Третман со помош на лекови

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Што е третман со помош на лекови (МАТ)?

Лекување со помош со лекови (МАТ) е техника на користење лекови заедно со бихејвиорална терапија за да се одговори на злоупотребата на дрога и алкохол кај поединецот за време на рехабилитација. Поединецот може да има програма за третман со помош со лекови дизајнирана специјално за нивните потреби, што му овозможува да ја добие најдобрата можна помош.

 

Прилагодената програма за медицински потпомогнат третман им овозможува на клиентите да добијат приспособена, висококвалитетна нега за време на нивниот престој на рехабилитација11.Ј. Смит, Лекување со помош на лекови (МАТ) за зависност од опиоиди: Вовед во специјалното издание – PubMed, PubMed.; Преземено на 27 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29220615/ . Луѓето кои страдаат од алкохол, опиоиди на рецепт и опиоидни лекови, како што е хероинот, откриле дека Третманот со помош на лекови е успешен. Тоа е особено корисно за лица кои страдаат од зависност од супстанции кои предизвикуваат физичка зависност.

 

Установите за рехабилитација може да користат лекови за медицински потпомогнат третман за низа цели за време на фазите на закрепнување.

 

Причини за користење на третман со помош на лекови

 

 • Олеснување на симптомите на повлекување на лицето за време на процесот на детоксикација
 • Потиснување на желбата на една личност за дрога и/или алкохол во раните фази на рехабилитација
 • Спречување на способноста на дрога или алкохол да произведе висока
 • Дестимулирање на употребата на дрога и/или алкохол со создавање на несакан несакан ефект кога супстанцијата се консумира

 

Додека Третманот со помош на лекови е моќен и ефикасен, лицето мора да присуствува на индивидуално и групно советување за да биде поефикасно. Советникот на МАТ ќе им помогне на клиентите да го разберат коренот на зависноста. Тие потоа ќе му помогнат на поединецот кој поминува низ рехабилитација да изгради нов, трезен живот. Третманот со помош на лекови ја намалува почетната непријатност што лицето ја чувствува за време на рехабилитација.

 

Поединците ќе откријат дека групното советување и програмите во 12 чекори ја подобруваат поддршката што ја добива клиентот. Покрај тоа, тие помагаат да се изградат мостови меѓу луѓето кои минуваат низ рехабилитација. МАТ решава многу од прашањата што едно лице го доживува за време на рехабилитација.

 

Исто така, помага да се урнат блокадите на патиштата кои водат до релапс на дрога и/или алкохол. Третманот со помош на лекови му овозможува на лицето да се фокусира на себе за време на рехабилитација и на работата што мора да се заврши за целосно да се опорави.

МАТ асистиран третман со лекови за зависност од опиоиди

Зависноста од опиоиди е огромен проблем ширум светот. Употребата на хероин е во пораст и многу заедници станаа опколени од зависници од дрога. Употребата на опиоидни лекови на рецепт од страна на лекарите за различни здравствени проблеми предизвика некои луѓе да се свртат кон потешки дроги.

 

Третманот со помош на лекови е третман заснован на докази за зависност од опиоиди. Се тврди дека шансите на едно лице за продолжување на долгорочно закрепнување значително се зголемуваат кога се користи МАТ во споредба со пристапите кои не користат лекови. Третманот со помош на лекови може да ги олесни симптомите на откажување од опиоиди, да ги намали желбите, да ги запре ефектите на опиоидните лекови и да го смени предозирањето.

МАТ за зависност од опиоидни лекови

Најголемиот проблем со опиоидите е тоа што тие создаваат екстремна зависност. Закрепнувањето од зависност од опиоиди е тешко. Лековите за зависност од опиоиди ја олеснуваат тешкотијата на рехабилитација. Метадонот и бупренорфинот се два типа на лекови за зависност од опиоиди кои им даваат на поединците шанса да се опорават. Кога лековите за зависност од опиоиди се користат заедно со целосна програма за рехабилитација и последователна нега, клиентот може драматично да ги зголеми своите резултати за позитивно закрепнување.

Третман со помош на лекови МАТ за предозирање со опиоиди

Опиоидите и лековите на рецепт кои се консумираат во високи дози може да имаат опасен по живот ефект врз корисникот. Конзумирањето премногу опиоидни лекови или недозволени дроги може да предизвика предозирање кај лицето. Предозирање може да се случи и кога некое лице зема премногу лек за зависност од опиоиди.

 

Предозирање може да се случи и ако поединецот зема лек за зависност од опиоид заедно со други психијатриски лекови. МАТ за корисниците на опиоиди треба да имаат пристап до лекови кои го намалуваат предозирањето. Налоксон е еден вид на лекови за предозирање со опиоиди кој е достапен и кој го стабилизира лицето22.H. Мелон, Налоксон, Налоксон | САМХСА.; Преземено на 27 септември 2022 година, од https://www.samhsa.gov/medication-assisted-treatment/medications-counseling-related-conditions/naloxone.

Лекување со помош на MAT за злоупотреба на алкохол

Алкохолот е законски достапен за корисниците и може да се најде во ресторани, барови, продавници и кафулиња. Широко се консумира од поединци и се наоѓа на многу места. Поради тоа што е легално и се наоѓа на повеќе места, закрепнувањето од злоупотреба на алкохол може да биде предизвик. Откажувањето од алкохол предизвикува различни болни симптоми.

 

Третманот со помош на лекови може да го направи процесот на закрепнување полесен и побезбеден. МАТ може да ги намали желбите и да ја намали високата температура што ја чувствува личноста кога консумира алкохол. Советувањето заедно со третман со помош на лекови може да доведе до позитивни резултати за поединците кои поминуваат низ закрепнување. Дисулфирам, налтрексон и акампросат често се користат како лекови за лекување со помош на лекови.

Дали е успешен третман со помош на лекови?

Рехабилитацијата им обезбедува на клиентите низа методи на терапија. Не постои единствен пристап за сите кога станува збор за закрепнување. МАТ заснован на докази е една од покорисните алатки што ги има поединецот во борбата против злоупотребата на супстанции.

 

Утврдено е дека третманот со помош на лекови е ефикасен во споредба со пристапот кон терапија без лекови. Истражувањата покажаа дека стапките на успех со помош на лекови се високи за намалување на смртните случаи од предозирање. Се покажа дека МАТ за зависност од опиоиди и алкохол ја намалува употребата, ја намалува криминалната активност на една личност33. JM Hyatt и PP Lobmaier, Лекување со помош со лекови (МАТ) во услови на кривичната правда како меч со две острици: балансирање на нови третмани за зависност и доброволно учество – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 27 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071668/, ја подобрува способноста на лицето да добие и одржува работа и го зголемува исходот од раѓање кај бремените жени со нарушувања на употребата на супстанции.

Кои се добрите и лошите страни на Третманот со помош со лекови (МАТ)?

Иако Лекувањето со помош на лекови звучи одлично, тој има свои проблеми. Терапијата со помош на лекови е позната како пристап за намалување на штети. Ова значи дека се обидува да ги намали негативните последици од злоупотреба на супстанции. МАТ ги намалува шансите на лицето за предозирање со тоа што го намалува ризикот од злоупотреба на дрога. Исто така, ги подобрува шансите на лицето да остане на рехабилитација и да се опорави.

 

Можните ризици од медицински потпомогнатиот третман се несаканите ефекти на лекот. Поединецот можеби ќе треба да се аклиматизира на секој лек. Тие може да доживеат симптоми како гадење, главоболки или вртоглавица кога земаат МАТ. Тежината и природата на симптомите зависи од лекот и од толеранцијата на поединецот кон него.

 

Поединците кои страдаат од истовремени состојби, како што е депресијата, може да сметаат дека Третманот со помош на лекови е корисен за време на закрепнувањето. МАТ доаѓа со свој сет на предизвици. Поединецот мора да користи МАТ како дел од поголема програма за третман за да биде целосно ефикасен.

 

Повеќето методи на МАТ бараат дозирање на дневна основа и поединците може да доживеат стигма за учество во програми за закрепнување. Лековите за медицински потпомогнат третман може да создадат медицински компликации кај некои клиенти. Дополнително, МАТ лековите може да се злоупотребуваат доколку корисникот не е внимателно следен.

 

Третманот со помош на лекови им нуди на поединците кои бараат закрепнување од злоупотреба на опиоиди и алкохол, шанса да се исчистат. Заедно со индивидуалното и групното советување, едно лице може да ги намали влијанијата од повлекувањето и да стекне трајна трезвеност.

 

 

Претходно: Milieu терапија за третман на зависност

Следно: Третман за зависност од мотивационо интервјуирање

 • 1
  1.Ј. Смит, Лекување со помош на лекови (МАТ) за зависност од опиоиди: Вовед во специјалното издание – PubMed, PubMed.; Преземено на 27 септември 2022 година, од https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29220615/
 • 2
  2.H. Мелон, Налоксон, Налоксон | САМХСА.; Преземено на 27 септември 2022 година, од https://www.samhsa.gov/medication-assisted-treatment/medications-counseling-related-conditions/naloxone
 • 3
  3. JM Hyatt и PP Lobmaier, Лекување со помош со лекови (МАТ) во услови на кривичната правда како меч со две острици: балансирање на нови третмани за зависност и доброволно учество – PMC, PubMed Central (PMC); Преземено на 27 септември 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071668/
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.