Тинејџерски BPD

Напишано од Пин Нг

Изменето од Александар Бентли

разгледани од страна на Филипа Голд

Што е Teenage BPD

Тинејџерското гранично растројство на личноста е дијагноза која е познат како тешко да се разбере во медицинскиот свет. Неможноста целосно да се разбере, го направи исто толку тешко успешно да се лекува.1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3811088/ Поединците може да доживеат некои болни, несакани симптоми, вклучувајќи нестабилни односи, емоционални турбуленции и самоуништувачко однесување. Самоповредување и обид за самоубиство може да доживеат тинејџери кои страдаат од гранично растројство на личноста што го прави многу опасно ментално здравје.2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5030244/

Медицинските експерти го означуваат граничното растројство на личноста како а биосоцијално нарушување. Започнува со биолошка предиспозиција што ја влошува нечија социјална средина. Гранично пореметување на личноста болните се многу чувствителни емоционално и реактивни. Тие ги чувствуваат работите подлабоко и поинтензивно од повеќето други тинејџери. Кога ќе се активира моќна емоција, потребно е подолго време да се вратат во нивната емоционална состојба.

Какво е чувството да се има тинејџерски BPD?

Мнозинството родители може да доживеат проблеми со воспитувањето на тинејџер. Младите возрасни можат да бидат многу емотивни и чувствителни. Сепак, прашањата што родителот ги доживува со дете кое страда од гранично растројство на личноста се многу различни и претставуваат кошмар за оние што мора да се справат со тоа.

Тинејџерите кои страдаат од БПД имаат голем сет на потреби.3https://www.researchgate.net/publication/24309942_A_biosocial_developmental_model_of_borderline_personality_Elaborating_and_extending_Linehan%27s_theory На родителите често им се привлекува вниманието на детето поради екстремни емоционални ситуации. Тинејџерот треба да се чувствува потребен, забележан и згрижен. Многу родители избегнуваат да ја нахранат потребата на своите тинејџери за внимание.

Сепак, избегнувањето само ги поттикнува потребите на поединецот да бидат забележани. Тинејџерското гранично растројство на личноста создава ненаситна потреба да биде сакан кај личноста. Тие често се чувствуваат разочарани, отфрлени или како неуспешни кога овие потреби за љубов не се задоволени.

Младите возрасни лица со гранично растројство на личноста се борат да изградат емпатија и да го видат светот од чевлите на другите луѓе. Страдачите се чувствуваат како да се единствените кои се важни. Товарот на грижата за нив му припаѓа на родителот што создава стрес кај старателот.

Кога лицето со гранично растројство на личноста се чувствува отфрлено, може да се нафрли импулсивно. Во некои случаи, поединецот нуди нула претходно предупредување пред да дејствува. Импулсивното однесување може да ескалира од мали прекршоци до самоуништувачки дејства.

Родителите може да се чувствуваат сами и неспособни да им помогнат на своите тинејџери, особено ако пронајдат предмети што укажуваат на тоа дека младото лице извршило самоповредување. Тинејџерите може да се закануваат дека ќе си наштетат или дури ќе извршат самоубиство кога ќе се чувствуваат отфрлени од нивните родители. Искуството може да остави родителите да се чувствуваат како да не успеале.

Тинејџерски БПД третман

За среќа на родителите, постојат опции за третман, како што се центри за лекување во домот, достапни за тинејџери со гранично растројство на личноста. Родителите може да се чувствуваат како да го напуштаат својот тинејџер испраќајќи го во резиденцијален центар за лекување. Сепак, тинејџерот конечно може да ја добие потребната помош со тоа што ќе доживее третман од обучени професионалци.

Терапевтски интернат

Тинејџерите кои страдаат од БПД понекогаш чувствуваат поголем одмор во долгорочно интензивно терапевтско опкружување. Терапевтските интернати се нов вид на алтернативно образование. Тие се специјализирани за образование на тинејџери и млади кои имаат потешкотии во традиционален училишен амбиент. Едноставно кажано, терапевтскиот интернат им помага на тинејџерите кои доживуваат проблеми со нивните емоции и однесувања, вклучувајќи го и граничното нарушување на личноста кај тинејџерите.

Терапевтски интернати за тинејџери BPD

Академија Њупорт

Да, ние можеме младински клиники

Клаудија Блек @ The Meadows

Не постои лек кој може магично да ги третира симптомите на граничната личност кај млад човек преку ноќ. Програмите за резиденцијален третман обезбедуваат психотерапевтски третмани засновани на докази како што се КБТ, DBT, EFFT и IFT за да помогнат во намалување на симптомите и интензитетот кај заболените. Заедно со лекови, тинејџерите можат да ги надминат симптомите на граничното растројство на личноста и да се вратат во понормален живот.

 

Претходно: Нарушување на сонот кај тинејџерите

Следно: Тинејџерски Гранично растројство на личноста

Веб-страница | + објави

Александар Бентли е извршен директор на Worlds Best Rehab Magazine™, како и креатор и пионер зад Remedy Wellbeing Hotels & Retreats и Tripnotherapy™, прифаќајќи ги психоделичните био-фармацевтски препарати „NextGen“ за лекување на исцрпеност, зависност, депресија, анксиозност и психолошка нелагодност.

Под негово водство како извршен директор, Remedy Wellbeing Hotels™ го доби признанието за генерален победник: Меѓународен велнес хотел на годината за 2022 година од International Rehabs. Поради неговата неверојатна работа, поединечните луксузни хотелски одморалишта се првите ексклузивни велнес центри во светот од 1 милион долари кои обезбедуваат бегство за поединци и семејства кои бараат апсолутна дискреција, како што се познати личности, спортисти, извршни директори, членови на кралското семејство, претприемачи и оние кои се предмет на интензивна медиумска контрола. .

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.