Која е цената на рехабилитацијата?

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

[popup_anything id="15369"]

Трошоци за рехабилитација за третман со дрога и алкохол

 

Зависноста од дрога и алкохол е штетна за животот што сакате да го живеете. Зависноста може да ги распадне семејствата, да ги уништи животите на најблиските и вас самите и да предизвика смрт. За среќа, постојат различни центри за третман на зависност од дрога и алкохол низ целиот свет кои можат да ви помогнат да станете чисти и трезни.

 

Една од бариерите за лекување може да биде цената на лекувањето со дрога и алкохол. Исто како што постојат различни центри за третман, постои разлика во цената за лекување во зависност од рехабилитацијата што ќе ја изберете.

 

Некои програми за третман се бесплатни и ви помагаат да работите на тоа да бидете чисти и трезвени. Во меѓувреме, други рехабилитации чинат илјадници долари дневно. Овие луксузни рехабилитации ви нудат искуство слично на одморалиште додека ве лекуваат од зависност и истовремени нарушувања.

 

Без разлика на вашиот буџет, на располагање ви е рехабилитација. Никогаш немало подобро време да се бара закрепнување од дрога и алкохол бидејќи третманот никогаш не бил попристапен.

Што влијае на цената на рехабилитација?

 

Цената на лекувањето со дрога и алкохол варира во зависност од неколку фактори. Во Соединетите Држави, зависноста од дрога и алкохол чини повеќе од 600 милијарди долари годишно, а ефективниот третман за рехабилитација овозможува овие трошоци да се намалат11.MT French, I. Popovici и L. Tapsell, Економските трошоци за третман со злоупотреба на супстанции: ажурирани проценки и опсег на трошоци за проценка на програмата и надоместување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2614666/.

 

Во САД има повеќе од 14,500 центри за одвикнување од дрога и алкохол. Овие центри нудат различни услуги кои се движат од детоксикација и интервенции до советување и лекови. Околу 10% од повеќе од 22 милиони луѓе во САД кои страдаат од зависност всушност добиваат помош од програма за рехабилитација или третман.

 

Цената или третманот со дрога и алкохол е една од најзначајните бариери што спречуваат таа бројка од 10% да биде повисока.

 

За жал, многу заболени од зависност и нивните најблиски не сфаќаат дека лекувањето со дрога и алкохол е достапно. Нивниот страв од цената на лекувањето со дрога и алкохол е аспектот што ги спречува да одат на рехабилитација.

 

Некои од аспектите кои влијаат на цената на рехабилитација вклучуваат:

 

 • Локација
 • Вид на рехабилитација (стационарна или амбулантска рехабилитација)
 • Достапни се програми за третман, како што се детоксикација, советување, терапија со помош на лекови итн.
 • Бројот на пациенти во програмата
 • Должината на третманот
 • Удобности и активности

 

на Закон за заштита на пациентите и достапна грижа од 2010 година, лекувањето од зависности го направи суштинско значење за здравствените придобивки што давателите на здравствени придобивки на пазарот за здравствено осигурување мора да го покриваат во САД. Различни осигурителни компании ќе покриваат рехабилитација, вклучувајќи Медикер, Медикеид, Трикер (воено здравствено осигурување) и приватни даватели на осигурување. Можете исто така да платите од џеб за да присуствувате на центар за третман на дрога и алкохол.

Разбирање на трошоците за рехабилитација за третман со дрога и алкохол

 

Зависноста од дрога и алкохол е сложена. Постојат психосоцијални, генетски и еколошки фактори кои придонесуваат за зависност и секој човек е различен. Поради широкиот опсег на прашања кои водат до зависност, постојат различни третмани достапни за поединци кои бараат помош.

 

Без разлика во кој центар за рехабилитација посетувате, постојат некои основни услуги што можете да ги очекувате. Програмите за рехабилитација универзално нудат дополнителни тераписки сесии и погодности, кои обично ги зголемуваат вкупните трошоци за третман со дрога и алкохол. Нивото на грижа што му треба на едно лице и модалитетите на програмата, исто така, ја зголемуваат цената на рехабилитација.

 

Некои од факторите кои можат да ги зголемат или намалат трошоците за третман со дрога и алкохол вклучуваат:

 

 • Тежината на употребата на дрога или алкохол
 • Должината на времето кога се појавила зависноста
 • Начин за тоа како се земале лекови и/или алкохол
 • Кои лекови се користени
 • Ако сте во акутно повлекување
 • Вашата подготвеност за промени
 • Вашиот статус на ментално здравје
 • Вашето физичко здравје или болести
 • Сите фактори на животната средина
 • Лековите што ги земате
 • Ако има историја на релапс или претходен третман

 

Давателите на осигурување бараат темелна проценка или евалуација за да се утврди дијагнозата. Ова ќе му даде на давателот на осигурување јасна индикација за нивото на грижа и специфичните потреби што ги има клиентот пред да влезе во рехабилитација. Евалуацијата ќе и даде шанса на рехабилитацијата да подготви индивидуализиран план во кој ќе се наведе грижата што треба да се обезбеди.

Добивање помош околу трошоците за рехабилитација за зависност од дрога и алкохол

 

Трошоците за лекување од дрога и алкохол изгледаат скапи, но кога ќе ги земете предвид трошоците за зависност од дрога и алкохол, рехабилитацијата е далеку поевтина. Треба да гледате на вашето искуство со рехабилитација како инвестиција во вашата иднина. Тоа ќе ви помогне да станете чисти и трезни за да го живеете животот што го сакате.

 

Се разбира, осигурувањето е скапо и не секој може да си го дозволи. Без разлика, сè уште има начини за лекување. Иако можеби ќе сакате да присуствувате на луксузна рехабилитација од илјада долари дневно, можеби ќе треба да направите со бесплатен центар за лекување или со ниски приходи. Освен тоа, всушност има многу погрешно со моделот Luxury Rehab.

 

Постојат рехабилитации кои обезбедуваат можности за финансирање што ви овозможуваат да го платите вашиот престој на рати. Треба да забележите дека бесплатните и со ниски приходи одвикнати од дрога и алкохол обично имаат долги листи на чекање. Тие исто така се соочуваат со недостаток на финансии.

 

Иако можеби не сакате да направите долгови со одење на рехабилитација, треба да го гледате ова како чекор кон заздравување. Запомнете, тоа е инвестиција во иднината и личноста што сакате да станете.

Вистинските трошоци за лекување од дрога и алкохол

 

Рехабилитацијата изгледа скапа на површина, но на долг рок ќе потрошите многу помалку пари за лекување отколку зависноста од дрога и алкохол. Зависноста е скапа и трошоците за добивање на дрога и алкохол може да ве наведат да земате некои многу опасни супстанции за да добиете евтино ниво.

 

Дополнително, ако имате правни проблеми поради зависност од дрога и алкохол, би можеле да плаќате големи казни - или да отслужите затворска казна - во наредните години. Ако сте се бореле со вашата кариера поради дрога и алкохол, би требало да можете да се вратите на вистинскиот пат по рехабилитација.

 

Зависноста од дрога и алкохол има негативно влијание врз животот на луѓето ширум светот. Не е засегнат само животот на корисникот. Со посетување третман со дрога и алкохол, можете да ги спречите негативните влијанија врз вашиот живот и животите на другите. Рехабилитацијата овозможува позитивни влијанија да се појават во иднина и тоа е инвестиција што не треба да се плашите да ја направите.

Колку чини рехабилитацијата?

 

Трошоците за добивање соодветен третман за рехабилитација може да бидат значителни. Особено ако немате здравствено осигурување или имате значителна финансиска сигурност. Сепак, постојат капацитети за третман за рехабилитација кои нудат наградувани програми по пристапни цени.

 

Можете да изберете од илјадници низ целата земја кои го нудат она што ви треба по цена што одговара на вашиот буџет. Покрај тоа, можете да најдете различни опции за плаќање за да го олесните товарот на трошоците. Важно е да се размисли за добивање третман бидејќи оние со проблеми со злоупотреба на супстанции честопати плаќаат два до три пати повеќе во однос на стандардните трошоци за здравствена заштита.

 

Плус, отфрлањето на навиката може да помогне во подобрувањето на целокупната здравствена состојба, што значи помалку случаи на потреба од здравствени услуги. Но, прво, ако страдате од проблем со злоупотреба на супстанции, важно е да не дозволите согледаната цена да ве спречи да барате соодветен третман. Тоа е затоа што не само што има разновидни планови за цени, туку има и различни опции за третман кои исто така можат да влијаат на цената.

 

Колку чини рехабилитацијата за лекување?

 

Од различните форми на рехабилитација, постојат три основни типови на програми. Разликите меѓу нив се значителни.

 

 • Интензивна програма за амбулантско лекување
 • Онлајн рехабилитација
 • Стационарни
 • Делумна хоспитализација (ПХП)

 

Амбулантската рехабилитација не бара хоспитализација и е веројатно најевтината од сите три. Стационарното е местото каде што пациентот е хоспитализиран и е најскап. Додека PHP е средината помеѓу амбулантските и болничките програми.

 

Не е изненадувачки што толку многу луѓе ќе ја земат амбулантската програма поради нејзините пониски трошоци. Сепак, како и кај сите третмани, неговиот успех ќе варира во зависност од неколку фактори.

Просечни трошоци за рехабилитација

 

Треба да се напомене дека поради широката разновидност на програми за третман и различните нивоа на злоупотреба на супстанции нема реален просечен индивидуален трошок, иако техничкиот просечен трошок за рехабилитација во Соединетите држави е 29,000 долари. Треба да се напомене дека две лица со ист проблем со злоупотреба на супстанции може да плаќаат многу различни суми поради широк спектар на фактори. Ова го вклучува типот на третман, одговорот на третманот, каде се наоѓаат и многу повеќе.

 

Постојат програми за рехабилитација кои чинат над 80,000 долари. Но, постојат и планови за лекување кои се со цена под 10,000 долари. Разликите во плановите се значителни, но исто така се и изборите. Ова е особено точно кога се размислува за третман или установа што е вклучена, како што е следново.

 

Услуги

 

Еден од најчестите двигатели на трошоците се погодностите поврзани со објектот за рехабилитација, овие погодности може да вклучуваат:

 

 • Базени
 • Спортски сали
 • Спортски терени
 • Салони и повеќе

 

Колку повеќе удобности дизајнирани за удобност, толку повисоки ќе бидат трошоците.

 

Должина на

 

Колку е подолга програмата, толку повеќе ќе чини. 30-дневна програма за рехабилитација ќе чини значително помалку во споредба со 90-дневна програма. Сепак, вашите потреби може да диктираат подолга програма што треба да се земе предвид при изборот.

 

Локација

 

Локацијата на објектот за рехабилитација игра голема улога во цената. На пример, центар за рехабилитација лоциран во близина на убава средина, како што е плажа или планински венец, ќе биде поскап од оној што се наоѓа на помалку убаво место. Сепак, многу центри за рехабилитација во странство нудат пониски трошоци во споредба со САД.

 

Со оглед на сите фактори, следниот чекор во одлучувањето кој најдобро функционира за вас е како ќе го платите третманот.

 

Кои опции за плаќање се достапни?

 

Пред да ја донесете вашата конечна одлука, ќе треба да го процените вашето осигурително покритие и дали тоа ќе плати за дел, поголемиот дел или целиот третман. Потребно е да имате осигурување кое го покрива овој вид третман и дека центарот за рехабилитација ќе го прифати осигурувањето.

 

Сепак, статистиката покажува дека само околу 13.4% од возрасните со соодветно осигурување го користеле за да платат за рехабилитација од 2019 година. Со други зборови, сосема е веројатно дека нема да имате осигурување кое ќе ви помогне да платите за лекувањето. Но, бидете сигурни дека прво го испитате вашето осигурување.

 

Исто така, имајте на ум дека ако се квалификувате за Medicaid или Medicare, тогаш тоа може да покрие и дел или целиот третман. Како и со целото покривање според Законот за пристапна нега, третманот за злоупотреба на супстанции е дел од осигурувањето. Сепак, секоја држава управува со својата програма Medicaid. Плус, не сите установи ќе прифатат или Medicaid или Medicare, па имајте го на ум и тоа.

 

Колку чини рехабилитацијата со јавните фондови: освен Medicare и Medicaid, постојат и други форми на јавно финансирање што може да плати за дел или целосен третман. Од владини канцеларии како што се прашања на ветерани до приватни институции кои располагаат со средства за јавна употреба во однос на третман со злоупотреба на супстанции.

 

Исто така, државните и локалните власти може да понудат третман за злоупотреба на супстанции или нарушувања независен од Medicaid. Всушност, единствениот најголем извор на плаќање за рехабилитација доаѓа од овие извори. Треба да ја испитате вашата локална и државна влада за да најдете извори на плаќање за вашето лекување.

 

Други опции за плаќање за лекување

 

Ако сè уште се борите да најдете извори на плаќање, најдостапната форма е заемот. Без разлика дали ги користите вашите кредитни картички, добивате личен заем од банка или се потпирате на пријателите или семејството, заемот често е најбрзиот начин да ги добиете парите потребни за да платите за рехабилитација.

За жал, таквите заеми обично доаѓаат со висока каматна цена. Можеби ќе се најдете во финансиска ситуација полоша отколку пред да го земете заемот. Ова е причината зошто некои институции нудат план за плаќање што зема мала сума однапред и ви овозможува да платите во однапред поставен период. Ова е генерално пократко во споредба со враќањето на заемот. Плус, нуди поголема флексибилност.

 

Ако се најдете пред рехабилитација за да се опоравите од злоупотреба на супстанции, се исплати целосно да ги разберете ресурсите што ви се достапни. Ова ќе ви помогне да одлучите која форма или начини на плаќање ќе функционираат најдобро. Типот на третман е соодветен за она што го барате. И дали треба да ги земете предвид стационарните, амбулантските или PHP опциите за вашиот третман за да ја максимизирате нивната ефикасност додека го минимизирате ударот на вашиот паричник.

 

Колку чини најдобрата рехабилитација во светот

 

Светската најдобра рехабилитација е да се подобрите. добивање на вистинскиот третман за вас. Ние веруваме дека рехабилитацијата треба да биде што е можно поудобна, со тони различни активности и удобности. Сепак, ова не секогаш значи дека сеприсутниот модел „Luxury Rehab“ е најдобар.

 

Ние се залагаме дека поединците и семејствата треба да бараат центар за рехабилитација во кој се чувствуваат удобно, освен оној кој може да се пофали дека е најдобар, или најлуксузен, па дури и за жал, во некои случаи, најексклузивен.

 

Претходно: Колку долго е рехабилитацијата

Следно: Што да очекувате кога ќе бидете примени на рехабилитација

 • 1
  1.MT French, I. Popovici и L. Tapsell, Економските трошоци за третман со злоупотреба на супстанции: ажурирани проценки и опсег на трошоци за проценка на програмата и надоместување – PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 8 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2614666/
Веб-страница | + објави

Александар Стјуарт е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats. Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства на кои им е потребна апсолутна дискреција како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .