EMDR за ПТСН

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

ЕМДР за ПТСН

Посттрауматско стресно растројство некогаш било ментално здравје за кое малку луѓе знаеле. Во текот на последните 20 години, ПТСН стана широко забележано нарушување на менталното здравје и кое се среќава кај се повеќе и повеќе поединци ширум светот.1Слотема, Кристина В., и сор. „Изводливост на EMDR за посттрауматско стресно нарушување кај пациенти со растројства на личноста: пилот студија - PMC“. PubMed Central (PMC), 23 мај 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6534227. ПТСН е нарушување на менталното здравје отколку што постои кај поединци кои претрпеле некаков вид на траума, било да е тоа физичка, емоционална или сексуална. ПТСН стана на насловните страници кога американските војници се вратија од војната во Ирак во 2000-тите.2Хајнс, Линдзи А., и сор. „Посттрауматско стресно растројство по Ирак и Авганистан: распространетост меѓу воените подгрупи - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4168809. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Оттогаш, ПТСН има големо влијание врз животите на поединци надвор од војската.

Се проценува дека дури 70% од возрасните кои живеат во САД еднаш во животот доживуваат трауматска ситуација. Околу 20% од овие лица ќе развијат ПТСН. Истражувањето покажа дека околу 5% од Американците ќе доживеат ПТСН во секој даден момент. ПТСН е големо нарушување на менталното здравје кое може да доведе до целосно распаѓање на една личност. Затоа, се развиваат и користат нови третмани.

Десензибилизација и преобработка на движењето на очите

Еден таков третман кој сега се користи во третманот на ПТСН е десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите (EMDR). ЕМДР е нетрадиционална психотерапија која се зголемува во популарност. Наместо пациентите да зборуваат за нивните проблеми за време на терапијата, EMDR ги користи ритмичките моменти на очите за да помогне во справувањето со ПТСН. Брзите движења на очите ја намалуваат моќта на сеќавањата создадени за време на трауматски искуства.

Сесиите за третман со EMDR може да потраат до 90 минути за да се завршат. Терапевтот ќе ги движи прстите напред-назад пред лицето на пациентот. Од пациентот ќе биде побарано да ги следи движењата на рацете со очите. Истовремено, терапевтот ќе го натера пациентот да се потсети на вознемирувачките настани што ги предизвикале спомените. Пациентите ќе бидат охрабрени да ги споделат своите емоции и телесни сензации што ги чувствуваат исто така. Како што напредуваат сесиите, терапевтот ЕМДР ќе го натера пациентот да ги префрли своите мисли на попријатни спомени и настани.

EMDR за ПТСН терапевти

EMDR беше развиен во 1989 година од психологот Френсин Шапиро. Оттогаш, над 20,000 EMDR терапевти се обучени да спроведуваат сесии. Шапиро разви EMDR техники откако откри дека нејзините сопствени мрачни емоции се пригушени поради брзото префрлање на нејзините очи од страна на страна. Подоцна открила дека и нејзините пациенти ја имаат истата корист.

Една од причините зошто ЕМДР се промовира како одлична терапија за ПТСН се должи на – досега – недостатокот на негативни несакани ефекти поврзани со него. И покрај позитивните резултати од заболените од ПТСН и без видливи несакани ефекти, постојат членови на медицинската заедница кои се потсмеваа на неговата ефикасност.

Бидејќи ПТСН е сложено нарушување на менталното здравје, бројот на EMDR сесии што му се потребни на пациентот варира во зависност од пациентот. Третманот може да се случи брзо помагајќи им на пациентите да го обноват својот живот и да живеат понормално без исцрпувачките симптоми на ПТСН.

Иако има членови на медицинската заедница кои сè уште бараат повеќе истражувања за EMDR и неговата ефикасност, оние кои го доживеале и ги намалиле симптомите на ПТСН точно знаат колку сесиите можат да бидат вредни. Американската психијатриска асоцијација е една заедница која ја забележува ефикасноста на EMDR во третманот на симптомите на ПТСН. Со повеќе истражувања за EMDR, тоа би можело да биде главен третман за поединци кои страдаат од ПТСН.

 

Претходно: Што е теорија на приврзаност

Следна: Кои се различните видови на прилози

  • 1
    Слотема, Кристина В., и сор. „Изводливост на EMDR за посттрауматско стресно нарушување кај пациенти со растројства на личноста: пилот студија - PMC“. PubMed Central (PMC), 23 мај 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6534227.
  • 2
    Хајнс, Линдзи А., и сор. „Посттрауматско стресно растројство по Ирак и Авганистан: распространетост меѓу воените подгрупи - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4168809. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.