К2 Дрога (зачин)

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

[popup_anything id="15369"]

Што е К2?

Спајс Дрога К2

К2 е еден од најмоќните лекови во светот достапни денес. Не само што е силен, туку е и евтин лек за добивање. Комбинацијата на моќ и цена го прави К2 исклучително опасен1Брентс, Лиза К. и Пол Л. Пратер. „Феноменот К2/Спајс: појава, идентификација, законодавство и метаболичко карактеризирање на синтетичките канабиноиди во хербалните производи од темјан - PMC“. PubMed Central (PMC), 24 септември 2013 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4100246.. Можеби го знаете К2 по името на улицата, „зачин“. Според податоците од Центрите за контрола на отрови во САД, од 2009 до 2020 година, организацијата добила алармантно зголемување на повиците за зачин. Во тој временски период, Центрите за контрола на отрови се зголемија од 14 повици на околу 3,572 зачин.

Во зависност од областа на САД, употребата на К2 се разликува. Тоа е неконтролирано во одредени региони и области во споредба со други. Североисточниот дел беше тешко погоден од К2 во последниве години со голем број предозирања пријавени со смртоносната дрога. Само Вашингтон доживеа неверојатен пораст од 128% во предозирањето со К2 од 2019 година. Значи, што е К2?

Што е лекот К2?

К2 е име дадено на голем број синтетички канабиноиди. Лекот се создава со ставање вештачки хемикалии на исечен, сушен растителен материјал. К2 е познат во светот на лековите како дизајнерски лек. Ова значи дека К2 е состав сличен на канабисот, иако варира на некој начин. Затоа, зачинот е легален во американските држави каде марихуаната не е легална. К2 влијае на човечкиот мозок многу наликува на канабис, но тој е посилен.

Синтетичките канабиноиди предизвикуваат што е можно посилен одговор во мозокот. Истражувањата покажаа дека синтетичките канабиноиди се околу 660 пати посилни од канабисот. Невропсихијатриските несакани ефекти генерирани од синтетички канабиноиди можат да бидат крајно смртоносни, или ако не и смртоносни, многу поопасни по живот.

Вообичаени несакани ефекти на синтетичките канабиноиди се психоза, агитација, анксиозност и раздразливост. Некои корисници може да доживеат напади и конвулзии, повраќање, зголемен ризик од мозочен удар, зголемен крвен притисок, абнормалности на срцевиот ритам и болка во градите. Покрај тоа, може да се појави бубрежна инсуфициенција и срцев удар2Параџули, Пријанка и др. „Прелистувајте списанија по тема“. Прелистувајте списанија по тема, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/20009666.2020.1781349. Пристапено на 11 октомври 2022 година..

Ризици од земање К2?

Постојат различни ризици кога се зема К2, вклучувајќи ментални, физички и бихејвиорални ефекти.

Ментални ефекти на лекот за зачини

 • Покачено расположение
 • Еуфорија
 • Релаксација
 • Ведрина
 • Креативно размислување
 • Чувства на благосостојба
 • Анксиозност
 • Конфузија
 • Параноја

Физички ефекти од земањето зачин (К2)

 • Зголемување на срцевата работа
 • Вртоглавица
 • Гадење
 • Повраќање
 • Поспаност
 • Лесноглавост
 • Звук во ушите
 • Чувство на несмасно

Ефекти од однесувањето на земање К2

 • Променета перцепција
 • Заблуда размислување
 • Одвојување од реалноста
 • Халуцинации
 • Агресивно однесување

Ризици и опасности од зачин

Еден од непосредните ризици од конзумирање на К2 вклучува самоубиствени мисли, зголемен и забрзан пулс и повраќање.

Може да се појават и долгорочни здравствени проблеми. Тие вклучуваат:

 • Покачен крвен притисок
 • Намалено снабдување со крв во срцето
 • Напади
 • Бубрежно оштетување
 • Психоза
 • Дисоцијација
 • Суицидни идеи

Како се користи К2?

К2 се користи исто како и повеќето други нелегални дроги. Обично се тркала во цигари или се пуши во лулиња. Достапно е во течна форма што овозможува да се користи во е-цигари. Поединци можат да испаруваат зачини што го прави уште полесно да се внесуваат кога и каде сакаат.

Пушењето К2 не е единствениот начин да се консумира. Спајс може да се пие во билен чај или да се конзумира преку јадење. Спајс е тешко да се открие во тестовите за дрога. Затоа, поединци може да земаат зачин за да маскираат други лекови.

Едно време, К2 се продаваше претежно во продавници за погодности и главни продавници. Сепак, тоа се промени со текот на годините. Сè повеќе се продава по улиците поради тоа што продавниците се мудри за штетите на К2. Заедно со тоа што К2 е достапен од уличните продавачи, тој се повеќе се продава на Интернет.

Купувањето на лекот на Интернет им овозможува на поединците потоа да го препродаваат на улица. Иако често се продава како синтетичка марихуана и безбедна, нема ништо синтетичко и безбедно во зачинот. Тешко е да се следи меѓународната продажба и трговија со зачини во споредба со другите нелегални дроги.

Зошто се користи К2?

К2 се користи од истите причини како и другите нелегални дроги. Се користи како начин да се избега од реалноста или да се подобрат емоциите или менталните состојби. Луѓето користат зачин за да се чувствуваат подобро, подобро да вршат активности или поради љубопитност.

За жал, има многу луѓе во светот кои користат К2 затоа што веруваат дека е побезбедна дрога од канабисот или другите нелегални супстанци. Ова е грешка бидејќи К2 е исклучително моќен и смртоносен. Спајс понекогаш се продава како синтетичка марихуана за да изгледа помалку опасно.

Сепак, ова едноставно не е точно. Продавниците продаваат К2 на шалтер во светкаво, шарено пакување. Ова го привлекува вниманието на купувачите и им дава уверување дека зачинот е безбеден за консумирање. Како што беше претходно наведено, Спајс го користат илегалните корисници на дрога за да маскираат други супстанции за време на тестовите за дрога. Ако мора да подлежите на редовно тестирање за дрога поради работа или други причини, тогаш можете да користите К2 за да спречите тестот да открие други лекови.

Хроничните корисници на зачини развиваат толеранција и зависност. Ова се две значајни карактеристики на зависноста. Со создавање на толеранција, лекот станува помалку ефикасен со текот на времето иако зависноста расте.

 Дали К2 е нелегален?

Едноставниот одговор е „да“. Сепак, варијациите на лекот се нелегални. Производителите можат да ги заобиколат незаконските/правните прашања за промена на формулата. Со промена на само една состојка на К2 која е забранета, производителите можат да ја направат супстанцијата легална за продажба на клиентите.

Како да знаете дали вие или некој е зависник од К2?

Синтетичките канабиноиди предизвикуваат многу зависност. Симптомите се очигледни кај луѓето кои користат К2. Ако сте загрижени дека некој близок користи Спајс, тогаш внимавајте на овие симптоми:

 • Тешкотии со обврските дома, училиште или работа
 • Употребата на зачини продолжува да расте со текот на времето
 • Големо време се троши со користење на зачин, желба за дрога или добивање на истиот
 • Не може да се намали употребата на К2
 • Користење на зачин во потенцијално опасни ситуации
 • Игнорирање на повторливи или постојани психолошки и/или физички проблеми поради употребата на К2
 • Продолжува да го користи Spice и покрај социјалните и личните ефекти
 • Доживување симптоми на повлекување кога употребата на К2 е прекината

Да се ​​стави крај на зависноста не е лесно. Rehab им помага на корисниците на Spice безбедно да се детоксираат пред да започнат со третман. Третманот со рехабилитација може да обезбеди увид за да се запре идната употреба на зачин.

 

Претходно: Actiq Fentanyl Lollipop

Следна: Дали мојот тинејџер злоупотребува випити и балони?

 • 1
  Брентс, Лиза К. и Пол Л. Пратер. „Феноменот К2/Спајс: појава, идентификација, законодавство и метаболичко карактеризирање на синтетичките канабиноиди во хербалните производи од темјан - PMC“. PubMed Central (PMC), 24 септември 2013 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4100246.
 • 2
  Параџули, Пријанка и др. „Прелистувајте списанија по тема“. Прелистувајте списанија по тема, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/20009666.2020.1781349. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .