Центар за зависности

Денес, зависноста се гледа како болест, а не само како прашање на самоконтрола. Постојат многу различни видови на зависност кои се развиваат со текот на времето, но сите тие ги имаат истите основни причини. Денес, има многу повеќе луѓе на кои им се дијагностицирани ментални нарушувања од кога било досега. Ова значи дека зависноста е исто така во пораст - и таа станува огромен глобален проблем. Зависноста може да биде скапа и за поединецот и за општеството како целина.

 

Причината зошто некои луѓе развиваат зависност додека други не се поврзани со генетиката. Некои луѓе се родени со генот за зависност, што им олеснува многу да развијат нарушување на зависност ако се изложени на дрога или алкохол на млада возраст - или дури и ако се изложени на зависни однесувања или активности.

 

Во минатото, зависноста се третираше со модел на казнување кој ги игнорираше основните причини за зависноста и само се фокусираше на казнување на зависниците за нивното однесување. Современите методи на лекување се фокусираат на превенција преку едукација, рана интервенција и советување, како и програми за одржување, како што се групите за поддршка за да им помогнат на зависниците да останат чисти долгорочно.

 

Истражувачите откриле дека само детоксикацијата не е доволна за да се запре зависноста - многу зависници мора да поминат низ рехабилитација пред да се подобрат. Исто така, постојат многу различни видови на програми за рехабилитација во зависност од тоа каков тип на дрога или однесување е зависник зависникот.

 

Конечно, постои разлика помеѓу физичката зависност и зависноста. Физичката зависност се јавува кога телото е изложено на хемикалии подолг временски период и се прилагодува со градење толеранција кон лекот. Зависноста, од друга страна, е ментална и емоционална - тоа се должи на компулсивно однесување што не може да се контролира.

 

Физичката зависност нема никаква врска со зависноста - тоа е посебен проблем што треба да се реши на свој начин. Кога станува збор за тоа, зависноста се лекува со терапија и лекови, додека физичката зависност се третира со бавно намалување на дозата на лекот што предизвикува зависност со текот на времето додека тој повеќе не влијае на корисникот.

 

Повеќето луѓе мислат дека имаат помала веројатност да развијат зависност ако експериментираат со дрога или алкохол кога се млади - но тоа не мора да е вистина. Всушност, имало неколку студии кои покажале дека експериментирањето со овие супстанции на млада возраст во голема мера го зголемува ризикот од зависност. Ова е особено точно ако лицето веќе има генетска склоност кон зависност - ако пие или се дрогира на млада возраст, хемијата на мозокот може да се промени и да ја предиспонира за развој на зависност подоцна во животот.

 

мост третман на зависност програмите се дизајнирани да траат 28 дена, но може да се тврди дека тоа не е секогаш доволно време. Додека почетниот процес на детоксикација има тенденција да трае само околу 5 дена, пост-акутните симптоми на повлекување може да траат со недели или дури со месеци. Овие симптоми обично вклучуваат анксиозност, депресија, раздразливост и други симптоми слични на грип.

 

Многу експерти за зависности ги сметаат овие постојани пост-акутни симптоми на повлекување како една од најголемите пречки за да се остане трезен во раното закрепнување. Иако овие чувства се релативно благи по сериозност, тие имаат вештина да лазат неочекувано кога најмалку се очекува. Ова предизвикува многу луѓе кои веќе ја завршиле својата формална програма за рехабилитација да се вратат на злоупотреба на дрога или алкохол.

 

Постојат три основни фактори кои играат улога во одредувањето на времетраењето на пост-акутните симптоми на повлекување:

 

1) Тежината на зависноста

 

Ако некој бил злоупотреба на дрога или алкохол долги временски периоди, има добри шанси да доживеат позначајни нарушувања во хемијата на нивниот мозок. Лекот или самата злоупотреба на алкохол предизвика физички промени (т.е. сензибилизација) во мозокот кои може да останат дури и по откажување од ладна мисирка. За возврат, овие промени не само што го отежнуваат справувањето со менталните желби, туку и ги продолжуваат негативните физиолошки ефекти од краткотрајната и долготрајната употреба на супстанции.

 

2) Други форми на злоупотреба на дрога

 

Некој кој беше зависни од супстанции како што се кокаин или хероин можеби користел дози кои биле неколку пати повисоки отколку што би користел „нормално“ лице. Ако е така, може да се очекува дека нивните пост-акутни симптоми на повлекување може да траат подолго од вообичаената временска рамка од 28 дена.

 

3) Должина на злоупотреба на супстанции

 

Колку подолго некој злоупотребува дрога или алкохол, толку поголема е веројатноста да му наштети на неговото тело и хемијата на мозокот. Како резултат на тоа, веројатно ќе им треба повеќе време за овие проблеми да исчезнат пред повторно да се чувствуваат како себе.

 

Искусување на пост-акутни симптоми на повлекување дури и по завршувањето рехабилитација од дрога , некои луѓе сè уште доживуваат долготрајни промени во расположението и ментални желби. Иако овие ефекти може да бидат релативно благи во споредба со нивоата пред третманот, тие обично се доволно интензивни за да направат трезвеноста понекогаш да изгледа неподнослива. За среќа, советниците и медицинските работници обично се свесни за ова прашање. Како резултат на тоа, тие можат да направат соодветни прилагодувања на програмата за третман на зависност со цел да го намалат ризикот од релапс.

 

Исто така, постојат некои стратегии за справување кои можат да им помогнат на луѓето да останат трезни во овие тешки моменти. Некои луѓе сметаат дека е корисно да се приклучат на групи за самопомош како Анонимни алкохоличари или анонимни наркотици . Овие системи за социјална поддршка нудат редовни состаноци на кои поединците можат да разговараат за нивните лични борби за да останат чисти и трезни. Ако некој се чувствува особено вознемирен, може да биде корисно и да се одвлекува вниманието со учество во активност на отворено.

 

Им е потребна помош?

 

Ако ви требаат информации за тоа како да најдете реномиран центар за третман на зависност или ако барате совет за тоа што да правите по завршувањето на програмата за рехабилитација од зависност, ве молиме слободно проверете некои на написите достапни на оваа веб-локација. Дополнително, ако сакате неколку совети за наоѓање соодветна група за самопомош како што се анонимни алкохоличари или анонимни наркотици, Ве молиме кликнете тука . Понатаму, оние кои биле погодени од злоупотреба на дрога или зависност може да учествуваат на нашите форуми за закрепнување и центар за знаење. Сите овие информации се потполно бесплатни, затоа ве молиме не двоумете се да ги искористите предностите.

Најдобар светски центар за зависност од рехабилитација

Зависност од Викодин

Како што Викодин стана попопуларен во изминатите дваесет години, тој стана една од најзлоупотребуваните дроги во Америка, иако дури и луѓето кои се зависници често не разбираат зошто го злоупотребуваат. Викодин е легален лек кој може да го препишат лекарите од легитимни медицински причини како што се ослободување од болка по операција или стоматолошки процедури.

 

Разбирањето на зависноста од Викодин не е само да знаете што се случува во вашето тело кога земате Викодин. Зависноста е и психолошка, што значи дека не може да престане додека не се справите со причините што ја предизвикале зависноста на прво место. Оваа статија има за цел да ви даде разбирање за Викодин за да знаете што да направите за да започнете да се опоравувате од зависноста од Викодин.

 

Разбирање на зависноста од Викодин

Зависност од Xanax

Зависност од Xanax: Што треба да знаете

 

Xanax (алпразолам) е бренд име за лек наречен „алпразолам“. Припаѓа на група лекови наречени бензодиазепини - која исто така вклучува и диазапам (валиум), лоразепам (Ативан), клонепем (Клонопин) и други. Пропишано е за лекување на анксиозни нарушувања, панично растројство, депресија, напади, нарушувања на спиењето и други состојби.

 

Бензодиазепините делуваат со зајакнување на ефектите на ГАБА (гама-аминобутерна киселина), која е инхибиторен невротрансмитер кој се врзува за ГАБА рецепторите во мозокот. Ова го подобрува дејството на ГАБА - што резултира со седација, релаксација, изменета перцепција на реалноста; проблеми со меморијата; прашања за координација; вртоглавица; промени во расположението; агресија; губење на либидото. Бензодиазепините предизвикуваат голема зависност лекови - дури и ако се земаат точно како што е пропишано.

 

Разбирање на зависноста од Xanax

Зависност од фентанил

Фентанил е синтетички опиоиден аналгетик, приближно 80 до 100 пати посилен од морфинот. Фентанил има висок потенцијал за злоупотреба и зависност; затоа е класифициран како лек на рецепт со распоред II. Рецепт фентанил доаѓа во форма на трансдермални фластери, пастили, инјекции или таблети земени орално. Најчестиот начин на кој луѓето добиваат недозволен фентанил е со внесување пренасочен фентанил на рецепт преку голтање фалсификувани апчиња кои се направени да личат на други лекови (бензодиазепини) како Трамадол или Ксанакс.

 

Незаконски произведен фентанил во прав, исто така, се сретнал кога на пазарот биле воведени недозволени опиоидни лекови заедно со серии на хероин што содржат фентанил поради потребата од повисоки дози на опиоиди за респираторна депресија. Некои корисници избираат да го шмркаат прашокот сам, да го измешаат во раствор и да го инјектираат интравенозно или интрамускулно, да го нанесат прашокот на лиснато супстанција како марихуаната за да се тркалаат во зглоб или да земаат фентанил ректално со нанесување на супозиторија.

 

Фентанил често се меша со супстанции како што се хероин, кокаин, карфентанил и други опиоиди без да се открие. Покрај тоа што е опасно, ова ја зголемува можноста за предозирање бидејќи оние кои користат хероин можеби нема да можат да утврдат дали фентанил бил измешан во нивниот производ. Овој ризик го прави фентанилот особено опасен бидејќи неговите ефекти се брзи и краткотрајни кои можат да траат од само неколку минути до неколку часа.

 

Зависност од фентанил

Зависност од оксиконтин

Многу е важно да се разбере зависност од оксиконтин, интеракции со лекови на оксиконтин (со други лекови на рецепт), повлекување на оксиконтон, несакани ефекти на оксиконтин, третман со предозирање со оксиконтин и злоупотреба на оксиконтин.

 

Оксикодон е главната состојка во таблетите OxyContin DS (контролирано ослободување). Формулата со контролирано ослободување овозможува поретко дозирање. Лекарите може да го препишат за ублажување на умерена до силна болка кога е потребно деноноќно олеснување на болката за подолг временски период. Секоја таблета содржи 40 милиграми оксикодон хидрохлорид кои можат полека да се испуштаат во вашето тело во текот на неколку часа по земањето на лекот како што е наведено од вашиот лекар.

 

Формата со продолжено ослободување обезбедува и брзо олеснување на краткорочната дневна непријатност и стабилно ослободување од болка на долг рок. Оксиконтин е наркотичен аналгетик со ан одговорност за зависност слична на морфин и други опијати. Оксиконтин има повлекување симптоми кои не се опасни по живот, но можат да бидат крајно непријатни.

 

Зависност од оксиконтин

Зависност од Тразадоне

Тразодон е еден вид антидепресив кој се користи за лекување на депресија, како и за анксиозни нарушувања. Се покажа дека е ефикасен во лекувањето на двете од овие состојби. Овој лек може да се зема орално (преку уста) како што е пропишано од лекарот што го пропишува, или може да дојде и како инјекција за интрамускулна употреба доколку е потребно. Тразодонот се смета за антидепресив од втора генерација и се наоѓа на списокот на лекови кои се контролирани супстанции што значи дека тие имаат висок потенцијал за злоупотреба и зависност (и затоа треба да се земаат само под надзор и лекарски рецепт). Тразодонот делува многу слично како селективно инхибитори на повторно земање на серотонин (SSRIs), како флуоксетин, пароксетин, сертралин и други. Тоа е агонист на серотонин кој работи во мозокот за да го зголеми количеството на невротрансмитер серотонин, што доведува до подобрување на расположението.

 

Тразодонот се користи како лек без ознака за несоница кога луѓето имаат проблеми да заспијат или да не спијат, но исто така може да предизвика поспаност и е поврзан со смрт во некои случаи кога се зема со други лекови или кога се меша со алкохол или улични дроги. . Дополнително, употребата на тразодон може да предизвика сериозни несакани ефекти како што се напади или конвулзии (кои може да доведат до смрт), па затоа мора да се внимава да не се зема тразодон додека се зема кој било друг лек што може да доведе до вакви реакции.

 

Тразадон е исто така познат по својот потенцијал да предизвика серотонин синдром, сериозна и потенцијално фатална реакција која се јавува кога има премногу серотонин во мозокот. Серотонински синдром може да биде предизвикана и од земање други лекови кои го зголемуваат серотонин, како што се други антидепресиви или улични дроги како екстази.

 

Зависност од тразодон

Зависност од кодеин

Кодеинот е најчесто препишан опиоиден лек против болки и супресив на кашлица. Често се користи како прв чекор за одвикнување на зависниците кои се опоравуваат од хероин, морфин или други посилни опиоиди; кодеинот произведува слични, но поблаги ефекти, што му олеснува на зависникот што се опоравува да премине кон помалку опасна дрога.

 

Зависноста од кодеин се јавува кога телото на поединецот станува зависно од кодеин, барајќи повеќе од него секој пат кога ќе го земат за да ги постигне истите ефекти. Употребата на кодеин со текот на времето резултира со толеранција - што значи дека се потребни поголеми дози на кодеин за оригиналниот ефект - и физичка зависност. Повлекување на кодеин се јавува кога поединците ќе престанат да користат кодеин откако ќе станат зависни од него и ќе искусат непријатни и потенцијално опасни несакани ефекти.

 

Зависност од кодеин

Зависност од алкохол

Зависноста од алкохол или нарушување на употребата на алкохол (AUD) е болест која влијае на начинот на кој алкохолот се однесува во мозокот и го менува однесувањето на една личност. Злоупотребата на алкохол може да доведе до зависност од алкохол бидејќи редовната употреба на алкохол предизвикува зголемување на толеранцијата на алкохол со текот на времето. Не секој што пие ќе стане зависник од алкохол; сепак, кога некое лице продолжува да пие големи количини на редовна основа, тие се изложени на поголем ризик од зависност од алкохол.

 

Покрај толеранцијата и зависноста од алкохол, зависноста од алкохол е компулсивна употреба на алкохол и покрај негативните последици. Луѓе со алкохол зависностите тешко се справуваат со нивната врска со алкохол бидејќи чувствуваат дека им е потребен за да се справат со секојдневниот живот. Зависноста од алкохол е исто така позната како нарушување на употребата на алкохол или AUD, кое може да биде благо, умерено или сериозно врз основа на тоа колку често поединецот користи алкохол и колку пие кога го прави тоа.

 

https://worldsbest.rehab/alcoholism-the-truth/

Зависност од габапентин

габапентин е лек кој се користи за лекување на епилепсија и невропатска болка. Често се препишува надвор од етикетата за третман на мигрена. Работи така што се врзува за помошна подединица на напонски затворени калциумови канали, зголемувајќи го ослободувањето на одредени инхибиторни невротрансмитери во мозокот.

 

Поради неговата сличност во структурата со ГАБА, може да се врзе и за ГАБА рецепторите на невроните, иако овој ефект обично не се зема предвид кога се користи габапентин како лек. Ефектите на габапентин се најзабележливи при високи дози или кога се земаат со други лекови кои ги подобруваат неговите ефекти. Симптомите вклучуваат: губење на координацијата, поспаност, нејасен говор и нарушено расудување. Некои корисници пријавуваат еуфорија при краткотрајна употреба, додека други пријавиле зголемена анксиозност.

 

Зависност од габапентин

Разбирање на зависноста

Зависноста

 

 

Зависност од хероин

Разбирање на зависноста од хероин

 

 

Зависност од OxyContin

Зависност од оксиконтин

 

 

Зависност од кокаин

Зависност од кокаин - знаци, симптоми, опасности и третман

Вкрстена зависност

Вкрстена зависност

Зависност од Вивитрол

Вивитрол

Зависност од пропофол

Зависност од пропофол

 

Зависност од Wellbutrin

шмркање Wellbutrin

Зависност од декседрин

Зависност и третман од декседрин

Зависност од антидепресиви

Зависност од антидепресиви

Зависност од Адерал

Долгорочни ефекти на Adderall

ДНК тест за зависност

ДНК тест за зависност

Зависност од рум

Зависност од рум

коцкање цигара

Лудопатија

Зависност од адреналин

Зависност од адреналин

Зависност од алкохол

Дефиниција за алкохоличар

Наука за зависности

Разбирање на науката за зависноста

Зависност од плевел

Како да престанете да пушите трева

Зависност од шеќер

Зависност од шеќер

Храна што треба да се избегнува пред тест за дрога

Храна што треба да се избегнува пред тест за дрога

Розова зависност од дрога

Розова дрога

Уметничка терапија за зависност

Уметничка терапија за зависност

Зависност од лажење

Зависност од лажење

Колку долго остануваат лековите во вашиот систем?

Колку долго остануваат лековите во вашиот систем

Филмови за зависноста

Филмови за зависноста

Зависник од пари

Зависник од пари

Зависност од шопинг

Зависност од шопинг

Разбирање на зависноста од крек