Центрите за третман на депресија

Центрите за третман на депресија

автор: Д-р Рут Аренас Уредник: Александар Бентли Ревидирани: Метју Ајдл
Рекламирање: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Центрите за третман на депресија

 

Многу луѓе може да претпостават дека депресијата и другите ментални состојби секогаш се решаваат и подобруваат преку периодични тераписки сесии или лекови, но тоа не е случај за секого. Во зависност од тежината на вашата состојба и висината на поддршката што ја имате, одлуката да поминете време во станбен објект може да биде идеална опција за вас за подобрување и заздравување од вашата состојба.

 

Може да ги поврзете рехабилитационите, резиденцијалните или болничките центри со дрога и алкохол, и иако тие центри дефинитивно постојат, тие не се единствените достапни програми за резиденцијален третман. Нарушувањата на менталното здравје, како што е депресијата, може да имаат исклучително негативен ефект врз квалитетот на вашиот живот.

 

Повремените тераписки сесии и лековите можеби нема целосно да го решат проблемот за вас. Можеби ќе ви треба малку дополнително внимание и тоа не е ништо за срам. Секој е различен, има различен начин на живот и различна количина на поддршка која им е достапна. Резиденцијалниот центар за третман на депресија може да биде клучот за вашето заздравување.

 

Што се центри за третман на депресија?

 

Резиденцијалните центри за третман на депресија доаѓаат во многу облици и големини, но пристапот кон лекување и лекување е често сличен. Обично, пациентите добиваат некаква редовна индивидуална терапија, водено време во заедницата и други активности кои помагаат во ублажување и заздравување на симптомите11.CW Mark Ng, CH How и YP Ng, Управување со депресија во примарната здравствена заштита – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5563525/.

 

Откако ќе поминете време во центар за депресија, често сте пуштени и се препорачува да продолжите да присуствувате на амбулантска групна терапија и индивидуални тераписки сесии за да го заокружите вашето искуство.

Установи во Центарот за третман на депресија

 

Центрите за третман на депресија генерално имаат иста цел и широки техники, но локацијата и поставувањето може да се разликуваат:

 

 • Групна куќа - сличен на станбен објект, но малку поинтимна, оваа поставка има намера да им понуди на своите пациенти средина слична на домот. Оваа средина овозможува животот да се чувствува малку нормално додека сеуште живеете и се собирате со луѓе кои се на истиот пат како и вие. Во станбени и групни домови, пациентите често ќе имаат работни места или активности надвор од локацијата во кои се дел, а професионалците за ментално здравје често живеат во или во непосредна близина на групниот дом.

 

 • Објект заснован на фарма - Овој тип на установа за еко рехабилитација често е долгорочен и работи на тоа да ви помогне да научите важни животни вештини на фармата додека посетувате клиничка терапија. Ситуацијата на живеење е често слична на групен дом.

 

 • Клиничка резиденција - Ова е она за што почесто се мисли кога се мисли или зборува за центри за депресија и рехабилитација. Иако ова се клинички центри, тие често сè уште нудат удобно опкружување заедно со групи за нега и поддршка на лице место.

 

 • Станбен објект- Пациентите во овој тип на установа сите живеат во една станбена зграда или група згради. Пациентите живеат независно, но се собираат со други пациенти на групна терапија и професионалците за ментално здравје се секогаш на лице место.

 

Додека севкупната цел на сите овие различни типови на објекти е иста, начинот на кој им пристапуваат и начинот на кој живеете во секој е различен. Важно е да одвоите време за да истражите каква поставка сметате дека ќе биде најкорисна за вас и вашето искуство. Осигурајте се дека објектот е и акредитиран од соодветните организации и лиценциран од државата.

Добрите и лошите страни на центрите за третман на депресија

 

Изборот на станбен центар за депресија наместо друг пристап кон лекување и терапија може да биде огромно. Можеби ќе испадне дека е најдобрата опција за вас, но важно е да сфатите дека секоја програма има свои подеми и падови:

 

Предности на центрите за третман на депресија

 

 • Беспрекорна транзиција - бидејќи сте лоцирани на едно место и таму се лекувате, дел од нивната работа кога ќе дојде време да ги напуштите просториите е да се уверат дека тоа е безбедно за вас. Овие центри гарантираат дека пациентите имаат беспрекорна транзиција назад во „нормален“ живот и дека тие се веќе поставени за терапија и групи за поддршка пред да излезат од програмата

 

 • Заедница. Кога сте дел од овие програми, живеете со луѓе кои се во истата тешка битка во која сте вие. Овој вид поддршка не може да се имитира никаде на друго место и често е од витално значење за позитивни резултати за оние кои се справуваат со тешка депресија и состојби на ментално здравје22.Стр. Кујперс, А. Стрингарис и М. Волперт, Исходи од третманот за депресија: предизвици и можности – Психијатрија на Лансет, Психијатрија на Лансет.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(20)30036-5/fulltext.

 

Конс на центрите за третман на депресија

 

 • Социјална транзиција - иако програмата веројатно гарантира дека имате амбулантна терапија и групи за поддршка формирани пред да заминете, преминот од живеење меѓу група луѓе кои поминуваат низ истите проблеми со кои сте вие ​​може да биде тежок за многу луѓе. Таа блиска поддршка веројатно беше катализатор во вашето исцелување и може да биде навистина тешко да се прилагодите на создавање на такви врски кога веќе не живеете во истата зграда како другите слични луѓе. Особено ако не живеете во близина на луѓе со кои сте биле во програмата и кои исто така си заминале.

 

 • Цена- Акутната нега често е покриена со осигурување, но овие долгорочни програми честопати не се. Погрижете се детално да разговарате со вашето осигурување за да дознаете која е најдобрата опција за вас финансиски. На другиот крај од финансиската скала Луксузни центри за третман на депресија се исто така достапни.

 

Дали ми треба третман во домот?

 

И покрај потенцијалните трошоци, овие третмани често се од витално значење за вашето заздравување и закрепнување. Тие веројатно не се совршен лек за вашата депресија, но тие имаат многу од она што можеби ќе ви треба за да ги излечите сите на едно место. И не можете да ја победите поддршката.

 

Цената може да изгледа голема, но често вреди. Ако се прашувате дали треба да започнете да барате опции за третман во домот, еве неколку клучни знаци:

 

 • Идеи за самоубиство. Ако имате мисли за самоубиство, апсолутно е неопходно веднаш да побарате третман, без разлика дали ќе одлучите да одите на стационарниот пат или не. Ако редовно имате мисли за самоубиство или сте се обиделе, болничкиот центар може да ви помогне да бидете безбедни и да започнете со вашиот пат кон заздравување.

 

 • Вашите односи страдаат. Депресијата влијае на многу работи. Голема? Нашата врска со другите. И тој недостаток на поврзаност често ги влошува работите. Тоа е маѓепсан круг. Ако имате проблем со врските и врските поради вашата депресија, неопходно е да побарате третман. А станбената програма нуди многу социјални можности.

 

 • Не можете да работите и секојдневните задачи се невозможни. Ако не можете да успеете или да го завршите она што треба да го завршите, важно е да побарате третман за да не бидат засегнати вашите идни можности. Ако не можете да го исчистите домот, да готвите оброци или да се грижите за себе, треба да побарате третман.

 

 • Дрогата и алкохолот се појавија. Ако сте почнале да злоупотребувате дрога и алкохол поради вашата депресија, веројатно ќе ви треба пофокусирано решение и форма на третман за да ви помогне на вашиот пат кон закрепнување.

 

Резиденцијалните третмани може да бидат скапи, но честопати цената да не ги посетувате доколку имате очајна потреба од тој вид нега е исто така скапа. Овие програми нудат голем број социјални можности за да ви помогнат да ве потсетиме дека не сте сами на вашето патување.

 

Претходно: Исцрпеност наспроти депресија

Следна: Пиреј и депресија

 • 1
  1.CW Mark Ng, CH How и YP Ng, Управување со депресија во примарната здравствена заштита – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5563525/
 • 2
  2.Стр. Кујперс, А. Стрингарис и М. Волперт, Исходи од третманот за депресија: предизвици и можности – Психијатрија на Лансет, Психијатрија на Лансет.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(20)30036-5/fulltext
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.