemi limbik lëshon dopaminë, substancën që na bën të ndihemi mirë. Me abuzim të zgjatur, truri ndalon së prodhuari aq shumë dopaminë sa dikur. Si rezultat, sistemi i shpërblimit të trurit merr shumë pak të dhëna dhe personi e ka të vështirë të përjetojë kënaqësi të çdo lloji. Kjo është arsyeja pse shumë përdorues të drogës dhe alkoolit nuk janë më të interesuar për gjërat që dikur u sillnin gëzim.

 

Efektet në lobin frontal

 

Lobi frontal i trurit gjithashtu vuan, ai tkurret dhe humbet aftësinë e tij për të funksionuar siç duhet. Kjo pjesë e trurit rregullon vendimet, zgjedhjet dhe aftësinë për të ditur dallimin midis së drejtës dhe së gabuarës. Kur lobi frontal nuk funksionon siç duhet, nuk mund ta kontrolloni impulsin për të pirë apo për të marrë drogë.

 

Amigdala

 

Amigdala kontrollohet nga lobi frontal dhe është qendra emocionale e trurit. Pa kontrollin e duhur nga lobi frontal, amigdala bëhet tepër e ndjeshme ndaj stresit. Në këtë gjendje, dikush mund të ketë ndryshime ekstreme të humorit dhe të bllokohet në një gjendje paniku dhe shqetësimi. Për shkak të kësaj, shumë të varur dhe alkoolikë janë vazhdimisht të frikësuar dhe rrallëherë ndihen të sigurt.

 

Efektet e varësisë në strukturën qelizore të trurit

 

Struktura qelizore e trurit ndikohet gjithashtu nga pirja e rëndë dhe përdorimi i drogës. Qelizat gri kontrollojnë të menduarit dhe ndjenjën, ndërsa qelizat e bardha sigurojnë lidhjen dhe komunikimin midis qelizave gri. Ata janë si kabllot e rrjetit, duke kaluar informacion nga një qelizë gri në tjetrën.

 

Përdorimi i vazhdueshëm i drogës dhe alkoolit vret qelizat e bardha në tru. Kjo ndërpret rrugët e komunikimit në mënyrë që informacioni të mos transmetohet siç duhet. Truri mund të ridrejtojë këto rrugë komunikimi duke përdorur qelizat e mbetura, por kërkon abstenim dhe kohë që kjo të ndodhë.

 

Shërimi i trurit nga varësia

 

Këto efekte negative që droga dhe alkooli kanë në tru janë të frikshme. Por ka një lajm të mirë. Nëse dikush mund të ndalojë së piri dhe të marrë drogë plotësisht, truri fillon të shërohet, funksioni kognitiv dhe tkurrja e trurit mund të ndryshohen, rrugë të reja në tru mund të krijohen dhe një person mund të kthehet në funksionin normal të trurit. Nëse dikush mund të mësojë të jetojë pa drogë ose alkool, ka shpresë për shërim të plotë fizik.

Trajtimi i varësisë

 

A mund të trajtohet me sukses varësia?

Po, varësia është një gjendje e shërueshme. Kërkimet në shkencën e varësisë dhe trajtimin e çrregullimeve të përdorimit të substancave kanë rezultuar në krijimin e qasjeve të bazuara në kërkime që ndihmojnë njerëzit të ndalojnë përdorimin e drogës dhe të rifillojnë jetën produktive, një gjendje e njohur si shërim.

 

A është e shërueshme varësia?

Trajtimi për varësinë nga droga, si trajtimi për çrregullime të tjera kronike si sëmundjet e zemrës ose astma, është rrallë një kurë, megjithëse varësia mund të menaxhohet me sukses. Trajtimi i lejon njerëzit të rimarrin kontrollin e jetës së tyre duke kundërshtuar efektet shkatërruese të varësisë në trurin dhe sjelljen e tyre.

 

A është rikthimi i përdorimit të drogës një shenjë se trajtimi ka dështuar?

 

Jo. Për shkak se varësia është e vazhdueshme, rikthimi ose rikthimi në përdorimin e drogës pas përpjekjes për të ndaluar mund të jetë pjesë e procesit për disa njerëz. Shkalla e rikthimit të barnave është e krahasueshme me ato për sëmundje të tjera kronike mjekësore dhe njerëzit kanë më shumë gjasa të përsëriten nëse nuk i përmbahen planit të tyre të trajtimit mjekësor.

 

Ndërsa rikthimi është një pjesë e zakonshme e procesit të rimëkëmbjes, ai mund të jetë jashtëzakonisht i rrezikshëm dhe madje edhe fatal. Nëse një person konsumon të njëjtën sasi të drogës si para ndërprerjes, ai është në rrezik të mbidozimit pasi trupi i tij nuk është më i përshtatur me nivelin e mëparshëm të ekspozimit ndaj drogës.

 • 1
  1.G. Jackson, Shoqata Psikoligjike Amerikane, Shoqata Psikoligjike Amerikane; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.apa.org/monitor/mar05/dopamine
 • 2
  2.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, Science of Addiction | Cila është Shkenca aktuale e varësisë?, Rehabilitimi më i mirë i botës; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.worldsbest.rehab/science-of-addiction/
 • 3
  3.SV Siddiqui, Neuropsikologjia e korteksit prefrontal – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2738354/
 • 4
  4.K. Mann, D. Hermann dhe A. Heinz, NJËQIND VJETË ALKOHOLIZMI: SHEKULLI I NXETËT | Alkooli dhe Alkoolizmi | Oxford Academic, OUP Academic.; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://academic.oup.com/alcalc/article/35/1/10/142396?login=false
 • 5
  5.C. Helbing, Roli i sistemit mesolimbik të dopaminës në formimin e përgjigjeve të varura nga niveli i oksigjenit në gjak në korteksin cingulat medial parafrontal/anterior gjatë stimulimit me frekuencë të lartë të rrugës perforante të miut - PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5363663/
 • 6
  6.A. Alcaro, R. Huber dhe J. Panksepp, Funksionet e Sjelljes së Sistemit Dopaminergjik Mesolimbik: Një Perspektivë Neuroetologjike Afektive – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2238694/
 • 7
  7.HR Kranzler dhe TK Li, Çfarë është varësia? – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860451/
 • 8
  8.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, A kam çrregullim të personalitetit Addictive? | Shenjat e personalitetit të varur, rehabilitimi më i mirë në botë; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.worldsbest.rehab/addictive-personality-disorder/
 • 9
  9.SS Negus, Vlerësimi i Shpejtë i Zgjedhjes ndërmjet Kokainës dhe Ushqimit në Majmunët Rhesus: Efektet e Manipulimeve Mjedisore dhe Trajtimit me d-Amphetamine dhe Flupenthixol – Neuropsikofarmakologji, Natyra.; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://www.nature.com/articles/1300096
 • 10
  10.B. Dobbs, The limbic system – Queensland Brain Institute – University of Queensland, The limbic system – Queensland Brain Institute – University of Queensland.; Marrë më 21 shtator 2022, nga https://qbi.uq.edu.au/brain/brain-anatomy/limbic-system

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.