КБТ за третман на зависност

Напишано од Пин Нг д-р

Изменето од Хју Соамс

разгледани од страна на Мајкл Пор, д-р

КБТ за третман на зависност

 

Когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ) е вообичаена опција за третман што ја користат установите за рехабилитација ширум светот. КБТ често се користи во комбинација со детоксикација и други форми на терапија за да му помогне на поединецот да ја прекине зависноста од дрога и алкохол.

 

КБТ е позната како „говорна“ терапија и е фокусирана на психолошките принципи на бихејвиоризмот. Се осврнува на тоа како однесувањето на поединецот може да се промени и начинот на кој тие размислуваат и чувствуваат за општеството околу нив11.RK McHugh, BA Hearon и MW Otto, Когнитивно-бихејвиорална терапија за нарушувања на употребата на супстанции - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897895/. Преку подобро разбирање на сознанието и однесувањето, поединецот може да го промени својот живот со менување на начинот на кој размислува.

 

Употребата на КБТ е докажана ефикасна во запирање на епизодите на релапс кај зависниците од дрога и алкохол. Исто така, се користи за лекување на луѓе кои страдаат од депресија, анксиозност и други нарушувања на менталното здравје. Со спречување на негативните мисли кои доаѓаат автоматски, КБТ може да им помогне на пациентите да добијат поздрав поглед на животот и да сфатат дека поседуваат моќ да ја променат својата иднина. Пациент кој е подложен на КБТ може да биде подобро прилагоден за справување со идни ситуации.

 

Разбирање на когнитивната бихејвиорална терапија (КБТ)

 

Развиен во 1960-тите, КБТ го комбинира разбирањето на нашите мисли и верувања за да ги смени реакциите и однесувањата. КБТ зема практичен пристап кон решавање на проблемите и се смета за краткорочна форма на третман. Терапијата комбинира психотерапија и бихејвиорална терапија во една многу реална форма на третман. Психотерапијата е посветена на личното значење и моделите на размислување кои можеби биле создадени во детството. Бихејвиорална терапија22.BA Gaudiano, Когнитивно-бихејвиорални терапии: достигнувања и предизвици – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673298/, од друга страна, се фокусира на односите што постојат помеѓу однесувањата, мислите и личните проблеми.

 

Терапијата му овозможува на пациентот да го промени своето однесување и став со посилно разбирање на верувањата, ставовите, мислите и сликите. Третманот со КБТ е направен околу пациентот наместо пациентот околу третманот. Личноста и специфичните индивидуални потреби се она што го поттикнува прилагодувањето на КБТ за секој пациент.

 

Когнитивна бихејвиорална терапија за третман на зависност

 

Пациентите може да се запрашаат зошто КБТ се користи во многу од врвните центри за рехабилитација ширум светот. Едноставниот одговор е дека зависноста е пример за модел на однесување што е спротивно на она што го сака поединецот што го доживува. Однесувањето на зависност може да биде исклучително тешко да се стави крај, што резултира со тоа што поединецот се бори да ја исфрли својата дрога, алкохол или друга зависничка навика.

 

Се верува дека негативните чувства и мисли се катализатор на однесувањето кое предизвикува зависност. Некои од однесувањата што се создаваат од овие чувства и мисли се нарушувања во исхраната, проблеми со коцкањето, употреба на дрога, злоупотреба на алкохол и зависност од видеоигри. Ова се само некои од нарушувањата на однесувањето кои КБТ се користат за лекување во центрите за рехабилитација.

 

Луѓето можат да имаат негативни мисли кои се невистинити или нереални. За жал, овие мисли ја хранат анксиозноста, депресијата на човекот и создаваат услови за зависност. КБТ може да помогне да се појават овие негативни мисли и чувства. Поединецот може да почне да гледа на ситуација што некогаш се гледа како нереална на пореален начин. Како што се создаваат повеќе позитивни мисли, така и однесувањето на личноста станува поздраво и позитивните емоции се развиваат поавтоматски.

 

Како се користи КБТ?

 

Зависноста е само едно од нарушувањата за кои КБТ се користи за лекување. Зависниците запишани на CBT сесиите можат да се поврзат со нивните мисли, постапки и емоции. Потоа се подига свеста што им овозможува да се опорават. Зависноста не е единственото нарушување во кое се користи КБТ.

 

Центрите за рехабилитација користат CBT за лекување на истовремени нарушувања како што се:

 

 • Анксиозност
 • Нарушување на недостаток на внимание (Додаток)
 • Биполарно растројство
 • Опсесивно компулсивно нарушување (OCD)
 • Нарушувања во исхраната
 • Пост-трауматско нарушување на стресот (ПТСД)

 

Како функционира когнитивната бихејвиорална терапија?

КБТ терапевтот ќе го однесе пациентот на патување кое продолжува да ги посетува и повторно да ги преживува болните спомени што ги предизвикале нивните проблеми со зависноста. Со постојано повторување на овие болни спомени, зависникот може да се справи со своето минато и потенцијално да се откаже од дрогата и алкохолот што ги користи за да ја маскира болката. Новите позитивни однесувања може да се научат преку CBT сесии кои го заземаат местото на злоупотреба на алкохол и дрога.

 

Терапевтите сакаат зависниците да се фокусираат на нивните негативни „автоматски мисли“ за време на третманот со КБТ. Овие мисли често доаѓаат од страв и сомнеж во себе. Мислите можат да бидат болни, а злоупотребата на пијалок и дрога се користи за ублажување на болката.

 

Негативните мисли кои ги доживуваат зависниците често се катализатор за депресија и анксиозност. И двете се вообичаени нарушувања на менталното здравје кои одат рака под рака со зависноста. Поверојатно е дека автоматските негативни мисли ќе натераат некој да злоупотребува дрога и алкохол.

 

Когнитивната бихејвиорална терапија може да им помогне на поединците да ја надминат зависноста од дрога и злоупотреба на алкохол преку:

 

 • Помага да се елиминираат лажните верувања и несигурности кои водат до злоупотреба на супстанции
 • Обезбедување алатки за самопомош за подобро подобрување на нивното расположение
 • Поучување на ефективни вештини за комуникација со другите
 • Учење да ги идентификувате предизвикувачите и како да ги контролирате

 

Способноста на КБТ да им помогне на зависниците кои се опоравуваат да се справат со предизвикувачите е голема придобивка за оние кои бараат помош.

 

Пациентите кои се подложени на когнитивна бихејвиорална терапија ќе можат да управуваат со нивните предизвикувачи со:

 

 • Препознавање и идентификување на околностите што доведуваат до употреба на дрога и алкохол
 • Избегнување и отстранување од ситуација која најверојатно ќе предизвика активирање
 • Справување, решавање и ублажување на емоциите и мислите кои создаваат злоупотреба на супстанции

 

Заеднички КБТ техники за третман на зависност

 

Терапевтите ги користат овие специфични вежби за да им помогнат на пациентите за време на третман на зависност:

 

 • Записи за мислите - Пациентите создаваат листа на причини за и против нивните автоматски мисли за да ги споредат и спротивстават.
 • Експерименти во однесувањето - Пациентите ги споредуваат и контрастираат негативните мисли и нивните ефекти врз однесувањето.
 • Изложеност базирана на слика – Пациентите се сеќаваат на моќната негативна меморија и запишуваат глетки, звуци, емоции и импулси што ги создава меморијата.
 • Пријатен распоред на активности - пациентите создаваат еднонеделна листа на забавни, здрави активности кои се едноставни за правење. Активностите треба да создаваат позитивни емоции.

 

Една од причините зошто КБТ е толку ефикасен за поединци кои се опоравуваат од злоупотреба на дрога и алкохол се должи на техниките на терапијата што се практикуваат надвор од сесиите. Вежбите и техниките на КБТ може да се практикуваат дома или повторно да се применат за време на сесиите за групна терапија.

 

Претходно: Етерични масла за третман на зависност

Следно: Соматско искуство за третман на зависност

 • 1
  1.RK McHugh, BA Hearon и MW Otto, Когнитивно-бихејвиорална терапија за нарушувања на употребата на супстанции - PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897895/
 • 2
  2.BA Gaudiano, Когнитивно-бихејвиорални терапии: достигнувања и предизвици – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673298/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.