Ибогаин третман за зависност

Напишано од Хелен Парсон

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Третманот со ибогаин може да биде решението што го бараа милиони поединци зависни од опијати. Утврдено е дека третманот им помага на луѓето кои страдаат од зависност од хероин и лекови на рецепт на база на опијати да се опорават и да го живеат својот живот без дрога. Не се само зависниците од опијати кои можат да имаат корист од терапијата за лекување бидејќи другите зависности од дрога се излечени со неговата употреба.

Ибогаинот се добива од кората на растението Табернант ибоа.1„Табернанте Ибога – Википедија“. Табернант Ибога - Википедија, 1 октомври 2019 година, en.wikipedia.org/wiki/Tabernanthe_iboga. Пронајдена во Габон и во басенот на Конго, кората на растението нуди целосно природно исцелувачко искуство за оние кои страдаат од злоупотреба на супстанции и е докажано дека е особено ефикасна во зависноста од опиоиди од лекови на рецепт како што е Фентанил до нелегални опиоиди, па дури и Карфентанил Кората на растението Табернант ибоа со векови се користела во ритуали и церемонии во религијата Бвити во Западна Африка и долго време се сметала за форма на медицина.

Ибогаинот е психоактивен алкалоид и има значителни ефекти врз умот и телото на една личност. Психоактивниот лек предизвикува халуциногени ефекти кои често се поврзуваат со ЛСД или псилоцибин. Корисниците може да доживеат некои помали несакани ефекти, но, на крајот, ќе добијат долгорочно решение за нивните зависности.

Спроведени се и продолжуваат да се завршуваат студии за успехот на третманот со Ибогаин. Секако, секој кој страда од зависности, вклучително и метамфетамин, кокаин и опијати, открил дека третманот со ибогаин е „чудесната дрога“ што ја чекале. Многу специјализирани клиники ширум светот сега нудат третман со ибогаин во јурисдикции кои се пријателски за ибога.

Со менување на хемијата на мозокот, поединецот не поминува низ интензивните симптоми на повлекување и желби што инаку би ги доживеале. Третманот со ибогаин можеби всушност нема да ја прекине зависноста, но го прекинува дозволувајќи му на зависникот да се опорави од сложените исцрпувачки и разорни ефекти.

Како функционира третманот со Ибогаин?

Опијатите комуницираат со рецепторите на мозокот. Како што едно лице продолжува да користи опијати, рецепторите стануваат гладни за поголем дел од лекот да го добијат истото високо како што претходно го примале. Третманот со ибогаин може да го отстрани гладот ​​од рецепторите во мозокот. Тоа е како да се враќаме пред поединецот првпат да започне да го зема лекот. На овој начин, третманот со ибогаин е прекинувач на зависноста.2Меш, Дебора Ц., и сор. „Детоксикација на ибогаин ги преминува злоупотребувачите на опиоиди и кокаин помеѓу зависноста и апстиненцијата: клинички набљудувања и резултати од третманот - PMC“. PubMed Central (PMC), 5 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996271. Прекинувајќи ја хемиската зависност што зависникот ја чувствува кон дрогата, ги отстранува симптомите на одвикнување и желби.

Ибогаин постои повеќе од еден век во медицинската заедница. Некогаш се продаваше како физички и ментален стимуланс. Иако со текот на годините не беше наклонет, неодамна беше откриено дека е потенцијална спасоносна благодат за милиони луѓе кои страдаат од зависност од дрога и цела низа нарушувања на менталното здравје. Ибогаин и психоделични био-фармацевтски препарати се истражуваат и развиваат од страна на неколку специјализирани компании ширум светот, при што MindMed во Канада врши исклучителна работа на ова поле. Mind Med развива MC-18, комерцијален лек базиран на ибогаин за медицинска употреба во лекувањето на зависности и нарушувања на менталното здравје.

Кога некое лице се подложува на третман со ибогаин, нивните тела го претвораат лекот во норибогаин. Норибогаин оди во областите на мозокот кои се погодени од зависни однесувања и желби. Соединението ја реорганизира областа и мозокот повторно се поврзува. Тогаш мозокот ќе биде во состојба која личи на начинот на кој беше пред почетокот на зависноста.

Третманот со ибогаин направи чуда за оние кои го земале. Сепак, се смета дека третманите се повеќе слични на детоксикација отколку целосно завршување на циклусот на зависност. Откако ќе се подложи на третман со Ибогаин, поединецот сепак мора да ги преземе соодветните чекори за да ја прекине физичката потреба за лекови. Добрата вест е дека третманот со Ибогаин е чекор во вистинската насока.

Процесот на третман со Ибогаин

Третманот со ибогаин ги транспортира поединците во психоделична состојба слична на дрогите како ЛСД. Искуството со третман може да трае околу 30 часа. Сесијата ќе му овозможи на пациентот да стекне разбирање и увид зошто почнал да користи дрога. Сесиите за третман со ибогаин, исто така, ќе му овозможат на пациентот да добие јасност за нивната употреба на лекови, што е нешто што можеби никогаш претходно не го доживеале.

Се тврди дека по сесиите за третман, пациентите не чувствуваат желба за дрога или какви било симптоми на повлекување. Сепак, може да има несакани ефекти од третманот како што е анксиозност. Третманот може да биде проследен со советување и групи за поддршка што ќе му дозволат на поединецот целосно да ги отпакува проблемите со зависноста од дрога.

Подобрување на детоксикацијата и правење помалку болно

Детоксикацијата може да биде тешка ситуација и ментално и физички за поединци кои го доживуваат. Детоксикацијата може да вклучува силна физичка болка, дијареа, повраќање, грчеви во стомакот и грчеви во мускулите. Способноста на третманот со ибогаин да го натера мозокот да се ресетира сам по себе овозможува да се ублажат проблемите.

Експертите тврдат дека третманот со ибогаин е сличен на минување низ неколкугодишна терапија за рехабилитација. Пациентите кои го завршиле третманот велат дека имаат чувства на прифаќање со тешки сеќавања. Тие се помируваат и со тоа дека се зависници и дека им е потребна помош. Повторното поврзување на мозокот им дава шанса на поединците да стават крај на деструктивното однесување и успешно да се опорават од зависноста.

Колку е успешен третманот со Ибогаин?

Треба да се нагласи дека третманот со Ибогаин не е за секого, но доказите доставени од медицински професионалци покажуваат позитивни резултати. Третманот со ибогаин се користел кај поединци кои се опоравуваат од зависност од метамфетамин и во овие случаи, тој имал стапка на успех помеѓу 50% и 80%.3Меш, Дебора Ц., и сор. „Детоксикација на ибогаин ги преминува злоупотребувачите на опиоиди и кокаин помеѓу зависноста и апстиненцијата: клинички набљудувања и резултати од третманот - PMC“. PubMed Central (PMC), 5 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996271.. Медицинските професионалци уште еднаш ја нагласуваат важноста на поединците да бараат помош од установа за рехабилитација или програма по третманот со Ибогаин за долгорочно закрепнување.

Третманот со ибогаин може да се гледа како ставање силен завој на раната. Додека го запира крварењето и овозможува да започне заздравувањето, треба да се направи уште повеќе за целосно да се поправи раната. Затоа, групи за поддршка, терапија и а програма за рехабилитација Сите можат да направат чуда за да го следат третманот со Ибогаин за да им дадат на поединците долготрајно закрепнување.

Стапките на релапс на лекови се пријавени високи од страна на некои медицински професионалци, сепак, постои добра причина да се појави релапс. Ако пациентот е подложен на третман со Ибогаин, но не бара дополнителна нега и ја врати средината што ја поттикнала нивната зависност од дрога, тогаш е многу поголема веројатноста да се случи релапс.

Бразил не ја регулира употребата на терапијата со Ибогаин. Лекарите често го комбинираат со психотерапија за лекување на зависности од кокаин, марихуана, алкохол и крек. Извештаите открија високи стапки на успех кај пациенти кои користат комбинација од двата третмани. Дополнително, на пациентите им била дадена дополнителна нега за да бидат чисти и трезвени.

Дали третманот со Ибогаин може да се користи за секого?

Третманот со ибогаин можеби е нерегулиран во Бразил и се забележани позитивни резултати, но во Соединетите Држави, третманот со ибогаин е високо регулиран. Една од причините поради која е регулирана е поради несаканите ефекти што поединците може да ги имаат по третманот. Овие несакани ефекти може да вклучуваат губење на контролата врз телото, халуцинации, оштетување на срцето и тремор.

Иако третманот со ибогаин звучи како „чудесен лек“ кој може да ја излечи секоја нивна зависност од дрога, тој можеби нема да работи за секој поединечен случај. Студиите покажаа дека пациентите рецидивиле откако биле подложени на терапија со Ибогаин, но овие рецидиви може да се должат на недостаток на дополнителна нега и/или влегување во програма за рехабилитација.4Меш, Дебора Ц., и сор. „Детоксикација на ибогаин ги преминува злоупотребувачите на опиоиди и кокаин помеѓу зависноста и апстиненцијата: клинички набљудувања и резултати од третманот - PMC“. PubMed Central (PMC), 5 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996271.

Студија од 1983 година за Ибогаин5Шенберг, Едуардо Екман. „Третман на зависност од дрога со помош на ибогаин: ретроспективна студија - PubMed“. Биомеди, 1 ноември 2014 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25271214. третманот покажа дека повеќекратните третмани може да бидат многу покорисни од еднократната сесија. Истражувањето откри дека четири третмани би можеле да бидат магичен број бидејќи поединците одржуваат апстиненција три години. Една сесија на третман со Ибогаин им овозможи на пациентите да се воздржат од употреба на опиоидни дроги околу шест месеци.

Во САД, Управата за храна и лекови сè уште не го одобрила третманот со Ибогаин. Сè уште е класифициран како распоред на дроги во САД, но тоа не ги спречи Американците кои страдаат од зависност од дрога да бараат третман. ФДА го групираше Ибогаинот заедно со псилоцибин и ЛСД како супстанци од распоредот I во 1970 година. Класификацијата на организацијата на Ибогаин како лек со распоред, тврдеше дека тој нема медицинска употреба и не е безбеден за консумирање.

Америка е среде опиоидна и хероинска криза благодарение на децениските лекари кои претерано препишувале лекови против болки. Сега, Американците со зависност од опиоиди и хероин си ги земаат животите во свои раце заминувајќи во странство да се лекуваат. Многу американски граѓани отпатувале во Мексико за да добијат третман со Ибогаин.6„Американско психолошко здружение“. Американската психолошка асоцијација, psycnet.apa.org. Пристапено на 11 октомври 2022 година.

Според Законот за психоактивни супстанции од 2016 година, третманот со ибогаин е нелегален во Франција, Швајцарија, САД, Шведска, Данска, Белгија, Полска и Хрватска. Тој е силно ограничен во Обединетото Кралство.

Дали третманот со Ибогаин е одговор на зависноста од дрога?

Зависноста од опијати е надвор од контрола во многу земји. Претходно користен како средство за ублажување на болката за пациентите со рак и лицата кои страдаат од екстремна болка, во 1990-тите се гледаа опијати кои се даваа за многу помалку сериозна болка.

Терапијата со ибогаин покажа позитивни резултати во заздравувањето на поединците од нивните зависности од опијати. Но, не помогна само зависноста од опијати и лекувањето со Ибогаин. Неговата способност да лекува пациенти кои страдаат од различни проблеми со зависноста од дрога го прави возбудлива перспектива да се стави крај на повеќето зависности од дрога. Клучот за да се стави крај на зависноста долгорочно е да се комбинира ибогаин со клиниките за рехабилитација и последователна грижа за целосно да се запре зависноста од дрога.

Бидејќи опиоидната криза низ светот е сложена, постојат повеќе третмани за зависност. Зависноста нема лек кој одговара на сите. Сепак, се покажа дека ибогаин ги спречува симптомите на повлекување и желбите. Поради својата моќ да им помогне на зависниците од дрога да се справат со закрепнувањето, третманот со Ибогаин заслужува повеќе да се истражува. Тоа би можело да биде „чудесната дрога“ за да се спречи зависноста од дрога кај луѓето кои страдаат од повеќе проблеми со зависност од супстанции.

 

Претходно: Разбирање на терапијата со кетамин

Следна: Дали психоделиците се иднината на терапијата?

 • 1
  „Табернанте Ибога – Википедија“. Табернант Ибога - Википедија, 1 октомври 2019 година, en.wikipedia.org/wiki/Tabernanthe_iboga.
 • 2
  Меш, Дебора Ц., и сор. „Детоксикација на ибогаин ги преминува злоупотребувачите на опиоиди и кокаин помеѓу зависноста и апстиненцијата: клинички набљудувања и резултати од третманот - PMC“. PubMed Central (PMC), 5 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996271.
 • 3
  Меш, Дебора Ц., и сор. „Детоксикација на ибогаин ги преминува злоупотребувачите на опиоиди и кокаин помеѓу зависноста и апстиненцијата: клинички набљудувања и резултати од третманот - PMC“. PubMed Central (PMC), 5 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996271.
 • 4
  Меш, Дебора Ц., и сор. „Детоксикација на ибогаин ги преминува злоупотребувачите на опиоиди и кокаин помеѓу зависноста и апстиненцијата: клинички набљудувања и резултати од третманот - PMC“. PubMed Central (PMC), 5 јуни 2018 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5996271.
 • 5
  Шенберг, Едуардо Екман. „Третман на зависност од дрога со помош на ибогаин: ретроспективна студија - PubMed“. Биомеди, 1 ноември 2014 година, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25271214.
 • 6
  „Американско психолошко здружение“. Американската психолошка асоцијација, psycnet.apa.org. Пристапено на 11 октомври 2022 година.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.