Фентанил хистерија

Фентанил хистерија

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Употребата на дрога е причина за повеќекратни морални паники во последните педесет години; сега и тогаш, се појавува дрога која некако ја заробува јавната имагинација и станува фокус за политиката и спроведувањето на законот. Фентанил, веќе неколку години, е еден од тие лекови.

 

Дел од пошироката опиоидна криза, фентанилот има легитимна клиничка употреба и често се препишува за да помогне во справувањето со болката од рак. Тој е моќен лек против болки, околу 100 пати помоќен од морфинот. Исто така, нема сомнеж дека фентанил може да биде опасен лек. Опиоидите предизвикуваат еуфорични издигнувања за корисниците, но носат ризик од несакани ефекти кои вклучуваат респираторна депресија. Корисниците на фентанил можат ефикасно да се задушат до смрт бидејќи нивниот централен нервен систем го забавува нивното дишење до опасни нивоа.

 

Проблемот е кога притисокот да се „направи нешто“ во врска со дрогата резултира со политики и дејствија за спроведување што прават мала разлика и всушност може да предизвикаат поголема штета. Основниот проблем е што употребата на дрога и трговијата со дрога е сложено прашање. Не може да се реши со непредвидливи одговори дизајнирани да фатат наслови. И резултатот е различни нивоа и гранки на власта кои преземаат дејствија кои се контрадикторни едни со други.

 

Има многу мерки за либерализација на дрогите, но тие честопати се спротивни на политиките кои наложуваат гонење на корисниците на дрога. Министерството за правда, на пример, ќе го гони секој случај што вклучува фентанил, без оглед на износот, дури и додека федералните закони, како што е Законот за прв чекор, се донесуваат за да се префрли фокусот на казните за дрога подалеку од казна и кон рехабилитација. Во 2017 година, Северна Каролина дури и ја започна реформата на казните за опиоиди во истиот предлог-закон со кој тие создадоа построги казни за фентанил.

 

Оваа измешана порака ништо не им помага на оние кои можеби се борат со зависноста да излезат на виделина, и ги поткопува корисните иницијативи како законите на Добриот Самарјан, каде што луѓето се обесхрабрени да се појават бидејќи се плашат од последиците за себе.

 

А трагедијата е што овие мерки имаат мал ефект. Луѓето користат дроги од различни причини, но никој не почнува да користи дрога затоа што смета дека политиката на казнување е слаба. Со фокусирање на насловите, креаторите на политиката генерираат топлина, но не и светлина. Заплените на дрога сочинуваат помалку од 1% од американскиот нарко пазар кој се проценува дека вреди најмалку 100 милијарди долари годишно. И додека бројот на возрасни затворени во САД, со речиси два и пол милиони луѓе, е над пет пати поголем од износот од почетокот на војната против дрогата, побарувачката и понудата не се засегнати. За секој дилер осуден, друг го зазема нивното место.

 

Земањето дрога може да биде смртоносно, но истото може да биде смртоносно и секојдневните активности како прошетка по улица или возење до продавница. Повеќето корисници на дрога ќе се откажат од употребата на дрога без да извршат друго кривично дело, а најголемиот ризик за повеќето е од фалсификувани дроги или ризично користење. Наместо да се обидуваат да водат непобедлива војна против дрогата, креаторите на политиката и органите за спроведување на законот би можеле да направат подобро ако наместо тоа се фокусираат на причините за употреба на дрога, практични мерки за намалување на ризикот и практични патишта за оддалечување од дрогата.

 

Претходно: Полифармација кај постарите лица

Следна: Изотонитазен против Фентанил

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.