Пет фази на рехабилитација

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Петте фази на рехабилитација

 

Донесувањето одлука за влез во рехабилитација не е лесно. Потребна е многу сила за да се сфати дека е потребна помош за да се стави крај на циклусот на зависност. Патувањето низ рехабилитација ве води во четири различни фази на закрепнување. Со напредување низ секоја фаза на рехабилитација, учите како да го живеете животот чист и трезен.

 

Националниот институт за злоупотреба на дрога ги разви четирите фази на рехабилитација. Фазите беа создадени за материјалот на организацијата „Индивидуален пристап за советување за дроги за лекување на зависност од кокаин“ за да им помогне на давателите на здравствени услуги да испорачаат висококвалитетно советување. Четирите фази на рехабилитација вклучуваат: почеток на третман, рана апстиненција, одржување апстиненција и напредно закрепнување11.Ј. Соамс, 5 фази на третман - третман со злоупотреба на супстанции: групна терапија - NCBI полица за книги, 5 фази на третман - третман со злоупотреба на супстанции: групна терапија - NCBI полица за книги; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK64208/.

 

Петте фази на рехабилитација се:

 

Почеток на третман

 

Првата фаза на закрепнување се започнува кога ќе побарате помош од професионалци за дрога и алкохол. На почетокот, најверојатно ќе сакате да се откажете од закрепнувањето и да се вратите на дрога и/или алкохол. Може да верувате и дека вашите проблеми со дрогата и/или алкохолот се под контрола и не се штета за вас и за другите. Негирањето е вообичаено и тешко прашање за надминување во раните денови на закрепнувањето. Рецидивот е најчест и смртоносен во текот на овој почетен период од 28 дена и многу често поединците може да се најдат исфрлени од рехабилитација во текот на овие рани бурни денови.

Рана апстиненција

 

Втората фаза на рехабилитација започнува откако ќе донесете свесна одлука да продолжите да закрепнувате од злоупотреба на супстанции. Раната апстиненција е тешка фаза бидејќи поминувате низ различни фази во рамките на сцената. Може да почувствувате симптоми на повлекување, ментални и физички желби, предизвикувачи кои можат да ве наведат на релапс и психолошка зависност од дрога и алкохол. Обучен специјалист за зависности ќе ве научи да се справите со овие прашања. Ќе стекнете алатки за тоа како да живеете трезен начин на живот преку психоедукација.

 

Постојана апстиненција

 

Раната фаза на апстиненција трае околу 90 дена. Откако ќе го завршите овој временски период на трезвеност, ќе влезете во фазата на континуирана апстиненција. Поединци на резиденцијален третман може да се преселат во амбулантски дел од програмата откако ќе влезат во фазата на континуирана апстиненција. Главниот фокус на државата е да се избегне повторување.

 

Обучен советник ќе ве научи како да спречите рецидив. Исто така, ќе научите начини како да ги користите алатките научени во претходните фази за да се справите со другите области од животот и да останете трезни. Ќе се научат нови вештини за справување што ќе ви овозможат да изградите чист начин на живот, здрави односи и да развиете други добри навики. Фазата на континуирана апстиненција на рехабилитација започнува околу три месеци од програмата за закрепнување. Потребни се околу пет години трезвеност пред да се премине во последната фаза.

 

Напредно закрепнување

 

Закрепнувањето од зависноста од дрога и алкохол не се случува преку ноќ. Потребни се пет години апстиненција за поединецот да премине во напредната фаза на закрепнување. Сите алатки, знаења и вештини што ги научивте при рехабилитација и советување сега може да се искористат за да се создаде долготраен животен стил.

 

Ќе можете да останете трезни и да поседувате вештини за да бидете поздрава личност. Дополнително, алатките и знаењето стекнати од претходните фази на рехабилитација ќе ви помогнат да бидете подобар родител, личност и/или брачен другар. Закрепнувањето од зависноста од дрога и алкохол е повеќе од само да се остане трезен.

Мост до нормално живеење

 

Во доцниот стадиум на лекување, поранешните зависници почнуваат да учат да се вклучат во животот. Често ова се нарекува премин преку мостот до нормално живеење. Како што поединците почнуваат поефикасно да управуваат со нивните емоционални состојби и когнитивни процеси, тие можат да се соочат со ситуации кои вклучуваат конфликт или предизвикуваат емоции. Многу поединци наоѓаат период во секундарна рехабилитација или трезвено живеење22.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, What Happens After Rehab | Изработка на мостот за нормално живеење, најдобра рехабилитација во светот; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/what-happens-after-rehab/ животната средина многу помага при оваа транзиција.

 

Проблеми со фазите на рехабилитација

 

Не постојат формални дијагностички невробиолошки индикатори кои можат да ги дијагностицираат нивоата на злоупотреба на супстанции или прецизно да ја измерат сериозноста на зависноста и сите претпоставени невробиолошки промени што може да се појават кај поединци не може да се користат за да се разграничат фазите на зависност што ги претпоставуваат истражувачите. Лекарите честопати страдаат од когнитивна пристрасност наречена „илузија на клиничарот“ каде што лекарите кои најчесто гледаат екстремни случаи претпоставуваат генерализации врз основа на овие екстремни аспекти на однесување и ги применуваат на сите случаи33.SB Patten, „Илузија на клиничарот“ и епидемиологија, дијагноза и третман на депресивни нарушувања – BMC Psychiatry, BioMed Central.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-018-1969-3.

 

Претходно: ЛГБТК рехабилитација

Следно: Може ли да се исфрлите од рехабилитација

  • 1
    1.Ј. Соамс, 5 фази на третман - третман со злоупотреба на супстанции: групна терапија - NCBI полица за книги, 5 фази на третман - третман со злоупотреба на супстанции: групна терапија - NCBI полица за книги; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK64208/
  • 2
    2.AB CEO Worlds Best Rehab Magazine, What Happens After Rehab | Изработка на мостот за нормално живеење, најдобра рехабилитација во светот; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://www.worldsbest.rehab/what-happens-after-rehab/
  • 3
    3.SB Patten, „Илузија на клиничарот“ и епидемиологија, дијагноза и третман на депресивни нарушувања – BMC Psychiatry, BioMed Central.; Преземено на 29 септември 2022 година, од https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-018-1969-3
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.