шмркање Wellbutrin

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

шмркање Wellbutrin

 

Дрогата за шмркање како кокаин и мет се крајно опасни. Кога го шмркате низ носот, ја оштетувате слузницата во ноздрите. Кокаинот и метот не се единствените дроги што можете да шмркате.

 

Велбутринот стана лек кој се користи за многу луѓе и се шмрка низ ноздрите за да се издигне корисникот. Дрогата стана толку популарна како алтернатива на кокаинот што го доби прекарот „кокаинот на сиромавиот“.

 

Како кокаин и мет, Wellbutrin е опасна дрога која може да предизвика оштетување на здравјето, па дури и да доведе до смрт. Во моментов, Wellbutrin не се појавува во некои тестови за лекови. Сепак, антидепресивниот лек може да биде опасен кога се шмрка, особено на долг рок.

 

Што е Wellbutrin?

 

Wellbutrin, исто така познат како бупропион, е лек против депресија. Може да се користи и за да им помогне на луѓето да престанат да пушат. Истражувањата покажуваат дека лекот може да се користи за лекување на зависност од мет. Вообичаени несакани ефекти на Wellbutrin се вртоглавица, осип, конфузија и напади кај оние кои се склони да ги имаат. Се разбира, овие несакани ефекти се јавуваат ако го земате Wellbutrin во форма на таблети орално, а не со дробење и шмркање.

 

на антидепресивен лек првпат беше одобрен во Соединетите Американски Држави за клиничка употреба во 1985 година. Wellbutrin е еден од најчесто препишуваните антидепресивни лекови во земјите од англиско говорно подрачје. Кога се зема како средство против депресија или против пушење, веројатно нема да предизвика зголемување на телесната тежина или сексуална дисфункција. За жал, поединците кои доживуваат напади може да бидат поподложни да ги имаат кога земаат Wellbutrin.

Што шмркаш кога ќе ги здробиш апчињата Wellbutrin?

 

Активната состојка на антидепресивниот лек е бупропион. Сепак, содржи повеќе неактивни состојки како што се водена дисперзија на етилцелулоза, глицерилбехенат, кополимерна дисперзија на метакрилна киселина, поливинил алкохол, полиетилен гликол, повидон, силициум диоксид и триетил цитрат.

 

Кога се зема орално, Wellbutrin може да го стимулира корисникот. Има сличен ефект врз личноста како и пиењето шолја кафе. Активноста на мозокот се зголемува или стимулира кога се зема. Се разбира, Wellbutrin секогаш треба да се зема орално, а не да се шмрка низ ноздрите.

 

Со шмркање Wellbutrin може да предизвикате проблеми со физичкото тело и менталното здравје, вклучувајќи:

 

 • вртоглавица
 • дремливост
 • возбуда
 • прекумерно потење
 • гадење
 • неконтролирано тресење
 • повраќање
 • губење на тежина

 

Дури и носната ингестија на нормални дози на Wellbutrin може да резултира со некои многу непријатни несакани ефекти1Стал, Нејтан и сор. „Злоупотреба и предозирање со бупропион - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4162783. Пристапено на 11 октомври 2022 година.. Овие несакани ефекти можат да бидат страшни, но често не се опасни. Сепак, можни се повеќе несакани ефекти. Ако шмркате Wellbutrin кога лекот не ви е препишан, потенцијалот за алармантни несакани ефекти може да се зголеми.

 

Дополнителни несакани ефекти од шмркањето Wellbutrin може да вклучуваат:

 

 • вознемиреност или напади на паника
 • болка во градите
 • конфузија
 • отежнато дишење и голтање
 • ирационални стравови
 • халуцинации
 • промени на расположението
 • болка во мускулите или зглобовите
 • брзо, чукање или неправилно чукање на срцето
 • самоубиствени мисли и чувства
 • напади

Дали шмркањето Wellbutrin ве издигнува?

 

Велбутринот веројатно нема да ве издигне ако се шмрка. Назалното внесување на Wellbutrin навистина испраќа голема доза на бупропион во крвотокот многу брзо. Лекот е достапен во форми со продолжено и продолжено ослободување, што значи дека количината на бупропион во вашето тело не го погодува крвотокот одеднаш2Мекормик, Џонатан. „Рекреативна злоупотреба на бупропион кај тинејџер - PMC“. PubMed Central (PMC), 18 јануари 2002 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1874291.. Количината на бупропион што влегува во вашиот крвоток со шмркање Wellbutrin не е здрава и количината не треба да се зема одеднаш.

 

Назално внесување на лекот ве изложува на многу повисоки дози отколку што е медицински препорачано. Тоа е исто така многу поголемо од износот што би го добиле со орално земање на лекот. Високото ниво на бупропион во вашето тело може да предизвика некои многу сериозни, интензивни несакани ефекти. Еден несакан ефект со кој може да наидете се нападите, кои би можеле да ве испратат во болница. Иако е невообичаено да се умре од напад, тие можат да бидат смртоносни во некои случаи.

Кои се потенцијалните здравствени ризици од шмркањето на Wellbutrin?

 

Човечкиот нос е дизајниран да вдишува кислород и да исфрла јаглерод диоксид. Не беше дизајниран да внесува лекови како што се кокаин, мет или Wellbutrin. Внесувањето лекови преку нос може да предизвика ефектите на лекот да се почувствуваат многу побрзо отколку да се зема орално.

 

Во просек, едно лице може да ги почувствува ефектите на лекот во рок од 10 минути по неговото шмркање. Назалното внесување на лекови, исто така, може да ве натера да се чувствувате повнимателно. Дигестивниот систем не мора да го обработува лекот кога се шмрка. Затоа, лековите како што е „Crush Wellbutrin“ ќе влијаат на телото и умот побрзо.

 

Хрчењето Wellbutrin има неколку здравствени ризици кои можат да предизвикаат проблеми на долг рок ако го злоупотребувате антидепресивот.

 

Здравствените проблеми со шмркањето Wellbutrin вклучуваат:

 

 • Оштетување и уништување на носните мембрани
 • Намалена способност за дишење поради долготрајна злоупотреба
 • Иритација на носот
 • Иритација на носните ткива поради сувите прашоци кои влегуваат во влажните ноздри

 

Оралните лекови може да имаат и други адитиви. Овие адитиви се комбинираат со преостанатиот прав штом пилулата ќе се смачка. На пример, лекот со продолжено ослободување Wellbutrin има таблета на надворешната обвивка на пилулата. Состојките не се наменети за назално голтање.

 

Со земање повеќе Wellbutrin отколку што е наведено, може да ја зголемите веројатноста за предозирање. Симптомите на предозирање може да започнат благи еден до два часа по шмркањето на лекот. Меѓутоа, симптомите може да станат поинтензивни со текот на времето.

 

Некои од вообичаените знаци на предозирање со Wellbutrin вклучуваат главоболка, дијареа, гадење, повраќање и поспаност. Симптомите на предозирање може да отсликаат други помалку сериозни здравствени проблеми. Ако почувствувате забрзано или нестабилно чукање на срцето, тоа е типично знак дека се случува предозирање. Ако почувствувате дека се случува предозирање, веднаш треба да побарате итна медицинска помош веднаш по проблемот.

Зошто шмркањето Wellbutrin е опасно?

 

Шмркањето Wellbutrin е исклучително опасно. Несаканите ефекти можат да бидат неверојатно страшни и во екстремни случаи може да дојде до смрт. Откако ќе го шмркате антидепресивот, може да станете збунети, параноични и поспани. Ова може да предизвика поголем ризик од учество во сообраќајна несреќа.

 

Кокаинот, мет и Wellbutrin може да предизвикаат оштетување на ноздрите, синусните премини и носот. Хрчењето на Wellbutrin во подолг временски период само ја зголемува штетата што може да настане. Можеби не го сфаќате тоа, но шмркањето на Wellbutrin и другите лекови ја зголемуваат веројатноста да заболите од некоја болест. Ако шмркате Wellbutrin, можете да добиете помош од рехабилитација за да ја прекинете зависноста.

 

Претходно: Што е Lean

Следна: Како мириса мет?

 • 1
  Стал, Нејтан и сор. „Злоупотреба и предозирање со бупропион - PMC“. PubMed Central (PMC), www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4162783. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
 • 2
  Мекормик, Џонатан. „Рекреативна злоупотреба на бупропион кај тинејџер - PMC“. PubMed Central (PMC), 18 јануари 2002 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1874291.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.