Разбирање на третманот на орторексија

Орторексија: Што се случува кога здравата исхрана ќе стане нарушување во исхраната?

Секоја година, милиони луѓе ветуваат дека ќе се хранат поздраво и ќе вежбаат. Многу поединци се способни да го променат својот живот и да го подобрат своето здравје и благосостојба благодарение на промената на нивната исхрана. Здравата храна може да го подобри вашето тело и ум и да ви даде подобар поглед на животот. Сепак, здравата исхрана може да доведе и до нарушување познато како орторексија и може да има штетни ефекти врз вашата благосостојба.

 

На површината изгледа чудно што јадењето здрава храна може да доведе до целосно нездраво нарушување во исхраната. Како булимија и анорексија, орторексијата е сериозен проблем што поединците може да го сметаат за ментално и физички исцрпувачки. Орторексијата не е лесно да се идентификува.11.Ј. Стралер, А. Херман, Б. Волтер и Р. Старк, Орторексија нервоза: комплекс на однесување или психолошка состојба? - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 11 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6376377/ Тоа може добро да се прикрие од најблиските исто како и другите нарушувања во исхраната, а третманот на орторексија е исто толку сложен и предизвикувачки.

 

Што е орторексија?

 

Она што ја прави орторексијата различна од другите нарушувања во исхраната е тоа што на поединците им дава впечаток дека јадат здрава храна. Меѓутоа, тоа е суштината на проблемот, бидејќи опсесијата со јадење здрава храна води до развој на нарушувањето.

 

Орторексија се јавува кога поединците се фокусираат на јадење здрава храна. Овој фокус е на нивото на опсесивно однесување и поединците посветуваат големо внимание на конзумирање на храна што ќе обезбеди да не се здебелат. Поединците кои страдаат од орторексија се опседнати со квалитетот на храната што ја консумираат. Во најголем дел, орторексијата се фокусира на квалитетот пред количината на јадената храна. Додека луѓето кои страдаат од анорексија и булимија се занимаваат со губење на тежината, поединците со орторексија обично не се конкретно водени од оваа принуда.

 

Заболените од орторексија се опседнати со „чистотата“ на храната и со предностите на здравата исхрана. Орторексијата е ново нарушување во исхраната кое сè уште се истражува од медицинската заедница. Терминот „орторексија“ беше измислен дури во 1997 година, со што покажа колку е ново како нарушување во исхраната. Орторексијата не е конкретно препознаена како нарушување во исхраната од страна на Американската психијатриска асоцијација, иако во голема мера спаѓа под нарушувањето на избегнување и рестриктивно внесување храна. (АРФИД) во ДСМ 5.

 

Кои се симптомите на орторексија?

 

Поединците кои сакаат да јадат повеќе здрава храна можат да започнат со добри намери. Меѓутоа, со текот на времето, тие намери можат да се манифестираат во опсесија. Ова е моментот кога започнува орторексијата. Културата на социјалните мрежи и желбата да изгледате како другите луѓе е една од причините за орторексија. Може да се обидете да јадете здрава храна за да бидете повеќе како влијателен на социјалните мрежи само за да станете премногу фокусирани на јадење на висококвалитетни производи.

 

Според истражувачите, каналите на социјалните медиуми како што е Инстаграм играат голема улога во поединците кои развиваат орторексија.22.C. Грамаглиа, Е. Гамбаро, Ц. Деликато, М. Маркети, М. Сарчиапоне, Д. Феранте, М. Ронсеро, Ц. Перпиња, А. Бритек-Матера, Е. Војтина и П. Цепењо, Орторексија нервоза, обрасци на исхрана и особини на личноста: меѓукултурна споредба на италијански, полски и шпански студенти - BMC Psychiatry, БиоМед Централ.; Преземено на 11 октомври 2022 година, од https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-019-2208-2 Познатите личности и инфлуенсерите често пишуваат за нивната исхрана и за бројот на калории што ги внесуваат на Инстаграм додека објавуваат слики од себе или храна.

 

Ова создава совршена бура на „велнес“ што Инстаграм ја промовира и продава. Инфлуенсерите го користат Инстаграм за да промовираат планови за јадење кои не се нужно добри за вас. Најчесто, овие планови за оброци се спонзорирани од компании кои сакаат да допрат до повеќе потрошувачи. Инфлуенсерите на Инстаграм потоа ги наведуваат следбениците да веруваат дека јадењето на специфичен начин ќе им овозможи да бидат слични и да изгледаат како инфлуенсерот.

 

Се верува дека орторексијата е опсесивно-компулсивно нарушување. Поединци со сегашни или минати нарушувања во исхраната може да бидат изложени на ризик да го развијат. Истражувањата открија други фактори на ризик кои поединците ги покажуваат се опсесијата да се биде совршен, потребата да се контролираат другите и високата анксиозност.

 

Кои се предупредувачките знаци на орторексија нервоза?

 

Предупредувачките знаци за орторексија може да биде тешко да се најдат. Можеби верувате дека вашиот пријател или сакана личност е само фокусирана на јадење здрава храна. Сепак, орторексија ја доживуваат поединци кои сакаат да имаат „совршена“ диета. Диетата е поважна од слабеењето, а со тоа се создава фиксација на јадената храна.

 

Некои од знаците дека поединецот може да страда од орторексија вклучуваат избегнување храна која содржи или зготвена со:

 

 • Вештачки ароми и/или конзерванси
 • Се одгледува со пестициди
 • Генетски модифицирана храна
 • Масти, шеќер и/или сол
 • Невегетаријанска или невеганска храна
 • Состојки кои се сметаат за нездрави или моментално во очите на јавноста

Лицето кое страда од орторексија може да прикаже промени во однесувањето како што се:

 

 • Опседнат со нивниот однос со изборот на храна и здравствени проблеми како што се астма, варење, расположение, анксиозност или алергии
 • Избегнување на храна поради алергии на храна без медицински совет
 • Очигледно зголемување на земање суплементи, хербални лекови и/или пробиотици
 • Може да го намали вкупниот број на храна што ја сметаат за прифатлива за јадење
 • Опсесивен и се занимава со подготовка на храна, вклучително и миење на прехранбени производи и/или чистење на прибор

 

Кои се ефектите од орторексија?

 

Поради фокусот на храната во современото општество и медицинските совети кои тврдат дека одредена храна како што е глутенот може да предизвика здравствени проблеми, може да биде тешко да се каже кога некој боледува од орторексија. Можеби мислите дека тие се само здрави или скокаат на најновиот здравствен тренд. Симптомите на нарушувањето во исхраната се исклучително сериозни и се повеќе од само некој што јаде здрава храна.

 

Орторексијата може да доведе до тоа поединци да ги елиминираат активностите и интересите што претходно ги правеле. Исто така, може да предизвика триење во односите бидејќи болниот е опседнат со својата исхрана и чистотата на храната. Поединците можат да развијат комплекс на супериорност верувајќи дека нивните пријатели и сакани немаат здрава исхрана. Како што расте оптоварувањето на односите, оние кои страдаат од орторексија веруваат дека им е подобро сами.

 

На крајот, тоа може да доведе до физичка и ментална штета. Поединците кои страдаат од орторексија почнуваат да се фокусираат на јадење здрава храна за да бидат поздрави. Сепак, крајниот резултат на нивниот физички изглед може да биде се освен здрав. Фокусирањето на јадење чисто здрава храна го ограничува бројот на калории што ги внесува. Едно лице може да изгуби тежина и да личи на поединец кој страда од анорексија. Може да се појави и неухранетост.

 

Разбирање на третманот на орторексија

 

За жал, во овој момент нема официјален третман за орторексија. Сепак, професионалците за ментално здравје рутински се користат за лекување на состојбата на други нарушувања во исхраната и интензивна психотерапија може да се користи за да се сменат опсесивните шеми на размислување на поединецот за јадење и храна. Редовните сесии со терапевт може да ги решат состојбите како депресија, анксиозност и паника. Решавањето на овие прашања може да помогне во лекувањето на состојбата на орторексија на поединецот. Рехабилитација во домот во специјализирана клиника за нарушувања во исхраната исто така може да биде опција.

 

Терапијата за когнитивно однесување (КБТ) е особено корисна за третман на опсесивно компулсивно нарушување (OCD), состојба која споделува многу особини и карактеристики со орторексијата. КБТ ја учи личноста на различни начини на размислување, однесување и реагирање на ситуации кои активно ги намалуваат чувствата на страв без истовремено доживување на опсесивни мисли компулсивни дејства.

 

Докажано е дека дијалектичката бихејвиорална терапија (ДБТ) работи исклучително добро во третманот и на акутни и на генерализирани анксиозни нарушувања и е пристап кој е ефикасно комбиниран со КБТ во третманот на орторексија. DBT е моќна комбинација на бихејвиорални, когнитивни и медитативни терапии.

 

Третман на орторексија со лекови

 

И CBT и DBT често се користат од терапевти за лекување на орторексија, во комбинација со медицински надгледуван фармаколошки третман кој се состои од моќни лекови против анксиозност и антидепресиви.33.Д. Спан, За орторексија нервоза: Преглед на литературата и предложените дијагностички критериуми - ScienceDirect, За орторексија нервоза: Преглед на литературата и предложените дијагностички критериуми - ScienceDirect.; Retrieved October 11, 2022, from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471015315300362?_docanchor=&_fmt=high&_origin=gateway&_rdoc=1&dgcid=raven_sd_recommender_email&md5=b8429449ccfc9c30159a5f9aeaa92ffb#! Овие лекови често почнуваат да делуваат веднаш на мозокот со менување на специфичните невролошки патишта и рецептори.

 

Општо земено, овие лекови не треба да се земаат долги периоди иако тие често даваат можност за CBT и DBT да имаат позитивно и трајно влијание врз животот на една личност. Многу орторексици сметаат дека тековните мрежи за поддршка се од голема корист, откако ќе се случи почетниот период на заздравување.

 

Следно: Дали нарушувања во исхраната Нарушувања на мозокот

 • 1
  1.Ј. Стралер, А. Херман, Б. Волтер и Р. Старк, Орторексија нервоза: комплекс на однесување или психолошка состојба? - PMC, PubMed Central (PMC).; Преземено на 11 октомври 2022 година, од https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6376377/
 • 2
  2.C. Грамаглиа, Е. Гамбаро, Ц. Деликато, М. Маркети, М. Сарчиапоне, Д. Феранте, М. Ронсеро, Ц. Перпиња, А. Бритек-Матера, Е. Војтина и П. Цепењо, Орторексија нервоза, обрасци на исхрана и особини на личноста: меѓукултурна споредба на италијански, полски и шпански студенти - BMC Psychiatry, БиоМед Централ.; Преземено на 11 октомври 2022 година, од https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-019-2208-2
 • 3
  3.Д. Спан, За орторексија нервоза: Преглед на литературата и предложените дијагностички критериуми - ScienceDirect, За орторексија нервоза: Преглед на литературата и предложените дијагностички критериуми - ScienceDirect.; Retrieved October 11, 2022, from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471015315300362?_docanchor=&_fmt=high&_origin=gateway&_rdoc=1&dgcid=raven_sd_recommender_email&md5=b8429449ccfc9c30159a5f9aeaa92ffb#!
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.