Транстеоретски модел

Транстеоретски модел

Напишано од Хју Соамс

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Транстеоретски модел – разбирање на зависноста

 

Дали некогаш сте слушнале дека за да се опорави зависникот, мора навистина да сака да се подобри?

 

Па, вистина е. На некој начин.

 

Зависноста е тешко да се разбере за оние кои никогаш не страдале. Сигурно, тие можат да видат дека употребата на супстанции и нездравото однесување им го уништува животот? За некој на страницата за предконтемплација за закрепнување од зависност, не може да го види ова. Последиците не се јасни, не го гледаат своето однесување како нездраво и не се подготвени да се променат.

 

Во оваа статија ќе разговараме за фазите низ кои личноста поминува кога ќе престане со нездраво однесување, како тоа може да се искористи за да се разбере закрепнувањето од зависност и како тоа се однесува на моделите за обновување од 12 чекори што ги користат програмите за закрепнување ширум светот.

 

Што е транстеоретски модел?

 

Транстеоретскиот модел е развиен во текот на изминатите 35 години, со многу промени направени во текот на годините за да се подобри како здравствените работници можат да го применат за да им помогнат на зависниците. Првично користен за разбирање на искуствата на пушачите кои можеле да се откажат од пушењето, помага да се категоризираат различните фази на промени што ги претрпува некој со нездраво однесување на нивниот пат кон закрепнување.

6 фази на промена

Моделот со 6 фази е сè само не линеарен - едно лице може брзо да се движи помеѓу фазите, целосно да ги прескокнува фазите и да се движи наназад, како и напред. Додека транстеоретскиот модел беше дизајниран како алатка за здравствените работници, тој им дава на зависниците, роднините и најблиските способност да го разберат начинот на размислување во секоја фаза од циклусот.

Моделот на 6 фази на промена на однесувањето

 

Моделот на 6 фази на промена е развиен како дел од транстеоретскиот модел и може да постави секој со нездраво однесување или зависност во една или повеќе фази.

 

Фазите на промена се:

 

  • Пред-размислување
  • Контемплација
  • Подготовка
  • акција
  • Одржување
  • Престанок или релапс

 

Лицето во активна зависност е генерално во првите три фази, додека оние кои се опоравуваат преземаат акција или одржување на нивното закрепнување. Релапсот е чест и може да го врати зависникот на страницата за предконтемплација, додека прекинувањето опишува промена во начинот на размислување кај некој кој повеќе не е изложен на ризик од релапс.

 

Прекинувањето е ретко кај зависноста и повеќето ќе треба активно да работат за да го одржат своето закрепнување. За другите нездрави навики, како што е прејадувањето, сè уште важи моделот на фазите на промена, а прекинувањето е полесно да се постигне.

 

Прва фаза - предконтемплација

 

Фазата на предконтемплација ги опфаќа оние кои имаат нездраво однесување, но не гледаат проблем во тоа. Може да ги вклучи оние кои почнуваат да гледаат негативни последици, но не разбираат целосно зошто тоа има негативно влијание врз нивниот живот.

 

Луѓето во оваа фаза се отпорни на промени и не се подготвени да преземат чекори за контрола на нивното нездраво однесување. Зависноста е повеќе од само злоупотреба на супстанции - таа се одржува со низа нездрави однесувања кои може да вклучуваат:

 

  • Добивање на нивната супстанција која предизвикува зависност (или однесување, како што е коцкањето) - наоѓање дилер или снабдување.
  • Одржување пристап до тоа снабдување – финансиски и преку воспоставување контакти со оние кои користат.
  • Финансиска поддршка на нивната зависност - понекогаш вклучува учество во криминални активности за финансирање на нивната зависност.
  • Чување на нивната зависност во тајност од оние кои би можеле да се обидат да интервенираат. Зависникот можеби ќе треба да бара изговори пред другите (или самите себе) ако некој ги посочи негативните последици од нивната зависност.

 

Ова не е префрлање на вината на зависникот. Во фазата на предконтемплација тие можеби „не знаат подобро“ и ќе продолжат да ја оправдуваат нивната употреба на супстанции. Ова е дел од болеста на зависност.

 

Помагањето на некого во оваа фаза на зависност ќе вклучува преземање чекори за да му се помогне на зависникот да признае дека има проблем, да ја зголеми нивната свест за последиците и да истражува други активности кои би можеле да ја решат основната причина зошто почнал да користи (како што е лошата емоционална регулација – користење „горен“ кога се долу или обратно).

 

Втора фаза - размислување

 

Оние кои се во фаза на контемплација можат да видат дека има негативни ефекти врз нивното однесување. Глумењето и користењето може да предизвика проблеми со нивното здравје, нивните финансии или нивниот личен живот. Како што одминува времето, тие почнуваат да градат слика за сите предности на промената на нивното нездраво однесување, но исто така се многу свесни за лошите страни.

 

Закрепнувањето од зависност е неверојатно тешко и бара многу напор од зависникот. Можеби направиле многу злодела и чувале многу тајни од себе и од саканите за да го поддржат нивното однесување кое предизвикува зависност. Вината и срамот поврзани со ова може да бидат огромно и продолжувањето на тој начин на живот може да изгледа полесен од соочувањето со минатото. Оние кои се во фаза на контемплација не се подготвени да дејствуваат, но имаат намера да се променат во следните 6 месеци.

 

Во оваа фаза на промена, можеби ќе можете да му помогнете на зависното лице помагајќи му да ги разгледа добрите и лошите страни на закрепнувањето и да најде какви било бариери за промена.

 

Трета фаза - Подготовка

 

Во оваа фаза на промена, зависната личност знае дека мора да се промени. Тие конечно разбраа и веруваат дека има повеќе придобивки отколку негативни од менувањето на нивните начини.

 

Закрепнувањето може да биде неверојатно застрашувачко, така што оваа фаза може да вклучува собирање информации за нивното однесување, подготовка на листа на цели што сакаат да ги постигнат и креирање план за акција што може да започне со мали промени во нивниот животен стил.

 

Одличен прв чекор е да се ослободите од предизвикувачите, на пример отстранување на реквизитите за дрога. Посетата на лекар во оваа фаза може да му помогне на зависното лице да најде ресурси кои можат да му помогнат во нивното патување до закрепнување.

 

Важно е во оваа фаза зависното лице да добие поддршка. Честопати е неопходно да се прекине контактот со оние кои би можеле да го стават своето закрепнување во ризик од релапс, а чекорите потребни за промена може да направат огромен ментален данок. Поддршката без осудување од најблиските е непроценлива, како и поддршката од врсниците од програмата 12 чекори, како на пр. анонимни алкохоличари (АА) и анонимни наркотици (НА).

 

Четврта фаза - акција

 

Во оваа фаза зависникот е подготвен да ги направи потребните промени во својот живот за да го промени своето нездраво однесување. Зависното лице може да користи план за промена од фазата на подготовка, како и совет од оние кои се опоравуваат, за да го насочи кон нови здрави однесувања и стратегии за справување.

 

На пример, некој што обично би можел да ја помине својата петок навечер пиејќи алкохол и употребувајќи супстанции може да се согласи да започне ново хоби што ги држи окупирани во петок навечер. Зависниците во закрепнување треба да се наградат себеси за позитивна промена, а најблиските можат да ги зајакнат позитивните чекори нудејќи им пофалби и поддршка.

 

Во оваа фаза постои опасност зависното лице да формира вкрстени зависности – користејќи други супстанци кои предизвикуваат зависност како цигари или опсесивно вежбање. Имањето спонзор од програма од 12 чекори може неизмерно да помогне во оваа фаза со нудење поддршка и практични совети за тоа како да продолжите со добрата работа и да избегнете вкрстена зависност.

 

Петта фаза - одржување

 

Одржувањето е целта за повеќето зависници во закрепнување. Целосното прекинување на зависноста често е невозможно, а нивната супстанција која создава зависност секогаш ќе претставува ризик од релапс. Во оваа фаза, зависното лице има направено специфични промени во животниот стил и е целосно воздржано од својата супстанција која предизвикува зависност.

 

Напорната работа никогаш не престанува, а зависникот во опоравување сепак ќе треба редовно да го проценува својот напредок и да работи за да спречи релапс - но во оваа фаза работата е помалку напорна од фазата на акција.

 

Одржувањето обично трае од 6 месеци до 5 години (иако за некои ќе стане постојана состојба), па затоа е од витално значење лицето во закрепнување да продолжи да работи на промените во здравиот начин на живот. Тоа може да му помогне на лицето во закрепнување да продолжи да присуствува на состаноците на АА/НА, да стане спонзор на оние во претходните фази или да волонтира во агенција за поддршка на зависности.

 

Фаза 6 - Фаза на прекин или релапс

 

Целосното прекинување на зависноста понекогаш е невозможно, а зависното лице ќе мора да продолжи со активни напори за да спречи повторно паѓање во релапс. За оние со нездраво однесување кое обично не предизвикува зависност, тие може да стигнат до точка каде што веќе нема да гледаат никакви придобивки од нивното нездраво однесување и нема потреба да продолжат со одржување на неделно ниво.

 

Сепак, за многумина, ризикот од релапс е секогаш присутен. Хемиската промена во нивниот мозок значи дека е потребен само еден активирач, еден пијалок, една навидум неважна одлука за веднаш да се вратат на активна зависност.

 

Добрата вест е дека фазите на промена се дел од еден циклус, а некој што успеал досега има многу повеќе алатки во својата кутија со алатки за да се врати во фазата на одржување.

Значи, како ова се однесува на моделот од 12 чекори на закрепнување од зависност?

 

Дел од мантрата на програмата од 12 чекори е дека нема „лек“ за зависноста. Хемиските промени се веќе присутни, а зависникот никогаш нема целосно да се „оздрави“ од зависноста. Наместо тоа, охрабрува 12 чекори за зависникот да ги преземе за да му помогне во првите 5 фази на промена и да го одржи нивното закрепнување.

 

Можете да ги примените 12-те чекори во различни фази на транстеоретскиот модел:

 

Предконтемплација - Чекор 1

 

Чекор 1 – „Признавме дека сме немоќни над нашата зависност, дека нашите животи станаа неуправливи“.

 

До крајот на фазата на предконтемплација, ги сфативте негативните последици од вашата зависност и подготвени сте да продолжите да размислувате за промена на вашиот живот.

 

Контемплација – Чекор 2-3

 

Чекор 2 – „Дојдовме да веруваме дека сила поголема од нас може да ни го врати разумот“.

 

Чекор 3 – „Ние донесовме одлука да ја предадеме нашата волја и нашите животи на грижата за Бога како што го разбравме Него“.

 

Овие фази се за размислување како зошто треба да се промените, а на крајот сте решиле дека е време да се потпрете на помошта и поддршката од другите за да се опоравите од зависноста.

 

Ако не верувате во Бог или во некоја повисока сила, овие чекори може да ве оддалечат - сепак значењето е различно од личност до личност. Личноста во активна зависност се обидела и не успеала да ги спречи негативните последици по нивниот живот, па затоа овој чекор е само да побара помош. АА Агностика состави листа на чекори кои не го вклучуваат зборот бог и помагаат да им се објасни на оние кои не веруваат во сигурноста на повисока сила.

 

Подготовка - Чекор 4

 

Чекор 4 - „Направивме баран и бестрашен морален попис на самите себе“.

 

Тешка фаза која е неопходна за вистински да ги разберете промените што треба да се направат во вашиот живот за да се стави крај на негативните последици од зависноста. Ова е клучен дел од подготовката на планот за закрепнување, бидејќи не можете да започнете да се подготвувате ако не сте ги разбрале целосно сите работи што треба да се променат.

 

Акција – Чекор 5-9

 

Чекор 5 – „Ние му ја признавме на Бога, на себе си и на друго човечко суштество точната природа на нашите грешки“.

 

Чекор 6 – „Бевме целосно подготвени Бог да ги отстрани сите овие недостатоци на карактерот“.

 

Чекор 7 – „Понизно го замоливме да ги отстрани нашите недостатоци“.

 

Чекор 8 – „Направивме список на сите лица на кои им наштетивме и станавме подготвени да ги поправиме сите“.

 

Чекор 9 – „Направивме директни измени на таквите луѓе секогаш кога е можно, освен кога тоа би ги повредило нив или другите“.

 

Овие чекори може да изгледаат застрашувачки, но за многу зависници кои се опоравуваат тие ги имаат сите клучни промени потребни за подобрување на нивниот живот. Чекорите се повеќе од само кажување и верување во зборовите. Секој чекор вклучува понатамошна основа што треба да се заврши за да се премине на следниот. Чекорите 8 и 9 се однесуваат на глума и правење промени во вашиот животен стил.

 

Одржување – Чекори 10-12

 

Чекор 10 – „Продолживме да правиме личен попис и кога погрешивме, веднаш го признавме тоа“.

 

Чекор 11 – „Ние баравме преку молитва и медитација да го подобриме нашиот свесен контакт со Бог како што го разбираме Него, молејќи се само за знаење за Неговата волја за нас и за моќта да го спроведеме тоа“.

 

Чекор 12 – „Имајќи духовно будење како резултат на овие чекори, се обидовме да ја пренесеме оваа порака до зависниците и да ги практикуваме овие принципи во сите наши работи“.

 

Иако се чини дека напорната работа е завршена, одржувањето е често многу тешко. Последните три чекори се однесуваат на одржување на добрата работа и избегнување на повторното лизгање во лоши навики.

 

Заклучок

 

Транстеоретскиот модел е одлична алатка за да им помогне на здравствените работници, зависниците и најблиските да го разберат начинот на размислување на некој кој страда од зависност или учествува во нездраво однесување.

 

Иако самиот модел не ги обезбедува потребните информации за да се направи промена помеѓу фазите на промена, во комбинација со програма од 12 чекори и услуги за закрепнување од зависност, може да му помогне на зависното лице да го разбере своето патување до закрепнување.

 

Претходно: Дали се борам Flight Freeze Fawn Flop

Следно: Разбирање на траума меѓу генерациите

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.