Што е теорија на приврзаност

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Што е теорија на приврзаност?

Теоријата на приврзаност беше развиена од психологот и психоаналитичар Џон Боулби. Тој ја создаде теоријата во текот на 1950-тите и 1960-тите и многу придонесе за работата на односите меѓу децата и родителите.1Флаерти, Серена Чери и Лоис С. Садлер. „ПРЕГЛЕД НА ТЕОРИЈАТА НА ПРИЛОЖУВАЊЕ ВО КОНТЕКСТ НА РОДИТЕЛСТВОТО НА АДОЛЕСЕНТИТЕ – ПМЦ“. PubMed Central (PMC), 1 мај 2010 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3051370.

Боулби ја гледаше првата врска воспоставена од дете и мајка со најсилната од сите врски. Тој веруваше дека однесувањето кое доенчињата го покажуваат за да го спречат одвојувањето од родител се механизми создадени од еволуцијата.2Касиди, Џуд и сор. „Придонеси на теоријата и истражувањето на приврзаноста: рамка за идно истражување, превод и политика - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4085672. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Однесувањето како плачење, грабање и држење и врескање беа екстремни начини што еволуирале кај луѓето. Боулби претпостави дека овие екстремни однесувања биле зајакнати и посилни преку природната селекција.

Теоријата ја истражува врската помеѓу негувател и дете. Испитува како се создава и развива врската. Работејќи со ментално хендикепирани деца во Лондон во 1930-тите, Боулби го сфатил влијанието што односот помеѓу родителот и детето го има врз развојот.3Келер, Хајди. „Универзално тврдење за теорија на приврзаност: Детскиот социоемоционален развој низ културите“. Универзално тврдење за теорија на приврзаност: детски социоемоционален развој низ културите, www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1720325115. Пристапено на 12 октомври 2022 година. Боулби откри дека доенчињата одвоени од родител може да доведат до неприлагодување подоцна во животот. Преку ова откритие, тој ја разви теоријата на приврзаност.

Истражувањето на Боулби покажа дека детето одвоено од родител рутински покажува знаци на вознемиреност. Заедно со колегата Џејмс Робертсон, Боулби открил дека кога родител бил отсутен, детето останува во непријатност. Ова се спротивстави на теоријата на однесување, која тврдеше дека децата ќе се прилагодат на отсутноста на родителите ако ги хранат. Боулби и Робертсон открија дека тоа што се хранеле или не немало никакво влијание врз нивната приврзаност. Децата останаа вознемирени без разлика дали нивниот родител бил отсутен.

Теоријата на приврзаност тврди дека приврзаноста не мора да биде возвратена од двете страни. Еден поединец може да биде приврзан за друг, додека другиот не е приврзан емоционално или физички.4Фрејли, Р. Крис. „Краток преглед на теоријата и истражувањето на приврзаноста на возрасните | Р. Крис Фрејли“. Краток преглед на теоријата и истражувањето на приврзаноста на возрасните | Р. Крис Фрејли, labs.psychology.illinois.edu/~rcfraley/attachment.htm. Пристапено на 12 октомври 2022 година.

Еволуцијата на теоријата на приврзаност

Теоријата на приврзаност вели дека децата и родителите имаат „ген на приврзаност“. Овој ген е она што влијае на поединците да ги заштитат и да се грижат за своите деца. Боулби веруваше дека приврзаноста е биолошки агенс и дека сите деца се раѓаат со „генот на приврзаност“.

Тој го создаде терминот „монотропија“ што значи дека постои една централна фигура на приврзаност на која детето треба да се фокусира. Боулби верувал дека неуспешната врска помеѓу детето и монотропијата значи дека негативните последици може да се појават подоцна во животот.

Четири типа на прикачувања беа идентификувани од Боулби.

 • Безбеден прилог - Сигурната приврзаност значи дека е создадена љубовна и грижлива врска помеѓу родителот и детето. Децата се чувствуваат згрижени и сакани од нивниот родител. Тие развиваат способност да имаат силни, здрави врски.
 • Анксиозно-амбивалентна приврзаност – Овие деца се чувствуваат несакано во детството и стануваат емоционално зависни еднаш во зрелоста.
 • Избегната приврзаност – Како деца, поединците разбираат дека нивните потреби за љубов и внимание нема да бидат задоволени. Откако овие лица ќе станат возрасни, тие избегнуваат врски и имаат потешкотии да ги изразат своите чувства кон другите. Поединците исто така се борат да ги разберат другите и сопствените емоции.
 • Неорганизирана приврзаност – Децата во оваа група за приврзаност покажуваат силен бес и гнев. Тие можат да дејствуваат на нестабилни начини, што го отежнува создавањето врски со другите. Како возрасни, овие личности може да избегнуваат интимни односи. Тие исто така може да немаат способност да ги контролираат емоциите.

Теоријата на приврзаност нуди интересен поглед на начинот на кој децата се развиваат. Со учење повеќе за теоријата на приврзаност и децата, специјалистите за ментално здравје можат потемелно да ги разберат поединците како возрасни.

 

Претходно: Тренер за животна криза

Следна: EMDR за ПТСН

 • 1
  Флаерти, Серена Чери и Лоис С. Садлер. „ПРЕГЛЕД НА ТЕОРИЈАТА НА ПРИЛОЖУВАЊЕ ВО КОНТЕКСТ НА РОДИТЕЛСТВОТО НА АДОЛЕСЕНТИТЕ – ПМЦ“. PubMed Central (PMC), 1 мај 2010 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3051370.
 • 2
  Касиди, Џуд и сор. „Придонеси на теоријата и истражувањето на приврзаноста: рамка за идно истражување, превод и политика - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4085672. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 3
  Келер, Хајди. „Универзално тврдење за теорија на приврзаност: Детскиот социоемоционален развој низ културите“. Универзално тврдење за теорија на приврзаност: детски социоемоционален развој низ културите, www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1720325115. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
 • 4
  Фрејли, Р. Крис. „Краток преглед на теоријата и истражувањето на приврзаноста на возрасните | Р. Крис Фрејли“. Краток преглед на теоријата и истражувањето на приврзаноста на возрасните | Р. Крис Фрејли, labs.psychology.illinois.edu/~rcfraley/attachment.htm. Пристапено на 12 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.