Ќерки на татковци алкохоличари

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Ќерки на татковци алкохоличари

 

Никогаш не е лесно да се има сакана личност која страда од зависност од алкохол. Секогаш е комплицирано. Најблиските може да бидат неколку различни типови на луѓе. Тие можат да бидат блиски пријатели, родители, браќа и сестри или други роднини. Непријатно е да се има некој што го сакаш и за кого драго се грижиш да се справи со нешто толку тешко како зависноста.

 

Вие се грижите за оваа личност и навистина е тешко да гледате како се повредува себеси преку злоупотреба на супстанции. Сепак, вистината е дека тие не се единствените кои се повредени поради нивната зависност. Веројатно сте и вие.

 

Одлуките што ги носиме во нашите животи не влијаат само на нас. Тие влијаат на оние што живеат околу нас и редовно комуницираат со нас. Обично, нашето семејство и пријателите се оние кои најмногу влијаат на изборот што го правиме.

 

Видот на врската што ја имате со поединецот зависник има влијание врз тоа колку сериозно сте засегнати. Оние кои живеат со зависната личност веројатно ќе бидат повеќе погодени од зависноста отколку пријателите кои не живеат под ист покрив.

 

Сопружникот на поединец кој има зависност од супстанции ќе има сериозно влијание врз квалитетот на животот. Децата на оние кои се зависник од алкохол? Тие се едни од најпогодените од одлуките на нивните родители.

 

Родителите играат различни улоги во животот на нивните деца. Одлуките на мајката ќе влијаат на нивните деца малку поинаку од нивниот татко и обратно. Имањето родител со зависност од алкохол влијае на животот на детето без разлика кој родител е и кој пол е детето. Меѓутоа, различните семејни улоги се играат поинаку кога станува збор за зависност од алкохол во семејната единица.

Како таткото алкохоличар влијае на животот и развојот на неговата ќерка?

 

Тоа што родител е зависник од алкохол влијае на животот на детето без разлика на се. Но, начинот на кој татко алкохоличар ќе влијае на неговата ќерка и начинот на кој мајка алкохоличар ќе влијае на нивниот син може да се разликува малку11.SE Adkison, Влијанието на проблемите со алкохолот на татковците врз развојот на напорна контрола во раната адолесценција – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749310/. Тоа е затоа што многу родители исполнуваат одредени улоги во семејството.

 

Тие улоги може да варираат во зависност од семејството, но секој родител обично има специфични одговорности, и физички и емоционални, за кои е одговорен. Кога страдаат од зависност, не секогаш можат успешно да ги исполнат тие улоги.

 

Кога ќерката има татко алкохоличар, таа може да се засили и да исполни одредени улоги во семејството. Мора да се однесува во различна улога, која не е само „ќерка“ може да има прилично сериозно влијание врз нејзиниот развој.

Ќерките на татковците алкохоличари и нивните улоги во семејството

 

Кога во семејната единица има зависник, некои од членовите може да исполнуваат една од петте различни улоги22.Б. Махато, Однос родител-дете кај деца од родители алкохоличари и безалкохолни – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016696/. Ќерките на татковците алкохоличари може да ги исполнуваат сите или која било комбинација од овие улоги.

 

Овозможувачот – Ова е членот на семејството кој помага да се прикрие и заштити родителот или членот на семејството и покрај штетата што ја предизвикува зависноста на сите. Понекогаш едно лице може да стане овозможувач затоа што се плаши од родителот. Да се ​​биде поттикнувач може да направи ќерката да се чувствува важна во семејната единица. Тие се чувствуваат одговорни и одговорни и покрај тоа што зависниот родител или член на семејството всушност контролира сè што прави семејството.

 

Херојот – Оваа улога често ја исполнува семејниот надмоќен. Оние со родители алкохоличари можеби нема да го добијат вниманието што го сакаат и заслужуваат. Херојот ќе постигне и ќе направи се што може за да биде виден и препознаен од родителот. Тие ќе добијат праволиниски А, ќе бидат училишен учител, ќе се грижат за сите дома, ќе се грижат за семејните задолженија, ќе се погрижат сметките да се плаќаат навреме и ќе бидат вклучени во интензивна количина на воннаставни работи.

 

Јарецот – Жртвено јагне е уште една индивидуа која бара внимание од својот родител. Оваа личност ќе се обиде да го одземе вниманието од зависниот родител и од сите останати во семејната единица - и со добри и со лоши постапки. Тоа се често деца кои глумат додека растат.

 

Изгубеното дете – Ова е често детето кое се чувствува исклучено, осамено и неразбрано. Тие често излегуваат и поминуваат време сами за да се отстранат од отровното домаќинство или околина.

 

Маскотата - Ова е поединецот кој се обидува да внесе позитивна енергија и забава во семејството - и покрај сите други тешки работи што се случуваат. Тие ги олеснуваат тешките ситуации и внесуваат светлина во крајно напнати ситуации.

 

Ќерките на татковците алкохоличари може да завршат да преземат некоја од овие улоги за време додека живеат во домаќинството со родител зависник. Може да земат повеќе од еден и може да земаат повеќе во различно време.

 

Ќерката што мора да ги исполни овие улоги влијае на нивниот развој уште од рана возраст. Дури и екстремно малите деца може да завршат неволно исполнувајќи една од овие улоги. Оваа одговорност влијае на нивната личност, стабилност, емоционална состојба и поглед на животот многу подалеку од нивното детство.

Карактеристики на ќерките на татковците алкохоличари

 

Улогите наведени погоре обично се специфични за времето кога поединецот живее во домаќинството со таткото или родителот зависник.

 

Како што се осмелуваат сами и се отстранети од околината, нивната личност има тенденција да си го одземе животот и можеби ќе можат да израснат од некои од навиките што ги развиле како ќерка на татко алкохоличар додека растел.32.H. Џонсен, IJERPH | Бесплатен целосен текст | Возрасни ќерки на родители алкохоличари - Квалитативна студија за искуствата од бременоста на овие жени и потенцијалните импликации за обезбедувањето антенатална грижа | HTML, MDPI.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.mdpi.com/1660-4601/19/6/3714/htm. Сепак, постојат одредени особини и карактеристики кои имаат тенденција да ги следат ќерките на татковците алкохоличари до зрелоста:

 

врска секогаш да се грижи за другите. Мораше да се грижиш за семејството и татко ти. Веројатно ќе се обидете да го сторите тоа со секој што ќе дојде во вашиот живот.

 

чувствителност– Не се справуваат добро со критиките.

 

Да не се биде флексибилен – рутината ве чуваше безбедна како дете. Очекувате тоа да го стори и како возрасен.

 

Претерано постигнување – Ова може да остане од улогата на херој во детството. Тие сакаат да продолжат да постигнуваат и да привлечат добро внимание кон себе

 

Вина– Лошите одлуки на другите луѓе се ваша вина.

 

Осаменоста– Многу ќерки на татковци алкохоличари имаат осамено детство, можеби се чувствуваат како да нема друг начин да живеат.

 

Претходно: Дали пијаните луѓе ја кажуваат вистината?

 

Следно: Дали зависноста од алкохол е генетска

  • 1
    1.SE Adkison, Влијанието на проблемите со алкохолот на татковците врз развојот на напорна контрола во раната адолесценција – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749310/
  • 2
    2.Б. Махато, Однос родител-дете кај деца од родители алкохоличари и безалкохолни – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016696/
  • 3
    2.H. Џонсен, IJERPH | Бесплатен целосен текст | Возрасни ќерки на родители алкохоличари - Квалитативна студија за искуствата од бременоста на овие жени и потенцијалните импликации за обезбедувањето антенатална грижа | HTML, MDPI.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.mdpi.com/1660-4601/19/6/3714/htm
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.