Дали мојот тинејџер злоупотребува випити и балони?

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Што треба да знаете за злоупотребата на Whippits

Употребата на азотен оксид или „Випит“ кај тинејџерите

Како што растат тинејџерите, тие имаат тенденција да пробуваат нови хоби и активности и да стекнуваат нови пријатели. Многу од овие хоби и пријатели може да се чуваат во тајност, како што претпочитаат многу тинејџери. Повеќето од тие хоби и активности би можеле да бидат целосно безопасни, а вашиот тинејџер само претпочита приватност. Но - како што децата стареат тие се изложени на повеќе активности кои природно се помалку невини и безбедни.

Постојат бројни супстанции кои станаа популарни кај тинејџерите со текот на годините. Тинејџерите не се без лекови за кои редовно слушаме како возрасни, но поради возраста и недостатокот на ресурси, многу тинејџери кои избираат да земаат го пронаоѓаат својот пат околу недостатокот на ресурси. Супстанциите што тинејџерите ги користат како дрога или за да се „подигне“ стануваат популарни меѓу возрасната група бидејќи често може лесно да се купат во која било продавница или продавница. И тие се ефтини и легални се во повеќето области. Whippets или Whippits се една од оние лесно достапни супстанции.

Што се Whippits?

Випетите се методи за вдишување на азотен оксид. Азотниот оксид постои од 19 век и редовно се користел како начин да се доживее еуфоријата. Тоа ја ублажува физичката непријатност и ја попречува вашата перцепција за она што се случува околу вас1Емануил, Димитрис Е. и Рејмонд М. Куок. „Напредоци во разбирањето на дејствата на азотен оксид - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1821130. Пристапено на 11 октомври 2022 година.. Кога беше откриено дека има таков ефект врз вашата физичка перцепција и чувство, болниците и медицинските професионалци почнаа да го користат за да ја ублажат болката за време на процедурите. Најчесто се користи во стоматолошките ординации до ден-денес. Тоа е она што често се нарекува „гас за смеење“ во болниците, клиниките и стоматолошките ординации низ светот.

Камшик: азотен оксид низ конзерви за шлаг со аеросол

Името Whippit доаѓа од употребата на азотен оксид преку конзерви за шлаг со аеросол. Гасот треба да биде во близок контакт со носот и устата, така што лименките се сечат или се отвораат на парчиња за да се пристапи до гасот. Корисникот често става торба над главата со конзервата внатре за да помогне при вдишувањето од близок контакт. Некои корисници може да кренат во воздух балони, да ја залепат конзервата внатре со главата и да ја искористат за да вдишат што е можно повеќе гас.

Како се чувствува користењето Whippit (или Whippet)?

Високиот камшик има чувство како:

 • краток, благ наплив на енергија
 • чувства на среќа
 • апстрактно размислување
 • губење на инхибиции
 • еуфорија

 

Кога сте напиени од овој вид гас или инхалација, вашата мускулна контрола е нарушена и ви недостасуваат вештини за проценување што ви се потребни за нормално функционирање. Овој недостаток на расудување и контрола на мускулите е крајно опасен бидејќи многу корисници не умираат од директните ефекти на гасот, туку од физичката штета што ја предизвикуваат на нивните тела поради овој недостаток на расудување. Многу луѓе загинале во сообраќајни инциденти додека биле високо на камшик.

Сето ова е да не ги спомнуваме директните ефекти што гасот ги има врз телото и умот. Корисниците може да страдаат од напади, гушење и срцева слабост. Некои поединци може да завршат во кома или целосно несвесни. Континуираната употреба на гасот покажува и сериозни проблеми. Корисниците можат лесно да станат зависни и гасот може да предизвика сериозни повлекувања ако употребата нагло се прекине.

Како изгледаат Whippits?

Whippits може да се купат во повеќето продавници за храна

Whippits може да се купи во повеќето професионални продавници за храна

Кои се ефектите на повлекување на whippets?

Ефектите на повлекување на камшикот може да вклучуваат:

 • напади
 • халуцинации
 • несоница
 • гадење
 • чукање на срцето
 • потење

 

Како работи азотен оксид и како тоа влијае на мојот тинејџер?

Овој гас и други слични инхаланти го намалуваат снабдувањето со кислород што е лесно достапен за вашиот мозок и за остатокот од вашето тело. Така функционира „високиот“ ефект. Тоа е предизвикано и зависи од намален проток на кислород. Не го добивате високото ако примате соодветна количина на кислород во вашиот мозок. Атомите во гасот на азотен оксид се врзуваат за атомите на кислород во вашата крв. Ова ја покрива и негира секоја употреба на тие атоми на кислород. Ова врзување за атомите на кислород може да предизвика трајно намалено производство и трајно влијание на способноста за правилно искористување на овие атоми низ целото тело.

Овој недостаток на кислород е особено опасен за тинејџерите. Нашите мозоци сè уште се развиваат до средината на дваесеттите години. Ако има продолжена употреба на Випитс како тинејџер, тој поединец се соочува со потенцијално трајни и тешки ефекти врз неговиот мозок и способноста да функционира.

Ефектите од континуираната употреба на Whippit вклучуваат:

 • трајни проблеми со хипоксија и аноксија. Овие состојби се намален проток на кислород до другите органи во телото, вашиот мозок или целосно застој на кислородот во вашето тело. Ако кислородот не тече до вашето тело и мозок, не можете да функционирате и ќе развиете трајно оштетување на мозокот и органите.
 • Азотниот оксид влијае на вашата способност правилно да го користите витаминот Б12. Недостатокот на правилно синтетизиран Б12 може да предизвика проблеми со производството на коскената срцевина и на крајот да предизвика други тешки невролошки проблеми.

 

Ако сте забележале промена во вашиот тинејџер, може да наидете на кое било од овие сценарија ако користат whippits:

 

 • честа дезориентација
 • чувство на студ во лицето или грлото
 • воспалено грло
 • промена во навиките за спиење
 • мирис на здив
 • осип на лицето
 • испукани аеросоли во спалната соба
 • издувани балони со чудни мириси

 

Ако наидете на некое од овие сценарија или промени во однесувањето, веројатно треба веднаш да преземете некоја акција и да разговарате со вашиот тинејџер. Иако може да се тврди дека повеќе луѓе умираат од нарушување на употребата на алкохол отколку азотен оксид, не постои одредена количина на азотен оксид што доведува до предозирање, но континуираната употреба, па дури и една несреќна употреба на гасот понекогаш може да биде фатална. Исто како и повеќето лекови кои го зголемуваат пулсот и ги стеснуваат крвните садови, корисниците може да имаат срцева слабост и напади од повеќекратна употреба, но во некои случаи, овие сценарија може да се појават со една употреба. Секој е различен.

Whippits може да предизвика зависност, во зависност од поединецот и ќе биде потешко да се запре колку подолго се користи. Може да има и тешки симптоми на повлекување. Со континуирана употреба, мозокот и невролошкиот развој на вашиот тинејџер може трајно да бидат засегнати.

Постои достапна помош за вашиот тинејџер. Нема да биде лесно, но на вашиот тинејџер му е потребна стручна помош кога станува збор за прекин на редовната употреба на овој инхалатор. Оваа конфронтација на почетокот може да предизвика триење во вашата врска, но вие, и на крајот тие, ќе знаете дека тоа го правите од љубов и заради безбедноста на нивната иднина.

 

Претходно: К2 Дрога (зачин)

Следна: Колку долго остануваат лековите во вашиот систем

 • 1
  Емануил, Димитрис Е. и Рејмонд М. Куок. „Напредоци во разбирањето на дејствата на азотен оксид - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1821130. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.