Разбирање на телездравството

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Телездравство: Што е тоа и како функционира?

 

Повеќе луѓе од кога било избираат телездравствена терапија за нивните потреби за ментално здравје. Телездравствената терапија ви овозможува да се сретнете со терапевт онлајн и од безбедноста на вашиот дом. Можете да разговарате со терапевт од каде било во светот за да ја добиете потребната помош за опоравување од проблеми со менталното здравје.

 

Без разлика дали сакате да зборувате преку видео разговор, телефон или преку безбедна платформа на телездравствена компанија, можете да разговарате со некого за да добиете олеснување. Некои телездравствени компании обезбедуваат текстуална терапија, што ви дава можност да комуницирате во текот на денот со советник. Денес, постојат повеќе големи даватели на телездравствена терапија. Овие брендови ангажираат искусни советници и терапевти за да разговараат со клиентите. Едноставно пребарување на Google ќе врати различни телездравствени компании за избор.

Што е Телездравство?

 

Телездравството е испорака на здравствени услуги преку телекомуникациски и дигитални комуникациски технологии. Услугите вклучуваат медицинска нега од давателите на услуги до пациентите. Исто така позната како онлајн медицинска нега, телездравствената терапија обезбедува важна услуга за ранливата популација11.М. Serper и ML Volk, Тековни и идни апликации на телемедицината за оптимизирање на испораката на нега при хронично заболување на црниот дроб – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6334286/.

 

Не секој може да присуствува на терапија или програма за рехабилитација во домот. Затоа, телездравствените услуги им обезбедуваат на поединците кои не можат да присуствуваат на овие физички програми со потребната терапија.

 

Многу од групите за телездравствена терапија им даваат можност на клиентите да зборуваат за нивните проблеми. Сепак, онлајн здравствените провајдери22.С. Romanick-Schmiedl и G. Raghu, Телемедицина - одржување на квалитетот за време на транзиција - Nature Reviews Disease Primers, Nature.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.nature.com/articles/s41572-020-0185-x нудат многу повеќе на клиентите отколку само платформа за зборување за менталното здравје и/или проблемите со зависноста.

 

Постојат и други услуги што ги обезбедува телездравството. Клиентите може да го следат нивниот внес на храна и да ги споделат своите информации со диететичар. Може да разговарате со терапевт, психијатар или советник преку е-пошта за проблеми со менталното здравје.

 

Постои и телемедицина која на поединците им дава информации за нивните симптоми. За време на СОВИД-19, телездравството и телездравствената терапија им помогнаа на милиони луѓе.

Телездравство за терапија

 

Телездравствената терапија е одлична за луѓе на кои им е тешко да разговараат со луѓе лично. Тоа им овозможува да бидат во удобноста на нивниот дом додека зборуваат со терапевтот. Исто така, добро одговара за луѓе со зафатен распоред, на кои им е тешко да закажуваат сесии лично. Терапијата и менталното здравје сè уште имаат стигми за нив. Со пристап до терапија преку Интернет, може да се чувствувате поудобно да разговарате со терапевт.

 

Онлајн терапијата им го олеснува животот на луѓето, исто како и многу други услуги што сега им се обезбедуваат на луѓето преку Интернет.

Телездравствената терапија помага при:

 

 • Анксиозност
 • Депресија
 • Проблеми со храната и исхраната
 • Прашања во врска
 • Стрес
 • Опсесии и принудувања (OCD)
 • Проблеми со родителството

 

Спроведено е истражување за ефикасноста на телездравствената терапија. Се чини дека терапијата базирана на интернет може да биде исто толку ефикасна како и сесиите во лице. Терапиите како когнитивната бихејвиорална терапија може да бидат исто толку совршени за онлајн испорака како и за терапија лице в лице.

 

Професионалците за ментално здравје и терапијата не се секогаш достапни за секого. Затоа, телездравствената терапија може да биде совршена за вас.

 

Причините за избор на телездравствена терапија наместо терапија во лице вклучуваат:

 

 • Живеење премногу далеку од давател на ментално здравје
 • Имате зафатен распоред за работа и/или личен живот
 • Да се ​​биде непријатно со сесиите на терапија во лице

 

Недостатоци на Телездравствената терапија

 

 • Ако страдате од тешки психолошки или емоционални проблеми.
 • Ако имате тешка депресија
 • Ако имате самоубиствени мисли
 • Ако сте биполарно
 • Ако сте шизофреници

 

Секој што се соочува со горенаведените проблеми треба веднаш да побара лекарска помош. Покрај овие проблеми, лицето кое не е удобно да користи технологија треба да се придржува до терапијата лично. Поединец со недостаток на приватност за онлајн сесии треба да користи сесии лице-в-лице.

 

Како да го пронајдете вистинскиот провајдер

 

Треба да го направите вашето истражување пред да одлучите за давател на телездравствена терапија. Некои луѓе кои нудат телездравствена терапија не се квалификувани терапевти. Обезбедениот третман не е ефикасен и може да биде опасен. Покрај тоа, работата со неквалификувано лице им овозможува да ги добијат вашите лични податоци.

 

Осигурете се дека вашиот онлајн терапевт е лиценциран во вашата држава пред да присуствувате на онлајн сесија. Вашиот онлајн терапевт треба да има магистерска диплома и одредено релевантно искуство во терапија за ментално здравје. Телездравствената терапија е одлична алатка за поединци на кои им е потребна помош, но добивањето погрешен терапевт може да ве спречи да се подобрите.

 

Постојат компании како Better Help кои обезбедуваат онлајн терапија на клиентите преку нивната сопствена платформа. Клиентите можат да се пријават за да пристапат до тераписките сесии и другите ресурси што се нудат. Има некои терапевти кои нудат онлајн терапија сесии преку Zoom, Skype и други програми за онлајн комуникација. Треба да се осигурате дека вашиот терапевт е способен да користи онлајн технологија за да обезбеди висококвалитетна услуга.

 

Една од најзначајните причини поради кои луѓето пристапуваат на онлајн терапија е цената. Телездравствената терапија честопати е поевтина од сесиите во лице. На долг рок, секој попуст во цената може да биде значителен.

Добрите и лошите страни на телездравствената терапија

 

Онлајн терапијата има свои добрите и лошите страни. Не им одговара на сите, но за некои може да биде идеална услуга за ментално здравје. Ако размислувате за терапија, дефинитивно треба да истражувате онлајн сесии за да видите дали тие ги задоволуваат вашите потреби.

Предности

 

 • Пристапност – Телездравствената терапија е достапна за речиси секој каде било во светот се додека имате интернет конекција. Одлично е за поединци со зафатен распоред.
 • Одговорност - Вие сте одговорни за вашето назначување бидејќи е виртуелно. Можеби е лесно да го прескокнете состанокот лично, но ако го имате на располагање онлајн значи дека е помала веројатноста да го прескокнете.
 • Групна динамика - Можете да се вклучите и да комуницирате со луѓе на сесии за групна терапија со други од далечина.

 

Недостатоци

 

 • Невербална комуникација - Нема многу невербална комуникација. Личните сесии ви дозволуваат да ве види терапевт кој може да земе невербални знаци.
 • Доверливост - Информациите на компанија за онлајн терапија може да бидат хакирани и вашите информации за плаќање може да бидат украдени.
 • Опрема - Некои терапевти можеби не се високо квалификувани со телекомуникациска опрема. Покрај тоа, можеби нема да добиете висококвалитетна онлајн врска.
 • Решавање на сериозни проблеми - терапевтот можеби нема да може да дијагностицира сериозни проблеми со менталното здравје што водат до повеќе проблеми за клиентот.
 • Финансиски проблеми – Онлајн терапијата е поевтина од сесиите во лице. Сепак, многу даватели на осигурување не покриваат сесии за телездравствена терапија. Затоа, вашите сметки може брзо да се натрупаат.

 

Телездравствената терапија е одлична услуга за клиентите кои бараат помош за менталното здравје. Леснотијата на пристап, цената и одговорноста што ги нуди го прави одличен избор. Ако имате потреба од терапија, може да размислите за онлајн сесии.

Онлајн рехабилитација: што е тоа и како функционира?

 

Не секој човек може да присуствува на рехабилитација во домот. Добрата вест за тие поединци е дека постои уште една опција за помош во закрепнувањето од нарушувања на алкохол и/или дрога. Онлајн рехабилитација е еден од начините на кои едно лице може да добие третман за зависност потребен за да живее чист и трезен начин на живот.

 

Онлајн рехабилитација е услуга понудена преку Zoom, Skype или платформи за видео конференции обезбедени од центар за лекување. Онлајн рехабилитацијата им овозможува на клиентите да добијат низа услуги од удобноста на нивниот дом преку Интернет. Еден-на-еден сесии, групна терапија и многу повеќе се нудат од давателите на рехабилитација. Давателите на услуги нудат низа производи и функции што им даваат можност на клиентите да го извлечат максимумот од нивното искуство со рехабилитација.

 

Вештините и алатките се изучуваат преку советници. Може да се понудат практики засновани на докази за да се научат клиентите како да живеат живот без дрога и алкохол. Најдобрите онлајн програми за рехабилитација вработуваат добро образовани, искусни советници за да им помогнат на клиентите.

 

Придобивките од онлајн рехабилитација

 

Има голем број на придобивки од онлајн рехабилитацијата. Можеби најважната придобивка е тоа што поединецот може да започне веднаш без потреба да прави планови и аранжмани за да присуствува на станбен објект. Клиентите можат веднаш да ја добијат потребната помош.

 

 • Погодност бидејќи клиентите можат да присуствуваат на тераписки сесии од каде било со пристап до Интернет.
 • Приватноста им се доделува на клиентите преку законите на HIPAA, но има дополнителна приватност бидејќи клиентите не мора да се занимаваат со други жители.
 • Третманот го обезбедуваат обучени експерти, исто како и при рехабилитација во домови. Големата разлика е што клиентите можат да останат во удобноста на домот.
 • Социјалната поддршка се обезбедува преку интеракција лице в лице со советници и трезвени партнери.

 

Како функционира онлајн рехабилитацијата?

 

Постојат различни видови на рехабилитација на интернет. Потенцијалните клиенти имаат одреден избор кога станува збор за опоравување од зависност од алкохол и дрога:

 

 • Онлајн ИОП е онлајн рехабилитација од дрога со интензивна програма за амбулантско лекување. Ова е совршено за лица кои претходно завршиле детоксикација и рехабилитација во болница.
 • Саморежиран онлајн третман за злоупотреба на супстанции нуди интерактивни работни книги или видеа што може да ги преземе клиентот. Сепак, поединците на кои им треба поголема структура може да изберат друг тип на онлајн рехабилитација.
 • Групи за поддршка на онлајн обновување понудете поддршка од колегите и редовно ангажирање преку Интернет со чист и трезен систем за поддршка. Пример за онлајн групи за поддршка за обновување вклучуваат Стипендии во 12 чекори. Постојат голем број на достапни групи за поддршка за обновување преку Интернет.

 

Дали онлајн рехабилитација е добро погодна за мене?

 

Онлајн рехабилитација ви нуди многу од истите придобивки од рехабилитација во домот или амбулантско. Ако сте спремни да го завршите циклусот на алкохол и дрога, тогаш контактирањето со онлајн давател на рехабилитација ќе ви овозможи да дознаете повеќе за специфичните програми за лекување.

 

Можеби ќе можете да ги покриете трошоците за рехабилитација преку Интернет со вашето осигурување. Многу од центрите за рехабилитација ширум светот сега нудат програми за лекување преку Интернет. Тоа ви дава можност да пристапите до потребната нега и да бидете чисти и трезни што е можно поскоро.

 

Претходно: Искуствена терапија

Следно: Дигитален детоксикација

 • 1
  1.М. Serper и ML Volk, Тековни и идни апликации на телемедицината за оптимизирање на испораката на нега при хронично заболување на црниот дроб – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6334286/
 • 2
  2.С. Romanick-Schmiedl и G. Raghu, Телемедицина - одржување на квалитетот за време на транзиција - Nature Reviews Disease Primers, Nature.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.nature.com/articles/s41572-020-0185-x
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.