Дали сум функционален алкохоличар?

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Дали сум функционален алкохоличар?

 

Кога ќе ве прашаат да сликате алкохоличар, на кого мислите? Некој кој пие постојано, кој не може да одржи работа или социјален круг, некој долу и без среќа, можеби дури и бездомник? Тоа е стереотипната слика за алкохоличарите, нели? Но, што ако ви кажам дека според Националниот институт за здравје, дури 20% од алкохоличарите се класифицирани како високофункционални, држејќи работа, семејство, социјален живот и кон надворешниот свет, правејќи се како што треба во животот ?

 

Благодарение на притисоците на современиот свет и важноста што му се става на алкохолот во широк спектар на општествени настани, лесно е да се види зошто бројот на функционални алкохоличари е во пораст.

Дефиниција за функционален алкохоличар

 

Функционалните алкохоличари, или високофункционалните алкохоличари, како што понекогаш се нарекуваат, обично се средна класа, добро образовани, со висок профил или барем успешна кариера, стабилно семејство и зафатен социјален живот, а надворешно изгледаат совршено здрави.

 

Сепак, и покрај изгледот и зголемената толеранција кон алкохол, овие алкохоличари сè уште се засегнати на ист начин како што се повеќе стереотипни алкохоличари, со нарушување на донесувањето одлуки и општото однесување.

 

Прекумерното консумирање алкохол е 15 или повеќе пијалоци неделно за мажи и 8 или повеќе за жени, при што прекумерното пиење сочинува повеќе од 5 пијалоци во едно седење за мажи и 4 или повеќе за жени.11.Р. Gilbertson, R. Prather и SJ Nixon, The Role of Selected Factors in the Development and Consequences of Alcohol Dependence – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860467/. Иако ова однесување е ризично, постојат многу причини зошто некој може да почне да пие многу, но кој ги крие своите проблеми на очигледен поглед, како што се семејната историја и проблемите со менталното здравје како депресија, анксиозност и трауми од минатото, меѓу другото.

 

Иако ова се фактори на ризик за секој со каков било проблем со злоупотреба на супстанции, тие често се подлабоко вкоренети во функционалните алкохоличари, кои ги маскираат своите проблеми со алкохол за да не се соочат со нив, притоа прикривајќи ја злоупотребата на алкохол со навидум стабилен живот.

Знаци на функционален алкохоличар

 

Функционалните алкохоличари имаат помала веројатност да признаат дека имаат проблем, меѓутоа, бидејќи нивните животи изгледаат стабилни и целосно функционираат, тие тврдат дека немаат никаков проблем, дека сè е под контрола бидејќи имаат стереотипно успешен живот.

 

Тие немаат увид во тоа како нивното пиење влијае на нив, на нивните животи и на луѓето околу нив. Дури и ако личноста која страда мисли дека се справува и управува со своите проблеми, неговото пиење може да влијае на оние околу нив и да предизвика сериозни здравствени и социјални проблеми.

 

Симптомите кои сугерираат дека некој може да биде функционален алкохоличар вклучуваат некој со висока толеранција на алкохол, кој често пие сам, ќе пие пред, за време и по вечерата и ќе ги закаже своите активности околу пиењето. Тие може да бидат раздразливи рано во текот на денот пред да почнат да пијат или во било кој момент без алкохол и може да имаат повлекување ако бидат принудени да апстинираат долго време.

 

Понекогаш, тие се шегуваат за премногу пиење, иако негираат кога сериозно ќе се соочат, иако честопати имаат редовни прекини на струја предизвикани од алкохол и се впуштаат во ризично однесување како што се пиење на работа или возење под дејство на алкохол.

 

Важно е да се запамети дека функционалните алкохоличари, исто така, може да потрае подолго за да се покажат симптоми на зависност од алкохол отколку во просек, бидејќи нивната толеранција значи дека тие можат да бидат под влијание без тоа да биде забележливо за странец, притоа покажувајќи низ многу ситни знаци и погрешни чекори кои кога ќе се соберат го одразуваат однесувањето на некој под дејство на алкохол, наместо да бидат поочигледни .

 

Функционален алкохоличар против високофункционален алкохоличар

 

Што е високофункционален алкохоличар?

 

Алкохолот влијае на луѓето на различни начини. Некои луѓе се борат да се справат со животот поради консумирање алкохол, додека други можат добро да функционираат и да продолжат со својот секојдневен живот. Овие лица се познати како високофункционални алкохоличари бидејќи можат да ги завршат секојдневните задачи по консумирање алкохол.

 

Високофункционалните алкохоличари даваат изглед на нормален живот. Многумина продолжуваат да ја работат својата работа, да возат и да уживаат во семејниот живот. Сепак, тие консумираат големи количини на алкохол и поминуваат голем дел од времето зуење или пијани. Поединците често продолжуваат да пијат во текот на денот за да го задржат чувството на вкочанетост што го бараат.

 

Здравствените проблеми може да се развијат кај високофункционалните алкохоличари и да доведат до рана смрт. Покрај тоа, односите може да се излишат поради пиење. Високофункционалните алкохоличари, исто така, може да доживеат апсење и затвор, бидејќи многумина продолжуваат да ги извршуваат секојдневните задачи како што се возење во алкохолизирана состојба.

 

Високофункционален алкохоличар не е сликата што повеќето луѓе ја гледаат во нивните умови кога смислуваат слики од алкохоличар. Можеби нема да сфатите дека некој колега или сакана личност е високофункционален алкохоличар бидејќи изгледа дека делува нормално. Сепак, поединците можат да ве изненадат и да бидат опасност за себе и за другите.

 

Знаци на високо функционален алкохоличар

 

Дефиницијата за тежок алкохоличар за мажи и жени е сосема поинаква. Мажот се смета за тежок алкохоличар ако консумира четири или повеќе алкохолни пијалоци дневно или 14 во неделата.3 Жените се сметаат за тешки алкохоличари ако консумираат три алкохолни пијалоци на ден или седум во неделата. Лицето – машко или женско – кое пие повеќе е во опасност да биде високофункционален алкохоличар.

 

Ако сте загрижени дека вие или некој близок сте високофункционален алкохоличар, има некои предупредувачки знаци на кои треба да внимавате.

 

Предупредувачките знаци на високофункционален алкохолизам вклучуваат:

 

 • Негирајќи дека имате проблем
 • Шегата за алкохолизмот и пиењето се проблем
 • Не може да остане во чекор со обврските како што се домот, работата или училишниот живот
 • Изгубете пријатели или имате проблеми во врската поради алкохолот
 • Имаат правни проблеми поради пиење, на пример уапсен за ДУИ
 • Потребен е алкохол за да се опуштите
 • Пијте алкохол за да се чувствувате самоуверено
 • Пијте наутро
 • Пијте кога сте сами
 • Опиј се кога не сакаш
 • Заборавете на она што сте го правеле или затемнувате додека пиете
 • Негирајте, скријте го пиењето алкохол или вознемирете се кога ќе се соочите со пиењето

 

Ризици да се биде високофункционален алкохоличар?

 

Иако високофункционалните алкохоличари ги задржуваат работните места и ги завршуваат секојдневните задачи, тие не го контролираат својот живот. Тие имаат тенденција да се ставаат себеси и другите во опасност22.М. Оскар-Берман и К. Маринковиќ, Алкохол: Ефекти врз невробихејвиоралните функции и мозокот – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040959/. Пиењето и возењето е една од најзначајните опасности во кои се ставаат себеси и другите.

 

Други ризици од високофункционален алкохолизам вклучуваат:

 

 • Ризично сексуално однесување
 • Затемнување
 • Болест на црниот дроб
 • Панкреатитис
 • Оштетување на мозокот
 • Рак
 • Физичка злоупотреба
 • Семејното насилство
 • Губење на меморијата

 

Високофункционалните алкохоличари можат да побараат третман во центар за опоравување алкохол. Поединците можат да добијат помош за нивната зависност од алкохол преку терапија, програми за физичка кондиција и советување. Достапни се програми за третман на алкохолизам и можат засекогаш да ја прекинат зависноста на една личност од пиење.

Добивање помош за функционален алкохоличар

 

Иако охрабрувањето на некој кој е зависник на овој начин да побара третман може да биде ако не и потешко отколку со оние кои страдаат од поочигледна зависност, сепак вреди, а исто така има многу достапни опции кои одговараат на начинот на живот на некој кој не отворено признаат дека имаат проблем, каде што не мора да се откажат од стабилниот изглед на својот живот ако не сакаат, а многумина можат да се прилагодат на ситуацијата или потребите на пациентот.

 

На пример, достапни се многу амбулантски програми кои сè уште можат да му овозможат на пациентот чувство на независност и поврзаност со нивниот секојдневен живот и општествените кругови, а исто така обезбедуваат редовни сесии за детоксикација, терапија и поддршка. Овој пат е корисен за оние кои не сакаат нивните животи да бидат премногу нарушени од третманот бидејќи можат да го продолжат животот главно непрекинато.

 

Алтернативно, стационарните програми може да бидат корисни бидејќи го отстрануваат пациентот од стресните фактори кои го предизвикуваат да пие на прво место и му овозможуваат на пациентот целосно да го одржува изгледот бидејќи никој што го познаваат не може да ги види како постепено поминува низ секоја фаза од третманот. и за оние кои сакаат да го задржат изгледот на стабилноста, има помали шанси да се „лизнат“, како во однос на релапс, така и во случајно да кажат нешто што може да сугерира дека минуваат низ рехабилитација од алкохол.

 

Опциите за стационарните исто така имаат тенденција да бидат подобра опција за оние кои имаат двојна дијагноза на алкохолизам (или нарушување на употребата на алкохол) и други проблеми со менталното здравје како депресија или анксиозност, каде што отстранувањето на пациентите од нивните секојдневни стресори станува уште поважно. Постојат неколку достапни програми кои се дизајнирани да бидат приватни за оние на високи општествени или деловни позиции, што може да биде корисно ако надворешниот изглед е загрижен.

Живеење со функционален алкохоличар

 

Ако се чувствувате како некој во вашиот живот да е функционален алкохоличар, најдобро е да му пристапите на предметот на неосудувачки и поддржувачки начин. Презентирајте ја секоја загриженост конструктивно, нежно оцртувајќи и поставувајќи граници за тоа како нивното пиење суптилно влијае на нивните животи и на оние околу нив, додека исто така сте подготвени да слушаат ако сакаат да разговараат со вас за нивната перспектива, дури и ако нивната перспектива првично може да биде реактивна и одбранбена. со негирање на какво било прашање.

 

Бидете трпеливи и упорни, иако не барате или агресивни, бидејќи тоа само ќе ја зголеми нивната одбранбеност и ќе го поттикнете лицето да побара третман за зависност и терапевтска поддршка. Иако е тешко, упорноста во уверувањето и охрабрувањето е исплатлива за вас, за нив, за луѓето околу нив и за стабилноста за која толку тешко се борат да ја одржат.

 

Претходно: Фазите на алкохолизмот

Следно: Зошто алкохолот предизвикува тресење

 • 1
  1.Р. Gilbertson, R. Prather и SJ Nixon, The Role of Selected Factors in the Development and Consequences of Alcohol Dependence – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860467/
 • 2
  2.М. Оскар-Берман и К. Маринковиќ, Алкохол: Ефекти врз невробихејвиоралните функции и мозокот – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040959/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.