Третман на злоупотреба на супстанции Соединетите Американски Држави

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Мајкл Пор

Третман на злоупотреба на супстанции Соединетите Американски Држави

Бројот на клиенти во установите за третман на злоупотреба на супстанции во САД во последните 10 години:

Оваа статистика го прикажува вкупниот број клиенти во установите за третман на злоупотреба на супстанции во САД од 2010 до 2020 година. Во 2019 година, имаше 1,460,706 клиенти во објекти за третман на злоупотреба на супстанции во локалната, округот или заедницата управувана од владата.

Број на клиенти на установа за третман на злоупотреба на супстанции во САД 2007-2020 година
Вкупен број на клиенти во установи за третман на злоупотреба на супстанции во САД од 2007 до 2020 година
2007 * 1,135,425
2009 1,182,077
2011 1,224,127
2013 1,249,629
2015 1,305,647
2017 1,356,015
2020 1,460,706

Број на капацитети за третман на злоупотреба на супстанции Соединетите Американски Држави

Број на установи за третман на злоупотреба на супстанции во САД
Број на установи за третман на злоупотреба на супстанци
Алабама 153
Алјаска 96
Аризона 446
Арканзас 167
Калифорнија 1,797
Колорадо 408
Конектикат 220
Делавер 44
Колумбија 26
Флорида 725
Грузија 358
Хаваи 167
Ајдахо 124
Илиноис 775
Индијана 393
Ајова 187
Канзас 179
Кентаки 449
Луизијана 146
Мејн 186
Мериленд 431
Масачусетс 438
Мичиген 467
Минесота 403
Мисисипи 110
Мисури 281
Монтана 88
Небраска 131
Невада 106
Њу Хемпшир 80
Њу Џерси 370
Ново Мексико 166
Њујорк 925
Северна Каролина 552
Северна Дакота 85
Охајо 554
Оклахома 208
Орегон 234
Пенсилванија 600
Порторико 97
Род Ајленд 59
Јужна Каролина 121
Јужна Дакота 59
Тенеси 313
Тексас 512
Јута 310
Вермонт 48
Вирџинија 254
Вашингтон 452
Западна Вирџинија 116
Висконсин 276
Вајоминг 57

Број на третмани за злоупотреба на супстанции Клиенти од САД кои примаат метадон

Оваа статистика го прикажува бројот на клиенти за третман на злоупотреба на супстанции кои примале метадон во Соединетите Држави од 2007 до 2019 година. Во 2019 година, имало 408,550 клиенти кои примале метадон во установи за третман на злоупотреба на супстанции. Метадонот е синтетички опиоид кој се користи за лекови против болки и терапии за одржување.

Број на клиенти за третман на злоупотреба на супстанции со метадон во САД 2007-2019 година

Број на клиенти за третман на злоупотреба на супстанции кои примаат метадон во САД од 2007 до 2019 година
2007 * 262,684
2009 283,177
2011 306,440
2013 330,308
2015 356,843
2017 382,867
2019 408,550

Мисли за самоубиство кај возрасните во САД поради зависност од супстанција

Оваа статистика покажува мисли, планови и обиди за самоубиство кај возрасните во Соединетите Држави од 2019 година, подредени по зависност од супстанции или злоупотреба. Околу 17 проценти од испитаниците со зависност или злоупотреба од дрога/алкохол имале сериозни мисли за самоубиство во текот на изминатата година.

Мисли за самоубиство кај возрасните во САД поради зависност од супстанции или злоупотреба 2019 година

Мисли, планови и обиди за самоубиство кај возрасните во САД од 2019 година, поради зависност од супстанции или злоупотреба*
Зависност или злоупотреба од дрога или алкохол Без дрога или зависност или злоупотреба
Имаше сериозни мисли за самоубиство 17.4 3.8 во%
Направил какви било планови за самоубиство 5.5 1 во%
Обид за самоубиство 2.3 0.4 во%

Третман за злоупотреба на супстанции Соединетите Американски Држави - Статистика и факти

Соединетите Држави продолжуваат да се справуваат со употребата на дрога меѓу возрасните и адолесцентите, со тековната епидемија на опиоиди како потсетник за опасностите од злоупотреба на супстанции и штетата врз поединците и општеството што може да ја предизвика. Во последниве децении, политиките се повеќе се фокусираа на третман на таква злоупотреба наместо на казнување, при што програмите и објектите за лекување станаа прифатено средство за справување со зависноста. Постојат многу видови третмани за злоупотреба на супстанции и програми и капацитети за рехабилитација во Соединетите Држави за разни проблеми со злоупотреба на супстанции и зависност. Третманот за нарушување на злоупотребата на супстанции може да вклучи индивидуално или групно советување, употреба на лекови, амбулантски третман, краткотраен резиденцијален третман или долготраен резиденцијален третман. Во 2018 година, имало 14,809 објекти за злоупотреба на супстанции во САД, со најголем број пронајдени во државата Калифорнија.

Во САД, околу 83 проценти од сите установи за третман на злоупотреба на супстанции нудат амбулантски третман, а 24 проценти нудат долгорочен третман во домот. Се проценува дека 25 проценти од објектите имаат програми специјално приспособени за адолесценти, 19 проценти имаат специјални програми за ветерани и 20 проценти нудат програми за ЛГБТ клиенти. Имаше над 1.35 милиони клиенти во установите за третман на злоупотреба на супстанции во САД во 2017 година, од кои голем дел дијагностицираа истовремени ментални нарушувања и нарушувања на злоупотреба на супстанции.

Третманот со злоупотреба на супстанции стана бизнис во Соединетите Држави, со организации кои работат повеќе објекти во многу држави. Американските центри за зависности, една од најголемите организации за лекување во САД, објавија приход од речиси 296 милиони долари во 2018 година, што е значително зголемување од 212 милиони долари пријавени во 2015 година. Покрај тоа, Фондацијата Хејзелден Бети Форд опслужи вкупно 25,495 пациенти во 2019 година, во споредба со 12,366 во 2011 година.

Број на капацитети за третман на злоупотреба на супстанции во САД заклучно со 2019 година, според големината на објектот

Оваа статистика го прикажува бројот на установи за третман на злоупотреба на супстанции во Соединетите држави според големината на објектот, заклучно со март 2019 година. Имаше 2,715 установи за третман на злоупотреба на супстанции во Соединетите држави со 15 до 29 клиенти.

Број на капацитети за третман на злоупотреба на супстанции во САД по големина 2019 година

Број на установи за третман на злоупотреба на супстанции во САД од 2019 година, според големината на објектот*
Помалку од 15 4,182
15 да 29 2,715
30 да 59 2,494
60 да 119 2,263
120 или повеќе 3,185

 

Локации каде возрасните од САД добија третман за употреба на алкохол во 2019 година

Ова истражување ги покажува локациите каде луѓето во САД примале третман за употреба на алкохол во 2019 година. Откриено е дека 53 проценти од оние кои примиле третман за употреба на алкохол тоа го направиле преку група за самопомош.

Места каде што луѓето во САД добија третман за употреба на алкохол во 2019 година

Локации каде возрасните од САД добија третман за употреба на алкохол во 2019 година
Болница – стационарна 14.8 во%
Објект за рехабилитација – стационарен 21.5 во%
Објект за рехабилитација – амбулантски 35.2 во%
Центар за ментално здравје – амбулантски 29 во%
Соба за итни случаи 9.6 во%
Приватна лекарска ординација 19.5 во%
Група за самопомош 53.2 во%
Затвор/затвор 5.3 во%

Број на клиенти за третман на злоупотреба на супстанции во САД помлади од 18 години

Оваа статистика го прикажува бројот на клиенти на третмани за злоупотреба на супстанции на возраст под 18 години во Соединетите држави од 2007 до 2019 година. Во 2019 година, имало 59,854 невозрасни клиенти на третман од злоупотреба на супстанции.

Број на невозрасни клиенти за третман на злоупотреба на супстанции во САД 2007-2019 година

Број на клиенти за третман на злоупотреба на супстанции во САД под 18-годишна возраст од 2007 до 2019 година
2007 85,518
2009 84,326
2011 82,532
2013 78,156
2015 72,977
2017 62,862
2019 59,854

Приходи на Фондацијата Хејзелден Бети Форд од 2013 до 2019 година

Оваа статистика го покажува годишниот приход на Фондацијата Хејзелден Бети Форд во САД од 2013 до 2019 година, во илјади американски долари. Во 2019 година, Фондацијата Хејзелден Бети Форд објави вкупен оперативен приход од над 198 милиони долари.

Приходи на Фондацијата Хејзелден Бети Форд 2013-2019 година

Приходи на фондацијата Хејзелден Бети Форд од 2013 до 2019 година (во 1,000 американски долари)
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Приход од услуги на пациенти, нето 112,396 145,669 149,728 136,824 139,193 154,347 157,612
Вкупни приходи од работењето 142,778 179,543 183,233 171,037 173,975 191,336 198,471

Годишен приход на Американските центри за зависности 2011-2018 година

Оваа статистика го покажува годишниот приход на Американските центри за зависности, една од најголемите компании за третман на злоупотреба на супстанции во САД, од 2011 до 2018 година, во илјади американски долари. Во 2018 година, американските центри за зависности пријавија приход од речиси 296 милиони долари.

Годишен приход на Американските центри за зависности 2011-2018 година

Годишен приход на Американските центри за зависности од 2011 до 2018 година (во 1,000 американски долари)
2011 28,275
2012 66,035
2013 115,741
2014 132,968
2015 212,261
2016 279,770
2017 317,641
2018 295,763

Проблеми со менталното здравје и злоупотреба на супстанции за време на СОВИД-19 во САД во јуни 2020 година

Од 24 јуни до 30 јуни 2020 година, околу 40.9 отсто од возрасните на возраст од 18 години или постари во САД пријавиле дека имаат еден или повеќе негативни ментални или бихејвиорални здравствени симптоми за време на пандемијата на СОВИД-19. Оваа статистика го илустрира процентот на возрасни во САД кои пријавиле негативни симптоми на ментално здравје, зголемена употреба на супстанции и самоубиствени идеи за време на пандемијата COVID-19 од 24 до 30 јуни 2020 година.

Проблеми со менталното здравје и злоупотреба на супстанции за време на СОВИД-19 во САД во јуни 2020 година

Процент на возрасни во САД со негативни симптоми на ментално здравје, зголемена употреба на супстанции или самоубиствени идеи за време на пандемијата COVID-19 од 24 до 30 јуни 2020 година
Започна или зголемена употреба на супстанци за справување со стресни емоции поврзани со пандемијата* 13.3 во%
Сериозно размислував за самоубиство во изминатите 30 дена 10.7 во%
Еден или повеќе негативни ментални или бихејвиорални здравствени симптоми 40.9 во%

Третман за злоупотреба на супстанции Соединетите Американски Држави - Употреба на опиоиди во САД - Статистика и факти

Опиоидите се наркотични лекови кои влијаат на нервниот систем и делуваат како ублажување на болката. Тие вклучуваат синтетички или делумно синтетички дроги кои имитираат опијати, како што е хероинот. Вообичаените опиоиди на рецепт вклучуваат кодеин, фентанил, хидрокодон, морфин и оксикодон. Додека опиоидите се вообичаен и ефикасен метод за лекување на силна и хронична болка, долготрајната употреба и злоупотреба може да доведат до зависност, физичка зависност и симптоми на повлекување. Опиоидите се едни од најчесто злоупотребуваните дроги во светот, при што бројот на корисници ги надминува оние на кокаин и екстази.

Епидемија на опијати?

Во текот на последната деценија, САД забележаа зголемување на смртните случаи поврзани со злоупотреба на хероин и опиоиди на рецепт. Иако овие бројки се намалија во последниве години, смртните случаи поради злоупотреба на хероин и опиоиди на рецепт остануваат вистински проблем, додека воведувањето на нови синтетички опиоиди, како што е фентанилот, го зголеми проблемот со злоупотреба на опиоиди во САД. опиоидите на рецепт, заедно со порастот на нови синтетички опиоиди, наведоа многумина да тврдат дека САД моментално минуваат низ опиоидна епидемија. Пристапот до евтин хероин и леснотијата на примање рецепти за опиоиди се сметаат за причинители на епидемијата. Сличноста помеѓу хероинот и опиоидите, исто така, ги поттикнува зависниците да ги користат овие две дроги како алтернативи една за друга; кога на зависникот од опиоиди му е тешко да добие рецепт за опиоиди, хероинот може да обезбеди евтина и достапна алтернатива.

Употреба на хероин

Неодамнешното истражување од 2019 година покажа дека 16.1 отсто од лицата на возраст од 12 години и постари во САД сметаат дека е лесно да се добие хероин, во споредба со 17.5 отсто во 2016 година. Иако опасностите од употребата на хероин се добро познати, бројот на луѓе кои консумирале хероин се зголемил во текот на изминатата деценија, достигнувајќи максимум од 948,000 луѓе во 2016 година. Сепак, овој број се намали во последниве години со проценето дека 745,000 луѓе во САД конзумирале хероин во 2019 година. Се проценува дека околу 376,000 возрасни на возраст од 26 години и постари во Соединетите Американски Држави во моментов се зависни или злоупотребуваат хероин.

Смрт од опиоиди

Зголемувањето на смртните случаи од предозирање во последната деценија е главната карактеристика на опиоидната епидемија. Во 2019 година, имаше 49,860 смртни случаи од предозирање во Соединетите Држави кои вклучуваат опиоиди, што е највисокиот број досега регистриран. Употребата на опиоиди е широко распространета низ Соединетите Држави, но несразмерно влијае на одредени држави, при што сојузните држави Западна Вирџинија, Делавер и Мериленд моментално известуваат за највисоки стапки на смртност од предозирање со опиоиди. Иако смртните случаи поради хероин и опиоиди на рецепт се намалени во последниве години, смртните случаи од фентанил, исклучително моќен синтетички опиоид, продолжуваат да се зголемуваат. Во 2019 година, само фентанил предизвика 36,359 смртни случаи од предозирање во Соединетите држави.

Број на пациенти со најмалку еден рецепт за опиоид во САД од 2014 до 2018 година

Оваа статистика ги прикажува проценките на вкупниот годишен број на пациенти со најмалку еден рецепт на опиоид во САД од 2014 до 2018 година. Севкупно, се проценува дека на речиси 56.8 милиони пациенти им биле препишани опиоиди барем еднаш во текот на 2017 година. Бројот се намали на 49.5 милиони во 2018 година.

Број на пациенти со најмалку еден рецепт за опиоиди САД 2014-2018

Број на пациенти со најмалку еден рецепт за опиоид во САД од 2014 до 2018 година
2014 65,816,625
2015 64,950,261
2016 61,862,364
2017 56,778,428
2018 49,515,948

Број на смртни случаи од предозирање од опиоиди на рецепт во САД од 1999 до 2019 година, по пол

Оваа статистика го прикажува бројот на смртни случаи од предозирање од опиоиди на рецепт во САД од 1999 до 2019 година, по пол. Во 2019 година, имаше околу 14,139 смртни случаи од предозирање во САД од опиоиди на рецепт, од кои 5,755 се случија кај жени.

Број на смртни случаи од предозирање со опиоиди на рецепт САД 1999-2019 година, по пол

Број на смртни случаи од предозирање од опиоиди на рецепт во САД од 1999 до 2019 година, по пол
Машки Женски
1999 2,420 1,022
2000 2,549 1,236
2001 3,162 1,608
2002 4,179 2,304
2003 4,780 2,681
2004 5,433 3,144
2005 6,040 3,572
2006 7,315 4,274
2007 7,933 4,863
2008 8,190 4,959
2009 8,311 5,212
2010 8,939 5,644
2011 9,058 6,082
2012 8,245 5,995
2013 8,096 6,049
2014 8,332 6,506
2015 8,617 6,664
2016 9,978 7,109
2017 9,873 7,156
2018 8,723 6,252
2019 8,384 5,755

Третман на злоупотреба на супстанции Соединетите Американски Држави

Број на смртни случаи од предозирање од фентанил во САД од 1999 до 2019 година, по пол

Оваа статистика го прикажува бројот на смртни случаи од предозирање од фентанил во САД од 1999 до 2019 година, по пол. Во 2019 година, имаше околу 36,359 смртни случаи од предозирање во САД од фентанил, од кои околу 26,283 се случија кај мажи.

Број на смртни случаи од предозирање со фентанил САД 1999-2019 година, по пол

Број на смртни случаи од предозирање од фентанил во САД од 1999 до 2019 година, по пол
Женски Машки
1999 330 400
2000 374 408
2001 447 510
2002 614 681
2003 643 757
2004 798 866
2005 823 919
2006 1,030 1,677
2007 1,053 1,160
2008 1,083 1,223
2009 1,445 1,501
2010 1,440 1,567
2011 1,247 1,419
2012 1,195 1,433
2013 1,431 1,674
2014 2,079 3,465
2015 3,020 6,560
2016 5,578 13,835
2017 7,942 20,524
2018 8,807 22,528
2019 10,076 26,283

Стапка на посети на одделот за итни случаи за нефатални предозирања со опиоиди во Соединетите Држави во 2016 и 2017 година, по пол

Во Соединетите Американски Држави, стапката на посети на одделот за итни случаи за нефатално предозирање со опиоиди кај мажите се зголеми од 107.5 на 100,000 население во 2016 година на 112.6 на 100,000 население во 2017 година. Оваа статистика ја покажува стапката на посети на одделот за итни случаи за нефатални предозирања со опиоиди во Соединетите држави во 2016 и 2017 година, по пол.

Посети на одделот за итни случаи на САД за нефатални предозирања со опиоиди, 2016-2017 година, по пол

Стапка на посети на одделот за итни случаи за нефатални предозирања со опиоиди во Соединетите Држави во 2016 и 2017 година, по пол (на 100,000 жители)
2016 2017
сите 90.2 93
Машки 107.5 112.6
Женски 72.5 73.1

Потенцијална профитабилност на фентанил во споредба со хероинот во САД од 2017 година

Фентанил е синтетички опиоид кој се користи особено во третман на болка кај пациенти со рак. Најчесто се администрира со помош на фластер директно нанесен на кожата. Се верува дека е 100 пати посилен од морфинот. Често се продава како супстанца слична на хероин на рекреативни корисници на опиоиди. Од 2017 година, цената на 1 кг чист фентанил за организација за трговија со дрога (ДТО) изнесуваше околу 4,150 американски долари. Споредбено, хероинот се продавал на DTO за околу 6,000 американски долари. Приходот генериран од 1 кг фентанил од страна на DTO се проценува на околу 1.6 милиони американски долари.

хероин Чист фентанил
Цена по 1 кг до DTO во УСД* 6,000 4,150
Приближен број на кг произведени од оригинална набавка на лекови** 1 20
Цена на големо за кг во Масачусетс во УСД 80,000 80,000
Приход на DTO во УСД од 1 кг*** 80,000 1,600,000

 

Претходно: Холистичкото светилиште

Следна: Клиниката за бранови

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.