НА против АА

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

НА против АА

 

Ако се борите со злоупотреба на алкохол или супстанции, првиот чекор е често најтежок. Што обично подразбира првиот чекор? Признајте дека мислите дека ви треба помош и преземајте чекори што ви се потребни за да продолжите напред и да ја пронајдете таа помош.

 

Кога се борите со било каков вид на злоупотреба на алкохол или супстанции, групната терапија е исклучително моќна алатка. Заедницата што ја градите со истомисленици кои минуваат низ нешто слично и сакаат да го поправат може да биде огромен катализатор за вашето лекување и способност да ги промените вашите навики.

 

Повеќето луѓе често наоѓаат срам во нивната зависност. Да се ​​биде во можност анонимно да се собирате со луѓе додека разговарате за тоа како сакате да се подобрите и лекувате од вашите проблеми, може да биде огромен мотиватор за да се движите напред. Многу луѓе не сакаат да им дадат до знаење на другите дека имаат проблем, но сепак имаат желба да се подобрат.

 

Со една од 12-те чекори програми - не морате. Можете да ги чувате вашите лични податоци приватни, а исто така да се собирате со други во сличен брод како вас.

 

Што е АА? Што е NA?

 

Повеќето луѓе слушнале за АА. Анонимни алкохоличари. Тоа е програма од 12 чекори чија цел е да им помогне на оние кои имаат проблеми со алкохолот да го прекинат конфликтот со него. Тоа е собир кој има за цел да им помогне на оние со слични проблеми со користење на меѓусебното искуство и поддршка за тоа.

 

Малку помалку познат, но не помалку ефикасен е NA. Анонимни наркотици. Ова е група која е создадена поради популарноста и успехот на АА, но за луѓе кои имаат проблеми со супстанции надвор од алкохолот. Двете од овие програми работат и се слични на многу начини, но исто така се фундаментално различни на неколку. Ајде да ги растуриме двете групи.

Анонимни наркотици VS анонимни алкохоличари

 

Анонимните алкохоличари е основана во 1935 година поради потребата за поддршка за оние кои се борат со алкохолот. Во тоа време, третманот за зависност од алкохол беше поминат во санаториум. АА сакаше да ги поттикне оние со проблеми со алкохолот да помогнат да се лекуваат себеси и оние со кои доаѓаат во контакт.

 

Ако претходно сте слушнале за анонимни алкохоличари, веројатно сте слушнале и за тоа што се нарекува програма со 12 чекори. Овие чекори и инволвираниот процес имаат за цел да помогнат во водење на алкохоличарот низ времето што го посветиле на лекување и менување на нивните навики.

 

Овие дванаесет чекори, исто така, имаат за цел да помогнат поединецот да стане свесен не само за својот проблем, туку и за начинот на кој тој веројатно влијаел и ги обликувал животите на оние кои живеат во близок контакт со нив. Оние кои присуствуваат на АА учат како да ги користат овие чекори и методи не само во областа на нивната зависност од алкохол, туку и во секој аспект од нивниот живот.

 

Овие прашања честопати влијаат на повеќе од една област од нашиот живот. Колку подолго некој присуствува, толку повеќе овие вештини и чекори стануваат втора природа. Тие потоа може да се искористат за да им помогнат на оние во групата на нивното патување.

 

Овие групи за поддршка се зошто АА е докажано дека функционира. Секој има донекаде сличен проблем. Тие, понатаму, можат да помогнат да ги водат оние што се понови низ чекорите, што пак станува дел од нивното лекување.

 

12-те чекори за АА

 

 1. Признавме дека сме немоќни над алкохолот - дека нашите животи станаа неуправливи.
 2. Дојде да веруваме дека моќ поголема од нас самите би можела да нè врати во здрав разум.
 3. Донесе одлука да ја претвориме нашата волја и нашите животи во грижата за Бога, како што го разбравме.
 4. Направивме потрага и бестрашен морален инвентар за себе.
 5. Признаено на Бога, на нас самите и на друго човечко суштество точната природа на нашите грешки.
 6. Беше целосно подготвен да го отстрани Бог од сите овие дефекти на карактерот.
 7. Понизно побарајте од Него да ги отстрани нашите недостатоци.
 8. Направивме список на сите лица на кои им наштетивме и станавме подготвени да направиме измени на сите нив.
 9. Направени се директни измени на таквите луѓе секогаш кога е можно, освен кога тоа би го повредило или другите.
 10. Продолжи да земаме личен инвентар и кога бевме погрешно веднаш го признавме.
 11. Сакавме преку молитва и медитација да го подобриме нашиот свесен контакт со Бога, како што го разбравме, молејќи се само за познавање на Неговата волја за нас и моќта да го спроведеме тоа.
 12. Имајќи духовно будење како резултат на овие чекори, се обидовме да ја пренесеме оваа порака до алкохоличарите и да ги практикуваме овие принципи во сите наши работи

 

Тие се повторуваат во текот на собирите додека групата се движи низ процесот.

 

Анонимни наркотици

 

Слично на АА, наркотиците анонимни користат групи за поддршка како централен дел на нивната програма од 12 чекори. Исто како АА, тие имаат 12 чекори со кои оние што минуваат низ програмата се движат напред со секој пат кога ќе присуствуваат. 12-те чекори се екстремно слични на оние наведени погоре за АА наспроти НА, но се фокусираат на проблем со зависност наместо на алкохол. Оние со проблеми со алкохол, исто така, можат да присуствуваат на НА.

 

Тоа зависи само од тоа каков тип на централно парче сакате за вашиот процес. Исто како АА, NA се фокусира на помирување со нивните проблеми и сфаќање на траумата што тие самите си ја предизвикале и веројатно им ја предизвикале на оние околу нив. Оние во групата му помагаат на другиот да оди напред и ги користат искуствата меѓусебно за да им помогнат да растат.

 

NA или AA Што е правилно за мене?

 

Главната разлика е во тоа што АА е наменета за алкохоличари, а NA е наменета за оние кои се занимаваат со злоупотреба на супстанции од секаков вид, вклучително и алкохол.

 

Другата главна разлика е на што секоја група ја става одговорноста и способноста да се лекува. Првиот чекор е каде лежи оваа клучна разлика. АА признава дека се чувствува немоќно поради алкохолот, а Н.А. признава дека се чувствува немоќно поради нивната зависност. АА често се фокусира на користење на помош од повисока сила за да ја надмине нивната немоќ над алкохолот. NA се фокусира на индивидуално исцелување за да помогне да се надмине зависноста.

 

Ако се борите со нешто друго освен алкохол, NA е веројатно подобрата опција за вас. Ако се борите со алкохолот, која било од програмите би можеле да бидат погодни за вас. Само зависи од тоа на што сакате да се фокусирате. Бидејќи АА се фокусира на користење на помош од повисока сила, многу луѓе кои се религиозни или мислат дека им е потребна помош од нешто надвор од себе, ќе ја изберат рутата АА. Оние кои сакаат да се фокусираат на надминување на нивните проблеми со зависноста внатрешно, можеби ќе имаат подобар резултат со NA.

 

Двете програми се ефективни и имаат децениски докажани резултати. Иако изборот на вистинската програма за вас е вреден, највредниот избор што го правите во моментов е да се движите напред и да го направите тој прв чекор.

 

NA vs AA vs Non 12 чекор

 

Движењето околу програмите од 12 чекори тивко блика со децении меѓу специјалистите за зависности. Но, таа доби нова итност со усвојувањето на Законот за пристапна нега, кој бара од сите осигурителни компании и државните програми на Medicaid да плаќаат за третман за злоупотреба на алкохол и супстанции, проширувајќи го покривањето на 32 милиони Американци кои претходно го немале и обезбедуваат повисоко ниво на покриеност за дополнителни 30 мил.

 

Другиот третман сега е достапен за многу, многу поединци, а групите за поддршка во 12 чекори на АА и НА сега се надополнети со Групи за психо-социјална поддршка, Интензивни амбулантски центри и терапија.

 

12 Чекор групите ги имаат своите темели во апстиненцијата. Сепак, постои движење за намалување на штети со Suboxone што навистина спасува животи ширум светот.

 

Двата спротивставени пристапи честопати ги обесхрабруваат поединците од АА, НА, Намалување на штети или што и да е... и важно е да погледнете подалеку од стигмата, срамот, ставовите и да правите што работи за вас или за вашата сакана. Да се ​​остане жив обично е најдобро. Тоа е добро место за почеток. Без разлика на чувствата кон NA vs AA vs CA и други.

 

Претходно: Дали сум алергичен на алкохол?

Следно: Разбирање на делириум тременс

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.