Дали рехабилитацијата е опција за третман на нарушувања во исхраната?

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Рехабилитационен третман за нарушувања во исхраната

 

Нарушувањата во исхраната не се невообичаени и не се ограничени на еден пол или возрасна група. Секој е подложен на развој на тежок однос со храната, неговото тело и вежбањето. Некои луѓе можеби се повеќе склони кон ова поради други состојби на ментално здравје, но секој има работи што не ги сака кај себе и посакуваат да можат да ги променат. Таа желба да промените нешто во вашиот физички изглед може, во некои случаи, да ескалира до екстремно нарушување што се врти околу храната.

 

Штом некој ќе развие нарушување во исхраната, може да биде тешко да се избегне без соодветна стручна помош. Нарушувањата во исхраната се поврзани со нашиот ум и начинот на кој размислуваме и визуелизираме себеси. За овој тип на ментална болест не треба да се прават само физички промени, туку треба да се променат и менталните промени и навиките.

 

Во ред е да сакате да бидете здрави и во форма. Физичкиот одговор на нашите тела да бидеме здрави и да јадеме добра храна е позитивен. Тоа нè прави да се чувствуваме добро внатре и надвор. Проблемот настанува кога таа желба ќе престане да биде нешто што го спроведувате во вашиот живот за да се чувствувате добро и наместо тоа, ќе станете опседнати со бројот на вагата, количината на храна што ја јадете и инчи околу вашето тело.

 

Типични симптоми на нарушување во исхраната вклучуваат:

 

 • промени на расположението
 • чести проверки на огледалата
 • опсесивна диета
 • повлекување од претходно уживаните активности и пријатели
 • отсекување на цели групи на храна
 • прескокнување оброци/исклучително мали порции
 • ритуали за храна
 • не сакаат да јадат пред други
 • опсесивни мисли и однесувања кои прават вашиот живот да се врти околу тежината, храната и диетата
 • флуктуации на тежината
 • гастроинтестинални проблеми
 • пропуштени/нередовни менструации
 • вртоглавица/несвестица
 • чувство на студ
 • проблеми со спиењето
 • калуси на прстите (предизвикувајќи повраќање)
 • кршливи нокти, губење на косата, сува кожа
 • шуплини, промена на бојата на забите
 • мускулна слабост
 • жолта кожа
 • инфекции/нарушен имунолошки систем

 

Ефектите од нарушувањето во исхраната, без разлика кое (анорексија, булимија, orthorexia, прекумерно јадење) се сериозни и сите можат да имаат долгорочно влијание врз вашата благосостојба и здравје. Може да има мали разлики помеѓу секое од нарушувањата во исхраната, но ефектите што тие ги имаат врз вашето ментално и физичко здравје се сериозни. Ако се сомневате дека вие или некој што го сакате развил а лоша врска со храната и нивната тежина, постои професионален третман достапен без разлика дали ќе изберете стационарна рехабилитација или амбулантна терапија. И колку побрзо го барате, толку подобар ќе биде исходот.

 

Третманот може да биде во сите облици и големини, но обично ќе вклучува варијации од три различни категории: психолошка терапија, исхрана/здравјеи лекови. Можеби ќе ви требаат сите три категории или можеби ќе ви требаат само две од нив. Повеќето случаи ќе вклучуваат барем психолошка помош и едукација за исхрана и здравствена заштита. Не сите случаи ќе имаат потреба од лекови. Тоа зависи само од вас и вашата ситуација.

Опции за третман на рехабилитација за нарушувања во исхраната

 

Психолошка помош за третман на нарушувања во исхраната

 

Нарушувањата во исхраната не влијаат само на вашето тело. Тие влијаат и на умот. Ќе ви треба стручна помош за да го промените вашиот начин на размислување и навиките околу храната и тежината. Може да ви помогне да создадете здрави навики и да се ослободите од нездравите. Може да го преобликува начинот на кој се гледате или да се критикувате себеси во огледало дека се чувствувате дебело. Тоа може да ви даде здрав механизам за справување со проблемите што се појавуваат.

 

Постојат неколку различни методи на терапија што можете да ги користите и можете да користите комбинација од сите три доколку сакате. Когнитивно-бихејвиоралната терапија е метод кој се користи за многу ментални болести. Тоа точно ќе ги посочи однесувањата и чувствата кои веројатно го прошириле или предизвикале вашето нарушување во исхраната. Учењето за овие мисли и чувства може да ви помогне да го анализирате сопственото однесување кога сте надвор во светот и се справувате со нешто што предизвикува.

 

Терапијата заснована на семејството го вклучува вашето семејство доколку тоа е нешто што мислите дека би било корисно. Тие често се системи за поддршка и ако ги имате како дел од вашата терапија може да биде корисно за одговорност. Групната КБТ е слична на когнитивната бихејвиорална терапија наведена погоре, но ќе вклучи други кои се во сличен брод како вас. Дискутирањето за слични чувства и однесувања со луѓе кои се борат како вие може да биде многу катарзично.

 

Исхрана/здравствена грижа за третман на нарушувања во исхраната

 

Диететичарите и другите здравствени работници се оние кои ќе ви требаат за да помогнете во воспоставувањето на план и шема на здрава исхрана. Веројатно ќе треба да посетите лекар за да ви помогне со какви било медицински проблеми што се појавиле поради нарушување во исхраната. Ова се луѓето кои ќе помогнат да се создаде план за грижа за вас додека напредувате со процесот.

 

Лекови за третман на нарушувања во исхраната

 

Не секој има потреба од лекови за нивното нарушување во исхраната и лековите не ги лекуваат нарушувањата во исхраната. Лековите во ова сценарио се користат заедно со терапијата. Тие често се антидепресивни лекови и можат да ви помогнат да се справите со депресија, анксиозност и други симптоми кои го влошуваат вашето нарушување во исхраната.

 

Хоспитализација/резиденцијален третман за рехабилитација

 

Во некои случаи, многу луѓе ќе треба да присуствуваат на резиденцијален третман или да поминат време како стационарен во болница за медицински проблеми. Резиденцијалните третмани се специјално направени за долготрајна нега на нарушувања во исхраната и најверојатно ќе живеете со други кои имаат слични болести. Хоспитализацијата обично е вклучена ако медицинските компликации поврзани со вашето нарушување во исхраната се сериозни и бараат интензивна медицинска помош.

 

Дневни програми за третман на нарушувања во исхраната

 

Постојат болнички и установи за нарушувања во исхраната програми кои функционирајте како да сте амбулантски пациент. Ова се местата каде што доаѓате секојдневно или неколку пати неделно за тесно поврзано водство или групна терапија. Овие дневни програми може да вклучуваат и медицинска нега и семејна терапија. Го поминувате денот во установата и ги добивате и вашите варијации на терапија и едукација за исхрана на едно место - често со други кои исто така минуваат низ процесот на закрепнување.

 

Долгорочна здравствена заштита за третман на нарушувања во исхраната

 

Во некои тешки случаи, на оние кои закрепнале од нарушување во исхраната ќе им треба долгорочен третман. Овој долгорочен третман е или амбулантски или болнички, но е потребен бидејќи медицинските проблеми што беа предизвикани од нарушувањето во исхраната не беа решливи со нарушувањето во исхраната. Тие се здравствени проблеми со кои поединецот најверојатно ќе живее до крајот на својот живот.

 

Без разлика каков третман ќе ви треба, вие правите важен чекор. Првиот чекор е секогаш најтежок, но вие не сте сами во вашето закрепнување и добро вредите времето и трудот што ќе ви бидат потребни за да се опоравите од вашето нарушување во исхраната.

 

Претходно: Силеџиство и нарушувања во исхраната

Следна: Разбирање на Бигорексија

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.