Синдром на фетален алкохол

Напишано од Метју Ајдл

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Синдром на фетален алкохол

 

Иако повеќето луѓе се свесни дека постои список на предмети што не треба да се пијат или да се јадат додека сте бремени, некои можеби не се убедени во нејзината валидност или зошто се вели дека предметите се лоши за вас додека сте бремени. Месото од сендвичи и некои меки сирења не се соодветни за бременост, но од друга причина од алкохолот.

 

Консумирањето алкохол за време на бременоста има способност да предизвика она што е познато како фетален алкохолен синдром. Фетален алкохолен синдром е состојба во која детето може да се развие во утробата за време на бременоста на мајката11.C. Џонс, Основи за FASDs | ЦДЦ, Центри за контрола и превенција на болести.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/facts.html.

 

Оваа состојба може да предизвика оштетување на мозокот што го попречува растот на фетусот и детето кога ќе се родат. Ефектите од феталниот алкохолен синдром може да варираат по сериозност од дете до дете и не секое дете ќе ги има сите или сите ефекти што може да ги има друго дете поради тоа. Ефектите предизвикани од синдромот на фетален алкохол не се реверзибилни.

 

Синдромот на фетален алкохол спаѓа под капата на нарушувања на спектарот на феталниот алкохол.

 

Постојат четири основни типа на нарушувања на феталниот спектар на алкохол:

 

 • Невробихејвиорални нарушувања поврзани со пренатална изложеност на алкохол (ND-PAE)
 • Вродени дефекти поврзани со алкохол (ARBD)
 • Невро-развојно растројство поврзано со алкохол (ARND)
 • Фетален алкохолен синдром (FAS)

Причини за синдром на фетален алкохол

 

Постојани се дебати за количината на алкохол за која одредени групи или поединци веруваат дека може безбедно да се конзумира за време на бременоста. Сепак, причините поради кои се јавуваат нарушувања на спектарот на феталниот алкохол не се оспорени. Тие се јавуваат затоа што поединецот консумира алкохол додека е бремена. Состојбата е предизвикана од консумирање алкохол и резултира со тоа што детето се раѓа со оштетување на мозокот, вродени дефекти и проблеми поврзани со растот.

 

Постојат различни теории за тоа колку рано во развојот на фетусот алкохолот може да влијае на растот и развојот. Некои од тие теории сугерираат дека проблемите поврзани со алкохолот може да започнат при зачнувањето, па затоа се препорачува жените да не пијат ако се обидуваат да забременат.

 

Други теории сугерираат дека синдромот на фетален алкохол не се јавува додека алкохолот не се конзумира по третата недела од бременоста. Бидејќи овој тајминг е нејасен и количината на алкохол што е „безбедно“ да се конзумира за време на бременоста е исто така нејасна, повеќето лекари и медицински професионалци ќе кажат дека не постои количина на алкохол што е безбедна за време на бременоста.

 

Трудниците може да видат познати личности или модели како пијат алкохол за време на бременоста поради верувањето дека мала количина алкохол е безбедна, но кога станува збор за оваа состојба, подобро е да се биде безбеден отколку да се извинуваме.

 

Познати личности со синдром на фетален алкохол

 

Познатите личности како Гвинет Палтроу, Бритни Спирс и Кејт Хадсон можеби го избегнувале синдромот на алкохол кај новороденчињата за време на бременоста дури и ако консумирале алкохол, но не постои начин да се контролира кој ја добива оваа состојба. Единствениот начин да се спречи состојбата е да не се консумира алкохол за време на бременоста22.РА С. Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472723/.

 

Во зависност од тежината, синдромот на алкохол кај новороденчињата може да биде тешко да се дијагностицира при раѓање, но ако има проблеми во следните недели и ако мајката била позната дека консумира алкохол за време на бременоста, лекарот може да направи тестови. Нема тестови на крвта што може да се користат за дијагностицирање на FAS.

 

Синдромот на фетален алкохол не може да се дијагностицира пред раѓањето на бебето, но ако лекарот е свесен за состојбата на мајката алкохолни навики за пиење за време на бременоста, детето може да се набљудува во неделите по раѓањето за знаци. Повеќето дијагнози на состојбата ќе се појават во следните месеци и години од животот на детето.

Знаци и симптоми на синдром на фетален алкохол

 

Додека клучен фактор во ефектите што ги предизвикува синдромот на фетален алкохол се оние поврзани со оштетувањето на мозокот и развојот на растот, постојат и некои физички знаци на ФАС кои се јавуваат.

 

ФАС лице:

 

 • мала глава
 • потпросечна тежина и висина
 • тенка горна усна
 • широко поставени очи
 • недостаток на гребен помеѓу горната усна и носот
 • деформитети на прстите или екстремитетите
 • срцеви и бубрежни дефекти
 • проблеми со видот и слухот

 

Други симптоми на синдром на фетален алкохол вклучуваат:

 

 • хиперактивност и недостаток на фокус
 • Пречки во учењето
 • интелектуална попреченост
 • социјалните прашања
 • прашања поврзани со когнитивната функција и размислување
 • одложен говор
 • одложено движење
 • влијаеше на координацијата
 • напади

Ефектите на FAS врз децата

 

Децата на кои им е дијагностициран фетален алкохолен синдром на млада возраст често ќе имаат потреба од дополнителна поддршка и услуги во нивниот живот и на училиште.

 

Малите деца со синдром на алкохол кај новороденче може:

 

 • имаат поголема веројатност да бидат жртви на малтретирање
 • треба IEP или 504 образовен план
 • пропуштаат време за часови за нивните дополнителни услуги на училиште (професионални, физички, говорни, SPED)
 • се бара да земаат лекови за нивното однесување и недостаток на внимание.
 • имаат проблеми со социјалните вештини и разбирањето со другите деца на нивна возраст
 • им треба постојана поддршка за време на часовите, услуги што ги нуди парапрофесионалец
 • потребна е дополнителна помош конкретно во читањето и математиката
 • треба дополнително време за училишни и домашни задачи
 • имаат потреба од посебно седење поради нивните проблеми со слухот и видот
 • потребни се помошни уреди

Фетален алкохолен синдром во зрелоста

 

Оние со фетален алкохолен синдром нема секогаш да бидат деца и оние со ФАС33.AP Streissguth, синдром на фетален алкохол кај адолесценти и возрасни | JAMA | JAMA Network, синдром на фетален алкохол кај адолесценти и возрасни | JAMA | JAMA мрежа.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/385636. Физичките ефекти од синдромот на фетален алкохол не исчезнуваат. Тие секогаш веројатно ќе бидат помали и пониски по раст и нивната глава секогаш ќе биде малку помала ако е од раѓање.

 

Тие секогаш ќе имаат дефекти на органите и широко поставени очи. Ефектите од оштетување на мозокот, исто така, секогаш ќе бидат присутни. Тие едноставно може да влијаат на нивниот живот поинаку како што стареат. Возрасните можеби нема да добиваат говорни услуги и професионални услуги бидејќи повеќе не се на училиште, но има долгорочни ефекти од синдромот на фетален алкохол што ќе влијае на поединецот добро во зрелоста и до крајот на нивниот живот.

 

Долгорочни ефекти од синдромот на фетален алкохол:

 

 • возрасните со оваа состојба имаат висока стапка на апсење и затворање.
 • Студиите покажаа дека половина од оние со FAS ќе имаат некаков проблем со законот во текот на нивниот живот.
 • веројатно ќе им биде тешко да одржуваат редовна и стабилна работа. Студијата направена покажа дека 79% од оние на кои им е дијагностициран FAS имаат тешко време да одржат вработување.
 • им беше тешко да најдат сигурно домување и да го задржат
 • имаат проблеми со управувањето со парите

 

FAS третман

 

Ако оние со ФАС можат да добијат третман и помош што им треба, тие ќе можат да живеат донекаде независен и стабилен живот. Многу од оние со FAS не ја добиваат дополнителната помош што им е потребна поради ресурсите и пристапот, но оние кои се значително подобри и генерално се способни да живеат продуктивни, безбедни животи.

 

Претходно: Разбирање на алкохолниот влажен мозок

Следно: Дали пијаните луѓе ја кажуваат вистината?

 • 1
  1.C. Џонс, Основи за FASDs | ЦДЦ, Центри за контрола и превенција на болести.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/facts.html
 • 2
  2.РА С. Преземено на 19 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472723/
 • 3
  3.AP Streissguth, синдром на фетален алкохол кај адолесценти и возрасни | JAMA | JAMA Network, синдром на фетален алкохол кај адолесценти и возрасни | JAMA | JAMA мрежа.; Преземено на 19 септември 2022 година, од https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/385636
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.