CHS синдром на канабиноидна хиперемеза

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

CHS -Cannabinoid Hyperemesis синдром

Синдромот на канабиноидна хиперемеза (CHS) е релативно новооткриена болест. Првпат документирано во 2004 година, имаше ограничено истражување за состојбата, која може да предизвика стомачна болка и продолжени напади на повраќање кај тешки корисници на канабис.

Што е CHS?

Хиперемезата е епизода на тешко повраќање, кое често трае со часови. Иако може да има многу причини, кои се движат од труење со храна до срцев удар за поединечни епизоди, до синдром на циклично повраќање за повторени напади, CHS е поврзан со употребата на канабис. Благите симптоми на CHS традиционално се нарекуваат а whitey (или white-out) што е термин за кога рекреативен корисник на дрога, како директен или индиректен резултат на употреба на дрога (обично канабис), почнува да се онесвестува и повраќа1Перисети, Абилаш и др. „Синдром на хиперемеза на канабис: ажурирање на патофизиологијата и менаџментот - PMC“. PubMed Central (PMC), 16 септември 2020 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7599351..

Првиот труд објавен на него следеше неколку пациенти во болница во Јужна Австралија кои се појавија со повторливи напади на тешко повраќање. Истражувањето ја идентификуваше врската со канабисот. Сите пациенти биле тешки корисници на канабис. Групата која престана да користи канабис, сите видоа дека симптомите завршуваат, а оние кои продолжија да апстинираат немаа повторување. Оние кои, по одреден период, продолжија со употребата на канабис, исто така забележаа продолжување на нивната хиперемеза.

Последователните студии открија слични случаи. И, иако некои студии беа мали, често со само неколку субјекти, наодите беа конзистентни. CHS сега е формална дијагноза и некои лекари и болници известуваат дека забележале зголемување на презентациите.

Кој може да добие синдром на канабиноидна хиперемеза?

Како релативно нова состојба, CHS не е целосно разбран и сè уште не е јасно колку е распространет. Иако се чини релативно ретко, ова може да се должи на недостаток на свест во медицинската заедница. Истражувањето во Британскиот медицински журнал сугерираше дека околу 6% од презентациите во собата за итни случаи имаат повраќање2Чокрон, Јанив и др. „Синдром на канабиноидна хиперемеза | БМЈ“. BMJ, 1 јануари 2019 година, www.bmj.com/content/366/bmj.l4336. епизодите веројатно се CHS, но многумина беа погрешно дијагностицирани, а пациентите честопати се упатуваа на скапи дијагностички тестови.

Други истражувања, на голем број редовни и тешки корисници на канабис - кои ја користеле дрогата секојдневно, или речиси секојдневно, повеќе од една година - откриле дека околу една третина пријавиле дека имаат симптоми на CHS.

Има некои сугестии дека синдромот станува се почест, поврзувајќи го ова со либерализираните закони околу употребата на канабис на некои места. Сепак, не беше можно да се елиминираат другите потенцијални причини за забележано зголемување на случаите, вклучително и поширока медицинска свест, попрецизни дијагнози или пациентите да бидат поискрени за рекреативната употреба на дрога.

Главниот фактор на ризик е продолжената, редовна употреба на канабис. Дијагностичките критериуми бараат долготрајна употреба, барем на неделна основа. Во пракса, случаите најчесто се јавуваат по неколкугодишна дневна или речиси секојдневна употреба. Исто така, се чини дека мажите имаат поголема веројатност да имаат CHS, но не е утврдено дали тоа се должи на навиките за употреба или ако полот влијае на подложноста.

Сепак, вистинската причина не е позната и постои исклучување помеѓу распространетоста на употребата на канабис и бројот на луѓе кои продолжуваат да развиваат CHS. Некои истражувачи сугерираат дека ова може да укаже на генетска компонента, што значи дека некои луѓе се поподложни на синдромот. Голем дел од научните шпекулации се однесуваат на ефектите против гадење кои обично ги имаат канабиноидите и дали тие имаат други ефекти кои, со текот на времето, предизвикуваат хиперемеза.3Хабуше, Џозеф. „Преваленцата на синдромот на канабиноидна хиперемеза кај редовните пушачи на марихуана во урбана јавна болница“. Преваленцата на синдромот на канабиноидна хиперемеза кај редовните пушачи на марихуана во урбана јавна болница, onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcpt.12962. Пристапено на 11 октомври 2022 година..

Кои се ефектите од синдромот на канабиноидна хиперемеза?

Најочигледните ефекти на CHS се продолжените и тешки епизоди на повраќање придружени со абдоминална болка. Навистина, комбинираниот ефект на ова доведе до тоа што терминот 'scromiting' е измислен за да се опише болеста: комбинација од врескање и повраќање за да се истакнат двата главни симптоми. Сепак, постојат голем број други директни и индиректни симптоми.

CHS обично има продромална фаза пред да започнат епизодите на повраќање. Ова може да трае со месеци, па дури и со години. Во текот на оваа фаза, поединецот може да има симптоми како општа утринска мачнина и одредена непријатност. Тие најверојатно се благи и затоа не се земаат предвид. Навистина, некои луѓе всушност може да ја зголемат употребата на канабис, верувајќи дека тоа ќе помогне да се ублажат гадењето и непријатноста.

Кога CHS целосно ќе се развие, поединците ќе ја доживеат хипереметската фаза. Тоа ќе бидат продолжени напади на повраќање и абдоминална болка - скромитирање. Тие веројатно ќе покажат други симптоми кои се вообичаени со нападите на повраќање, како што се суво кревање, дехидрација, аверзии кон храна и губење на тежината4Лапоинт, Џеф и сор. „Синдром на канабиноидна хиперемеза: импликации во јавното здравје и нов модел на упатство за третман - PMC“. PubMed Central (PMC), 8 ноември 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5851514..

Компулсивно капење е исто така често забележано кај CHS. Се чини дека ова помага во ублажување на абдоминалната болка. Како и кај CHS генерално, механизмот не е разбран, иако се верува дека CHS може да влијае на способноста на мозокот да ја регулира температурата на телото. Без оглед на причината, пациентите со CHS биле забележани како се капат до 15 пати на ден, дури и стануваат повеќе пати во текот на ноќта за да се капат. Во некои случаи, температурата на водата што се користела била толку висока што предизвикала повреди на карање.

Фазата на закрепнување обично следи по хипереметичната фаза, во голема мера затоа што пациентот природно престанува да користи канабис. Симптомите на CHS обично брзо ќе се повлечат откако ќе престане употребата на канабис, обично во рок од десет дена. Меѓутоа, ако употребата на канабис продолжи, тогаш поединецот веројатно ќе започне циклус на хипереметични фази и фази на закрепнување.

Долгорочните ефекти на CHS се непознати. Сепак, постојат познати ризици кои се поврзани со повраќање. Тие може да вклучуваат дехидрација и неухранетост, губење на тежината, расипување на забите и проблеми со хранопроводникот, како што е синдромот Мелори-Вајс. Можно е предизвиканата дехидрација да предизвика откажување на бубрезите, иако тоа е многу ретко.

Кој е третман за синдромот на CHS канабиноидна хиперемеза?

Постојат неколку опции за третман за CHS и тие се ограничени на ублажување на симптомите. Во тешки случаи, ова може да вклучи интравенско капнување за да се реши загубата на течност. Олеснувањето на болката може да биде тешко, бидејќи несаканите ефекти на многу лекови против болки ги прават несоодветни за пациенти со хиперемеза. Некои студии на случај сугерираат дека антипсихотичните лекови можат да обезбедат олеснување, но пошироките студии имаат мешани резултати.

Многу лекари користат крем капсаицин, локален аналгетик добиен од чили пиперки, за да ја ублажат абдоминалната болка. Теоријата е дека предизвикува сличен одговор на капењето со топла вода, иако, повторно, истражувањето не беше убедливо.

Не постои познат третман за самиот CHS освен да се прекине употребата на канабис. Иако повеќето истражувања за третманите на CHS беа неубедливи, единственото конзистентно откритие беше дека престанокот на употребата на канабис - и останувањето апстиненција - ќе обезбеди целосно ослободување од CHS и неговите симптоми.

 

Претходно: Може ли CBD да помогне со зависноста?

Следна: Dabbing

 • 1
  Перисети, Абилаш и др. „Синдром на хиперемеза на канабис: ажурирање на патофизиологијата и менаџментот - PMC“. PubMed Central (PMC), 16 септември 2020 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7599351.
 • 2
  Чокрон, Јанив и др. „Синдром на канабиноидна хиперемеза | БМЈ“. BMJ, 1 јануари 2019 година, www.bmj.com/content/366/bmj.l4336.
 • 3
  Хабуше, Џозеф. „Преваленцата на синдромот на канабиноидна хиперемеза кај редовните пушачи на марихуана во урбана јавна болница“. Преваленцата на синдромот на канабиноидна хиперемеза кај редовните пушачи на марихуана во урбана јавна болница, onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcpt.12962. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
 • 4
  Лапоинт, Џеф и сор. „Синдром на канабиноидна хиперемеза: импликации во јавното здравје и нов модел на упатство за третман - PMC“. PubMed Central (PMC), 8 ноември 2017 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5851514.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.