Антабус

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Што е Antabuse?

 

Дисулфирам, попознат по брендот Antabuse, е лек дизајниран да помогне во лекувањето на алкохолизмот и беше прв од ваков вид лиценциран од FDA за употреба во САД, тој работи со прекинување на процесот што го разградува алкохолот. во телото, со што се нарушува потпирањето на телото на алкохол доволно за да му помогне на пациентот да заздрави.

 

Важно е да се напомене дека Antabuse не е лек за алкохолизам, туку лек кој помага да се одврати зависноста од него додека зависникот добива психолошки третман и други техники потребни за целосно да се ослободи од зависноста и да му се овозможи да водат трезвен живот. Самиот антабус нема да ги спречи желбите или да ги намали симптомите на одвикнување од алкохол. Сепак, постојат многу причини зошто тоа е корисна алатка како дел од третманите за рехабилитација, дури и во 21 век со толку многу други опции за третман на располагање.

 

Дисулфирам за прв пат бил откриен во 1930-тите кога работниците во индустријата за гума се разболеле откако пиеле алкохол. Како дел од работата што ја работеа, овие работници ракуваа со тетраетилтиурам дисулфид – дисулфирам.

 

Научните експерименти во 1940-тите, користејќи дисулфирам како потенцијален третман за лекување стомачни заболувања, откриле дека оние пациенти кои пиеле алкохол се разболеле11.MD Skinner, P. Lahmek, H. Pham и HJ Aubin, Ефикасноста на дисулфирам во третманот на зависност од алкохол: мета-анализа – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 27 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3919718/. До 1951 година, тој беше развиен како лек за лекување на алкохолизам и конечно беше одобрен од ФДА за препишувачка употреба во САД. Беше означен како Antabuse, а лекарите почнаа да го препишуваат за да ги одвратат најтешките алкохоличари.

Што прави Antabuse?

 

Значи, како точно функционира Antabuse? Кога алкохолот влегува во телото, тој се претвора во ацеталдехид, кој потоа оксидира во безопасна оцетна киселина. Antabuse го спречува претворањето на ацеталдехид во оцетна киселина. Бидејќи ацеталдехидот е токсичен ако остане во телото во превисока доза, корисникот се разболува, бидејќи ацеталдехидот не се претвора и така е 5 до 10 пати поголема доза отколку по нормалното пиење алкохол.

 

Корисникот е одвратен од пиење алкохол бидејќи се поврзува со ова чувство на лошо. Се препорачува пациентите да не земаат Antabuse најмалку 12 часа по пиењето алкохол и да не пијат неколку недели откако ќе престанат да го земаат лекот. Некој кој зема Antabuse не смее да пие алкохол додека му е препишан лекот, вклучувајќи ја и целата храна што содржи алкохол, како што се вино за готвење, сирупи за кашлица и миење уста.

 

Antabuse несакани ефекти

 

Ако некој навистина пие алкохол додека е на Antabuse, тогаш лекот ќе реагира како што е дизајниран и ќе предизвика непријатни несакани ефекти на пиечот, како што е предвидено. Реакциите на пиење алкохол додека сте на Antabuse вклучуваат црвенило, гадење, повраќање, потење, жед, главоболка, респираторни тешкотии, конфузија, слабост, вртоглавица, хипервентилација и палпитации. Овие реактивни симптоми се јавуваат бидејќи Antabuse ја попречува оксидацијата на ацеталдехидот22.C. Бруер, Е. Стрел и М. Скинер, надгледувана супериорна ефективност на дисулфирам во третманот на алкохолизам: етички, методолошки и психолошки аспекти | Алкохол и алкохолизам | Oxford Academic, OUP Academic.; Преземено на 27 септември 2022 година, од https://academic.oup.com/alcalc/article/52/2/213/2864434.

 

Како резултат на тоа, на пациентите им се советува да земаат Antabuse само ако се сериозно, хронично алкохолизирани, сакаат да престанат да пијат и да почнат да земаат лекови целосно свесни за ризиците и ефектите што ги предизвикува. Долготрајната дневна употреба на Antabuse, како што е пропишана, е докажана во Европа како многу ефикасно спречување што ги поттикнува луѓето да престанат да пијат и да развијат трезвеност како навика.

 Антабусна реакција

 

Антабусот е ефикасен, но не доаѓа без ризици од реакција. Иако симптомите наведени погоре се ефективни, има дополнителни симптоми кои не се дел од заплашувањето и ако некој почне да искусува некој од овие симптоми значи дека веднаш треба да се јави лекар или 911. Загрижувачките симптоми вклучуваат болка во очите или губење на видот, вкочанетост или пецкање, нетипично однесување и знаци на проблеми со црниот дроб како што се жолтица (жолта кожа), темна урина или столица во боја на глина.

 

Дополнителни лекови, исто така, може да влијаат на начинот на кој Antabuse влијае на пациентот. Лековите за напади и лековите за разредување на крвта, како што е варфаринот, особено, може да имаат поголемо влијание врз тоа како функционира Antabuse. Дополнителните лекови треба да му се обелоденат на одговорниот медицински професионалец пред пациентот да започне да зема Antabuse, или, во било кој момент во текот на периодот на пропишување, доколку се променат нивните други рецепти.

Дали Antabuse лекува алкохолизам?

 

Antabuse е докажано дека е ефикасно, но вреди да се нагласи дека ефективноста на лекот, како и со секој процес на рехабилитација, зависи речиси целосно од пациентот и неговата посветеност на нивната програма и на земање на Antabuse дневно како што е пропишано, сето тоа додека се поддржани од нивниот медицински тим. Antabuse ги прави невкусни идејата и процесот на пиење алкохол и предизвикува телото да реагира лошо на него.

 

Antabuse и Rehab

 

Потребна е посветеност на зависникот кон остатокот од програмата за лекување и другите вклучени аспекти, на пример, аспектот на психолошко советување. Професионалците им помагаат на пациентите да се справат со психолошките проблеми кои се основната причина за нивната злоупотреба на алкохол и им дозволуваат да се помират со менталното одвраќање од пиење бидејќи лекот физички ги одвраќа од пиење. Овие два различни аспекти на третманите кои работат заедно значат дека пациентите се способни да стекнат нов фокус со нова трезвеност и да почнат да ги обновуваат своите животи од шините што обично предизвикуваат зависноста од алкохол и злоупотреба.

 

Генерално, околностите и ситуациите што резултираат со препишување на антабус на алкохолен пациент се специфични3https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.826783/full. Лекот се користи само со целосно разбирање од страна на пациентот за ефектите од Antabuse доколку тие би пиеле алкохол. Антабусот е привремена мерка што треба да се користи заедно со советувањето додека пациентите се подложени на третман. Пациентите се под континуирано лекарско водство и имаат поддршка во текот на нивното закрепнување.

 

Штом пациентите повеќе не го земаат лекот како дел од програмата за рехабилитација, не им е дозволено да продолжат да го земаат лекот и можат повторно да го земаат само ако се мисли дека се екстремно блиску до релапс, или рецидив, и уште еднаш да го направат тоа под внимателно медицинско следење.

 

Antabuse може да изгледа драстично или сомнително за некои. Под внимателен рецепт и како дел од лекувањето на најтешките зависности, лекот постојано се покажал како ефикасно средство дел од закрепнувањето од алкохолизмот кога пациентите го прифаќаат.

 

Претходно: Психообразовен третман за злоупотреба на супстанции

Следно: Третман после нега

  • 1
    1.MD Skinner, P. Lahmek, H. Pham и HJ Aubin, Ефикасноста на дисулфирам во третманот на зависност од алкохол: мета-анализа – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 27 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3919718/
  • 2
    2.C. Бруер, Е. Стрел и М. Скинер, надгледувана супериорна ефективност на дисулфирам во третманот на алкохолизам: етички, методолошки и психолошки аспекти | Алкохол и алкохолизам | Oxford Academic, OUP Academic.; Преземено на 27 септември 2022 година, од https://academic.oup.com/alcalc/article/52/2/213/2864434
  • 3
    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.826783/full
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.