Kuptimi dhe Trajtimi i Depresionit

Author: Philippa Gold  Redaktor: Aleksandër Bentli  Rishikuar: Michael Por

Kuptimi i Depresionit

 

Termi "depresion" përdoret shumë në shoqërinë moderne. Disa njerëz e përdorin atë për të përshkruar një ndjenjë trishtimi, ndërsa të tjerë shprehen herë pas here si të dëshpëruar.

 

Vlerësohet se një në 15 të rritur janë në depresion në çdo vit të caktuar dhe një në gjashtë individë do të përjetojnë çrregullimin e shëndetit mendor në një moment të jetës së tyre. Fatkeqësisht, episodet depresive mund të godasin në çdo kohë dhe të ndryshojnë plotësisht jetën e një personi.

 

Çrregullimi Depresiv është një gjendje e rëndë mjekësore dhe ndikon në mënyrën se si ndihet një person. Mënyra se si një person vepron dhe mendon ndikohet negativisht nga çrregullimi. Ndodhin ndjenja trishtimi dhe shumë njerëz humbasin interesin për aktivitetet që dikur gëzonin. Çështje të ndryshme emocionale dhe fizike mund të rezultojnë nga çrregullimet depresive, të cilat të gjitha kanë një ndikim në jetën, punën dhe marrëdhëniet e një personi.

 

Megjithatë, simptomat e tyre të depresionit mund të kurohen. Trajtimi është i disponueshëm për të ndihmuar individët me depresion të përballen me problemet që krijon.

Farë është depresioni?

 

Të jesh në depresion nuk është vetëm një rast i blusë dhe është shumë më tepër sesa thjesht të ndjehesh i trishtuar ose i kaltër herë pas here. Depresioni është një sëmundje që mund të shkaktojë që një valë trishtimi të godasë të sëmurin menjëherë. Këto valë trishtimi mund të prodhojnë simptoma fizike dhe mendore që janë të vështira për t'u hequr qafe11.JW Kanter, Natyra e Depresionit Klinik: Simptomat, Sindromat dhe Analiza e Sjelljes – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2395346/.

 

Një person që nuk ka përjetuar kurrë një çrregullim depresiv mund të mos jetë i vetëdijshëm për atë që po i ndodh. Mund të duhet pak kohë që një person të kuptojë se çfarë po kalon mendja dhe trupi i tij. Një individ mund të ketë probleme fizike, probleme emocionale dhe nuk mund të funksionojë.

 

Detyrat që dikur ishin të lehta tani janë shumë më të vështira. Individët mund të kenë vështirësi në punë ose për të bërë detyra të thjeshta nëpër shtëpi. Një person do të përjetojë ndjenja të vazhdueshme trishtimi, një humbje e interesit për aktivitetet që i ka pëlqyer ka gjithashtu të ngjarë të ndodhë, dhe një person do të ndihet, do të veprojë dhe do të mendojë ndryshe.

 

Nuk është e lehtë të dalësh nga një gjendje depresive, sepse çrregullimi i shëndetit mendor mund të kapë dikë dhe të mos e lëshojë atë. Mund të nevojitet trajtim afatgjatë për të kaluar depresionin dhe për t'u rikuperuar, megjithëse udhëtimi drejt rikuperimit është i gjatë dhe i gjatë.

 

Nuk ka shërim të shpejtë për depresionin, megjithëse miliona të sëmurë dëshirojnë që kjo të ishte e vërtetë. Shumica e të sëmurëve nga depresioni do t'i nënshtrohen psikoterapisë ose do të marrin ilaçe. Në shumë raste, njerëzit do t'i përdorin të dyja.

Simptomat e Depresionit

 

Simptomat ndryshojnë në varësi të të sëmurit. Disa simptoma mund të jenë të lehta, por të tjerat mund të jenë të rënda dhe secili person e përjeton ndjesinë e depresionit ndryshe. Ajo që prek një person mund të ndikojë më shumë në një tjetër dhe anasjelltas. Ndonëse asnjë prej dy personave që vuajnë nga depresioni nuk përjeton të njëjtat simptoma nëse e gjeni veten duke vuajtur nga ndonjë nga simptomat e mëposhtme të depresionit, do të ishte e mençur të flisni me terapistin ose ofruesin tuaj mjekësor.

 

Simptomat e çrregullimit depresiv përfshijnë:

 

 • Duke u ndjere i merzitur
 • Zotërimi i një humor depresiv
 • Humbja e interesit për aktivitetet që dikur shijoheshin
 • Një ndryshim në oreks që shkakton humbje ose shtim në peshë
 • Pagjumësia ose gjumi i tepërt
 • Mungesa e energjisë dhe/ose rritje e lodhjes
 • Paaftësia për t'u ulur pa lëvizur, duke ecur me ritëm ose duke shtrënguar duart
 • Lëvizje të ngadalta ose të folur të ngadalësuar
 • Ndjenjë e pavlerë
 • Ndjenja e fajit
 • Vështirësi në të menduarit, marrjen e vendimeve ose përqëndrimin
 • Mendimet e vdekjes
 • Mendimet e vetëvrasjes

 

Për të marrë një diagnozë të çrregullimit depresiv, një person duhet të shfaqë simptomat e depresionit për të paktën dy javë. Simptomat duhet të tregojnë një ndryshim nga nivelet e mëparshme të funksionit të individit për të vendosur një diagnozë të depresionit.

 

Fatkeqësisht, ka disa kushte mjekësore që imitojnë simptomat e depresionit. Mjekët do të duhet të përjashtojnë çështje mjekësore si tumori i trurit, mungesa e vitaminave ose problemi i tiroides për të siguruar që problemi është depresioni.

Shkaqet e Çrregullimit Depresiv

 

Ka disa shkaqe të depresionit dhe të gjithë ata që vuajnë nga depresioni janë të ndryshëm. Shkaku i depresionit për një person dhe simptomat e tij mund të mos jenë të njëjta me ato për një tjetër dhe sëmundja mund të prekë këdo.

 

Një person mund të duket i lumtur dhe me flluska nga jashtë, por ai mund të vuajë nga një humor depresiv nga brenda. Depresioni nuk është i lehtë për t'u dalluar dhe shumë njerëz mund ta maskojnë atë rreth miqve dhe familjes.

 

Ka disa shkaqe të mundshme të depresionit. Këto shkaqe përfshijnë:

 

 • Biokimia: Kimikatet në trurin e një personi mund të kontribuojnë në depresion.
 • Gjenetika: Sëmundja ka tendencë të shfaqet në familje. Megjithatë, vetëm për shkak se një nënë ka depresion, fëmijët e tyre mund të mos e marrin atë dhe anasjelltas.
 • Personaliteti: Një individ që mbingarkohet lehtësisht nga stresi, ka vetëbesim të ulët dhe është pesimist për jetën, ka më shumë gjasa të vuajë nga depresioni.
 • Faktorët mjedisorë: Ekspozimi ndaj dhunës, abuzimit, neglizhencës dhe/ose varfërisë mund ta bëjë një person të prekshëm ndaj depresionit.

 

Trajtimi më i fundit për Depresioni

 

Depresioni është një sëmundje serioze e shëndetit mendor, por lajmi i mirë për të sëmurët është se është i shërueshëm. Depresioni është një nga sëmundjet më të trajtuara të shëndetit mendor sot22.B. Quimm, Artikuj shkencorë mbi depresionin: Histori, përkufizime dhe më shumë, Artikuj shkencorë mbi depresionin: Histori, përkufizime dhe më shumë.; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.gale.com/open-access/depression. Trajtimi është përgjithësisht i suksesshëm dhe rreth 80% deri në 90% e të sëmurëve i përgjigjen trajtimit me kalimin e kohës. Për më tepër, trajtimi ofron lehtësim nga disa simptoma për pothuajse të gjithë ata që vuajnë nga depresioni.

 

Një profesionist mjekësor do të vlerësojë një të sëmurë përpara se të bëjë një diagnozë. Një vlerësim përfshin një intervistë dhe ekzaminim dhe profesionistët mjekësorë do të duhet të përjashtojnë çdo çështje si mungesa e vitaminës ose problemi i tiroides gjatë ekzaminimit fizik, duke përfshirë një test gjaku. Pasi të bëhet një diagnozë, mund të përshkruhet trajtimi.

 

Ekzaminimi gjithashtu do të identifikojë simptoma specifike. Historia mjekësore familjare e një individi do të hulumtohet.

 

Pas vlerësimit, një profesionist mjekësor mund të përshkruajë:

 

 • Mjekim

Ilaqet kundër depresionit mund të përshkruhen për të ndryshuar përbërjen kimike të trurit të një personi. Mjekimi mund të përmirësojë individin në afat të shkurtër, por mjekimi duhet të merret për ca kohë për të marrë përfitimet e plota. Pasi simptomat të jenë përmirësuar, një person ka të ngjarë të duhet të vazhdojë mjekimin për gjashtë ose më shumë muaj.

 • Psikoterapia

Terapia e bisedës mund të përshkruhet më vete ose së bashku me medikamente. Terapia konjitive e sjelljes (CBT) është një lloj terapie që fokusohet në zgjidhjen e problemeve. Individët mund të njohin çështjet dhe të punojnë për të ndryshuar të menduarit e tyre. CBT i ndihmon njerëzit të kapërcejnë problemet duke ndryshuar modelet e tyre të të menduarit. Numri i seancave CBT që i nevojiten një personi varet nga niveli i depresionit të tij.

 • Terapia elektrokonvulsive (ECT)

ECT është një trajtim që përdoret zakonisht për pacientët me depresion të rëndë ose ekstrem. ECT përdoret për individët që nuk i përgjigjen mjekimit ose psikoterapisë. Një person vihet nën anestezi dhe i jepet stimulim elektrik që synon trurin e tij. Një person mund t'i nënshtrohet dy deri në tre seanca ECT në javë. Mund të kërkohen deri në 12 seanca.

 • Vetë-ndihma dhe përballimi

Njerëzit me depresion mund të bëjnë gjithashtu stërvitje, meditim, joga, të përmirësojnë dietën e tyre dhe të shmangin drogën dhe/ose alkoolin për të rritur disponimin e tyre. Duke qenë më aktiv fizikisht dhe duke pasur një dietë të shëndetshme, individët mund të jenë në gjendje të reduktojnë depresionin e tyre.

 

Medikamentet dhe psikoterapia gjithashtu mund t'ju ndihmojnë të kapërceni depresionin. Aktivitetet e thjeshta duke përfshirë stërvitjen dhe ushqimin më të shëndetshëm mund të përmirësojnë gjithashtu simptomat tuaja të depresionit.

 

Është e rëndësishme të mbani mend se depresioni është i shërueshëm dhe ndihma është e disponueshme pavarësisht se sa serioz është depresioni juaj. Ka një numër qendrash trajtimi në botë që specializohen në Depresioni, me Ilaç mirëqenien duke qenë një nga qendrat rezidenciale luksoze më të njohura për trajtimin e depresionit rezistent. Në anën tjetër të shkallës, shumë individë zgjedhin seanca me një këshilltar lokal, ndërsa të tjerë preferojnë opsionet e këshillimit në internet.

Kapërceni Depresionin

 

Depresioni ju pakëson energjinë, shpresën dhe motivimin, duke e bërë të vështirë marrjen e masave të nevojshme për t'u ndjerë mirë.
Të menduarit për atë që duhet të bëni për t'u ndjerë më mirë, si për shembull të stërviteni ose të kaloni kohë me miqtë, mund të jetë rraskapitëse ose e pamundur për t'u vënë në veprim ndonjëherë.33.MA Bentley, Depresioni, Depresioni – ScienceDirect.; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673618319482.

 

Është një Catch-22 që veprimet më të dobishme janë më të vështirat për t'u kryer. Megjithatë, ekziston një dallim domethënës midis diçkaje të vështirë dhe diçkaje të pamundur. Ndërsa shërimi nga një çrregullim depresiv nuk është i lehtë, ju keni më shumë kontroll sesa e kuptoni, edhe nëse trishtimi juaj është i rëndë dhe i vazhdueshëm.

 

Sipas Philippa Gold të Ilaç mirëqenien, “Çelësi për të kapërcyer depresionin është të filloni nga pak dhe të ecni përpara. Mund të mos keni shumë energji, por duke tërhequr të gjitha rezervat tuaja, duhet të jeni në gjendje të bëni një shëtitje nëpër bllok ose të telefononi një të dashur'.

Hapat për të kapërcyer depresionin

 

Marrja e hapit fillestar është gjithmonë më e vështira. Sidoqoftë, të bëni një shëtitje ose të ngriheni dhe të kërceni me muzikën tuaj të preferuar janë gjëra që mund të bëni tani. Dhe mund të përmirësojë ndjeshëm gjendjen shpirtërore dhe energjinë tuaj për disa orë, e cila është mjaft e gjatë për të zbatuar një hap të dytë rikuperimi, si p.sh. gatimi i një vakti që përmirëson humorin ose bërja e planeve për të parë një të njohur të vjetër.

 

Duke marrë masat e mëposhtme të vogla, por pozitive dita-ditës, së shpejti do të jeni në gjendje të largoni mjegullën e rëndë të trishtimit të përhershëm dhe të ndiheni më të lumtur, më të shëndetshëm dhe më shpresëdhënës.

 

Kontaktoni dhe mbani kontakte

 

Marrja e ndihmës është kritike për të mposhtur ndjenjën e të qenurit në depresion dhe mund të jetë e vështirë të mbash një perspektivë të shëndetshme dhe përpjekjen e nevojshme për të kapërcyer vetë depresionin. Në të njëjtën kohë, natyra e depresionit e bën të vështirë kërkimin e trajtimit dhe kur jeni të trishtuar, prireni të tërhiqeni dhe të izoloheni, duke e bërë të vështirë lidhjen edhe me anëtarët e ngushtë të familjes dhe miqtë.

 

Ju mund të jeni shumë të lodhur për të biseduar, të turpëruar për situatën tuaj ose fajtor për injorimin e marrëdhënieve të veçanta, por mbani mend se kjo është vetëm trishtimi juaj. Mbajtja e kontaktit me të tjerët dhe pjesëmarrja në aktivitete shoqërore do të përmirësojë në mënyrë dramatike disponimin dhe qëndrimin tuaj.

 

Kërkoni ndihmë nga ata që ju bëjnë të ndiheni të sigurt dhe të kujdesshëm

 

Personi me të cilin flisni nuk ka nevojë të jetë në gjendje t'ju rregullojë; ata thjesht duhet të jenë një dëgjues i mirë dhe dikush që do të dëgjojë me kujdes dhe dhembshuri pa gjykuar.

 

Bëni prioritet kohën ballë për ballë

 

Bisedat telefonike, rrjetet sociale dhe mesazhet janë mënyra të shkëlqyera për të qëndruar në kontakt, por ato nuk mund të zëvendësojnë kohën cilësore ballë për ballë. Akti i thjeshtë i të folurit ballë për ballë me dikë për mënyrën se si ndiheni mund të ndihmojë në zbutjen dhe parandalimin e trishtimit.

 

Vazhdoni me aktivitetet sociale

 

Kur jeni në depresion, është joshëse të tërhiqeni në guaskën tuaj, por të qenit pranë njerëzve të tjerë do t'ju bëjë të ndiheni më pak të dëshpëruar.

 

Gjeni mënyra për të ndihmuar të tjerët

 

Është mirë të jesh i mbështetur, por hulumtimi zbulon se ofrimi i mbështetjes rrit edhe më shumë gjendjen shpirtërore. Gjeni mënyra për të ndihmuar të tjerët, të mëdhenj dhe të vegjël; vullnetar, bëhu një vesh dëgjues për një mik, bëj diçka të mirë për dikë.

 

Kujdesuni për një kafshë shtëpiake

 

Ndërsa asgjë nuk mund të zëvendësojë një lidhje njerëzore, qentë mund të sjellin gëzim dhe miqësi në jetën tuaj dhe t'ju bëjnë të ndiheni më pak të vetmuar. Kujdesi për një kafshë shtëpiake gjithashtu mund t'ju largojë nga koka dhe t'ju japë një ndjenjë qëllimi, që të dyja janë antidepresantë të fuqishëm.

 

Bashkohuni me një grup mbështetës emocional

 

Të qenit mes njerëzve të tjerë që vuajnë nga çrregullimet depresive mund t'ju ndihmojë të ndiheni më pak vetëm. Ju gjithashtu mund të inkurajoni njëri-tjetrin, të jepni dhe të merrni këshilla për përballimin dhe të ndani përvojat tuaja.

 

10 mënyra për të qëndruar të lidhur

 

 • Diskutoni ndjenjat tuaja me një person
 • Vullnetarizmi ju lejon të ndihmoni të tjerët
 • Takoni një mik për drekë ose kafe
 • Kërkoni që një i dashur t'ju kontaktojë rregullisht
 • Merrni dikë në kinema, një koncert ose një mbledhje të vogël
 • Kontaktoni një të njohur të vjetër me telefon ose email
 • Bëni një shëtitje me një partner fitnesi
 • Bëni një datë javore për darkë
 • Merrni një klasë ose bashkohuni në një grup për të takuar njerëz të rinj
 • Besojini një personi fetar, një mësuesi ose një trajneri sportiv

Çfarë t'i thuash një personi në depresion

 

Dëshiron të flasim për të? Unë do të jem aty kur të jeni gati

 

Nuk mund ta bësh dikë të flasë, por të dish që je i disponueshëm mund ta bëjë atë të ndihet shumë më mirë. Nëse ata nuk ju kanë thënë për depresionin e tyre, ju mund të sugjeroni që keni vërejtur se ata po luftojnë dhe se jeni në dispozicion nëse ata duan të bisedojnë. Nëse thjesht pyesni, "A jeni mirë?" ata mund të jenë mësuar ta falsifikojnë dhe të përgjigjen: "Jam mirë".

 

Nëse nuk janë gati për të biseduar tani, sigurojini se do të jeni pranë tyre kur të jenë. Ata mund të kujtojnë ofertën tuaj dhe të vijnë tek ju kur po kalojnë një periudhë të vështirë dhe kanë nevojë për dikë për të folur.

 

Çfarë mund të bëj për t'ju ndihmuar sot?

 

Çrregullimet depresive shpesh shkaktojnë lodhje, vështirësi në gjumë dhe mungesë ambicie. Ngritja nga shtrati mund të jetë e vështirë ndonjëherë dhe pyetja se çfarë mund të bëni për ta do t'i ndihmojë vërtet ta kalojnë ditën. Ndoshta ata nuk po hanë mirë dhe ju mund t'u sillni darkë. Ndoshta ata kërkojnë një telefonatë në mëngjes ose një mesazh për t'u siguruar që të arrijnë në punë në kohë. Ofrimi për ta bërë këtë është një mjet për t'i bërë të ditur se është në rregull të kërkojnë ndihmë.

 

Çfarë nuk duhet t'i thuash një personi në depresion

 

Mos u jepni atyre ide ose fjalë "të dobishme" që duket se janë një ilaç për depresionin e tyre, sepse kjo mund të duket si gjykuese ose e pakujdesshme.

 

Gjërat që nuk duhen thënë për një person në depresion:

 

 • “Mendoni vetëm gjëra pozitive
 • "Nuk jam i sigurt se për çfarë je kaq i dëshpëruar"
 • "Unë premtoj se gjithçka do të jetë mirë"
 • "Unë ndalova së ngrëni sheqer dhe u shërova!"
 • "Thjesht duhet të largohesh nga këtu"
 • "Ka kaq shumë individë atje që janë në gjendje më të keqe se ju"
 • 1
  1.JW Kanter, Natyra e Depresionit Klinik: Simptomat, Sindromat dhe Analiza e Sjelljes – PMC, PubMed Central (PMC).; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2395346/
 • 2
  2.B. Quimm, Artikuj shkencorë mbi depresionin: Histori, përkufizime dhe më shumë, Artikuj shkencorë mbi depresionin: Histori, përkufizime dhe më shumë.; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.gale.com/open-access/depression
 • 3
  3.MA Bentley, Depresioni, Depresioni – ScienceDirect.; Marrë më 18 shtator 2022, nga https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673618319482