Што е осакатувачка депресија?

Разбирање на осакатувачка депресија

автор: Д-р Рут Аренас Уредник: Александар Бентли Ревидирани: Метју Ајдл
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Дефиниција за осакатувачка депресија

 

Осакатувачката депресија е големо депресивно нарушување што луѓето го доживуваат ширум светот. Состојбата е тешка и ги ограничува основните функции кои ја вклучуваат способноста на лицето да работи и да живее нормален живот.

 

Некои луѓе заболени од ова нарушување доживуваат епизоди кои може да траат неколку недели или месеци. Овие епизоди може да се појават по загубата или смртта на некој близок. Некои случаи на осакатувачка депресија се отпорни на третман. Овие можат да станат доживотна борба11.JW Kanter, AM Busch, CE Weeks и SJ Landes, Природата на клиничката депресија: симптоми, синдроми и анализа на однесувањето – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2395346/.

 

Секој случај на осакатувачка депресија е уникатно искуство. Постојат некои вообичаени симптоми кои луѓето ги доживуваат со осакатувачка депресија, вклучувајќи тешкотии со спиењето или станувањето од кревет. Поединец може да ја заврши својата кариера или школувањето и да поминува време во кревет цел ден без да има енергија да стане.

 

Осакатувачка депресија наспроти големо депресивно растројство

 

 

Некои експерти за ментално здравје сметаат дека осакатувачката депресија е синоним за големо депресивно нарушување или клиничка депресија. Популарните термини што се користат за опишување на ментално здравје не секогаш доаѓаат од истражувања, универзитети или организации за ментално здравје.

 

Наместо тоа, луѓето кои доживуваат живот со одредени нарушувања на менталното здравје користат неофицијални имиња за да ги изразат нивоата на сериозност и да опишат како симптомите влијаат на нивните животи. Терминот „осакатувачка депресија“ е совршен пример за поединци кои страдаат од оваа болест и и дадоа име.

 

Доказите покажуваат дека депресијата што ја доживуваат луѓето кои ја означуваат како „осакатувачка депресија“ е значително различна од другите форми на нарушување на менталното здравје. Експертите за ментално здравје не ја класифицираат неспособноста за работа како дел од депресија. Меѓутоа, со осакатувачка депресија, едно лице може да чувствува дека не е во состојба да продолжи со активности што ги прават другите со депресија.

 

Осакатувачката депресија некои луѓе ја нарекуваат високофункционална депресија. Некои заболени не сакаат да се користи терминот „осакатување“. Многумина сметаат дека користењето на зборот осакатување прави да изгледа дека личноста има нешто трајно и превентивно за да се подобри.

 

Добивање дијагноза на осакатувачка депресија

 

Експерт за ментално здравје типично дијагностицира депресија врз основа на симптомите и моделите на однесување на пациентот. Лекарот може да побара од пациентот да пополни прашалник за да му помогне да утврдат дали се чувствува депресија и колку е тешка.

 

Осакатувачката депресија, иако не е официјална ознака, лекарите и експертите за ментално здравје често ја препознаваат повеќе од кога било досега.

 

Симптоми на осакатувачка депресија:

 

 • Постојани и интензивни чувства на тага, лутина или фрустрација
 • Мисли и претчувства за самоубиство
 • Нарушувања на сонот, премногу спиење или прекратки периоди
 • Апатија, исцрпеност и недостаток на интерес за активности или луѓе
 • Тешкотии со работа и концентрирање
 • Лоша лична хигиена
 • Тешки промени во расположението или промени во темпераментот
 • Тежината се менува со доживеаните добивки или загуби
 • Тешкотии со фокусирање на задачите
 • Чести болки како што се болки во грбот или главоболки

 

Квиз прашања за осакатувачка депресија

 

Постојат неколку клучни прашања што можете да си ги поставите за да одредите дали сте депресивни. Сепак, само-тестирањето нема да ви дијагностицира депресија. Потребен е професионалец за ментално здравје за правилно дијагностицирање на вашата депресија.

 

Ако мислите дека имате осакатувачка депресија, запрашајте се:

 

 • Дали имате потешкотии да заспиете или да заспиете во текот на ноќта?
 • Дали спиете 10 до 12 часа на ден?
 • Дали спиете поголем дел од денот?
 • Дали сте изгубиле интерес за работите кои претходно ви донеле радост или возбуда?
 • Дали сте отсуствувале од работа повеќе од еднаш во претходниот месец поради чувство на премногу замор или болка за работа?
 • Дали сте повеќе раздразливи и полесно се вознемирувате во денешно време?
 • Дали имате мисли за самоповредување или самоубиство?
 • Дали вашиот апетит е зголемен или намален?
 • Дали има денови во кои чувствувате дека немате енергија да ги направите работите што треба да се направат?

 

Третман за осакатувачка депресија

 

Третманот за осакатувачка депресија се состои од некои исти третмани како и другите видови депресија. Сепак, процесот може да биде поинтензивен за да ви помогне да заздравите и да ставите крај на најекстремните ефекти на болеста.

 

Методите за лекување на осакатена депресија вклучуваат:

 

Психотерапија

Психотерапијата, позната и како терапија за разговор, е вообичаен третман за депресија. Луѓето со екстремна депресија редовно ќе посетуваат терапевт што може да биде катализатор за подобрување. Терапевтот може да ви помогне да научите да живеете со стресни фактори и да реагирате или да реагирате на начини кои произведуваат поздрави чувства и емоции. Многу луѓе користат онлајн терапија бидејќи е подостапна од неделните сесии лице в лице чекање. Онлајн терапијата исто така чини помалку од традиционалната терапија за депресија. За да дознаете повеќе притиснете овде

 

лекови

 

Лекарите честопати ги препишуваат антидепресивите на пациенти со големо депресија и други видови депресија. Лековите можат да помогнат во регулирањето на хормоните и хемикалиите кои се комбинираат за да создадат многу аспекти на емоционалното здравје и менталното здравје. Ова го вклучува балансот на невротрансмитерите.

 

Електроконвулзивна терапија (ЕКТ)

 

ЕКТ обично се користи во случаи кога другите опции за третман не функционираат. Лекарот електрично ќе стимулира делови од мозокот на пациентот додека пациентот е под анестезија. Крајната цел на ЕКТ е да ги промени хемикалиите во мозокот за да ги запре симптомите на депресија.

 

Клиника за стационарна или депресивна рехабилитација

 

Луѓето кои имаат осакатувачка депресија може да имаат мисли за самоубиство или дури и обид за самоубиство. Поединците можеби не можат да се грижат за себе правилно. Во случаи како што е овој, може да биде неопходен краткотраен стационарен третман. Хоспитализацијата и интензивниот третман за рехабилитација на депресија им овозможуваат на пациентите индивидуална терапија, лекови и групни советувања. Целта е да му се помогне на пациентот да стигне до место во животот во кое ќе може безбедно да ја напушти установата за лекување. Нивното лекување ќе продолжи надвор од болничкиот амбиент.

 

Интензивна програма за амбулантско лекување

 

Исто како и со традиционалната психотерапевтска сесија, интензивниот третман користи методи како КБТ, внимателност и одговор и превенција на изложеност (ERP). Идејата зад интензивните сесии е да се научат стратегии за намалување на симптомите на личноста и обезбедување поддршка, но тоа да се направи во рамка која ќе им овозможи да живеат дома и да продолжат со семејните или личните активности.

 

Според Ричард Ларџ, советник за благосостојба на лекови, „Депресијата влијае на милиони луѓе секоја година, во секоја фаза од нивниот живот. Оваа ослабувачка ментална болест се развива од комбинација на социјални, генетски, биохемиски, психолошки и физички фактори. Разбираме дека депресијата е повеќе од само чувство на тага и дека таа влијае на луѓето на различни начини, а многумина бараат помош, вклучувајќи рехабилитација за депресија, третман за депресија и други услуги за ментално здравје“.

 

Идентификување на причините за осакатувачка депресија

 

Давателите на ментална здравствена заштита не се 100% јасни што предизвикува депресија во која било форма. Постојат специфични фактори кои можат да го зголемат ризикот кај една личност за развој на депресија. Сепак, не е познато зошто некои поединци развиваат осакатувачка депресија, а други не.

 

Факторите на ризик на една личност за осакатувачка депресија вклучуваат:

 

 • Долготрајна депресија
 • Семејна историја на големо депресија
 • Постојано или високо ниво на стрес
 • Хемиски и хормонални промени
 • Други физичко или ментално здравје болести
 • Промени во личниот живот, како што се развод, губење на работа или смрт на пријатели и/или членови на семејството

 

Осакатувачката депресија може да се лекува во повеќето случаи. Вашиот лекар или терапевт може да работи со вас за да пронајде комбинација од ефективни третмани. Во зависност од тоа како реагирате на третманот, вашиот давател на здравствена заштита може да го прилагоди по потреба.

 

Претходно: Разбирање на серотонин синдром

Следна: Високофункционална депресија

Дали страдате од осакатувачка депресија?

 • 1
  1.JW Kanter, AM Busch, CE Weeks и SJ Landes, Природата на клиничката депресија: симптоми, синдроми и анализа на однесувањето – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2395346/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.