Што е влажен мозок

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Разбирање на влажниот мозок

Тешкото консумирање алкохол може да предизвика различни телесни повреди. Откриено е дека алкохолизмот е причина за ангина, зголемена срцева слабост, заболување на црниот дроб и висок крвен притисок. Ова не се единствените здравствени проблеми што може да произлезат од алкохолизмот. Оштетување на мозокот може да се случи кај поединци кои консумираат премногу алкохол на редовна основа.

 

Вернике-Корсаков

 

Синдромот Верник-Корсаков се јавува кога поединецот претрпува оштетување на мозокот поради голема и повеќекратна изложеност на алкохол. Исто така познат како влажен мозок, проблемот се јавува поради недостаток на витамин Б1 (тиамин).11.Б. Питерс, Верник-Корсаков синдром | Национален институт за невролошки нарушувања и мозочен удар, синдром Верник-Корсаков | Националниот институт за невролошки нарушувања и мозочен удар.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/wernicke-korsakoff-syndrome. Влажното мозочно стебло не добива доволно витамин Б1 што резултира со губење на функцијата на мозокот.

 

Витаминот Б1 не се формира во телото природно и поединците мора да го консумираат витаминот за да внесуваат доволно од него секој ден преку храна. Лошата исхрана често произлегува од лице кое страда од алкохолизам. Недостатокот на хранливи материи и витамини што му се потребни на човекот на дневна основа се намалува од постојаното консумирање алкохол и тоа многу влијае на мозокот.

 

Не само што алкохолот го спречува телото на поединецот да го апсорбира витаминот Б1, туку ги намалува резервите на телото од него. Витаминот Б1 се складира во црниот дроб, орган на кој алкохолот може да му наштети ако се консумира во големи количини. Алкохолот може да влијае и на ензимот кој го трансформира витаминот Б1 во активна состојба во телото, предизвикувајќи штета.

 

Важноста на витаминот Б1 во зависноста од алкохол

 

Како што беше претходно наведено, витаминот Б1 не се произведува природно од телото. За да ја добие препорачаната дневна количина на витамин Б1, лицето мора да го консумира витаминот преку разновидна храна.

Витаминот Б1 може да се најде во:

 

 • Говедско месо
 • Свинско
 • Јајца
 • црниот дроб
 • Овес
 • Ореви
 • Грашок
 • Портокали
 • Квасец

 

Јадењето на овие намирници не е единствениот начин за внесување на витамин Б1. Храната е збогатена со витамин Б1 што му овозможува на човекот да ја добие дневната количина на витамин потребен за здрав живот. Некои од храната збогатена со витамин Б1 вклучуваат:

 

 • Тестенини
 • Рајс
 • Житни
 • Брашно
 • Леб

 

Лицето кое страда од алкохолизам не јаде урамнотежена исхрана и често јаде многу лошо. Нивната зависност од алкохол ги надминува телото и умот. Наместо да се грижат за јадење хранливи оброци, зависниците може целосно да ги прескокнуваат оброците за да поминуваат повеќе време во пиење.

 

На целото тело му треба витамин Б1. Ткивото во телото го апсорбира витаминот и го користи за развој и функции. Витаминот Б1 е потребен на некои од ензимите кои се од витално значење за синтезата на невротрансмитерите во мозокот. Кога овие ензими не го добиваат витаминот Б1 што им е потребен поради внесот на алкохол на една личност, мозокот станува оштетен и влијае на меморијата.

 

Симптоми на влажен мозок

 

Постојат два синдрома на влажен мозок: Верникова енцефалопатија и Корсаковова психоза. Верниковата енцефалопатија често влијае на одредени делови од мозокот. Таламусот и хипоталамусот, две области кои се важни за сеќавањата, се посебно насочени.

 

Во меѓувреме, психозата на Корсаков е долготрајна и обично се јавува по завршувањето на симптомите на енцефалопатија на Верник. Психозата на Корсаков обично е резултат на трајно оштетување на мозокот на областите што управуваат со сеќавањата.

 

Симптомите на влажен мозок може да варираат во зависност од личноста. Секоја личност е различна кога станува збор за влажен мозок и состојбата може да зависи од нивното искуство со Верниковата енцефалопатија22.С. Џонс, Вернике енцефалопатија: Практикување суштинско значење, етиологија, епидемиологија, енцефалопатија Вернике: суштинско значење за пракса, етиологија, епидемиологија.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://emedicine.medscape.com/article/794583-overview или психоза на Корсаков.

 

Симптоми на Верникова енцефалопатија

 

 • Конфузија
 • Губење на менталната активност што резултира со кома или смрт
 • Губење на мускулната координација што може да доведе до бавно или нестабилно одење
 • Губење на меморијата
 • Тешкотии со голтање
 • Говорни пречки
 • Тешко е да се разбере кога зборува
 • Губење на мускулната меморија
 • Мускулна слабост

 

Проблеми со видот може да произлезат и од Верниковата енцефалопатија. Овие прашања вклучуваат:

 

 • Промена во моќта на видот
 • Брзи движења на очите напред-назад
 • Двоен визија
 • Испуштени очни капаци

 

Откако ќе се појави психозата на Корсаков, едно лице може да ја изгуби способноста да создава нови спомени. Може да дојде и до екстремно губење на меморијата. Други симптоми на психоза на Корсаков може да бидат визуелни халуцинации, аудитивни халуцинации и создавање приказни за објаснување на сеќавањата што недостасуваат.

 

Националниот институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам загрижувачки тврди дека околу 80% до 90% од поединците кои страдаат од алкохолизам и развиваат и Верникова енцефалопатија и Корсаковова психоза.

 

Како лекарите дијагностицираат влажен мозок

 

За жал, во овој момент, не постои специфичен тест што може да се даде во сите случаи на влажен мозок. Најчестиот начин на кој може да се постави дијагноза за влажен мозок е лекарот да најде недостаток на витамин33.C. Смит, Верник-Корсаков синдром – Википедија, Верник-Корсаков синдром – Википедија.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://en.wikipedia.org/wiki/Wernicke%E2%80%93Korsakoff_syndrome. Ова обично се дијагностицира според однесувањето, изгледот и одењето на пациентот. Дополнителни тестови може да се спроведат доколку лекарот на пациентот е свесен за злоупотреба на алкохол.

 

Ќе се вршат физички прегледи заедно со тестови на невролошкиот систем44.LM McCormick, JR Buchanan, OE Onwuameze, RK Pierson and S. Paradiso, Beyond Alcoholism: Wernicke-Korsakoff Syndrome кај пациенти со психијатриски нарушувања – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551444/. Не постои стандардизиран влажен мозочен тест за дијагностицирање на проблемот. Затоа, тестирањето може да потрае некое време бидејќи лекарот мора да ги испита рефлексите, движењата на очите и другите физички аспекти на пациентот.

 

Лекарите можат да го разгледаат изгледот на една личност и да дадат дијагноза. Пациентите може да имаат намалена мускулна маса, слабост и да страдаат од неухранетост. Сепак, вообичаено се прават дополнителни тестови за да се потврди дијагнозата.

 

Третман за влажен мозок

 

Не постои третман за подобрување на меморијата или интелектот на личноста која страда од влажен мозок. Постојат лекови на рецепт за контрола и евентуално подобрување на некои симптоми.

 

Пациентите можат да земаат инјекции или лекови со витамин Б1 за да ги зголемат нивоата на тиамин. Зголемувањето на нивото на витамин Б1 кај една личност може да ги подобри симптомите кои вклучуваат конфузија и/или делириум. Видот може да се подобри и со зголемено ниво на витамин Б1.

 

Треба да се напомене дека ако се фатат рано, инјекциите на витамин Б1 можат да ја подобрат мускулната сила и функцијата на мозокот на една личност. Сепак, лицето кое страда од влажен мозок треба да побара помош со зависноста од алкохол.

 

Ако поединците не го прекинале консумирањето алкохол, тогаш треба да добијат помош за да престанат да пијат. Поединците можат да го забават или запрат напредокот на влажниот мозок со тоа што ќе го прекинат консумирањето алкохол.

Алкохолниот влажен мозок може да биде фатален

 

Во текот на првите фази на влажен мозок, симптомите може да бидат со интравенски тиамин ако состојбата се открие веднаш. Третманот мора да се случи брзо, и во болнички услови каде тим за критична нега може да следи за какви било несакани реакции.

 

Ако третманот се испорача брзо и правилно, може да и се помогне на Верникеовата енцефалопатија и симптомите да се отстранат. По закрепнувањето од првиот стадиум на влажен мозок, пациентот мора веднаш да се справи со својот алкохолизам и би било медицински непаметно да се вратат на алкохол. Многу пациенти ќе размислат за магија во рехабилитација од алкохол во оваа фаза.

 

Ако третманот не се спроведе во оваа фаза, или ако продолжи да пие алкохол, Вернике енцефалопатија обично ќе напредува во Корсаковска психоза, фатална состојба.

 

Претходно: Деменција поврзана со алкохол

Следно: Синдром на фетален алкохол

 • 1
  1.Б. Питерс, Верник-Корсаков синдром | Национален институт за невролошки нарушувања и мозочен удар, синдром Верник-Корсаков | Националниот институт за невролошки нарушувања и мозочен удар.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/wernicke-korsakoff-syndrome
 • 2
  2.С. Џонс, Вернике енцефалопатија: Практикување суштинско значење, етиологија, епидемиологија, енцефалопатија Вернике: суштинско значење за пракса, етиологија, епидемиологија.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://emedicine.medscape.com/article/794583-overview
 • 3
  3.C. Смит, Верник-Корсаков синдром – Википедија, Верник-Корсаков синдром – Википедија.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://en.wikipedia.org/wiki/Wernicke%E2%80%93Korsakoff_syndrome
 • 4
  4.LM McCormick, JR Buchanan, OE Onwuameze, RK Pierson and S. Paradiso, Beyond Alcoholism: Wernicke-Korsakoff Syndrome кај пациенти со психијатриски нарушувања – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551444/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.