rTMS

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

rTMS (повторувачка транскранијална магнетна стимулација)

 

Во борбата против употребата на кокаин, воведен е нов иновативен третман познат како rTMS. Самиот збор „кокаин“ предизвикува многу мисли од Вол Стрит во 1980-тите и филмовите на Нетфликс за колумбиските нарко босови. За многу луѓе, кокаинот е една од најтешките, најекстремните дроги што едно лице може да ги земе заедно со крек и хероин. Често се смета за лек кој тешко се добива и е само проблем за одреден дел од населението.

 

Во САД и Обединетото Кралство, кокаинот е голем проблем. Според студија од 2016 година во САД, речиси 1.9 милиони поединци тврделе дека се моментални корисници на кокаин. Во 2019 година, Гардијан објави дека употребата во ОК расте и води до смрт на млади луѓе. Многу од овие поединци не го преживеаја подемот на кока-колата во 1980-тите и ја гледаа дрогата само како забавна забава за која се снимаат филмови на Нетфликс.

 

Кокаинот е уникатен бидејќи не само што е исклучително штетен, туку нема медицински замени за третман како хероинот.11.А. Chail, RK Saini, PS Bhat, K. Srivastava и V. Chauhan, Транскранијална магнетна стимулација: Преглед на нејзината еволуција и тековни апликации - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592198/. Симптомите на одвикнување може да се решат, но желбата за повеќе кокаин е најголемиот проблем што го имаат корисниците - од првпат до зависници - со дрогата.

 

Повторувачка транскранијална магнетна стимулација

 

Повторлива транскранијална магнетна стимулација (rTMS) е форма на невромодулација22.DM Blumberger, F. Vila-Rodriguez, KE Thorpe, ZJ Daskalakis and J. Downar, Повторлива транскранијална магнетна стимулација за депресија – Одговор на авторите – The Lancet, The Lancet.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32837-X/fulltext. Третманот е безбеден и ефикасен во борбата против зависноста од кокаин. rTMS работи со поставување на наменска електромагнетна калем на скалпот на пациентот. Намотката дава кратки, моќни магнетни импулси и индуцира електрични струи во церебралниот кортекс на пациентот.

 

Примање на транскранијална магнетна стимулација rTMS

 

Третманот може да звучи застрашувачки, како терапијата со електрошок што се користела кај пациенти со ментално здравје во 1960-тите и 1970-тите. Сепак, rTMS е безбеден, безболен и нуди неколку несакани ефекти. По сесијата со rTMS терапија, клиентите се безбедни за возење, враќање на работа или завршување на секојдневните рутини. Сесиите се завршуваат без анестезија32.DM Blumberger, F. Vila-Rodriguez, KE Thorpe, ZJ Daskalakis and J. Downar, Повторлива транскранијална магнетна стимулација за депресија – Одговор на авторите – The Lancet, The Lancet.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32837-X/fulltext. Нема потреба од лекови или хоспитализација при лекувањето. Исто толку важно, не е потребно време за опоравување и клиентите не мора да поминат 28 дена во рехабилитација во домот.

Дали е одобрено rTMS?

 

Експертите препишаа rTMS за лекување повеќе од зависност од кокаин. Во САД, Управата за храна и лекови го препиша за лекување на депресија. Во ОК, исто така се користи за да им помогне на пациентот да ја надмине депресијата заедно со OCD43.H. Џонс, Повторлива транскранијална магнетна стимулација - преглед | ScienceDirect теми, повторлива транскранијална магнетна стимулација – преглед | ScienceDirect теми.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/repetitive-transcranial-magnetic-stimulation. Меѓутоа, неговата ефикасност во лекувањето на зависноста од кокаин може да биде една од позначајните понудени терапии.

 

Истражувањето покажа дека транскранијалната магнетна стимулација ја менува мозочната активност, поврзаноста и метаболизмот на една личност. Тоа е способноста на терапии да се променат овие три области кои ја намалуваат и завршуваат желбата на една личност за кокаин.

 

Добивање rTMS третман

 

Клиентите посетуваат 15 сесии на терапија за третман со транскранијална магнетна стимулација. Сесиите се одржуваат во текот на тринеделна временска рамка со клиенти кои учествуваат во пет третмани rTMS неделно. Терапијата исто така ја подобрува депресијата и расположението на пациентот. Пациентите може да подлежат на дополнителни сесии за одржување секој месец за да продолжат со нивното закрепнување од зависност од кокаин и да создадат долготрајни ефекти54.М. Заиќ, Транскранијална магнетна стимулација – Клиника Мајо, Транскранијална магнетна стимулација – Клиника Мајо.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/transcranial-magnetic-stimulation/about/pac-20384625.

 

Медицински здравствени услуги и специјалисти за закрепнување може да препишат rTMS заедно со бихејвиорални и психолошки третмани за додадена вредност.

 

Длабок rTMS

 

Длабоката транскранијална магнетна стимулација (rTMS) е дизајнирана да ги стимулира патиштата за наградување и мотивација во мозокот65.Г. Левковиц, М. Исерлс, Ф. Падберг, Ш.Х. Лисанби, А. Бистрицки, Г. Ксија, А. Тендлер, ЗЈ Даскалакис, Џеј Л Винстон, П. Данон, Х.М. Хафез, И.М. Рети, О. , JA Berman, MM Husain, U. Sofer, et al., Ефикасност и безбедност на длабока транскранијална магнетна стимулација за голема депресија: проспективно мултицентрично рандомизирано контролирано испитување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4329899/. Тие се наоѓаат во субгениталниот преден сингуларен кортекс и се главната разлика помеѓу двете. Deep TMS и rRMS се покажаа како безбедни методи за лекување на депресија, но кои се некои од главните разлики помеѓу овие две?

 

Длабокиот rTMS е дизајниран да ја стимулира оваа област на мозокот, а длабочината варира во зависност од пациентот. Фокусната точка на електромагнетното поле е дорзолатералниот префронтален кортекс сместен во челото. Оваа област наликува на субгеналниот сингуларен кортекс, кој е зафатен од длабокиот Т-МСМ, но со длабочина од околу 1.5 см. Јачината на електромагнетните полиња мора да се калибрира за време на третманот, така што длабочината варира во зависност од пациентот.

 

Дорзолатералниот префронтален кортекс е одговорен за извршните когнитивни функции, а овие функции вклучуваат работна меморија, одлучување, извршна функција, внимание, обработка на меморијата и одлучување.

 

Релевантните теории за можните причини за депресија сугерираат дека депресијата може да произлезе од неможноста да се остави нешто недостижно или да се решат проблемите поврзани со негативната афективност преку мисловни процеси ориентирани кон целта. Овој феномен во суштина е ист како привремената тага што се јавува кај децата кога ќе им се каже „не“.

 

Терапијата со rTMS се изведува со серпентина H1 поставена на предната половина од капа или уред што го носи пациентот и се нанесува на магнетно поле со нанесување на полето на главата. Предноста на радијалната примена на магнетните полиња е што овие полиња можат да навлезат подлабоко во мозокот без да му наштетат на пациентот.

 

Намотката што се користи во транскранијалната магнетна стимулација применува магнетно поле вертикално на тесна област на главата. Повторливите импулси овозможуваат магнетните полиња да станат посилни и посилни без да му наштетат на пациентот.

 

Јачината на магнетното поле се зголемува со повеќекратни импулси, но колку е подолг пулсот, полето е посилно. Додека rTMS терапијата користи калем со 8 за да примени магнетно поле вертикално, длабоките TMS терапии користат серпентина H-1 за радијално нанесување на магнетно поле. За да стигнат до понатамошни нервни центри кои предизвикуваат депресија, тие мора да навлезат околу 4 см длабоко во мозокот.

 

Неодамнешните студии покажаа дека длабоките TMS терапии биле подолготрајни кај пациенти на депресија отпорна на лекови76.А. Миничино, Ф. PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3280107/.

 

Длабоки rTMS несакани ефекти

 

Длабокиот TMS ги стимулира патиштата за наградување и мотивација во мозокот и ја стимулира активноста на мозочните клетки. Најчестите несакани ефекти на Т-МС се главоболки и главоболки, но тие се поретки од другите видови на мозочна стимулација, како што се повреда на мозокот или оштетување на мозокот.

 

Повторениот TMS ги стимулира извршните и когнитивните функции во мозокот, а третманот трае околу 20 минути. За T-MS се користат различни намотки, но секој бара различен тип на калем, како оној што се користи за повторени T-MS.

 

Повторувањето на T-MSM ја стимулира активноста на мозочните клетки во одредена област на префронталниот кортекс, областа одговорна за донесување одлуки и извршна функција. Третманите траат околу 40 минути и не предизвикуваат никакви несакани ефекти, освен мало зголемување на крвниот притисок.

 

Претходно: Третман на стол Сатори

Следно: Третман за биохемиска реставрација

 • 1
  1.А. Chail, RK Saini, PS Bhat, K. Srivastava и V. Chauhan, Транскранијална магнетна стимулација: Преглед на нејзината еволуција и тековни апликации - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592198/
 • 2
  2.DM Blumberger, F. Vila-Rodriguez, KE Thorpe, ZJ Daskalakis and J. Downar, Повторлива транскранијална магнетна стимулација за депресија – Одговор на авторите – The Lancet, The Lancet.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32837-X/fulltext
 • 3
  2.DM Blumberger, F. Vila-Rodriguez, KE Thorpe, ZJ Daskalakis and J. Downar, Повторлива транскранијална магнетна стимулација за депресија – Одговор на авторите – The Lancet, The Lancet.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32837-X/fulltext
 • 4
  3.H. Џонс, Повторлива транскранијална магнетна стимулација - преглед | ScienceDirect теми, повторлива транскранијална магнетна стимулација – преглед | ScienceDirect теми.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/repetitive-transcranial-magnetic-stimulation
 • 5
  4.М. Заиќ, Транскранијална магнетна стимулација – Клиника Мајо, Транскранијална магнетна стимулација – Клиника Мајо.; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/transcranial-magnetic-stimulation/about/pac-20384625
 • 6
  5.Г. Левковиц, М. Исерлс, Ф. Падберг, Ш.Х. Лисанби, А. Бистрицки, Г. Ксија, А. Тендлер, ЗЈ Даскалакис, Џеј Л Винстон, П. Данон, Х.М. Хафез, И.М. Рети, О. , JA Berman, MM Husain, U. Sofer, et al., Ефикасност и безбедност на длабока транскранијална магнетна стимулација за голема депресија: проспективно мултицентрично рандомизирано контролирано испитување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4329899/
 • 7
  6.А. Миничино, Ф. PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3280107/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.