Повлекување на ПТСН

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Што е повлекување на ПТСН?

 

Некогаш познат како шок од школка и борбен замор, посттрауматско стресно растројство (ПТСН) е проблем со менталното здравје од кој луѓето страдаат или го доживуваат по трауматски настан11.X.-R. Миао, К.-Б. Чен, К. Веи, К.-М. Тао и З.-Ј. Лу, посттрауматско стресно нарушување: од дијагноза до превенција – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6161419/. ПТСН се развива кај поединци кои доживеале различни трауматски настани, вклучувајќи војна и борби, насилни напади, сексуални напади, природни катастрофи, сообраќајни несреќи и терористички напади.

 

Зошто се потребни повлекувања за ПТСН

 

За да се справиме со се поголем број луѓе кои развиваат и имаат потреба од третман за посттрауматско стресно нарушување, создадени се велнес повлекувања за да се обезбедат програми за закрепнување и да се овозможи заздравување. Повлекувањата со ПТСН им нудат на пациентите програми за западен психотерапевтски третман и закрепнување на анксиозноста со докажани со истражување докажани источни велнес практики. Повлекувањата за посттрауматско стресно нарушување нудат комплетни алатки за пациентите да одржуваат здрав и среќен начин на живот без проблеми со менталното здравје.

 

Дали сите повлекувања на посттрауматско стресно растројство се исти?

 

Не сите повлекувања за ПТСН нудат исти програми за лекување и многумина ќе ги погрижат своите пакети за закрепнување на гостите. Вообичаено е третманите како што се терапија со когнитивно однесување (КБТ) и десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите (EMDR) да се користат за време на програмите за закрепнување. Утврдено е дека и двете ги олеснуваат симптомите што ги доживуваат пациентите со ПТСН.

 

Разбирање на ПТСН

 

Посттрауматско стресно нарушување најчесто се забележува кај сегашни и поранешни војници кои искусиле борба од прва рака. И покрај тоа што се гледа во борбени ветерани, ПТСН го доживуваат луѓе од сите потекла, националности или етнички припадности.

 

Во Соединетите Држави, 3.5% од возрасните доживуваат ПТСН22.CL Lancaster, JB Teeters, DF Gros и SE Back, Posttraumatic Stress Disorder: Overview of Evidence-Based Assessment and Treatment – ​​PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5126802/. Истражувањата открија дека жените имаат поголема веројатност да развијат ПТСН отколку мажите, иако тоа може да се должи на тоа што жените бараат помош почесто од нивните машки колеги.

 

Симптоми на посттрауматско стресно нарушување

 

Поединците кои страдаат од ПТСН доживуваат низа симптоми. Симптомите може да бидат благи до тешки и може да се активираат во секое време.

 

Симптомите на ПТСН вклучуваат:

 

 • Ноќни ужаси, кошмари или мисли за трауматичното искуство
 • Ретроспективи и повторно живеење на трауматската епизода или настан
 • Анксиозност и чувство на постојан стрес
 • Избегнување на одредени луѓе, места или работи што предизвикуваат ретроспективи
 • Неконтролиран гнев или испади
 • Преголемата будност на потенцијална опасност или верувањето во опасност може да се случи во секое време
 • Губење на меморијата и тешкотии со концентрацијата

 

Симптомите на ПТСН може да предизвикаат вознемиреност кај поединецот бидејќи тие не знаат кога ќе се случи епизода или ретроспектива.

 

Придобивки од повлекување на ПТСН

 

Има огромен број придобивки од повлекувањето на посттрауматско стресно растројство. Прво и најважно, гостите можат да се отстранат од средина што предизвикува ретроспективи и други симптоми. Промената на сценографијата може да го подобри закрепнувањето на пациентот. Гостите ќе бидат опкружени со медицински професионалци кои овозможуваат да се случи процесот на заздравување. Повеќето програми за третман не им дозволуваат на пациентите да имаат деноноќен пристап за да им помогнат што го нуди повлекувањето со ПТСН.

 

Заедно со тераписките сесии, луксузните одмори за ПТСН им обезбедуваат на гостите различни активности за активирање на умот и телото. Ова им овозможува на заболените да се лекуваат и го олеснува умот од товарот на ПТСН. Покрај тераписките сесии, гостите можат да учествуваат во работилници за внимателност, часови по јога и сесии за масажа меѓу другите активности.

 

Закрепнувањето од посттрауматско стресно растројство е можно и има повлекувања кои можат да им го вратат животот на поединците. ПТСН не е ментално пореметување со кое поединците треба да живеат повеќе и повлекувањата со ПТСН овозможуваат заздравувањето да се случи за нов живот вреден да се живее.

 

Како функционира повлекувањето на посттрауматско стресно растројство?

 

Водечките светски клиники за посттрауматски стрес хармонично ги спојуваат холистичките методи и методите насочени кон личноста. Тие вклучуваат комбинација од терапии за зборување, комплементарни третмани и медицински процеси за да се релаксираат и заздрават и телото и умот од ефектите на ПТСН, генерализираниот стрес и низа проблеми со менталното здравје.

 

Приватен третман за ПТСН

 

Терапијата и советувањето може да им помогнат на луѓето кои доживеале траума или на кои им била дијагностицирана ПТСН да ги разберат нивните искуства и чувства, да развијат здрави вештини за справување за да научат да останат безбедни и да се поврзат со други ресурси и поддршка. Психотерапијата е една од најчесто користените терапии за луѓе со посттрауматско стресно растројство (ПТСН) и е препознаена како втор најчест третман за ПТСН во САД.

 

Постојат многу различни видови на психотерапија, но двете најпопуларни и најраспространети терапии се когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ) и психосоцијалното советување. Други терапии кои сè уште не се клинички тестирани вклучуваат когнитивна терапија заснована на свесност, психоаналитичка терапија и когнитивна бихејвиорална терапија.

 

Конјунктивалната терапија може да се користи како терапија за уметничка експресивна терапија, чија цел е да се открие значењето и да се лекува преку справување со егзистенцијални прашања кои произлегуваат од траума. Истражувањата покажаа дека може да поддржи лековити болести како што се несоница и депресија.

 

Тенките игли на акупунктурата се вметнуваат во телото за да се регулира протокот на енергија. Со стимулирање на точките на притисок, акупунктурата ја коригира нерамнотежата во протокот на Чи и го усогласува во позитивна насока.

 

Прегледани четири рандомизирани контролирани испитувања (RCTs) покажаа дека акупунктурата е еквивалентна или подобра од конвенционалната медицина и има дополнителни ефекти во комбинација. Систематски преглед на акупунктурата за ПТСН покажа дека нема значајна разлика во третманот на хронична анксиозност поврзана со ПТСН.

 

Беше откриено дека и електроакупунктурата и пароксетин значително ги подобруваат исходите на ПТСН, но подобрувањето беше поголемо со електроакупунктурата. Доказите за ефикасност се охрабрувачки и укажуваат на потенцијалот на акупунктурата како ефикасен третман за посттрауматско стресно нарушување (ПТСН).

 

Една неодамнешна неконтролирана пилот студија покажа дека се чини дека акупунктурата е ефикасна во лекувањето на трауматизираните војници со посттрауматско стресно растројство (ПТСН) и други емоционални нарушувања. Со оглед на високото ниво на истражување за ефектите на акупунктурата во третманот на ПТСН, таа може да се смета како терапевтска опција во постојниот репертоар.

 

Општо се верува дека акупунктурата го стимулира нервниот систем и предизвикува ослободување на неврохемиски гласници. Добиените биохемиски промени влијаат на хомеостатските механизми на телото и на тој начин промовираат физичка и емоционална благосостојба. Во овој случај, се користи за управување со симптоми на посттрауматско стресно растројство (ПТСН) и други емоционални нарушувања. Стимулирање на сопствените опиоиди на телото, кои влијаат на вегетативниот и нервниот систем, и го стимулира производството на невротрансмитери како што се серотонин и допамин во мозокот и 'рбетниот мозок.

Сатори стол за ПТСН

 

Според Сатори, технологијата на компанијата е специјално дизајнирана да им помогне на поединците кои доживуваат рехабилитација. Технологијата Сатори работи за да ја разбуди способноста на поединецот да стави крај на желбата за дрога и/или алкохол. Според една студија, технологијата Satori Chair има 87% успех во рехабилитација од дрога.

 

Поради позитивниот одговор што го доби Satori Chair, повеќе луксузни PTSD Retreats сега го нудат системот за закрепнување, а повеќе поединци сега можат да пристапат до Satori Chair за да го подобрат своето ментално здравје од кога било досега.

 

Повлекување на психоделично посттрауматско стресно нарушување

 

Истражувачите гледаат драматични резултати од терапијата која користи психоделични лекови за лекување на ПТСН, депресија и зависност. Терапијата која вклучува супстанции како што се псилоцибин и МДМА, покажува 80 проценти стапки на успех многу години по третманот.

 

Поради природата на законите кои се развиваат и развојот на истражувањата, сè уште постои конфузија кај пациентите во однос на законитоста на различни третмани. Клиниките за психоделична психотерапија не се рутински достапни во секоја земја, иако се предвидува дека ќе има огромна експлозија на овие специјализирани клиники во следната деценија.

 

И покрај тоа што психоделичните лекови се нелегални во повеќето земји, медицинскиот амбиент во кој дозите се администрираат од обучен професионалец, го менува контекстот на искуството. На ист начин како што опиоидите дадени во медицински услови се безбедни, може да биде и потрошувачката на психоделици. Медицинскиот мониторинг се спроведува во текот на целата психоделична сесија.

 

Претходно: Повлекување од стрес

Следно: Пост Ковид Стрес растројство

 • 1
  1.X.-R. Миао, К.-Б. Чен, К. Веи, К.-М. Тао и З.-Ј. Лу, посттрауматско стресно нарушување: од дијагноза до превенција – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6161419/
 • 2
  2.CL Lancaster, JB Teeters, DF Gros и SE Back, Posttraumatic Stress Disorder: Overview of Evidence-Based Assessment and Treatment – ​​PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5126802/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.