Разбирање на христијанското советување

 1. автор: Метју Ајдл  Уредник: Александар Бентли  Прегледано: Мајкл Пор
 2. Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашите експерти се специјализирани за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката на нашите написи за најсовремени и точни информации.
 3. Општи услови: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.
 4. Заработка: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.
 5. Добијте советување со попуст од 20%.: Притиснете овде

Клучни Килими

 • Христијанските советници веруваат дека постапената библиска вистина ќе произведе живот, раст и исцелување во животот на советникот

 • Христијанското советување е форма на советување што се заснова на христијанските практики и верувања

 • Христијанското советување се заснова на библиската вистина и советниците често ги водат советниците низ Светото писмо

 • Библијата вели во Исаија 9:6, „Зашто ни се роди дете, ни се даде син; и владата ќе биде на неговото рамо, и неговото име ќе се вика Прекрасен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на мирот“.

 • Словото Божјо ќе направи неверојатна работа во вашиот живот

Во последниве години, има голем пораст на интересот кога станува збор за третман на ментално здравје. Луѓето насекаде сфаќаат дека менталното здравје не е нешто што лесно треба да се отфрли, туку нешто што сериозно треба да се размисли и да се грижи.

 

Повеќе луѓе од кога било ќе посетуваат советници и ќе ја добијат терапијата што отсекогаш им била потребна. Поединците и семејствата ширум светот се грижат за своето ментално здравје исто како и за нивното физичко здравје.

 

Меѓутоа, кога некој почнува да бара помош во просторот за ментално здравје и сака да оди да види некого, може да се запраша каков вид на терапија ќе му помогне најдобро. Имајќи предвид дека постојат многу различни видови на терапија и советување таму, може да биде тешко да се знае што може да биде добро за вас или дури и на што е фокусиран секој од нив.

 

Еден од овие видови на советување што се зголеми во популарност во последните неколку децении е христијанското советување засновано на вера. Со цел да ви помогнеме да видите дали христијанското советување е добро за вас, ќе ги објасниме различните аспекти на христијанското советување за да можете да разберете што е тоа, како функционира и дали треба лично да се вклучите во него.

Христијанско советување наспроти секуларна терапија

 

Христијанското советување е форма на советување што се заснова на христијанските практики и верувања. Во рамките на сесиите за советување, Библијата често ќе се користи за да се извлече вистината од и да се добие водство за тоа како пациентот треба да оди напред во својот раст и лекување.

 

Христијанското советување често се врши преку локалните цркви, но тоа не е секогаш доволно и многу поединци, парови и семејства бараат советување надвор од просторот на црквата. Еден од недостатоците на христијанското советување во вашата црква е секако недостатокот на приватност и доверливост. Исто така, кога станува збор за прашања за менталното здравје, понекогаш е добро да се добие свежа, надворешна перспектива.

 

Додека многу црковни советници се квалификувани и акредитирани, една од недостатоците на христијанското советување во вашата Црква е дека постои ризик назначениот советник што го гледате да биде неквалификуван, неакредитиран и да биде некој што едноставно може да има дарба за советување и терапија за разговор. Честопати едноставно ќе се претпостави дека христијанскиот советник со седиште во црква е квалификуван, но можеби не е секогаш така, па вреди да се провери.

 

Христијанските советници, како и сите советници засновани на вера и секуларни советници треба да бидат акредитирани и квалификувани без разлика дали се тоа со универзитетска диплома по психологија или лиценца преку курсеви за христијанско советување.

Што се случува на христијанското советување?

 

Многу христијански сесии за советување следат слична шема. Додека првата сесија обично се разликува од останатите бидејќи е прв пат да седите заедно, повеќето сесии вклучуваат преглед на тоа како се одвивале работите, заедно гледање на Божјата Реч за да разговараат за сегашната борба и доделување на домашна задача која обично вклучува саморефлексија и читање на Библијата.

 

Христијанското советување се заснова на библиската вистина и советниците често ги водат советниците низ Светото писмо што се однесува на каква било борба што може да ја искусат во тоа време. Бидејќи христијаните веруваат дека Библијата е Божја мудрост што ни е дадена, советниците ја користат Библијата како алатка за стекнување мудрост за советуваниот потоа да може да ја живее таа мудрост во својот живот. Притоа, христијанските советници веруваат дека постапената библиска вистина ќе произведе живот, раст и исцелување во животот на советникот.

Која е целта на христијанското советување?

 

Едно нешто што го издвојува христијанското советување од другите мејнстрим видови на советување е тоа што христијанските советници не се гледаат себеси како примарен негувател или исцелител. Многу вообичаени методи на советување го гледаат терапевтот или советникот како личноста која ќе го излечи советуваното лице или ќе ја обезбеди сета мудрост што му е потребна на советуваниот за да расте и да напредува. Меѓутоа, во рамките на христијанското советување, постои разбирање дека наместо советникот да биде исцелител, Бог стапува во таа позиција не само во советувалиштето, туку и во животот на советникот воопшто.

 

Библијата учи дека Бог е Творец на сите нешта, вклучувајќи го и човештвото. Всушност, Библијата учи дека луѓето се создадени според Божјиот лик уште од самиот почеток. Библијата, исто така, учи дека Бог е сезнаен, семоќен и дека има неизмерна љубов кон Својот народ. Така, христијаните гледаат на Бога како на најдоброто можно суштество кое ги лекува и се грижи за луѓето што влегуваат во советувалиштето.

 

Светото писмо за христијанско советување

 

Библијата вели во Исаија 9:6, „Зашто ни се роди дете, ни се даде син; и владата ќе биде на неговото рамо, и неговото име ќе се вика Прекрасен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на мирот“.

 

Овој стих беше претскажување за доаѓањето на Исус Христос од пророкот Исаија и во ова претскажување Исаија истакнува дека Исус ќе биде Чудесниот Советник. Ова, исто така, придонесува за верувањето дека христијаните имаат дека Бог, вклучително и личноста на Исус Христос, е крајниот советник, и дека преку средба со Него и преку стекнување мудрост преку Божјата Реч, луѓето можат да бидат ослободени од нивните повреди и неволји и почнуваат да растат и да напредуваат уште еднаш.

 

На крајот на краиштата, христијанската вера гледа многу од проблемите на луѓето како што произлегуваат од срцето и грешната природа што ја имаме сите ние. Еремија 17:9-10 вели: „Срцето е измамливо над сè и очајно болно; кој може да го разбере? „Јас, Господ, го испитувам срцето и го испитувам умот, за да му дадам секому според неговите патишта, според плодот на неговите дела““.

 

Бидејќи Бог е прекрасниот советник и единствениот кој може да се справи и да го промени човечкото срце, крајната цел на христијанското советување е да ги доведе луѓето во вистинска, вистинска средба со живиот Бог, така што Бог ќе ги исцели, ќе ги врати, и обликувајте ги да бидат такви какви што Тој ги создал да бидат. Христијанскиот советник едноставно е тука како некој да ја води сесијата во таа насока, да обезбеди мудрост и разбирање од Библијата и да го олесни разговорот.

Дали христијанското советување е вистинско за мене?

 

Во светот во кој живееме денес, нашата култура е многу натуралистичка. Ова значи дека многу луѓе изгубиле секаква верба во натприродното и наместо тоа ја положиле својата вера и верување во науката. Науката диктира дека како луѓе, ние сме едноставно биологија, хемија и физика, додека религиите веруваат дека луѓето се многу повеќе.

 

Христијанското советување наоѓа уште еден единствен атрибут во оваа смисла бидејќи во светот на христијанството луѓето не се само биологија и хемија. Луѓето се тело, ум и дух, а христијанското советување се обидува да ги поправи сите три.

 

Како што беше споменато претходно, Библијата учи дека сè тече од срцето. Во оваа смисла, срцето е како душата или духот на една личност. Тоа е нивното највнатрешно битие; нивната суштина, ако сакате. Иако многу други терапии или услуги за советување би се справиле со умот и телото, христијанското советување верува дека овие услуги се справуваат со симптомите наместо со основната причина.

 

На пример, ако одите на лекар за болка што ја имате во долниот десен абдомен, сакате докторот да ве провери и да открие од каде доаѓа болката. Како што знаат многу луѓе, болката во долниот десен абдомен често е нешто како апендицитис, што значи дека слепото црево треба да се отстрани. Меѓутоа, кога одите на лекар, лекарот ве слуша, ја признава вашата болка и потоа едноставно ви препишува апчиња против болки. Овој лекар го третира симптомот, но не и причината.

 

Христијанското советување е за справување со основната причина. Со помош на библиската мудрост во дијагностицирањето на човечката состојба, како и на исцелителната рака Божја, христијанското советување се обидува да дојде до суштината на вашите борби да се справите со основната причина, а не само со симптомот.

 

Христијанско советување Изразете ја Божјата љубов

 

Евреите 4:12 вели: „Зашто словото Божјо е живо и активно, поостро од секој меч со две острици, пробива до поделбата на душата и духот, зглобовите и сржта, и ги распознава мислите и намерите на срцето.

 

Кога ќе седнете со некој кој го знае Божјото Слово и може да го искористи за да ги открие основните причини за борбите со кои се соочувате, Божјата реч ќе направи неверојатна работа во вашиот живот. Тоа е единственото нешто што може да ги подели душата и духот и да ги препознае мислите и намерите на срцето.

 

Во ова, христијанското советување се издвојува со користење на божествено и трансцендентно знаење и мудрост за да се справи со земните борби што се појавуваат себеси. Христијанското советување ќе ви ја изрази љубовта Божја, истовремено откривајќи ја исцелителната рака Божја преку процесот на советување. Навистина е уникатно искуство и неверојатна шанса да растете и напредувате со моќта на Бога и Неговата Реч.

Започнете со христијанско советување

 

Само сакаме да ве поттикнеме да добиете помош доколку ви е потребна или сакате. Секој може да има корист од христијанското советување, без разлика каде се наоѓате во вашиот живот. Ако сте заинтересирани за христијанско советување, побарајте места во близина што може да ви го понудат. Вашата локална црква може дури и да понуди сесии за советување, но проверете ги квалификациите и акредитацијата на вашите советници.

 

Онлајн христијанско советување со верно советување

 

Платформите за онлајн советување и терапија се во пораст. Способноста да се добие помош за нарушувања на менталното здравје на Интернет го промени начинот на кој луѓето добиваат третман. Верното советување е еден од лидерите во онлајн третманите за ментално здравје. Платформата е посветена на давање терапија на клиентите од библиска перспектива.

 

Верното советување е идеално за сите кои страдаат од анксиозност, депресија и други проблеми со менталното здравје кои сакаат Бог да биде во центарот на нивното закрепнување. Ако сакате да го подобрите вашиот живот од христијанска перспектива, тогаш верното советување ќе ви ја даде потребната помош.

 

Сите тераписки планови на Faithful Counseling се дизајнирани околу христијанските вредности. Еден од аспектите што го прави Верниот популарен меѓу клиентите е способноста да се промени степенот на религијата што се користи во третманот.

 

Верниот е популарен избор за поединци на кои им треба третман за проблеми со менталното здравје. Овде ќе погледнеме што го прави верното советување толку привлечно за клиентите.

 

Што е верно советување?

 

Верното советување е онлајн терапија заснована на христијански вредности и верувања. Клиентите кои бараат помош во грижата за менталното здравје и сакаат христијанска перспектива ќе имаат корист од користењето на веб-страницата. Програмата им нуди на клиентите алтернатива на терапијата лице-в-лице која е скапа и одзема многу време.

 

Треба да се напомене дека верното советување е дел од мрежата Betterhelp. Betterhelp се смета за лидер во индустријата во онлајн терапија за ментално здравје. Faithful им нуди на клиентите на Betterhelp опција заснована на христијанска вера.

 

Клиентите можат да пишуваат пораки, да присуствуваат на индивидуално закажани сесии или да се подложат на телефонска терапија со терапевт. Можете да ја изберете терапијата што се вклопува во вашиот животен стил. Терапијата може да биде тешка за некои луѓе. Имањето опции за разговор со терапевт може да го олесни споделувањето информации. Ова на крајот ви го олеснува лекувањето.

 

Цените се достапни во споредба со сесиите лице-в-лице. Платформата работи за да ги најде сите клиенти совршен терапевт по процесот на пријавување.

 

Што им нуди на клиентите онлајн верното советување?

 

Сите терапевти и советници во Faithful се лиценцирани. Секој достапен терапевт и советник е обучен да ви помогне со широк спектар на проблеми со грижата за менталното здравје. Големата разлика помеѓу Faithful и другите платформи за онлајн терапија е дека сесиите за терапија со религиозна перспектива се базираат наоколу.

 

Терапевтите можат да ви помогнат со неколку проблеми со менталното здравје, вклучувајќи анксиозност, проблеми со врските, зависност, родителство, депресија, стрес, нарушувања во исхраната и многу повеќе. Постојат дури и терапевти на располагање да разговараат со поединци за ЛГБТК прашања.

 

Терапевтите се обучуваат како клинички социјални работници, брачни или семејни терапевти, психолози и лиценцирани професионални советници. Клиентите ќе комуницираат со клиентите преку системот за пораки на платформата. Ова им овозможува да бидат во тек со сите ваши потреби. Терапевтите потоа ќе ги имаат сите информации потребни за сесии во живо.

Како верното советување нуди христијанска терапија?

 

Тераписките сесии се спроведуваат преку онлајн видео сесии во живо, телефонски или текстуални пораки. Сесиите се многу слични на Better Help, родителската услуга која обезбедува верно советување. Тераписките сесии се засноваат на когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ). Ќе подлежите на еден од четирите различни видови терапија.

 

Можете да изберете од приватната соба, разговор во живо, повик или видео повик. Форматот на приватна соба ви овозможува да оставите пораки за вашиот советник да ги чита, прегледува и одговори. Разговорот во живо ви дава можност да кореспондирате со советник преку текст. Ова е слично на разговорот со одделот за услуги на клиентите во кој пишувате пораки напред-назад со терапевтот.

 

Платформата исто така ви дава можност да разговарате со советник преку телефон. Ова е едноставен начин да контактирате со советник и да ги споделите вашите размислувања. Можеби најдобриот начин да разговарате со терапевт е преку видео повик. Ова ви дава можност да го видите терапевтот лице в лице и да зборувате за вашите проблеми со менталното здравје.

За кого е верно советување?

 

Верното советување е наменето за христијански поединци и семејства кои страдаат од огромен број проблеми со менталното здравје.

 

Ако страдате од едно или повеќе од следниве проблеми, тогаш идеалното контактирање со верно советување за библиска перспектива за КБТ може да биде идеално:

 

 • Анксиозност
 • Проблеми во врската
 • Проблеми со родителството
 • Зависност од алкохол и дрога
 • Стрес
 • Депресија
 • Нарушувања во исхраната
 • Траума
 • Пореметувања во спиењето
 • ЛГБТК е важно
 • Проблеми со гневот
 • Тага
 • Религиозни прашања
 • Конфликти во семејството

 

Добрите и лошите страни на верното советување

 

Христијанското советување од страна на Faithful Counseling доби одредени повратни информации од корисниците кои ги пофалија терапевтите на Faithful за понудената помош. Други клиенти ја пофалија поддршката што ја даваат терапевтите.

 

Покрај помошта и поддршката, корисниците ја пофалија и приватноста на платформата. Терапијата е приватен процес и многу поединци сакаат нивните информации да се чуваат под клуч. Платформата на Faithful Counseling ги задржува информациите на своите клиенти приватни. Ќе останете анонимни во текот на вашето советување и сите пораки помеѓу советниците и клиентите се шифрирани за да бидат приватни.

 

Цената на онлајн услугата за христијанско советување е далеку поевтина од присуството на средба лице в лице со терапевт. Цената на терапијата е помеѓу 30 и 80 долари неделно на платформата Faithful и ќе ви се наплаќа на секои четири недели. Не мора да се регистрирате за членство или програма.

 

Цените за верно советување се поделени на следниве начини:

 

 • 80 долари неделно наплатени секоја недела: сесија во живо и неограничени пораки седум дена.
 • 65 долари неделно наплатени секој месец: четири недели неограничено испраќање пораки и неделни сесии за терапија во живо за 260 долари.
 • 45 долари неделно наплаќани секој квартал: три месеци неограничени пораки и неделни сесии за терапија во живо за 540 долари.
 • 35 долари неделно наплатени секоја година: 12 месеци неограничени пораки и неделни сесии за терапија во живо за 1820 долари.

 

Недостатоци на верното советување

 

За жал, услугите на Faithful Counselling не се покриени со медицинско осигурување. Како и другите платформи за онлајн терапија, клиентите не можат да добиваат рецепти за лекови. Верното советување е најдобро за лица со проблеми со менталното здравје на кои не им требаат лекови за нивните симптоми.

 

Верното советување им нуди на своите клиенти терапија на барање од лиценцирани советници. Цените се споредливи со другите платформи за онлајн терапија. Сепак, она што го прави верното советување идеално за клиентите е неговата перспектива базирана на христијани. Секој што бара терапија со одреден степен на религија додадена на неа ќе ужива во платформата.

 

Дали христијанското советување е само за христијаните?

 

Спротивно на популарното верување, христијанското советување не е нужно само за христијаните. Иако да, повеќето луѓе кои одат на христијанско советување имаат некаква поврзаност со христијанската вера, вие не мора да бидете христијани за да стекнете мудрост и водство од христијанското советување. Сепак, треба да знаете дека многу од насоките и мудроста ќе се засноваат на христијанските практики и верувања.

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.