Уметничка терапија за зависност

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Разбирање на уметничка терапија

 

Уметничката терапија за третман на зависност вклучува употреба на креативни техники како што се цртање, сликање, колажи, боење или обликување за да им се помогне на луѓето да се изразат уметнички и да ги испитаат психолошките и емоционалните нијанси во нивната уметност.

 

Под водство на признат уметнички терапевт, клиентите можат да ги „дешифрираат“ невербалните пораки, симболи и метафори кои се вообичаени во овие уметнички форми, што треба да доведе до подобро разбирање на нивните чувства и однесување за да можат да решат подлабоко проблеми.

 

Постојат практично бескрајни видови на креативни терапии во кои луѓето можат да учествуваат. Всушност, овој тип на терапија е релативно течен, бидејќи секој терапевт потенцијално може да создаде нови форми на терапија користејќи уметност, со комбинирање на уметнички медиуми за да создаде нови уметнички форми за класа или сесија11.Ј. Ху, Ј. Жанг, Л. Ху, Х. Ју и Ј. Ксу, Граници | Уметничка терапија: Дополнителен третман за ментални нарушувања, граници; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.686005/full. На крајот на краиштата, секоја форма на уметност може да се користи во креативна терапија, од сликарство до скулптура или обработка на дрво.

 

Уметничката терапија е независна дисциплина која вклучува креативни методи на изразување преку визуелни уметнички медиуми. Креативната терапија како професија на креативна терапија има свое потекло од областа на уметноста и психотерапијата и може да варира во нејзината дефиниција. Психоаналитичкиот пристап беше една од најраните форми на уметничка психотерапија.

 

Уметничка терапија за зависност

 

Уметничката терапија им помага на децата, адолесцентите и возрасните да ги истражат своите емоции, да ја подобрат самодовербата, да управуваат со проблемите со зависноста, да го намалат стресот, да ги подобрат симптомите на анксиозност и депресија и да се справат со физичка болест или попреченост. Уметничките терапевти работат со поединци, парови и групи во различни поставки, вклучувајќи приватно советување, болници, велнес центри, затвори, центри за постари лица и други организации во заедницата.

 

Слично како музикотерапијата, не е потребен уметнички талент за успехот на уметничката терапија, бидејќи терапевтскиот процес не е за уметничката вредност на работата, туку за наоѓање асоцијации помеѓу креативните одлуки и внатрешниот живот на клиентот.22. HL Stuckey и J. Nobel, The Connection Between Art, Healing, and Public Health: A Review of Current Literature – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2804629/. Уметничкото дело може да се користи како отскочна даска за будење спомени и раскажување приказни кои можат да откријат пораки и верувања на потсвеста.

 

Што да очекувате во Арт терапија за зависност

 

Како и со секоја форма на терапија, вашата прва сесија е да разговарате со терапевтот за тоа зошто сакате да побарате помош и да дознаете што терапевтот има да понуди. Заедно, создавате план за третман кој создава еден вид уметничко дело. Откако ќе започнете да создавате, терапевтот понекогаш може едноставно да го следи вашиот процес додека работите без мешање или осудување.

 

Кога ќе завршите уметничко дело - а понекогаш и додека сè уште работите на него - терапевтот ќе ви постави прашања за тоа како се чувствувате за уметничкиот процес, што било лесно или тешко да се создаде вашето уметничко дело и кои мисли или спомени што можеби сте ги имале за време на вашата работа? Во принцип, терапевтот ќе праша за вашите искуства и чувства пред да направи какви било набљудувања.

 

Придобивките од уметничката психотерапија за зависност

 

  1. Правењето уметност може да биде побезбеден начин за изразување на емоциите и да стане попрактично и опипливо.
  2. Уметничката терапија може да им помогне на луѓето кои имаат потешкотии да зборуваат за своите чувства.
  3. Уметничката терапија може да придонесе за развој на вештини за апстрактно размислување и емоционален развој, а кога е интегрирана со психо-едукацијата го олеснува учењето и подобрувањето на когнитивните вештини

 

Како функционира уметничката терапија

 

Уметничката терапија за третман на зависност се заснова на верувањето дека самоизразувањето преку уметничко творештво има терапевтска вредност за оние кои лекуваат или бараат подлабоко разбирање за себе и за својата личност. Во согласност со Американско здружение за уметничка терапија, уметничките терапевти се обучени да ја разберат улогата што бојата, текстурата и различните уметнички медиуми можат да ја играат во терапевтскиот процес и како овие алатки можат да помогнат да се откријат нивните сопствени мисли, чувства и психолошка диспозиција.

 

Уметничката терапија интегрира психотерапија и некоја форма на визуелни уметности како специфична, независна форма на терапија, но се користи и во комбинација со други видови терапија.

 

Уметничка терапија во третман на зависност

 

Креативната терапија може да игра важна улога во емоционалните и духовните аспекти на исцелувањето на зависноста и се нуди во неколку од светските програми за најдобра рехабилитација. Во зависност од програмата, пациентите можат да учествуваат во уметничка терапија еднаш или неколку пати неделно.

 

Нема двајца клиенти кои се на третман со иста состојба, што значи дека плановите за лекување треба да се приспособат на индивидуалните потреби и цели за закрепнување.

 

Креативната терапија може да се користи со други форми на холистички третман како што се музикотерапија, терапија со животни, терапија со искуство, јога, медитација, акупунктура или масажа. Уметничката терапија во третманот на зависност обезбедува продуктивен начин за справување со стресот што многумина го доживуваат кога продолжуваат да бидат трезни.

 

Квалификуваните уметнички терапевти се експерти кои му помагаат на клиентот да обработи тешки искуства со креативност и изработка и да ја зајакне самодовербата. Ова може да помогне во решавањето на проблемите и справувањето со симптомите на стрес и траума.

 

Уметничките психотерапевти се обучени терапевти со образование што ја комбинира уметноста на изразување со психотерапија. Креативните терапевти имаат искуство со уметноста како медиум за креативност, а не само како алатка за вербална терапија.

 

Дали е нова креативната терапија во лекувањето на зависности

 

Програмите за уметничка терапија не се нови, а уште во 1940-тите истражувачите открија дека уметничката терапија им овозможува на пациентите кои се подложени на психотерапија за зависност да направат откритија кога другите модели на третман не успеале, со што го поттикнале ставот дека уметноста е форма на комуникација кога се спроведува во терапии. .

 

Со текот на децениите, стана општо прифатено дека уметничката терапија е модалитет за лекување на менталното здравје и зависности што користи уметност и креативен процес за да овозможи терапевтско искуство. Со создавање и ценење на уметноста, личноста која се опоравува од злоупотреба на супстанции може идеално да се изрази таму каде што зборовите не можат. Додека уметничката терапија ретко е единствената терапија што ја користи лицето за закрепнување, таа може да биде значаен додаток на управувањето со лекови и терапијата за разговор или психотерапијата.

 

Уметничката терапија е форма на терапија со искуство и пристап кон закрепнување што ги зема предвид емоционалните и духовните потреби преку креативна или физичка активност. Многу клиенти сметаат дека уметничката терапија е релаксирачки и пријатен начин за решавање на некои од посложените аспекти на рехабилитација.

 

Избор на уметнички терапевт

 

Уметнички терапевт има најмалку магистерски студии, обично од интегрирана програма за психотерапија и визуелни уметности во образовна институција акредитирана од Советот за акредитација на високото образование (CHEA). Иницијалите ATR по името на терапевтот значат дека тој или таа е регистриран во Одбор за акредитиви за уметничка терапија (ATCB). Иницијалите ATR-BC значат дека терапевтот не само што е регистриран, туку положил испит за да биде заверен од ATCB од одборот.

 

Арт терапија против часови по уметност

 

Уметничката терапија е различна од уметничката лекција затоа што повеќе се однесува на изразување како се чувствувате. Важно е процесот да може да биде исто толку значаен како и крајниот резултат, а за да може да се изврши креативна терапија, мора да биде воден од обучен и регистриран арт-терапевт.

 

Претходно: Намалување на штети во третманот на зависност

Следно: Етерични масла за закрепнување од зависност

  • 1
    1.Ј. Ху, Ј. Жанг, Л. Ху, Х. Ју и Ј. Ксу, Граници | Уметничка терапија: Дополнителен третман за ментални нарушувања, граници; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.686005/full
  • 2
    2. HL Stuckey и J. Nobel, The Connection Between Art, Healing, and Public Health: A Review of Current Literature – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 28 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2804629/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.