Кои се фазите на алкохолизам

Напишано од Janeејн Верверички

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Фази на алкохолизам

 

Често се прашуваме која е разликата помеѓу алкохолизмот и проблематичното пиење. На површината, двете се слични, но во исто време, многу различни. Фазите на алкохолизам се хронични. и лицата кои страдаат од болеста можат релативно лесно да напредуваат низ нејзините нивоа и во неверојатно кратка временска рамка.

 

Се верува дека околу 15 милиони луѓе се алкохоличари во САД. Многу малку од овие луѓе некогаш го добиваат потребниот третман. Се проценува дека помалку од 10% од алкохоличарите навистина бараат третман и престануваат да пијат. Повеќе од 88,000 Американци умираат од проблеми поврзани со алкохол секоја година11.CM Rapsey, транзиции низ фази на употреба на алкохол, нарушување на употребата и ремисија: наоди од Te Rau Hinengaro, Истражување за ментално здравје во Нов Зеланд | Алкохол и алкохолизам | Oxford Academic, OUP Academic.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://academic.oup.com/alcalc/article/54/1/87/5107616.

 

Да се ​​каже дека алкохолизмот е проблем е потценување. Болеста не влијае само на менталното и физичкото здравје на поединецот. Алкохолизмот може да доведе до распад на семејства, пријателства, губење на работни места, понижување, банкрот, затворање, азил и смрт.

 

Разбирање на алкохолизмот

 

Некои луѓе можат случајно да пијат алкохол без да се грижат дека ќе излезе од контрола. Меѓутоа, другите можат да откријат дека со текот на времето, таа ја отвора Пандорината кутија. Алкохолизмот не ги погодува само возрасните, училишните деца можат да станат зависни од алкохол уште од рана возраст.

 

Алкохолизмот и Зависноста од алкохол не се развива преку ноќ и може да потрае некое време за да се развие. Болеста е тешка форма на злоупотреба на алкохол. Алкохоличарите немаат способност да управуваат со нивните навики за консумирање.

 

Проблематичен пијач наспроти алкохоличар

 

Проблемот со пиење може да се помеша со алкохолизам и постои разлика помеѓу двете бидејќи проблематичните алкохоличари спаѓаат во четири категории. Тие вклучуваат:

 

 • Прекумерно алкохоличари
 • Тешки алкохоличари
 • бремените жени
 • Поединци под 21-годишна возраст (во САД)

 

Многу лесно може да се разликуваат оние кои пијат прекумерно и оние кои пијат многу. Прекумерното пиење се класифицира поинаку за мажи и жени. Мажјак што пие повеќе од пет алкохолни пијалоци во еден амбиент е прекумерно пиење, додека жена што пие четири или повеќе алкохолни пијалоци во една прилика е прекумерно пиење.

 

Тешки алкохоличари се мажите кои пијат повеќе од 15 алкохолни пијалоци неделно. Додека женките кои консумираат осум или повеќе пијалоци во една недела се класифицирани како тешки алкохоличари.

 

Сепак, количината на консумирана алкохол е општо прифатена како медицински начин за класификација и идентификување каде проблематичното пиење станува алкохолизам. Општо прифатено е дека оваа класификација е погрешна. Ако некој поединец (или некој близок до него) чувствува дека има проблем со алкохолот, веројатно е алкохоличар или барем некаде на траекторијата. Значи, кои се фазите на алкохолизам?

 

Прва фаза од алкохолизмот: Злоупотреба и прекумерно пиење

 

Во првата фаза на алкохолизам, едно лице типично експериментира со пиење. Фаза 1 обично се состои од млади возрасни кои сакаат да ја тестираат нивната толеранција и ограничувања на алкохол. Како начин за тестирање на нивните граници, овие лица често пијат.

 

Во текот на првата фаза, поединците може да не пијат на редовна основа, но количината на алкохол консумирана во исто време е голема. Една група на луѓе кои имаат тенденција да пијат големи количини на една сесија се тинејџери. Додека присуствуваат на забави, овие лица може да пијат многу бидејќи тоа е главната активност во која треба да се учествува.

 

Прекумерното пиење не е безбедна активност. Конзумирањето големо количество алкохол во еден амбиент е крајно опасно. Поединци може да умрат од консумирање премногу алкохол. Прекумерното пиење, исто така, може да доведе до градење толеранција и потреба од поголеми количини алкохол за да го стекнете истото чувство како порано.

Втора фаза на алкохолизам: Пиење почесто

 

Како што конзумирањето алкохол кај поединецот станува сè почесто, тие преминуваат во втората фаза на алкохолизам. Наместо само да пијат повремено во одредени услови, овие лица почнуваат да пијат на редовна основа.

 

Зголемената потрошувачка на алкохол може да доведе до тоа поединци да бараат причини да пијат, вклучувајќи:

 

 • изговор да се собереме со пријателите и познаниците
 • за ублажување на стресот и анксиозноста
 • да стави крај на здодевноста или да има што да прави
 • за борба против депресија, тага или осаменост

 

Колку повеќе личноста користи алкохол, толку е поголема веројатноста да изгради емоционална приврзаност кон пиењето. Во фаза 2, едно лице почнува да користи алкохол за да се чувствува подобро. Ова може да биде за да им го подобри расположението или да им помогне да ја преболат лошата ситуација што ја доживеале тој ден. Колку повеќе алкохол се консумира, толку е поголема веројатноста дека човекот ќе стане зависен од него.

 

Трета фаза на алкохолизам: Симптоми на повлекување

 

Во третата фаза, желбата за алкохол станува многу посилна и поединците не пијат за уживање. Наместо тоа, тие пијат за да го поминат денот22.HC Бекер, зависност од алкохол, повлекување и релапс – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860472/. Откажувањето може да доведе до симптоми на повлекување кои се крајно болни и потенцијално опасни по живот.

 

Симптомите на повлекување може да се разликуваат по интензитет. Еден од најинтензивните е познат како делириум тременс и поединецот може да доживее тремор, халуцинации, напади, повраќање, дезориентација и гадење.

 

Повеќето симптоми на алкохолизам и повлекување се податливи и вклучуваат:

 

 • Главоболки
 • Гадење
 • Повраќање
 • Раздразливост
 • Депресија
 • Потреси
 • Немир
 • Несоница/Несоница

 

Фаза 4: Крајни фази на алкохолизам

 

Непромисленото пиење може да доведе до поединец да влезе во последната фаза на алкохолизам. Умот и телото ќе имаат тежок данок од долгогодишна злоупотреба на пијалоци33.GE Vaillant и S. Hiller-Sturmhöfel, Природната историја на алкохолизмот – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876506/. Поединци ќе страдаат од неколку здравствени проблеми. Потенцијални здравствени проблеми може да бидат зголемен црн дроб и срцеви проблеми.

 

Животот на една личност обично се врти околу алкохолот во оваа фаза. Без пиење, едно лице се чувствува депресивно, безнадежно и осамено. Телото и умот зависат од алкохол. Дури и ако некој не сака да консумира алкохол, тој е принуден да го прави тоа од навика.

 

Во оваа фаза може да се појават опасни по живот симптоми на повлекување. На поединците во оваа фаза на алкохолизам ќе им треба голема грижа во установата за рехабилитација. Центрите за резиденцијални третмани можат да им користат на овие лица помагајќи им да го свртат својот живот.

 

Медицинската детоксикација може да се користи за да се помогне во процесот на повлекување. Откажувањето од ладна мисирка може да биде смртоносно, затоа, медицинската помош на овие лица може да им ги спаси животите.

 

Претходно: Како да му помогнете на алкохоличар

Следно: Дали сум функционален алкохоличар?

 • 1
  1.CM Rapsey, транзиции низ фази на употреба на алкохол, нарушување на употребата и ремисија: наоди од Te Rau Hinengaro, Истражување за ментално здравје во Нов Зеланд | Алкохол и алкохолизам | Oxford Academic, OUP Academic.; Преземено на 18 септември 2022 година, од https://academic.oup.com/alcalc/article/54/1/87/5107616
 • 2
  2.HC Бекер, зависност од алкохол, повлекување и релапс – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860472/
 • 3
  3.GE Vaillant и S. Hiller-Sturmhöfel, Природната историја на алкохолизмот – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 18 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876506/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.