Што е траума поврзување?

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Траума врзување

Можеби не сте запознаени со терминот „поврзување со траума“, но можеби сте го доживеале. Поврзувањето со траума е нешто низ кое многу луѓе поминуваат несвесно и поминуваат долги временски периоди во врска со другите што го доживуваат.

Траума врската е длабока емоционална приврзаност која се развива во врска која содржи злоупотреба која е емоционална, физичка или и двете. Во врска од овој тип, насилникот е во состојба да ја задржи контролата врз другата личност користејќи тактики што го прават злоупотребуваното лице да се плаши да ја прекине врската. Злоупотребениот поединец е преплашен од можноста да ја прекине врската и останува во неа долгорочно.

Според Philippa Gold, Physis Recovery, можеби изгледа смешно да се доживее траума, бидејќи тоа означува слабост кај злоставуваното лице. Сепак, може да биде лесно да се падне во врска во која насилникот го отежнува заминувањето на другата личност.

Истражувањето покажа дека многу од жените кои доживеале траума поврзана врска биле исклучително способни поединци1Датон, ДГ и С. Пеинтер. „Емоционалните приврзаности во навредливите врски: Тест на теоријата на трауматско поврзување - PubMed“. Биомеди, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8193053. Пристапено на 12 октомври 2022 година.. Нивното искуство беше понижувачко и срамно и нешто за што се плашеа да зборуваат. Кога некое лице доживува траума врска, тие обично се чувствуваат изолирано и не можат да ја добијат потребната помош за да избегаат од токсичната врска. Да се ​​биде во траума поврзана врска понекогаш се смета за слично на живеење со синдром на нарцисоидна злоупотреба.

Како се формира траума врзување?

Траума врска помеѓу две лица може да се формира поради природната реакција на телото на стрес. Кога поединецот станува под стрес, неговото тело го активира регионот на мозокот кој ги регулира „мотивираното однесување“ и емоциите. Чувствата кои се регулирани вклучуваат глад и сексуалност2Кох, Меган. „Жени на злоупотреба на интимен партнер: феномен на трауматско поврзување“. Жени на злоупотреба на интимен партнер: феномен на трауматско поврзување, scholarworks.waldenu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=7017&context=дисертации. Пристапено на 12 октомври 2022 година..

Активирањето на мозокот во овие области е познато како одговор на стресот „бори се или бегај“. Активирањето на симпатиите е под контрола и областите на мозокот кои прават долгорочно планирање или анализа на ризик се исклучени. Кога овие се исклучени, луѓето не можат да бидат толку ефективни. Мозокот е едноставно фокусиран на преживување на периодот на траума.

Поради тоа што мозокот едноставно се обидува да ја преброди траумата, злоставуваното лице може да изгради приврзаност кон насилникот. Кога насилникот утешува или му се извинува на малтретираниот поединец, мозокот го поврзува насилникот како удобна личност за да биде околу себе и покрај физичката или менталната траума. Иако насилникот предизвикува траума, на мозокот му се допаѓа позитивното засилување што го дава насилникот и се гради долгорочна врска и приврзаност.

Кога се јавува траума врзување?

Поврзувањето со траума има три фази: Приврзаност, зависност и злоупотреба. Тоа може да се случи во секое време за време на врската во која една личност злоупотребува или експлоатира друга. Траума може да се формира од следниве ситуации:

 • домашна злоупотреба
 • злоупотреба на деца
 • инцест
 • злоупотреба на стари лица
 • експлоатирачко вработување
 • киднапирање или земање заложници
 • трговија со луѓе
 • верски екстремизам или култови

 

Траума врски може да се создадат под специфични околности, вклучувајќи:

 • Кога ќе се согледа реална закана од опасност од насилник
 • Подложени на груб третман со мали/кратки периоди на љубезност
 • Изолација од други луѓе
 • Верувајте дека нема спас

 

Кои се знаците на трауматско поврзување?

Постојат неколку знаци на формирање или постоење на траума врска помеѓу две лица. Клучниот знак за траума е дека насилникот ја оправдува или брани злоупотребата нанесена на брачен другар или дете. Други знаци на траума врска вклучуваат:

 • Злоупотребеното лице се согласува со причините за третманот на лицето кое го навредува
 • Злоупотребено лице се обидува да го покрие насилникот
 • Злоупотребено лице се расправа со или се одвојува од луѓето кои се обидуваат да помогнат
 • Злоупотребеното лице станува одбранбено или непријателско кога некој интервенира и се обидува да ја спречи злоупотребата
 • Злоупотребеното лице не сака или не сака да направи чекори за да го напушти насилникот и/или да ја раскине врската

 

Како да се скрши траума врска

Може да биде предизвик да се прекине трауматската врска. Може да биде потребно време за да ја прекинете врската и да се оддалечите од врската. За да излезете од токсичната врска, се препорачува:

 • Фокусирајте се на овде и сега: Насилникот треба да се обиде да признае што се случува и влијанието на траумата. Ако е безбедно за насилникот да води дневник за настаните што ги доживува, тогаш треба да го стори тоа.
 • Фокусирајте се на доказите: Насилникот ветувам дека ќе добие помош за нивните постапки, но никогаш не ги презема чекорите за да ја добие потребната помош. Фокусирајте се на нивната неподготвеност да добијат помош, а не на ветувањата дека ќе бараат третман во иднина.
 • Практикувајте позитивен самоговор: злоупотребата може да ја намали самодовербата на поединецот. Тоа може да направи да се чувствуваат дека не можат да преживеат без насилникот. Забележете го секој негативен самоговор и предизвикајте го со позитивни алтернативи. Позитивниот самоговор може да ја промени ситуацијата и начинот на кој се чувствувате.
 • Вежбајте грижа за себе: Стресот и анксиозноста може да се намалат ако се грижите за себе. Со подобрување на грижата за себе, злоставуваното лице може да го намали својот интерес и желба да најде утеха кај насилникот.
 • Присуствувајте на интензивна амбулантска програма што ја води стручна клиника за траума за поврзување, без да одите целосно во резиденцијална болница.

 

Како да се планира безбедносно поврзување со траума

Злоупотребеното лице може да размисли да направи безбедносен план. Ова вклучува чекори што едно лице може да ги преземе за да се заштити физички, ментално и емоционално. Безбедносниот план може да вклучува:

 • Безбедно место или места каде што можат да одат за да се заштитат себеси, децата или домашните миленици од насилство
 • Имиња и информации за контакт на луѓе или организации кои обезбедуваат поддршка
 • Информации и броеви за контакт за локални организации и услуги за злоупотреба
 • Начин да се соберат и забележат докази за злоупотреба, на пример, дневник со настани и датуми што може да се чуваат на безбедно место
 • План за напуштање на насилникот кој ги зема предвид деталите како пари, безбедно место за живеење и работа
 • План да се остане безбеден откако ќе го остави насилникот со фокус на менување брави и телефонски броеви, менување на работното време и следење правна постапка

 

За да се ограничат ефектите од поврзувањето со траума и да се помогне на злоставуваното лице да остане цврсто во своите одлуки да го напушти насилникот, тие треба да се опкружат со мрежа за поддршка од пријатели, семејство и професионалци за ментално здравје. Овие поединци можат да му помогнат на злоупотребениот поединец низ процесот на напуштање и понатаму.

Доживувањето на траума може да го натера лицето да се сомнева во сопствената реалност. Врската може да ги натера повеќе да веруваат во туѓата реалност. Излегувањето од траума е често процес на повторно откривање. Тоа може да биде страшно, но на крајот наградува.

 

Претходно: Разбирање на траума меѓу генерациите

Следна: Тажен риболов или плачење за помош?

Објаснето е поврзаност со траума

 • 1
  Датон, ДГ и С. Пеинтер. „Емоционалните приврзаности во навредливите врски: Тест на теоријата на трауматско поврзување - PubMed“. Биомеди, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8193053. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 2
  Кох, Меган. „Жени на злоупотреба на интимен партнер: феномен на трауматско поврзување“. Жени на злоупотреба на интимен партнер: феномен на трауматско поврзување, scholarworks.waldenu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=7017&context=дисертации. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.