Третман заснован на докази

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Dr Рут Аренас Мата

Што е третман заснован на докази?

 

Третман заснован на докази или EBT е термин кој се однесува на третмани кои имаат научна поддршка. Со други зборови, тоа се третмани во кои се извршени опсежни истражувања и мониторирани студии за да се види дали делуваат. Целта на EBT е да обезбеди платформа за поддршка на третман кој обезбедува доверба на јавноста во неговиот успех. Покрај тоа, EBT, исто така, помага да се намали употребата на недокажани третмани кои може да бидат небезбедни.

 

Историја на третман заснован на докази

 

Потеклото на EBT може да се најде во воспоставувањето на медицина заснована на докази (EBM) која беше основана во 1992 година со цел да обезбеди докажани, безбедни лекови. Избегнувањето на штетни третмани е целта на EBT и програмата мора да биде наведена во Националниот регистар за програми и практики засновани на докази (NREPP) за таа да биде препознаена.

 

Со текот на годините, третманот заснован на докази беше препознаен од реномирани организации како што се Американската психолошка асоцијација (APA) и Worlds Best Rehab, која се залага за практики базирани на докази за сите негови третмани во областа на менталното здравје. Со текот на годините, истражувањето беше главно пофалувано, иако во некои области беше под критики за игнорирање на лековите кои се покажаа како успешни надвор од тестирањето за ЕБТ.

 

Треба да се напомене дека EBT е само еден аспект од пристапот заснован на докази. Исто така, постои важност од правилно донесување одлуки во однос на EBT што го проценува моменталното здравје на лицето. Ова е причината зошто е потребен лекар или професионалец за ментално здравје за да ги обезбеди сите можни начини на лекување.

Деца и третман заснован на докази

 

Сцената се менува за третман базиран на докази во однос на лекувањето на децата. Ова значи дека одлуката се движи од пациентот до родителот или старателот во однос на тоа што може најдобро да функционира за нивното дете. За да се донесат такви одлуки, мора да има најголем број докази. Заклучокот е дека самите студии мора да се испитаат за нивните резултати, кој ги финансира и дали има други третмани на кои можеби не им е даден истиот акцент.

 

Кога лекувате деца, од витално значење е родителот или старателот да имаат најмногу информации достапни од докажани извори. Тие, исто така, мора да имаат информации за третманите што спаѓаат надвор од EBT и зошто може или не може да им се верува. Фокусот е на информациите што му се даваат на лицето кое на крајот одлучува каков третман да му даде на своето дете. Ова е причината зошто за детска терапија EBT е поделен на пет компоненти.

 

Пет компоненти на третман заснован на докази

 

Основана

 

Првиот е воспоставените третмани. Ова се третмани кои имаат долга историја на успех. Тие биле подложени на најмалку две рандомизирани контролирани испитувања или RCT кои се спроведени од независни тимови на истражувачи во голем обем. Ова не треба да се меша со испитувањата спроведени од развивачите на третманот кои не се независни дури и ако патеката е прилично голема во обем.

 

Автор е на книгите

 

Тоа се третмани кои делуваат и имаат одредена истражувачка поддршка, но не се на нивото на воспоставените третмани. Присутните докази обично се долга историја на успешни третмани, но не и долгорочни истражувања за да се обезбеди дополнителна верификација.

 

Ветувајќи

 

Станува збор за третмани кои покажаа одредено ветување, но самото истражување сè уште недостасува. Вообичаено, ова се третмани кои привлекоа внимание поради нивниот успех во раните фази на истражувањето, но немаат целосни истражувања и тестирања потребни за соодветна верификација.

 

Непознат

 

Ова е третман кој моментално се применува, но воопшто не е соодветно тестиран. Во многу случаи, тоа се третмани кои имаат долга историја, малку покажуваат опасни несакани ефекти, но имаат и малку докази дека делуваат.

 

Не работат

 

И конечно, третманите кои не покажуваат докази дека делуваат и можат да бидат штетни спаѓаат во последната категорија. Ова се третмани кои воопшто не треба да се применуваат.

Контроверзии за третман заснован на докази

 

Голем дел од контроверзите за EBT во областа на менталното здравје се фокусираат на тоа дали самиот процес спаѓа во упатствата за третман базиран на докази. Со други зборови, може да се дебатира за методите на истражување, надзор и заклучоците извлечени од процесот. Ова е особено точно кога се користат модели на ефикасност над модели на ефективност. Разликите се навидум суптилни на почетокот, но тие се такви што се појавуваат контроверзии за резултати кои не се совпаѓаат со очекувањата.

 

Ова е битка помеѓу ефикасноста, кои се контролирани експерименти кои користат случајни третмани под временски ограничување во споредба со ефективноста што спроведува експерименти во клинички услови. Вториот користи испитувања кои се дизајнирани да ја измерат ефективноста. Сепак, и двата модели имаат предности и проблеми што наведоа некои да посакаат комбинација од двете за максимална информација.

 

Можеби уште поважно, третманот заснован на докази е силно рекламиран од индустријата за лекови за да ги поттикне нивните лекови на лекарите и лекарите за ментално здравје. Иако е разбирлив од маркетиншка гледна точка, резултатот може да ги замагли одлуките донесени од таквите професионалци при дијагностицирање на соодветните третмани за нивните пациенти. Едноставно кажано, таквите третмани може да бидат масовно пласирани предвреме, без да бидат познати долгорочните ефекти.

 

Ваквите напори честопати ги ставаат медицинските работници во врска бидејќи нивните пациенти може да слушнат за такви лекови и да сакаат да им бидат препишани за нивните потреби. Ова значи дека таквите професионалци може да почувствуваат потреба да го компромитираат нивниот сопствен пристап кој може да биде супериорен во однос на доделување соодветни третмани на условите на нивните пациенти.

 

Колку и да е правилно научното истражување, исто така има и знаење и искуство на клиничарот или професионалецот за ментално здравје кои треба да се земат предвид при препишување лекови1Ли, Шу и сор. „Практика заснована на докази: знаење, ставови, имплементација, олеснувачи и бариери меѓу медицинските сестри во заедницата - систематски преглед“. PubMed Central (PMC), 27 септември 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6775415.. Резултатот може да биде дека некои пациенти се премногу третирани што предизвикува уште повеќе проблеми да излезат на површина. Пронаоѓањето на вистинскиот третман често бара време и повеќе од еден обид за да се постигне вистинскиот. На тој начин EBT често се злоупотребува со прескокнување на посериозен третман отколку што може да посака медицинскиот професионалец.

 

Со сето тоа кажано, третманот заснован на докази има значителна улога во обезбедувањето безбеден, ефикасен рецепт

 

Претходно: Интензивна програма за амбулантско лекување

Следна: Повлекување за ментално здравје

  • 1
    Ли, Шу и сор. „Практика заснована на докази: знаење, ставови, имплементација, олеснувачи и бариери меѓу медицинските сестри во заедницата - систематски преглед“. PubMed Central (PMC), 27 септември 2019 година, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6775415.
Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.