Што е вагусниот нерв

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Што е вагусниот нерв?

 

Вагусниот нерв е најдолгиот и најкомплицираниот кранијален нерв во телото. Тој е сложен во својата работа и тече од мозокот надолу низ лицето надолу по грлото и во стомакот. Неговата должина и сложеност го прават тоа важно за благосостојбата на сите поединци.

 

Исто така познат како 10th кранијален нерв или X кранијален нерв, вагусниот нерв е составен од парасимпатички влакна. Нервот поседува пар сензорни ганглии, што е нервно ткиво кое носи сензорни импулси. Двете сензорни ганглии се познати како инфериорни и супериорни ганглии. Севкупно, има 12 кранијални нерви кај сите поединци и доаѓаат по два, исто како сензорните и долните ганглии и го поврзуваат остатокот од телото со мозокот.

 

Вагалната реакција го намалува стресот што го доживува поединецот. Го намалува отчукувањата на срцето и крвниот притисок, правејќи ги луѓето да се чувствуваат порелаксирано по ситуација која предизвикува стрес. Функциите на мозокот може да се променат поради вагалниот одговор заедно со варењето.

 

Што прави вагусниот нерв?

 

Вагусниот нерв е поделен на два дела: соматски и висцерални компоненти. Соматската компонента се занимава со сензации што ги чувствува кожата или мускулите. Висцералните компоненти се сензации кои се јавуваат во органите на телото.

 

Вагусниот нерв е дел од парасимпатичкиот систем и се смета за водач на системот. Парасимпатичкиот систем сочинува дел од неволниот нервен систем, познат и како автономен нервен систем.

 

Неволниот нервен систем ги контролира виталните телесни функции, вклучувајќи:

 

 • Стапка на топлина
 • Крвен притисок
 • Проширување на зеницата
 • Потење
 • Варење на храната
 • Температура на телото

 

Парасимпатичкиот нервен систем е задолжен за одмор и релаксација. Ако е поттикната од дејства како што е длабокото дишење, тогаш чувството на релаксација произведено од дејствата на парасимпатичниот нервен систем се поништува. Чувството за борба или летот потоа се активира во телото.

 

Истражувањата покажаа дека телото го забележува дишењето на една личност и пулсот се прилагодува на него како одговор на внесениот воздух. Како што лицето вдишува, рецепторите за истегнување на белите дробови на телото добиваат и обработуваат информации пред да ги испратат до вагусниот нерв и до мозокот.

 

Мозокот испраќа пораки назад низ вагусниот нерв додека поединците издишуваат. Ова е направено за да се забави срцето или да се забрза. Како што човек дише бавно, отчукувањата на срцето се забавуваат и доаѓа до релаксација. За споредба, како што луѓето дишат побрзо, отчукувањата на срцето се зголемуваат, се зголемува анксиозноста и се создава по „засилено“ чувство.

 

Која е важноста на вагусниот нерв?

 

Опасните и/или стресните настани влијаат на симпатичкиот нервен систем и ја диктира брзата неволна реакција на телото. Тоа е поплава од хормони и зголемувањето на отчукувањата на срцето испраќа дополнителна крв во мускулите. Свеж кислород се доставува до мозокот како што се зголемува дишењето.

 

Гликозата се произведува и се испраќа во крвотокот обезбедувајќи им на поединците моментален енергетски поттик. Реакцијата на борба или бегство се случува толку брзо што повеќето поединци не разбираат дека се случува.

 

Вагусниот нерв и симпатичкиот нервен систем работат за да го одржат телото нормално да работи. Зголемениот вагален тон значи дека телото може побрзо да се опушти откако ќе доживее стресна ситуација. Истражувањето покажа дека доброто физичко здравје, високиот вагален тон и позитивните емоции доведуваат до „јамка за позитивни повратни информации“. Колку е повисок вагалниот тон на една личност, толку подобро ќе биде неговото физичко и ментално здравје.

 

Истражувањата покажаа дека вагалниот тон може да се пренесе на дете од мајка. Мајките кои се соочуваат со депресија, анксиозност или гнев за време на бременоста имаат ниски вагални нивоа и активност. Откако ќе се роди детето, тие поседуваат ниска вагална активност, намален допамин и ниско ниво на серотонин.

Модерно живеење и влијанието врз вагалниот тон

 

Лаура Мартин, сертифициран консултант за холистичка исхрана и основач на Healing to Happy, нагласува дека модерното живеење го прекинува вагалниот тон поради хроничната токсичност на обработените диети, стресот, прекумерната работа и недоволното вежбање. Една од почестите и поповторливи теми во нејзината работа со клиентите е тоа што таа гледа тела од сите возрасти кои постојано се надвор од рамнотежа или надвор од синхроницитет.

 

„Тивката комуникација од овие стресни фактори постојано му сигнализира на телото е дека е под напад (борба или бегство) и дека треба да се подготви. Кога телото е во режим на борба или бегство, останатите должности што телото треба да ги изврши за да биде здраво (варење, рамнотежа на хормони, обновување на мозокот итн.) се исклучени. Целиот проток на крв во ова време се испраќа до мускулите, помагајќи да се избегне несвесен „напад“.

Како може природно да се стимулира вагусниот нерв?

 

Вагусниот нерв може да се стимулира природно со користење на различни методи. Овие методи на стимулација може да се завршат без потреба од лекови. Редовната стимулација може да ја намали анксиозноста и стресот на една личност.

Како може некој со низок вагусен тон да го стимулира нервот?

 

 • Изложеност на студ - Холинергичните неврони во вагусниот нерв може да се стимулираат преку изложување на студ. Редовното изложување на ладно може да го намали одговорот на борба или бегство, со што се намалува анксиозноста и стресот. Ладното туширање, изложеноста на студено време и плакнењето на лицето со мраз ладна вода може да ја подобрат стимулацијата.
 • Бавно/длабоко дишење – Анксиозноста може да се намали со бавно, длабоко дишење. Земањето шест бавни и длабоки вдишувања може да го намали отчукувањата на срцето и со тоа да ја намали анксиозноста.
 • Пеење/пеење – Гласните жици се поврзани со вагусниот нерв. Мускулите во грлото може да се активираат преку пеење/пеење, што на крајот го стимулира вагусниот нерв.
 • Пробиотици – Истражувањата покажаа дека пробиотиците стигнуваат до цревата и го стимулираат вагусниот нерв создавајќи порелаксирани чувства. Различни бактерии можат да ги намалат хормоните на стрес.
 • Медитација – Длабоката мисла стимулира позитивни емоции, го намалува стресот и го подобрува вагусниот тон кај луѓето.
 • Омега 3 масни киселини - Телото не може да произведе омега 3 масни киселини. Содржани во рибата, омега 3 масните киселини можат да го подобрат расположението благодарение на нивното влијание врз нервите.
 • Вежбање – Вежбањето не само што ја подобрува физичката благосостојба на една личност, туку и нивното ментално здравје. Одење, кревање тегови или трчање може да го подобрат и стимулираат вагусниот нерв обезбедувајќи им на поединците придобивки за менталното здравје.
 • Терапија со масажа - Масажата на целните области на телото може да го подобри вагалниот тон. Една област која се чини дека е многу ефикасна се стапалата.
 • Дружење со пријателите – Искусувањето на социјална активност може да им користи на поединци со низок вагален тон. Поминувањето време со другите и смеењето е стимулација на вагусниот нерв. Редовното дружење со други луѓе може да има големо влијание врз менталната благосостојба.

 

Вагусниот нерв игра голема улога во менталната и физичката благосостојба. Иако можеби ќе треба да се стимулира вагусниот нерв, тоа може да се направи на нештетен начин што ќе им овозможи на луѓето да ја земат својата благосостојба во свои раце.

Стимулација на вагусниот нерв и закрепнување од зависност

 

Во текот на една неодамнешна Студија од јануари 2017 година, Истражувачите од Факултетот за бихејвиорални и мозочни науки на Универзитетот во Тексас откриле дека лабораториските стаорци кои станале зависни од кокаин значително го намалиле нивното однесување кон барање дрога кога биле третирани со терапија за стимулација на вагусниот нерв. Терапијата VNS предизвика промени во синаптичката пластичност помеѓу префронталниот кортекс и амигдалата и се чинеше дека ја елиминира желбата преку воспоставување на нови наградни однесувања наместо претходните дејства поврзани со туркање на рачката за да се добие удар од кокаин.

Закрепнување од зависност и нервен систем

 

Работејќи со клиенти за закрепнување од зависности, а исто така и општо, Лора Мартин го насочува растот на здравствените проблеми како што се дебелината, автоимунитетот, дигестивните проблеми, анксиозноста и депресијата, до нерегулиран централен нервен систем. „Многу клиенти чувствуваат дека пробале сè за да бидат здрави, но чувствуваат дека ништо не функционира, особено во закрепнувањето“, вели Лаура.

 

„Ги охрабрувам клиентите да нурнат подлабоко и да работат со нив за да го регулираат нивниот нервен систем. Кога ќе почнете да ги спроведувате овие природни практики на регулирање на нервниот систем, телото може да влезе во период на физичка спокојство, како и емоционална смиреност. Хармоничното балансирање на механизмот за одмор и поправка е местото каде што се случува вистинската магија“.

 

Претходно: Надминете ја ситуациската депресија

Следно: Алкохол и депресија

  Веб-страница | + објави

  Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

  Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

  Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

  Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

  Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.