A është varësia një sëmundje apo zgjedhje?

Me autor Helen Parson

Redaktuar prej Aleksandër Bentli

Shqyrtuar nga Michael Por

A është varësia një sëmundje?

 

Varësia do të thotë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Për disa do të thotë një detyrim për të përdorur substanca të varura dhe ndonjëherë të rrezikshme - detyrimi është fjala kyçe. Për të tjerët është një justifikim i përdorur nga të varurit për të mbrojtur veten nga faji për të gjitha vendimet që ata marrin për të mbështetur varësinë e tyre.

 

Pra, kush ka të drejtë?

 

Në këtë artikull do të diskutojmë të dyja anët e argumentit - varësia si sëmundje dhe varësia si zgjedhje.

 

Shkenca pas varësisë

 

Kur përdorni një substancë të varur përpara se të jeni "të varur", e vetmja ndjenjë që ju merrni është nga vetë substanca kimike. Për opiumet kjo mund të jetë ngazëllim, për benzodiazepinat - relaksim. Për varësitë e sjelljes (ndonjëherë të njohura si varësi ndaj procesit) të tilla si varësia ndaj seksit dhe kumarit, kjo ndjenjë mund të jetë eksitim dhe shpërqendrim, ose nxitimi për të marrë një rrezik. Por kur dikush vazhdon të përdorë këtë substancë deri në pikën ku është i varur, kimia e trurit të tyre ka ndryshuar.

 

Dopamina, që sjell parashikimi i keqpërdorimit të substancave, mund të pengojë plotësisht përpjekjet e engjëllit mbi supin tuaj, duke ju detyruar të shpërfillni çdo arsye pse kjo është një ide e keqe. Sapo të ketë filluar kulmi, "qarku i shpërblimit" të trurit tuaj prodhon kimikate që përforcojnë nevojën tuaj për më shumë dopaminë, goditje më të mira dhe rreziqe më të mëdha.

 

Jo të gjithë ata që zgjedhin të angazhohen në pirjen dhe marrjen e drogës kanë një "arsye themelore" për ta bërë këtë. Mund të jetë për shkak të presionit të bashkëmoshatarëve, kuriozitetit ose thjesht kërkimit të argëtimit. Por për ata që vazhdojnë të bëhen të varur, shpesh ka një arsye pse përdorimi i substancave vazhdon të bëhet problem. Trauma e fëmijërisë, cilësia e dobët e jetës dhe problemet e shëndetit mendor mund të jenë të gjithë faktorët pse dikush mund t'i drejtohet substancave - për një shpërqendrim nga dhimbja dhe emocionet negative.

Argumenti për - Varësia nga droga është një sëmundje

 

Polemika pas varësisë si një model sëmundjeje shpesh vjen nga baza morale. Varësia shihet si një dështim moral, ose defekt personal. Gënjeshtrat, mashtrimi dhe sjellja imorale në të cilën bën një i varur sjell dhimbje tek të dashurit e tyre. Familjet dhe miqtë që mund të provojnë një përpjekje me natyrë të mirë për të nxjerrë në pah pasojat negative të përdorimit të substancave shpesh i nënshtrohen zemërimit, duke e bërë të lehtë fajësimin e të varurit për "zgjedhjen" për t'u varur.

 

Megjithatë është më e ndërlikuar se kaq. Gënjeshtra, fshehtësia dhe mashtrimi janë pjesë e varësisë - për të shmangur gjykimin dhe për t'u fshehur nga turpi. Përgjigja e tyre e zemëruar ndaj sfidimit është shpesh një mekanizëm mbrojtës, i nxitur nga ndryshime të fuqishme kimike në tru, për të ndaluar çdo gjë që të kalojë mes të varurit dhe varësisë së tyre.

 

Nëse fillimet e një varësie janë për shkak të natyrës apo edukimit, modeli i sëmundjes së varësisë pajtohet që përdorimi i një substance të varur fillon si zgjedhje. Vetëm derisa sjellja të bëhet kompulsive, historia bëhet më e ndërlikuar. Në kohën kur kimia e trurit të tyre ka ndryshuar, personi i varur ende po "zgjedh" të vazhdojë përdorimin e substancave të varësisë, por zgjedhja është ajo e bërë nën presion nga një detyrim i shkaktuar nga ndryshimi kimik në trurin e tyre.

 

Edhe pse ka disa që shkojnë kundër kokrrës, komuniteti shkencor përgjithësisht pajtohet se varësia është një sëmundje në të njëjtën mënyrë si sëmundjet e shëndetit mendor. A do ta konsideronit dikë me bulimia, i cili hahet me ushqim dhe më pas hidhet, të ketë bërë një zgjedhje për ta bërë këtë? Dyshoj.

 

Varësia si sëmundje familjare

 

Ndërsa komuniteti shkencor nuk e ka gjetur arsyen e saktë pse, ata me anëtarë të familjes që luftojnë me keqpërdorimin e substancave kanë shumë më shumë gjasa të keqpërdorin substancat vetë. Vetë gjenet tuaja mund t'ju japin një predispozitë për t'u bërë i varur dhe mjedisi ku jeni rritur është një faktor i madh.

 

Faktorët socio-ekonomikë të familjes kanë një lidhje të fortë me përdorimin e drogës. Ata, familjet e të cilëve ishin në vështirësi financiare ose jetonin në zona më të varfra, kanë më shumë gjasa të keqpërdorin drogën dhe alkoolin në moshë të re. Rritja rreth përdorimit të drogës dhe alkoolit është gjithashtu një faktor kryesor nëse do të keqpërdorni substanca që shkaktojnë varësi.

 

Dinamika juaj familjare në përgjithësi mund të rëndojë gjithashtu. Fëmijët me prindër që po luftojnë me varësinë aktive kanë më pak gjasa të jetojnë në një shtëpi të qëndrueshme familjare. Trauma në fëmijëri dhe adoleshencë është e lidhur me kushtet e shëndetit mendor dhe varësinë dhe kontribuon në pikëpamjen e varësisë si një "sëmundje familjare".

Argumenti kundër - Varësia nga droga është një zgjedhje

 

Ka shumë arsye pse dikush mund të besojë se varësia është një zgjedhje. Ndonjëherë mund të vijë nga një vend injorance, si p.sh. të shohësh dikë që vazhdon të përfshihet në sjellje të dëmshme dhe të paaftë për të kuptuar pse mund të jetë kështu.

 

Megjithatë, për disa, ata e shohin varësinë si një justifikim për personin e varur. Ata mendojnë se personi i varur mund ta përdorë varësinë një mburojë, duke parandaluar çdo faj personal për lëndimin dhe dhimbjen që mund të shkaktojnë sjelljet e pashëndetshme që lidhen me varësinë.

 

Ka disa debate brenda komunitetit shkencor se sa zgjedhje përfshin varësia dhe nëse emërtimi i "sëmundjes" mund të jetë i dëmshëm. Kur klasifikohet si sëmundje, varësia shpesh vendoset midis kushteve kronike të cilat nuk mund të kurohen. Kjo mantra ndiqet edhe nga grupe të shoqërive si AA.

 

“Ne në shoqërinë e AA besojmë se nuk ka gjë të tillë si një kurë për alkoolizmin. Ne nuk mund t'i kthehemi kurrë pijes normale dhe aftësia jonë për të qëndruar larg alkoolit varet nga ruajtja e shëndetit tonë fizik, mendor dhe shpirtëror. Alkoolizmi Anonim

 

Disa profesionistë shëndetësorë mendojnë se ky emërtim i sëmundjes së pashërueshme dëmton çdo përpjekje për të trajtuar varësinë dhe se trajtimi ndonjëherë mund të heqë me sukses çdo sjellje kompulsive. Nëse trajtohen si kushte "normale" si diabeti dhe astma, ju mund të injoroni faktin se ekzistojnë faktorë psikologjikë që kanë shkaktuar varësinë.

 

Pra, a është varësia një sëmundje, apo varësia është një zgjedhje?

 

Debati nëse varësia është një zgjedhje apo një varësi mund të jetë i dobishëm për komunitetin shkencor, por për publikun mund të përforcojë stereotipet dhe paragjykimet negative. Ndërsa përdorimi i substancave varësuese për herë të parë është një zgjedhje, ka prova të mira shkencore që sapo të shfaqet varësia, sjelljet e lidhura bëhen kompulsive. Qoftë një zgjedhje apo një sëmundje, ka një gjë për të cilën bien dakord të dyja palët e argumentit - të varurit kanë nevojë për ndihmë.

 

Previous: Zakoni i keq kundër varësisë

Next: Varësia nga kriptomonedha

Webfaqja | + postime

Alexander Bentley është CEO i Worlds Best Rehab Magazine™, si dhe krijuesi dhe pionieri i Remedy Wellbeing Hotels & Retreats dhe Tripnotherapy™, duke përqafuar bio-farmaceutikë psikedelikë 'NextGen' për të trajtuar djegien, varësinë, depresionin, ankthin dhe shqetësimin psikologjik.

Nën udhëheqjen e tij si CEO, Remedy Wellbeing Hotels™ mori vlerësimin e Fituesit të Përgjithshëm: International Wellness Hotel of the Year 2022 nga International Rehabs. Për shkak të punës së tij të pabesueshme, hotelet luksoze individuale janë qendrat e para ekskluzive të mirëqenies në botë me vlerë 1 milion dollarë, duke ofruar një arratisje për individët dhe familjet që kërkojnë diskrecion absolut si të famshëm, sportistë, ekzekutivë, mbretër, sipërmarrës dhe ata që i nënshtrohen një shqyrtimi intensiv mediatik. .

Ne përpiqemi të ofrojmë informacionin më të përditësuar dhe të saktë në ueb, në mënyrë që lexuesit tanë të mund të marrin vendime të informuara për kujdesin e tyre shëndetësor. Jonë ekspertët e lëndës specializohen në trajtimin e varësisë dhe kujdesin shëndetësor të sjelljes. ne ndiqni udhëzimet strikte kur kontrolloni informacionin e fakteve dhe përdorni vetëm burime të besueshme kur citoni statistika dhe informacione mjekësore. Kërkoni distinktivin Rehab më të mirë në botë në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. në artikujt tanë për informacionin më të përditësuar dhe të saktë. Nëse mendoni se ndonjë nga përmbajtja jonë është e pasaktë ose e vjetëruar, ju lutemi na njoftoni nëpërmjet Kontakt Faqe

Mohim përgjegjësie: Ne përdorim përmbajtje të bazuar në fakte dhe publikojmë materiale që hulumtohen, citohen, modifikohen dhe rishikohen nga profesionistë. Informacioni që publikojmë nuk ka për qëllim të zëvendësojë këshillën, diagnozën ose trajtimin mjekësor profesional. Nuk duhet të përdoret në vend të këshillës së mjekut tuaj ose një ofruesi tjetër të kualifikuar të kujdesit shëndetësor. Në një urgjencë mjekësore, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës.

Worlds Best Rehab është një burim i pavarur, i palës së tretë. Ai nuk miraton asnjë ofrues të veçantë trajtimi dhe nuk garanton cilësinë e shërbimeve të trajtimit të ofruesve të paraqitur.