Што е трезен придружник

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас

Што е трезен придружник?

 

Да се ​​отрезниш не е лесно и затоа многу луѓе кои страдаат од зависност добиваат помош од центрите за рехабилитација на пациенти. Меѓутоа, програмата за лекување е само почеток на чистотата и трезвеноста. Откако ќе заврши програмата за рехабилитација, мора да продолжите да живеете без зависност. Сепак, враќањето дома и животот што го оставивте може да предизвика предизвикувачи. Потребна е дополнителна поддршка за да се остане чист од дрога и алкохол и тогаш доаѓа трезен придружник.

 

До 60% од луѓето кои минуваат низ рехабилитација се враќаат на употреба на дрога и/или алкохол. Станува збор за прилично висока бројка, но една од причините зошто тоа се случува е поради недостигот на достапна поддршка по рехабилитација. Многу центри за рехабилитација нудат дополнителна нега, но честопати ова е последователна грижа. Програмите 12 Step се одличен ресурс за поединци во сите фази на закрепнување, но, секако, некои клиенти може да бидат решени да ги прават работите сами или со трезен придружник. Нема срам да се најде дополнителна помош по рехабилитација за да се избегне дрога и алкохол и затоа трезвеното дружење е толку важно.

Како функционира трезен придружник?

 

Може да се ангажираат трезвени придружници кои ќе ви помогнат да останете на прав и тесен пат. Постојат служби кои ангажираат придружници кои работат во ваше име за да ве држат трезни. Овие лица се нарекуваат и трезвени телохранители бидејќи нивната работа е едноставно да ги држат дрогата и алкохолот подалеку од вас.

 

Трезен придружник може да игра различни улоги. Тие можат да се вратат дома со вас од рехабилитација и да ви помогнат да се прилагодите на животот после третманот. Може да се сретнете со вашиот придружник додека сеуште сте на рехабилитација и да развиете врска со нив. Придружник ќе изгради доверба со клиентот што ќе им овозможи на двајцата да се разберат еден со друг.

 

Може да изберете да имате трезен придружник покрај вас кога присуствувате на групи за поддршка и други програми за нега. Некои поединци имаат трезен придружник да се пресели во нивниот дом. Ова ви овозможува 24-часовна помош на ден доколку почувствувате предизвикувачи на дрога или алкохол.

Зошто да ангажирате трезен придружник?

 

Не секој има потреба од трезен придружник. Може да одлучите дека не е потребна дополнителна поддршка или дека можете да ја добиете од другите во вашиот живот. Сепак, центрите за рехабилитација може да ви предложат да размислите за трезен придружник за да поминете низ тешка транзиција по враќањето дома. Терапевтите и медицинските професионалци кои работат со вас на рехабилитација може да предложат ангажирање трезен придружник за да го олесни животот и да спречи релапс.

Трезен придружник против трезен тренер

 

Трезни придружници, исто така наречени придружници за опоравување, се обучени да помогнат да се обезбеди „безбедно слетување“ откако ќе заврши програмата за лекување и да му помогне на клиентот да најде мост за нормално живеење. Трезните придружници нудат поддршка за време на тешки времиња и не се ограничени само на работа со оние кои се во рано закрепнување. Еден добар трезен придружник треба да ги разбира семејните системи и да има барем работно познавање за истовремени нарушувања на менталното здравје.

 

Трезни тренери, наречени и тренери за закрепнување, нудат тренерска поддршка за поединци на кои не им е потребен трезен придружник 24/7. Sober Coaching може да се достави преку телефон, зум или лично. Трезвените тренери им помагаат на поединците да постават цели за да поддржат долгорочно закрепнување

Тренер за опоравување или придружник за закрепнување?

 

Придружниците за опоравување и тренерите за опоравување имаат разлики, како што е помошта 24/7 која често е потребна за да се спречи релапс во раната фаза кога клиентот повторно ќе влезе во својот поранешен живот по примарното закрепнување. И двајцата нудат професионална поддршка, како и едукација за клучните животни вештини, справување со тешки ситуации, еуфорично потсетување и техники за спречување на релапс за да се постави рамката за успешно закрепнување.

Што повеќе прави трезен придружник?

 

Трезниот придружник често знае начини да ве спречи да се повторите. Честопати, трезвените придружници се поранешни активни зависници. Тие сега сакаат да им помогнат на другите да се ослободат од зависноста. Трезните придружници обично се споредуваат со спонзорите во АА. Додека спонзорот може да биде достапен за разговор кога зависниците кои закрепнуваат чувствуваат потреба од дрога и/или алкохол, трезвените придружници одат многу подлабоко за да му помогнат на лицето да ги надмине предизвикувачите.

 

Трезвените придружници помагаат да се постават стратегии за самоуправување, охрабрувајќи ги клиентите да продолжат со рекреативни активности кои не се деструктивни. Покрај тоа, тие можат да помогнат во обуката за релаксација, управување со времето и со поставување на дневен распоред за да им помогнат на клиентите да постигнат поголема рамнотежа во начинот на живот.

 

Услугата на трезен придружник не е евтино. Некои може да чинат околу 3,000 долари дневно. Можеби звучи скапо, но трезвен придружник може да помогне во превенцијата на релапс со:

 

  • Отстранување на дрога и алкохол од вашиот дом
  • Елиминирање на предизвикувачи
  • Набљудување на вашето закрепнување
  • Идентификување на еуфорично потсетување
  • Ве охрабруваме да го искористите здравиот начин на живот
  • Потсетете се на здравите навики научени на рехабилитација
  • Следење на кругот на пријатели и семејството
  • Ви помага повторно да се поврзете со семејството и најблиските

 

Трезните придружници можат да дејствуваат како канал за да ви помогнат да го опоравите вашиот живот. Сега, целосно трезен, придружникот може да ти овозможи да го добиеш животот што го посакуваш без дрога и алкохол.

Што е трезен транспорт?

 

Трезен транспорт е местото каде трезен тренер или трезен придружник ќе ги придружува клиентите до и од третманот, што е особено важно за клиентите кои пристигнуваат и заминуваат од клиника за рехабилитација во друга земја. Иако поединецот не мора да биде премногу заљубен во трезен телохранител, нивните најблиски често се благодарни што знаат дека нивниот транспорт е безбеден од штета или несакани искушенија. Трезвените придружници често нудат продолжена услуга за репатријација во текот на неколку дена, обично со надеж дека ќе обезбедат подолгорочен ангажман.

Што е Recovery Rescue?

 

Recovery Rescue е местото каде што трезен тренер или придружник за опоравување ќе патува (обично каде било во светот) на краток рок за да организира и помогне во интервенцијата и да ги придружува на рехабилитација. Некои трезвени тренери и трезни придружници се обучени интервенционисти иако мнозинството не се. Секогаш е препорачливо да се проверат акредитациите на трезвените тренери бидејќи тие се однесуваат конкретно со интервенција.

 

Претходно: Природни алтернативи на опиоидите

Следно: Менталното здравје во музичката индустрија

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.