Тинејџерска рехабилитација во Ирска

Резиденцијален центар за третман на млади во {Teen} Teen Rehab

 1. Наслов: Тинејџерска рехабилитација во Ирска
 2. Напишано од Метју Ајдл
 3. Изменето од Хју Соамс
 4. разгледани од страна на Филипа Голд
 5. Тинејџерска рехабилитација во Ирска: Во Worlds Best Rehab, ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Следиме строги упатства при проверка на информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете нè преку нашите контакт страница
 6. Општи услови: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.
 7. Заработки: Ако купите нешто преку нашите реклами или надворешни врски, може да заработиме провизија.

Станбени центри за третман на млади во Ирска

Тинејџерска рехабилитација во Ирска

 

Тинејџерите во Ирска се поподложни на употреба на дрога и алкохол поради тоа што се на ранлива возраст. Адолесцентите на возраст од средно и средно училиште во Ирска често почнуваат да користат дрога и алкохол за да се вклопат со другите. Некои почнуваат да користат дрога и алкохол бидејќи нивните пријатели во Ирска веќе почнале. Експериментирањето со дрога и алкохол е вообичаено во Ирска и наскоро може да доведе до целосна зависност1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5771977/.

 

Она што изгледа како невино забави како тинејџер во Ирска може да доведе до хемиска зависност кога адолесцентот ќе достигне доцна тинејџерска возраст и раните 20-ти. Употребата на дрога и алкохол од страна на тинејџерите во Ирска може да има штетни ефекти врз нивниот мозок и физички развој. На пример, употребата на тешки психоактивни дроги ги менува наградните кола на мозокот.

 

Може да забележите дека интересите на вашето тинејџерско дете се менуваат како што расте. Ова е природно, но употребата на тешки дроги и алкохол може целосно да ги промени приоритетите на адолесцентот. Тинејџерите во Ирска имаат различни потреби за рехабилитација од возрасните злоупотребувачи на супстанции. Тинејџерската рехабилитација во Ирска, исто така, им овозможува на младите луѓе образование, третман на ментални нарушувања кои се појавуваат, семејни проблеми и многу повеќе.

 

Знаци на тинејџерска зависност од дрога или алкохол во Ирска

 

Специфичните знаци ќе се појават ако вашето дете е зависно од дрога или алкохол. Различни супстанции ќе покажат различни знаци на злоупотреба и злоупотреба. Природно е родителите во Ирска да се сомневаат дека нивното дете користи дрога или алкохол. Ако сте еден од овие родители, тогаш треба да внимавате на овие знаци:

 

 • Промени во физичкиот изглед кои не се поврзани со атлетика или хоби
 • Позајмување или крадење пари
 • Поминете време со различни пријатели или нови пријатели
 • Целосна промена во групата пријатели
 • Апетитни промени
 • Се менува навиката за спиење
 • Прекумерна тајност или лажење
 • Ненадеен пад на оценките или академските перформанси
 • Реквизити за дрога во нивната спална соба

 

Рехабилитација или терапевтски интернат во Ирска

 

Најдобрите центри за рехабилитација за тинејџери во Ирска се установи кои користат повеќе пристапи за лекување на зависност од дрога и алкохол. Сеопфатниот и холистички пристап кон злоупотребата на супстанции честопати е најефективниот начин за лекување на зависноста. Тинејџерите во Ирска се единствени, а исто така се и потребите за третман на зависност. Рехабилитацијата во Ирска која ги третира индивидуално, а не како бројка, може да обезбеди долгорочно лекување.

 

Постојат повеќе опции за тинејџери кога станува збор за резиденцијални центри за третман на млади во Ирска - ака Teen Rehab во Ирска. Најефективниот третман за тинејџерите е достапен во приватна рехабилитација или интегрирани онлајн програми каде што нивната терапија се спроведува додека остануваат во нивната семејна средина за долготрајни промени.

 

Ако приватната рехабилитација е скапа или не е можна онлајн терапија за рехабилитација поради нестабилна семејна средина, тогаш групната рехабилитација може да биде опција за вас. Рехабилитацијата за тинејџери во Ирска, позната и како стационарна рехабилитација, обезбедува голем број бенефиции за адолесцентите. Тинејџерите ќе добиваат нега со полно работно време, деноноќно. Поединецот останува во кампусот дење и ноќе, дозволувајќи им да се детоксицира, да присуствува на терапија и да биде отстранет од околината што предизвикува злоупотреба на супстанции. Лекарите и персоналот ќе бидат при рака 24 часа на ден обезбедувајќи им грижа на тинејџерите за секоја потреба што ќе се појави.

 

Негативните страни се дека промената често е тешко да се примени во нивната домашна средина по враќањето, како и создавање пријателства со голема група други тинејџери кои исто така се борат со менталното здравје. Ова често може да доведе до група врсници која не е посакувана и бидејќи многу тинејџери не успеваат да останат трезни или чисти, може да доведе до средина каде што се чувствува дека е во ред да се вратат на нивните однесувања пред рехабилитација. Повторно, затоа златниот стандард во тинејџерската терапија е приватна рехабилитација или приватна онлајн рехабилитација имплементирана во семејниот дом за долготрајни промени.

 

Амбулантска рехабилитација во Ирска е достапна и за тинејџерите. Тинејџерите не остануваат на кампусот 24 часа на ден. Адолесцентите во текот на денот посетуваат состаноци специфични за времето со нивните терапевти и/или советници. Ова е познато како Тинејџерска интензивна амбулантска програма.

 

Терапевтските интернати во Ирска се уште една опција за третман за тинејџерите. Овие училишта обезбедуваат разновидни програми за обновување и користат докажани техники од голем број идеологии. Студентите живеат во кампусот во интернатот во Ирска кои работат на трезвеност, самодоверба и академски развој.

 

Тинејџерите во Ирска ќе бидат подложени на наставна програма за рехабилитација која користи медицински третман во комбинација со терапија фокусирана на подобрување на однесувањето. Крајната цел на терапевтскиот интернат е да понуди третман заснован на откривање и справување со потенцијални состојби како што е депресијата. Тинејџерите ќе научат да креираат распоредена програма за да ги поправат емоционалните проблеми и проблемите базирани на гнев. Овие прашања можеби не се сите поврзани со злоупотреба на супстанции.

 

Како функционираат рехабилитацијата за тинејџери во Ирска?

 

Злоупотребата на супстанции е различна кај секој поединец. Исто така е различно кај тинејџерите отколку кај возрасните. Адолесцентите во Ирска имаат поголема веројатност да бидат прекумерно злоупотребувачи на супстанции, наместо да можат редовно да пристапуваат до дрога и алкохол. Покрај тоа, тинејџерите често имаат истовремени нарушувања.

 

Во поново време, тинејџерските рехабилитации во Ирска дизајнираа и имплементираа програми специјално за тинејџери. Претходно, програмите за тинејџери во близина на Ирска беа едноставно исти што некогаш се користеа за возрасни. Програмите за рехабилитација на тинејџери ќе користат комбинација од повеќе пристапи за лекување на проблеми.

 

Некои од начините на кои центарот за рехабилитација за тинејџери во Ирска ќе ги третира адолесцентите вклучуваат:

 

 • Индивидуална и групна терапија
 • Мотивациско интервјуирање
 • Когнитивно-бихевиорална терапија
 • Управување со непредвидени ситуации
 • Семејна терапија
 • Програми од 12 чекори
 • Лекови за управување со повлекување или желба

 

Когнитивната бихејвиорална терапија е еден од најкористените методи од рехабилитантите за тинејџери во Ирска. КБТ му помага на поединецот да види како нивните мисли го поттикнуваат однесувањето. Тие учат како да ги менуваат негативните, деструктивни мисли. КБТ му овозможува на тинејџерот да идентификува високоризични ситуации кои водат до употреба на дрога2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026681/. Тоа им помага да изградат вештини за справување за да се справат со желби и предизвикувачки настани. КБТ е еден од најшироко користените тераписки методи и повеќето тинејџери и возрасни на рехабилитација ќе го искусат.

 

Дали на моето дете му треба третман во домот во Ирска

 

Мора да одредите дали вашето дете навистина се бори со зависност од дрога и алкохол пред да побарате рехабилитација за тинејџери во Ирска. Експериментирањето со дрога или дури и едноставното менување на нивната личност без дроги, не гарантира патување до рехабилитација. Постои голема разлика помеѓу зависност и експериментирање.

 

Тинејџерите и младите во Ирска често наоѓаат поголема независност во средното училиште. Тие запознаваат нови пријатели и учествуваат во нови активности. Не сите активности вклучуваат употреба на дрога и алкохол. Наместо тоа, тинејџерот расте и им го менува животот.

 

Дрогата и алкохолот нудат забранета привлечност. Тоа е една од главните причини зошто тинејџерите се свртуваат кон супстанции. Експериментирањето со овие супстанции може да се претвори во зависност. Но, не треба да се заборави дека многу деца кои пробуваат дрога и/или алкохол не продолжуваат да ги користат.

 

Како да се избере најдобрата тинејџерска рехабилитација во Ирска

 

Треба да ги истражувате центрите за лекување млади во Ирска пред да го испратите вашето дете на лекување. Заедно со читањето на прегледите за рехабилитација, треба да научите и за методите на лекување што се користат во центарот. Корисно е да го обиколите објектот за да се осигурате дека е безбеден, чист и нуди атмосфера во која би сакале вашето дете да биде дел.

 

Дополнително, направете листа на прашања кои треба да ги поставите на персоналот со кој се среќавате во центарот. Ова ќе ви даде повеќе увид во процесите и третманот на рехабилитација. Од витално значење е да го направите вашето истражување. Рехабилитацијата за тинејџери во Ирска која не е со висок квалитет значи дека вашето дете може да се врати на злоупотреба на супстанции и зависност по враќањето дома.

советници и терапевти

советници и терапевти

Третман на тинејџери во Ирска

Советување за млади возрасни во Ирска

 

Онлајн програмите за советување тинејџери работат на премисата дека на младите возрасни најдобро им се служи во нивната терапија со тоа што ќе бидат во приватен онлајн амбиент 1 на 1 додека остануваат во семејниот дом. Советувањето за тинејџери им помага на тинејџерите да ја имплементираат својата терапија во секојдневниот живот, да го преструктуираат својот животен стил на поуспешен и поздрав. Овој пристап води до тоа младите возрасни во Ирска да можат да создадат средина што ќе им служи на долг рок.

Teen Therapy во Ирска

 

Ирска ( YRE- lənd; Ирски: Eire [ˈeːɾʲə] (слушам); Алстер-Шкоти: Ерлан [ˈɑːrlən]) е остров во северниот дел на Атлантскиот Океан, во северозападна Европа. Од Велика Британија на исток е одделен со Северниот Канал, Ирското Море и Каналот Свети Џорџ. Ирска е втор по големина остров на Британските острови, трет по големина во Европа и дваесетти по големина во светот.

Геополитички, Ирска е поделена помеѓу Република Ирска (официјално именувана Ирска), независна држава која покрива пет шестини од островот, и Северна Ирска, која е дел од Обединетото Кралство. Почнувајќи од 2022 година, населението на целиот остров е нешто повеќе од 7 милиони, при што 5.1 милиони живеат во Република Ирска и 1.9 милиони во Северна Ирска, што го рангира на второто место по најнаселениот остров во Европа по Велика Британија.

Географијата на Ирска се состои од релативно ниски планини кои опкружуваат централна рамнина, со неколку пловни реки кои се протегаат во внатрешноста на земјата. Нејзината бујна вегетација е производ на нејзината блага, но променлива клима која е без екстремни температури. Поголемиот дел од Ирска беше шуми до крајот на средниот век. Денес, шумите сочинуваат околу 10% од островот, во споредба со европскиот просек од над 33%, при што повеќето од нив се насади од четинари кои не се домашни. Ирската клима е под влијание на Атлантскиот Океан и затоа е многу умерена, а зимите се поблаги од очекуваното за таква северна област, иако летата се поладни од оние во континентална Европа. Врнежите и облачноста се обилни.

Галската Ирска се појавила во 1 век од нашата ера. Островот бил христијанизиран од 5 век наваму. По англо-норманската инвазија во 12 век, Англија побарала суверенитет. Сепак, англиското владеење не се проширило на целиот остров до освојувањето на Тудор од 16-17 век, што довело до колонизација од доселениците од Британија. Во 1690-тите, беше дизајниран систем на протестантско англиско владеење за материјално да ги загрози католичкото мнозинство и протестантските дисиденти и беше проширен во текот на 18 век. Со Актите на Унијата во 1801 година, Ирска стана дел од Обединетото Кралство. Војната за независност на почетокот на 20 век беше проследена со поделба на островот, што доведе до создавање на ирската слободна држава, која стана сè посуверена во следните децении, и Северна Ирска, која остана дел од Обединетото Кралство. Северна Ирска виде многу граѓански немири од доцните 1960-ти до 1990-тите. Ова стивна по Договорот од Велики петок во 1998 година. Во 1973 година, Република Ирска се приклучи на Европската економска заедница, додека Обединетото Кралство и Северна Ирска како дел од неа, го направија истото. Во 2020 година, Обединетото Кралство, вклучително и Северна Ирска, го напушти она што дотогаш беше Европската унија (ЕУ).

Ирската култура имаше значително влијание врз другите култури, особено во областа на литературата. Заедно со мејнстрим западната култура, постои силна домородна култура, изразена преку галските игри, ирската музика, ирскиот јазик и ирскиот танц. Културата на островот споделува многу карактеристики со онаа на Велика Британија, вклучувајќи го англискиот јазик и спортови како што се асоцијациски фудбал, рагби, коњски трки, голф и бокс.

Имињата Ирска Eire потекнуваат од староирски Ериу, божица во ирската митологија првпат забележана во деветтиот век. Етимологијата на Ériu е спорна, но може да потекнува од прото-индо-европскиот корен *h2uer, што се однесува на проточна вода.

Во текот на последниот глацијален период, и до околу 16,000 п.н.е., голем дел од Ирска периодично бил покриен со мраз. Релативното морско ниво беше помалку од 50 метри пониско што резултираше со формирање на леден мост (но не и копнен мост) помеѓу Ирска и Велика Британија. До 14,000 п.н.е. овој леден мост постоел само помеѓу Северна Ирска и Шкотска, а до 12,000 п.н.е. Ирска била целосно одвоена од Велика Британија. Подоцна, околу 6100 година п.н.е., Велика Британија се одвоила од континентална Европа. До неодамна, најраните докази за човечка активност во Ирска беа датирани пред 12,500 години, демонстрирани со искасапена коска од мечка пронајдена во пештера во округот Клер. Од 2021 година, најраните докази за човечка активност во Ирска се датирани од пред 33,000 години.

До околу 8000 п.н.е., покажано е поодржливо окупирање на островот, со докази за мезолитските заедници околу островот.

Некое време пред 4000 п.н.е., доселениците од неолитот вовеле сорти на житни култури, припитомени животни како говеда и овци, изградиле големи дрвени згради и камени споменици. Најраните докази за земјоделство во Ирска или Велика Британија се од Ferriter's Cove, округот Кери, каде кремен нож, коски од говеда и заб од овца биле датирани со јаглерод во в. 4350 п.н.е. Теренските системи беа развиени во различни делови на Ирска, вклучително и во Céide Fields, што е зачувано под ќебе од тресет во денешен Тајрали. Екстензивен теренски систем, веројатно најстариот во светот, се состоел од мали поделби разделени со ѕидови од сув камен. Полињата се одгледувале неколку векови помеѓу 3500 п.н.е. и 3000 г.п.н.е. Пченицата и јачменот беа главни култури.[се бара извор]

Бронзеното доба започнало околу 2500 п.н.е., при што технологијата го менува секојдневниот живот на луѓето во овој период преку иновации како што е тркалото; впрегнување волови; ткаење текстил; подготовка на алкохол; и вешто металопреработување, кое произведувало ново оружје и алатки, заедно со фино златни украси и накит, како што се брошеви и торби.

Како и кога островот стана келтски се дебатира скоро еден век, при што миграциите на Келтите се една од потрајните теми на археолошките и лингвистичките студии. Најновите генетски истражувања силно го поврзуваат ширењето на индоевропските јазици (вклучувајќи го келтскиот) низ Западна Европа со народот што донел композитна Бикерова култура, со неговото пристигнување во Британија и Ирска датира околу средината на третиот милениум п.н.е. Според Џон Т. Ова е во спротивност со традиционалниот став дека нивното потекло лежи во континентална Европа со културата на Халштат.

Долгогодишното традиционално гледиште е дека келтскиот јазик, огамското писмо и културата биле донесени во Ирска со бранови на освојување или мигрирање на Келтите од континентална Европа. Оваа теорија се потпира на Лебор Габала Ерен, средновековна христијанска псевдо-историја на Ирска, заедно со присуството на келтската култура, јазик и артефакти пронајдени во Ирска како келтски бронзени копја, штитови, торкови и други фино изработени келтски поврзани имоти. Теоријата тврди дека имало четири посебни келтски инвазии на Ирска. Се вели дека Притените биле први, а потоа Белгијците од северна Галија и Британија. Подоцна, се вели дека племињата Лаигини од Арморика (денешна Бретања) ги нападнале Ирска и Британија повеќе или помалку истовремено. Конечно, се вели дека Милезијците (Галите) стигнале до Ирска или од северна Иберија или од јужна Галија. Се тврдеше дека вториот бран наречен Еуерни, кој припаѓа на народот Белга од северна Галија, почнал да пристигнува околу шестиот век п.н.е. Се вели дека го дале своето име на островот.

Теоријата беше унапредена делумно поради недостатокот на археолошки докази за голема келтска имиграција, иако е прифатено дека таквите движења се познати како тешко да се идентификуваат. Историските лингвисти се скептични дека овој метод сам може да ја објасни апсорпцијата на келтскиот јазик, при што некои велат дека претпоставениот процесуален поглед на келтското лингвистичко формирање е „особено опасна вежба“. Истражувањето на генетската лоза во областа на миграцијата на Келтите во Ирска доведе до наоди кои не покажаа значајни разлики во митохондријалната ДНК помеѓу Ирска и големите области на континентална Европа, за разлика од деловите од моделот на Y-хромозомот. Кога ќе се земат предвид обете, една студија заклучи дека современите келтски говорници во Ирска може да се сметаат за европски „атлантски Келти“ кои покажуваат заедничко потекло низ атлантската зона од северна Иберија до западна Скандинавија, а не како суштински централна Европа.

Во 2012 година, истражувањето покажа дека појавата на генетски маркери за најраните фармери беше речиси елиминирана од имигрантите од бикерската култура: тие го носеа тогашниот нов маркер на Y-хромозомот R1b, за кој се веруваше дека потекнува од Иберија околу 2500 година п.н.е. Распространетоста кај современите Ирски мажи на оваа мутација е извонредни 84%, највисока во светот и блиску се совпаѓа кај другите популации долж рабовите на Атлантикот до Шпанија. Слична генетска замена се случи со лоза во митохондријалната ДНК. Овој заклучок е поддржан од неодамнешното истражување спроведено од генетичарот Дејвид Рајх, кој вели: „Британските и ирските скелети од бронзеното доба кои следеле по периодот на Бикер имале најмногу 10 отсто потекло од првите фармери на овие острови, со други 90 проценти од луѓе како оние поврзани со културата на Бел Бикер во Холандија“. Тој сугерира дека токму корисниците на Beaker воведоа индоевропски јазик, претставен овде со келтскиот јазик (т.е. нов јазик и култура воведени директно со миграција и генетска замена).

Најраните пишани записи за Ирска потекнуваат од класичните грчко-римски географи. Птоломеј во неговата Алмагест се однесува на Ирска како Микра Бретанија („Мала Британија“), за разлика од поголемиот остров, кој тој го нарече Мегале Бретанија ("Велика Британија"). Во неговата подоцнежна работа, Географија, Птоломеј се однесува на Ирска како Јоернија и на Велика Британија како Албион. Овие „нови“ имиња веројатно биле локални имиња на островите во тоа време. Спротивно на тоа, претходните имиња веројатно биле измислени пред да се воспостави директен контакт со локалните народи.

Римјаните ја нарекувале Ирска со ова име во нејзината латинизирана форма, Хибернија, или Шкотска. Птоломеј евидентира шеснаесет народи кои го населуваат секој дел на Ирска во 100 година од нашата ера. Врската помеѓу Римската империја и кралствата на античка Ирска е нејасна. Сепак, пронајдени се голем број на наоди на римски монети, на пример во населбата од железното време во Фристоун Хил во близина на Гоуран и Њугранџ.

Ирска продолжи како крпеница од ривалски кралства; сепак, почнувајќи од VII век, концептот за национално кралство постепено стана артикулиран преку концептот на Висок крал на Ирска. Средновековната ирска литература прикажува речиси непрекината низа на високи кралеви кои се протегаат илјадници години наназад, но современите историчари веруваат дека шемата била конструирана во 7 век за да го оправда статусот на моќните политички групации со проектирање на потеклото на нивното владеење во далечното минато.

Сите ирски кралства имале свои кралеви, но номинално биле предмет на високиот крал. Високиот крал бил извлечен од редовите на провинциските кралеви и управувал и со кралското кралство Меат, со церемонијална престолнина на ридот Тара. Концептот не стана политичка реалност до ерата на Викинзите, па дури и тогаш не беше конзистентен. Ирска имаше културно обединувачко владеење на правото: раниот пишан судски систем, законите на Брехон, администриран од професионална класа на правници познати како брехони.

Хроника на Ирска евидентира дека во 431 година, епископот Паладиј пристигнал во Ирска во мисија од папата Селестин I да им служи на Ирците „веќе веруваат во Христа“. Истата хроника забележува дека Свети Патрик, најпознатиот светец-заштитник на Ирска, пристигнал следната година. Продолжува дебатата за мисиите на Паладиус и Патрик, но консензусот е дека и двете се одржаа и дека постарата друидска традиција пропаднала пред новата религија. Ирските христијански научници се истакнаа во изучувањето на латинското и грчкото учење и христијанската теологија. Во монашката култура што следеше по христијанизацијата на Ирска, латинското и грчкото учење беше зачувано во Ирска во текот на раниот среден век, за разлика од други места во Западна Европа, каде што темниот век следеше по падот на Западното Римско Царство.[потребна е страница]

Уметноста на илуминација на ракописи, обработка на метали и скулптура процветаа и создадоа богатства како што се Книга на Келс, раскошен накит и многуте резбани камени крстови кои сè уште се наоѓаат на островот денес. Мисијата основана во 563 година на Јона од ирскиот монах Свети Колумба ја започна традицијата на ирската мисионерска работа која го шири келтското христијанство и учењето во Шкотска, Англија и Франкската империја на континентална Европа по падот на Рим. Овие мисии продолжиле до доцниот среден век, основајќи манастири и центри на учење, продуцирајќи научници како Седулиус Скотус и Јоханес Ериугена и вршејќи големо влијание во Европа.

Од 9 век, брановите викиншки напаѓачи ги ограбувале ирските манастири и градови. Овие рации додадоа на моделот на рации и ендемични војни што веќе беа длабоко вкоренети во Ирска. Викинзите биле вклучени во основањето на повеќето од поголемите крајбрежни населби во Ирска: Даблин, Лимерик, Корк, Вексфорд, Ватерфорд, како и други помали населби.

На 1 мај 1169 година, експедиција на витези од Камбро-Норман, со армија од околу 600 луѓе, слета во Баноу Странд во денешен округ Вексфорд. Беше предводен од Ричард де Клер, познат како „Силен лак“ поради неговата моќ како стрелец. Инвазијата, која се совпадна со периодот на обновена норманска експанзија, беше на покана на Дермот Мек Мароу, кралот на Лејнстер.

Во 1166 година, Мек Мароу побегнал во Анжу, Франција, по војната во која учествувала Тигернан Уа Руаирк, од Брејфне, и побарал помош од кралот Анжевини Хенри II, за повторно да го заземе неговото кралство. Во 1171 година, Хенри пристигнал во Ирска со цел да го разгледа општиот напредок на експедицијата. Тој сакаше повторно да изврши кралска власт над инвазијата која се прошируваше надвор од негова контрола. Хенри успешно ја наметна својата власт над Стронгбоу и Камбро-Норманските воени лидери и убеди многу од ирските кралеви да го прифатат како нивен господар, аранжман потврден во Договорот од Виндзор од 1175 година.

Инвазијата беше легитимирана со повикување на одредбите на наводниот папски бул Лаудабилитер, издаден од Англичанец, Адријан IV, во 1155 година. Документот очигледно го охрабрил Хенри да ја преземе контролата во Ирска со цел да ја надгледува финансиската и административната реорганизација на Ирската црква и нејзината интеграција во системот на Римската црква. Некое преструктуирање веќе започнало на црковно ниво по Синодот на Келс во 1152 година. Имаше значителни контроверзии во врска со автентичноста на Лаудабилитер, и нема општа согласност дали бикот бил оригинален или фалсификат. Понатаму, таа немаше никаква улога во ирскиот правен систем.

Во 1172 година, папата Александар III дополнително го охрабрил Хенри да ја унапреди интеграцијата на Ирската црква со Рим. Хенри беше овластен да наметне десеток од еден денар по огниште како годишен придонес. Оваа црковна такса наречена Петар Пенс, постои во Ирска како доброволна донација. За возврат, Хенри ја презел титулата Господар на Ирска која Хенри му ја доделил на неговиот помлад син, Џон Лакланд, во 1185 година. Кога наследникот на Хенри неочекувано починал во 1199 година, Џон ја наследил круната на Англија и го задржал владеењето на Ирска. Во текот на векот што следеше, норманското феудално право постепено го замени галскиот Брехонски закон на големи области, така што до крајот на 13 век Норман-Ирците воспоставија феудален систем низ поголемиот дел од Ирска. Норманските населби се карактеризираат со воспоставување барони, имоти, градови и семето на модерниот окружен систем. Верзија на Магна Карта (Големата повелба на Ирска), замена Даблин за Лондон и Ирска црква за, англиската црква во тоа време, на Католичката црква, објавено е во 1216 година, а Парламентот на Ирска е основан во 1297 година.

Од средината на 14 век, по Црната смрт, норманските населби во Ирска преминаа во период на опаѓање. Норманските владетели и галските ирски елити се венчале и областите под норманско владеење станале галски. Во некои делови се појави хибридна хиберно-норманска култура. Како одговор, ирскиот парламент го усвои Статутот на Килкени во 1367 година. Овие беа збир на закони дизајнирани да ја спречат асимилацијата на Норманите во ирското општество со барање на англиските субјекти во Ирска да зборуваат англиски, да ги следат англиските обичаи и да го почитуваат англискиот закон.

До крајот на 15 век, централната англиска власт во Ирска целосно исчезна, а обновената ирска култура и јазик, иако со нормански влијанија, повторно беа доминантни. Контролата на англиската круна останала релативно непоколеблива во аморфното упориште околу Даблин познато како Бледило, и според одредбите на Законот на Појнинг од 1494 година, ирското законодавство на парламентот било предмет на одобрување на Англискиот совет за приватност.

Титулата крал на Ирска била повторно создадена во 1542 година од Хенри VIII, тогашниот крал на Англија, од династијата Тудор. Англиското владеење било засилено и проширено во Ирска во вториот дел од 16 век, што довело до освојување на Ирска од Тудор. Речиси целосно освојување беше постигнато до крајот на 17 век, по Деветгодишната војна и Летот на грофовите.

Оваа контрола беше консолидирана за време на војните и конфликтите од 17 век, вклучувајќи ја англиската и шкотската колонизација во плантажите на Ирска, војните на трите кралства и војната Вилијам. Ирските загуби за време на војните на трите кралства (кои во Ирска ја вклучија Ирската конфедерација и Кромвелското освојување на Ирска) се проценува дека вклучуваат 20,000 жртви на бојното поле. Се проценува дека 200,000 цивили загинале како резултат на комбинација на глад поврзан со војна, раселување, герилска активност и помор во текот на целата војна. Уште 50,000 беа испратени во службеност во Западна Индија. Генералниот лекар Вилијам Пети процени дека 504,000 католички ирски и 112,000 протестантски доселеници загинале, а 100,000 луѓе биле превезени, како резултат на војната. Ако се претпостави предвоено население од 1.5 милиони, тоа би значело дека населението е намалено за речиси половина.

Религиозните борби од 17 век оставија длабока секташка поделба во Ирска. Религиозната верност сега ја одредува перцепцијата во законот за лојалност кон ирскиот крал и парламентот. По донесувањето на Законот за тестирање од 1672 година, и победата на силите на двојната монархија на Вилијам и Марија над Јакобитите, на римокатолиците и на протестантските дисиденти им беше забрането да седат како членови во ирскиот парламент. Според новите казнени закони, ирските римокатолици и неистомисленици се повеќе беа лишени од различни граѓански права, дури и од сопственоста на наследниот имот. Во 1703, 1709 и 1728 година следеше дополнително регресивно казнено законодавство. Новата англо-ирска владејачка класа стана позната како Протестантска надмоќ.

„Големиот мраз“ ја погоди Ирска и остатокот од Европа помеѓу декември 1739 и септември 1741 година, по една деценија релативно благи зими. Зимите ги уништија складираните посеви од компири и други основни производи, а лошите лета сериозно ги оштетија жетвите.[потребна е страница] Ова резултираше со глад во 1740 година. Се проценува дека 250,000 луѓе (околу еден од осум од населението) умреле од поморот и болестите што следеле. Ирската влада го запре извозот на пченка и ја задржа војската во четвртини, но направи малку повеќе. Локалните благородници и добротворни организации обезбедија помош, но можеа малку да направат за да ја спречат смртноста што следеше.

После гладот, зголемувањето на индустриското производство и порастот на трговијата донесоа низа градежни бумови. Населението се зголеми во вториот дел од овој век и беше изградено архитектонското наследство на Грузиска Ирска. Во 1782 година, Законот на Појнинг беше укинат, давајќи ѝ на Ирска законодавна независност од Велика Британија за прв пат од 1495 година. Британската влада, сепак, сè уште го задржа правото да ја номинира владата на Ирска без согласност на ирскиот парламент.

Во 1798 година, членовите на традицијата на протестантските неистомисленици (главно презвитеријански) направија заедничка кауза со римокатолиците во републикански бунт инспириран и предводен од Друштвото на обединети Ирци, со цел да се создаде независна Ирска. И покрај помошта од Франција, бунтот беше задушен од страна на британската и ирската влада и југоманските сили. Во 1800 година, британскиот и ирскиот парламент донесоа Акти на Унијата кои, со сила од 1 јануари 1801 година, ги споија Кралството Ирска и Кралството Велика Британија за да создадат Обединето Кралство на Велика Британија и Ирска.

Донесувањето на Законот во ирскиот парламент на крајот беше постигнато со значителни мнозинства, откако не успеа при првиот обид во 1799 година. Според современите документи и историска анализа, ова беше постигнато преку значителен степен на поткуп, со финансирање обезбедено од Британската тајна Канцеларија за услуги, и доделување на врсници, места и почести за да се обезбедат гласови. Така, парламентот во Ирска беше укинат и заменет со обединет парламент во Вестминстер во Лондон, иако отпорот остана, како што беше потврдено од неуспешниот Ирски бунт на Роберт Емет од 1803 година.

Настрана од развојот на ленената индустрија, Ирска беше во голема мера помината од индустриската револуција, делумно поради тоа што немаше јаглен и железо а делумно и поради влијанието на ненадејната унија со структурно супериорната економија на Англија, која ја гледаше Ирска како извор на земјоделски производи и капитал.

Големиот глад од 1845–1851 година ја опустоши Ирска, бидејќи во тие години населението на Ирска падна за една третина. Повеќе од еден милион луѓе умреле од глад и болести, а дополнителни милион луѓе емигрирале за време на гладот, главно во САД и Канада. Во векот што следеше, економската депресија предизвикана од гладот ​​резултираше со емигрирање на уште еден милион луѓе. До крајот на деценијата, половина од целата имиграција во САД беше од Ирска. Периодот на граѓански немири што следеле до крајот на 19 век се нарекува копнена војна. Масовната емиграција стана длабоко вкоренета и населението продолжи да опаѓа до средината на 20 век. Непосредно пред гладот, населението било забележано како 8.2 милиони според пописот од 1841 година. Оттогаш населението никогаш не се вратило на ова ниво. Населението продолжи да опаѓа до 1961 година; Округот Леитрим беше последниот ирски округ кој забележа пораст на населението по гладот, во 2006 година.

Во 19-тиот и почетокот на 20-тиот век се забележува пораст на современиот ирски национализам, првенствено меѓу римокатоличкото население. Најистакната ирска политичка фигура по Унијата беше Даниел О'Конел. Тој беше избран за пратеник во Енис со изненадувачки резултат и покрај тоа што не можеше да седне на своето место како римокатолик. О'Конел ја предводеше енергичната кампања што ја презеде премиерот, војникот и државник роден во Ирска, војводата од Велингтон. Управувајќи го нацрт-законот за католичка помош низ Парламентот, потпомогнат од идниот премиер Роберт Пил, Велингтон победи над неволниот Џорџ IV да го потпише законот и да го прогласи за закон. Таткото на Џорџ се спротивстави на планот на претходниот премиер, Пит Помладиот, да воведе таков предлог-закон по Сојузот од 1801 година, плашејќи се дека католичката еманципација ќе биде во конфликт со Законот за населување од 1701 година.

Даниел О'Конел водеше последователна кампања за укинување на Актот на Унијата, која не успеа. Подоцна во векот, Чарлс Стјуарт Парнел и други водеа кампања за автономија во рамките на Унијата, или „Домашно владеење“. Унионистите, особено оние лоцирани во Алстер, беа силно против Домашното владеење, за кое сметаа дека ќе доминираат католичките интереси. По неколку обиди да се помине нацрт-законот за Домашна управа низ парламентот, изгледаше сигурно дека тој конечно ќе биде усвоен во 1914 година. За да се спречи тоа да се случи, во 1913 година беа формирани волонтерите на Алстер под водство на Едвард Карсон.

Нивното формирање беше проследено во 1914 година со формирањето на Ирските волонтери, чија цел беше да се обезбеди усвојување на Законот за домашни правила. Законот беше донесен, но со „привремено“ исклучување на шесте окрузи Алстер, кои подоцна станаа Северна Ирска. Меѓутоа, пред да може да се примени, Законот беше суспендиран за време на Првата светска војна. Ирските волонтери се поделија во две групи. Мнозинството, околу 175,000 на број, под Џон Редмонд, го зеде името Национални доброволци и го поддржа ирското учество во војната. Малцинство, околу 13,000, го задржало името на Ирските доброволци и се спротивставило на вмешаноста на Ирска во војната.

Велигденското востание од 1916 година го извршила последната група заедно со помалата социјалистичка милиција, Ирската граѓанска армија. Британскиот одговор, егзекуција на петнаесет водачи на Востанието во период од десет дена и затворање или интернирање на повеќе од илјада луѓе, го сврте расположението на земјата во корист на бунтовниците. Поддршката за ирскиот републиканизам дополнително се зголеми поради тековната војна во Европа, како и регрутната криза од 1918 година.

Републиканската партија што се залага за независност, Шин Фејн, доби огромно одобрување на општите избори во 1918 година и во 1919 година прогласи Ирска Република, формирајќи свој парламент (Дајл Ериан) и владата. Истовремено, доброволците, кои станаа познати како Ирска републиканска армија (ИРА), започнаа тригодишна герилска војна, која заврши со примирје во јули 1921 година (иако насилството продолжи до јуни 1922 година, главно во Северна Ирска).

Во декември 1921 година, беше склучен Англо-ирскиот договор помеѓу британската влада и претставниците на Вториот Даил. Таа и даде целосна независност на Ирска во внатрешните работи и практична независност за надворешната политика, но клаузулата за откажување и овозможи на Северна Ирска да остане во рамките на Обединетото Кралство, што веднаш го искористи. Дополнително, од членовите на Парламентот на Слободната држава се бараше да се заколнат на верност кон Уставот на ирската слободна држава и да дадат изјава за верност на кралот. Несогласувањата околу овие одредби доведоа до раскол во националистичкото движење и последователна Ирска граѓанска војна помеѓу новата влада на Ирската слободна држава и оние што се противат на договорот, предводена од Ејмон де Валера. Граѓанската војна официјално заврши во мај 1923 година кога Де Валера издаде наредба за прекин на огнот.

Во текот на својата прва деценија, новоформираната ирска слободна држава беше управувана од победниците во граѓанската војна. Кога де Валера ја достигна власта, тој ги искористи статутот на Вестминстер и политичките околности за да се надоврзе на упадите кон поголем суверенитет направени од претходната влада. Заклетвата била укината и во 1937 година бил донесен нов устав. Ова го заврши процесот на постепено одвојување од Британската империја што владите го следеа од независноста. Сепак, дури во 1949 година државата беше официјално прогласена за Република Ирска.

Државата била неутрална за време на Втората светска војна, но им понудила тајна помош на сојузниците, особено во потенцијалната одбрана на Северна Ирска. И покрај неутралноста на нивната земја, приближно 50,000 доброволци од независна Ирска им се придружија на британските сили за време на војната, а на четворица им беа доделени Викторија крстови.

Германското разузнавање беше активно и во Ирска. Нејзините операции завршија во септември 1941 година, кога полицијата апсеше врз основа на надзорот извршен врз клучните дипломатски легации во Даблин. За властите, контраразузнавањето беше основна линија на одбрана. Со редовна армија од само малку повеќе од седум илјади луѓе на почетокот на војната, и со ограничени резерви на модерно оружје, државата би имала големи тешкотии да се одбрани од инвазијата од која било страна во конфликтот.

Големата емиграција го одбележа најголемиот дел од периодот по Втората светска војна (особено во текот на 1950-тите и 1980-тите), но почнувајќи од 1987 година економијата се подобри, а во 1990-тите започна значителен економски раст. Овој период на раст стана познат како келтски тигар. Реалниот БДП на Републиката растеше во просек за 9.6% годишно помеѓу 1995 и 1999 година, во која година Републиката се приклучи на еврото. Во 2000 година, таа беше шестата најбогата земја во светот во однос на БДП по глава на жител. Историчарот РФ Фостер тврди дека причината била комбинација на ново чувство за иницијатива и влез на американски корпорации. Тој заклучува дека главни фактори биле ниското оданочување, про-бизнис регулаторните политики и младата работна сила која знае за технологија. За многу мултинационални компании, одлуката за водење бизнис во Ирска сепак беше олеснета со дарежливите стимулации од Управата за индустриски развој. Дополнително, членството во Европската унија беше корисно, давајќи ѝ на земјата профитабилен пристап до пазарите што претходно ги достигна само преку Обединетото Кралство, и испумпувајќи огромни субвенции и инвестициски капитал во ирската економија.

Модернизацијата донесе секуларизација по неа. Традиционално високите нивоа на религиозност нагло се намалија. Фостер укажува на три фактори: Прво, ирскиот феминизам, главно увезен од Америка со либерални ставови за контрацепција, абортус и развод, го поткопа авторитетот на бискупите и свештениците. Второ, лошото постапување со педофилските скандали ја понижи Црквата, чии епископи изгледаа помалку загрижени за жртвите, а повеќе загрижени за прикривање на погрешните свештеници. Трето, просперитетот донесе хедонизам и материјализам што ги поткопува идеалите на светата сиромаштија.

Финансиската криза која започна во 2008 година драматично го заврши овој период на бум. БДП падна за 3% во 2008 година и за 7.1% во 2009 година, најлошата година од почетокот на евиденцијата (иако приходите од бизнисите во странска сопственост продолжија да растат). Државата оттогаш доживеа длабока рецесија, со невработеност, која се удвои во текот на 2009 година, останувајќи над 14% во 2012 година.

Северна Ирска произлезе од поделбата на Обединетото Кралство со Законот за Владата на Ирска од 1920 година, и до 1972 година беше самоуправна јурисдикција во рамките на Обединетото Кралство со свој парламент и премиер. Северна Ирска, како дел од Обединетото Кралство, не беше неутрална за време на Втората светска војна, а Белфаст претрпе четири бомбашки напади во 1941 година. Регрутот не беше проширен во Северна Ирска и приближно еднаков број волонтираа од Северна Ирска како доброволци од Републиката на Ирска.

Иако Северна Ирска во голема мера беше поштедена од судирите на граѓанската војна, во децениите што следеа по поделбата имаше спорадични епизоди на насилство меѓу заедниците. Националистите, главно римокатолици, сакаа да ја обединат Ирска како независна република, додека унионистите, главно протестанти, сакаа Северна Ирска да остане во Обединетото Кралство. Протестантските и католичките заедници во Северна Ирска гласаа главно по секташки линии, што значи дека владата на Северна Ирска (избрана од „прв-минатото-пост“ од 1929 година) беше контролирана од Унионистичката партија Алстер. Со текот на времето, малцинската католичка заедница се чувствуваше сè повеќе отуѓена поради понатамошното незадоволство поттикнато од практиките како што се прекршување и дискриминација во домувањето и вработувањето.

Во доцните 1960-ти, националистичките поплаки беа јавно објавени на масовни протести за граѓански права, кои често беа соочени со лојалистички контрапротести. Реакцијата на владата на конфронтациите се сметаше дека е еднострана и тешка во корист на синдикалците. Законот и редот се нарушија како што се зголемија немирите и насилството меѓу заедниците. Владата на Северна Ирска побара од британската армија да и помогне на полицијата и да го заштити ирското националистичко население. Во 1969 година, паравоената Привремена ИРА, која го фаворизираше создавањето на обединета Ирска, излезе од расцепот во Ирската републиканска армија и започна кампања против, како што ја нарече „британската окупација на шесте окрузи“.

Други групи, и унионистичките и националистичките учествуваа во насилството и започна период познат како „Неволјите“. Над 3,600 смртни случаи резултираа во следните три децении конфликт. Поради граѓанските немири за време на неволјите, британската влада го суспендираше домашното владеење во 1972 година и наметна директно владеење. Имаше неколку неуспешни обиди да се стави крај на неволјите политички, како што е договорот Саннингдејл од 1973 година. Во 1998 година, по прекинот на огнот од страна на Привремената ИРА и повеќестраните разговори, Договорот од Велики петок беше склучен како договор меѓу британската и ирската влада , приложувајќи го текстот договорен во повеќепартиските разговори.

Суштината на Договорот (формално познат како Договор од Белфаст) подоцна беше одобрена со референдуми во двата дела на Ирска. Договорот ја врати самоуправата на Северна Ирска врз основа на поделба на власта во регионалната извршна власт извлечена од главните партии во новото собрание на Северна Ирска, со вкоренета заштита за двете главни заедници. Извршната власт е заеднички предводена од прв министер и заменик прв министер, составени од унионистичките и националистичките партии. Насилството значително се намали по привремените ИРА и лојалистичките прекини на огнот во 1994 година и во 2005 година Привремената ИРА објави крај на својата вооружена кампања и независна комисија го надгледуваше нејзиното разоружување и на другите националистички и унионистички паравоени организации.

Собранието и Извршната власт за поделба на власта беа суспендирани неколку пати, но беа обновени повторно во 2007 година. На 27 јуни 2012 година, заменикот прв министер на Северна Ирска и поранешен командант на ИРА, Мартин Мекгинис, се ракуваше со кралицата Елизабета Втора во Белфаст, симболизирајќи го помирувањето меѓу двете страни.

Островот е поделен помеѓу Република Ирска, независна држава, и Северна Ирска, конститутивна земја на Обединетото Кралство. Тие делат отворена граница и двете се дел од Заедничката зона за патување и како последица на тоа, има слободно движење на луѓе, стоки, услуги и капитал преку границата.

Р. референдум за членство во ЕУ беше одржан во 1973 година, што резултираше со 2020% од гласачите во Велика Британија да го напуштат блокот.

Република Ирска е парламентарна демократија заснована на Вестминстерскиот систем, со пишан устав и народно избран претседател чија улога е главно церемонијална. Oireachtas е дводомен парламент, составен од Дајл Ериан (Даил), дом на претставници и Сенад Ериан (Сеанад), горен дом. Владата е предводена од премиерот, на Таоисах, кој го именува претседателот по номинација на Дајл. Нејзин главен град е Даблин.

Р. Периодот на брза економска експанзија од 1995 година наваму стана познат како Период на келтските тигари, кој заврши во 2008 година со невидена финансиска криза и економска депресија во 2009 година.

Северна Ирска е дел од Обединетото Кралство со локална извршна власт и собрание кои вршат пренесени овластувања. Извршната власт е заеднички предводена од првиот и заменик првиот министер, а министерствата се распределуваат пропорционално на застапеноста на секоја партија во собранието. Нејзин главен град е Белфаст.

На крајот на краиштата, политичката моќ ја држи владата на ОК, од која Северна Ирска помина низ периоди на непосредно владеење во текот на кои пренесените овластувања беа суспендирани. Северна Ирска избира 18 од 650-те пратеници на Долниот дом на Обединетото Кралство. Секретарот за Северна Ирска е функција на ниво на кабинет во британската влада.

Заедно со Англија и Велс и со Шкотска, Северна Ирска е една од трите посебни правни јурисдикции на ОК, од кои сите го делат Врховниот суд на Обединетото Кралство како нивен конечен жалбен суд.

Како дел од Договорот од Велики петок, британската и ирската влада се договорија за создавање на сите островски институции и области на соработка. Министерскиот совет Север/Југ е институција преку која министрите од Владата на Ирска и од извршната власт на Северна Ирска ги договараат политиките на сите острови. Најмалку шест од овие области на политиката мора да имаат поврзано „тело за имплементација“ на сите острови, а најмалку шест други мора да се спроведуваат посебно во секоја јурисдикција. Телата за имплементација се: Waterways Ireland, Одборот за промоција на безбедноста на храната, InterTradeIreland, Специјалното тело за програми на Европската унија, Јазичното тело северно/југ и комисијата Фојл, Карлингфорд и Ирската светлина.

Британско-ирската меѓувладина конференција обезбедува соработка меѓу Владата на Ирска и Владата на Обединетото Кралство за сите прашања од заеднички интерес, особено за Северна Ирска. Во светлината на особениот интерес на Републиката за управувањето со Северна Ирска, „редовни и чести“ состаноци со кои копретседаваа министерот за надворешни работи на ROI и државниот секретар на ОК за Северна Ирска, кои се занимаваа со прашања кои не се пренесени во врска со Северна Ирска Ирска и сите ирски прашања кои не се пренесени, се бара да се случат според договорот за воспоставување.

Меѓупарламентарната асоцијација Север/Југ е заеднички парламентарен форум за островот Ирска. Тој нема формални овластувања, туку работи како форум за дискусија за прашања од заеднички интерес меѓу соодветните законодавни тела.

Ирска се наоѓа во северо-западниот дел на Европа, помеѓу географските широчини 51° и 56° северно, и должината 11° и 5° западно. километри (23 милји) на неговата најтесна точка. На запад се наоѓа северниот дел на Атлантскиот Океан, а на југ е Келтското Море, кое се наоѓа помеѓу Ирска и Бретања, во Франција. Ирска има вкупна површина од 14 км2 (32,595 квадратни милји), од кои Република Ирска зазема 83 проценти. Ирска и Велика Британија, заедно со многу блиски помали острови, се познати заедно како Британски острови. Како поимот Британски острови може да биде контроверзен во однос на Ирска, алтернативниот термин Британија и Ирска понекогаш се користи како неутрален термин за островите.

Прстен од крајбрежни планини опкружуваат ниски рамнини во центарот на островот. Највисокиот од нив е Караунтохил (ирски: Коран Туатхаил) во округот Кери, кој се издига на 1,039 m (3,409 стапки) надморска височина. Најобработливото земјиште се наоѓа во провинцијата Лејнстер. Западните области се главно планински и карпести со зелени панорамски погледи. Реката Шенон, најдолгата река на островот со должина од 360.5 км (224 милји), извира во округот Каван на северо-запад и тече низ Лимерик на среден запад.

Островот се состои од различни геолошки провинции. На запад, околу округот Голвеј и округот Донегал, се наоѓа метаморфен и магматичен комплекс од среден до висок степен на афинитет на Каледонид, сличен на шкотските висорамнини. Низ југоисточниот дел на Алстер и се протега на југозапад до Лонгфорд и на југ до Наван е провинција со карпи Ордовикијан и Силурија, со сличности со провинцијата Јужни Упландс во Шкотска. Понатаму на југ, по должината на крајбрежјето на округот Вексфорд, се наоѓа област на гранитни натрапници во повеќе Ордовицијански и Силуриски карпи, како онаа што се наоѓа во Велс.

На југозапад, околу заливот Бантри и планините на МекГиликуди Рикс, се наоѓа област со значително деформирани, лесно метаморфозирани карпи со старост на Девон. Овој делумен прстен на геологијата „тврда карпа“ е покриен со покривка од карбонски варовник над центарот на земјата, што доведува до релативно плоден и бујна пејзаж. Областа на западниот брег на Бурен околу Лисдунварна има добро развиени карстни карактеристики. Значајна стратиформна оловно-цинковна минерализација се наоѓа во варовниците околу Силвермајнс и Тинаг.

Истражувањето на јаглеводородите е во тек по првото големо откритие на гасното поле Кинсејл Хед кај Корк во средината на 1970-тите. Во 1999 година, економски значајни наоди на природен гас беа направени во гасното поле Кориб во близина на брегот на округот Мајо. Ова ја зголеми активноста на западниот брег паралелно со развојот на чекорот „Западно од Шетланд“ од провинцијата јаглеводороди на Северното Море. Во 2000 година беше откриено нафтеното поле Хелвик, кое се проценува дека содржи над 28 милиони барели (4,500,000 m) нафта.

Бујната вегетација на островот, производ на неговата блага клима и честите врнежи од дожд, го заработуваат смарагдниот остров. Генерално, Ирска има блага, но променлива океанска клима со неколку екстреми. Климата е типично островска и умерена, избегнувајќи ги екстремните температури на многу други области во светот на слични географски широчини. Ова е резултат на влажните ветрови кои вообичаено преовладуваат од југозападниот Атлантик.

Врнежите паѓаат во текот на годината, но во целина се слаби, особено на исток. Западот има тенденција да биде во просек повлажен и подложен на бури во Атлантикот, особено во доцните есенски и зимски месеци. Овие повремено носат деструктивни ветрови и повисоки вкупни врнежи во овие области, како и понекогаш снег и град. Регионите на северниот округ Голвеј и источниот округ Мајо имаат највисоки инциденти на регистрирани молњи годишно за островот, при што молњите се случуваат приближно пет до десет дена годишно во овие области. Во Манстер, на југ, има најмалку снег, додека во Алстер, на север, најмногу.

Внатрешните области се потопли во лето и постудени во зима. Обично околу 40 дена во годината се под нулата 0 ° С (32 °F) на метеоролошките станици во внатрешноста, во споредба со 10 дена на крајбрежните станици. Ирска понекогаш е зафатена од топлотни бранови, најново во 1995, 2003, 2006, 2013 и 2018 година. Исто како и остатокот од Европа, Ирска доживеа невообичаено студено време во текот на зимата 2010-11 година. Температурите паднаа до -17.2 °C (1 °F) во округот Мајо на 20 декември и до еден метар (3 стапки) снег падна во планинските области.

За разлика од Велика Британија која имаше копнен мост со континентална Европа, Ирска имаше леден мост кој завршуваше само пред околу 14,000 години на крајот на последното ледено доба и како резултат на тоа, таа има помалку копнени животински и растителни видови од Велика Британија или континентална Европа. . Во Ирска има 55 видови цицачи, а од нив само 26 видови копнени цицачи се сметаат за родени во Ирска. Некои видови, како што се црвената лисица, ежот и јазовецот, се многу чести, додека други, како ирскиот зајак, црвениот елен и боровата куна се помалку вообичаени. Водните диви животни, како што се видовите на морски желки, ајкули, фоки, китови и делфини, се вообичаени во близина на брегот. Во Ирска се регистрирани околу 400 видови птици. Многу од нив се преселници, вклучувајќи ја и ластовицата од штала.

Неколку различни типови на живеалишта се наоѓаат во Ирска, вклучувајќи обработливо земјиште, отворени шуми, умерени широколисни и мешани шуми, четинарски насади, тресетни мочуришта и различни крајбрежни живеалишта. Сепак, земјоделството ги поттикнува тековните модели на користење на земјиштето во Ирска, ограничувајќи ги зачувувањата на природните живеалишта, особено за поголемите диви цицачи со поголеми територијални потреби. Без големи врвни предатори во Ирска, освен луѓето и кучињата, таквите популации на животни како полудиви елени кои не можат да бидат контролирани од помали предатори, како што е лисицата, се контролирани со годишно уништување.

Во Ирска нема змии, а само еден вид рептил (обичниот гуштер) е роден на островот. Изумрените видови ги вклучуваат ирскиот елен, големиот аук, кафеавата мечка и волкот. Некои претходно изумрени птици, како што е златниот орел, се повторно воведени по децении на истребување.

Ирска сега е една од најмалку пошумените земји во Европа. До крајот на средниот век, Ирска била обилно пошумена. Домородните видови вклучуваат листопадни дрвја како даб, јасен, леска, бреза, евла, врба, трепетлика, роуан и глог, како и зимзелени дрвја како што се бор, тис, зеленика и јагода. Само околу 10% од Ирска денес е шума; поголемиот дел од ова се насади без четинари, а само 2% се родни шуми. Просечната шумска покривка на европските земји е над 33%. Во Републиката, околу 389,356 хектари (3,893.56 км2) е во сопственост на државата, главно на шумската служба Coillte. Остатоци од родната шума може да се најдат расфрлани низ островот, особено во Националниот парк Киларни.

Голем дел од земјата сега е покриен со пасишта и има многу видови на диви цвеќиња. Горс (Ulex europaeus), дива фурна, најчесто се среќава да расте во висорамнините, а папратите ги има во многу во повлажните предели, особено во западните делови. Тој е дом на стотици растителни видови, некои од нив единствени само за островот, а бил „нападнат“ од некои треви, како на пр. Спартина англика.

Флората на алгите и морските алги е онаа на ладно-умерената сорта. Вкупниот број на видови е 574 Островот бил нападнат од некои алги, од кои некои сега се добро воспоставени.

Поради нејзината блага клима, многу видови, вклучително и суптропски видови како палми, се одгледуваат во Ирска. Фитогеографски, Ирска припаѓа на атлантската европска провинција на Циркумбореалниот регион во рамките на Бореското Кралство. Островот може да се подели на два екорегиони: келтски широколисни шуми и северноатлантски влажни мешани шуми.

Долгата историја на земјоделското производство, заедно со современите интензивни земјоделски методи како што се употребата на пестициди и ѓубрива и истекување од загадувачи во потоци, реки и езера, изврши притисок врз биодиверзитетот во Ирска. Земјиште со зелени полиња за одгледување култури и сточарство го ограничува просторот на располагање за воспоставување на автохтони диви видови. Сепак, жива ограда, која традиционално се користи за одржување и разграничување на копнените граници, делува како засолниште за автохтоната дива флора. Овој екосистем се протега низ селата и делува како мрежа на врски за зачувување на остатоците од екосистемот што некогаш го покривал островот. Субвенциите во рамките на Заедничката земјоделска политика, кои ги поддржаа земјоделските практики со кои се зачувани средини со жива ограда, се подложени на реформи. Заедничката земјоделска политика во минатото субвенционираше потенцијално деструктивни земјоделски практики, на пример со акцентирање на производството без поставување ограничувања на неселективна употреба на ѓубрива и пестициди; но реформите постепено ги одвојуваа субвенциите од нивоата на производство и воведоа еколошки и други барања. 32% од емисиите на стакленички гасови во Ирска се во корелација со земјоделството. Пошумените области обично се состојат од монокултурни насади на неавтохтони видови, што може да резултира со живеалишта кои не се погодни за поддршка на автохтони видови безрбетници. Природните области бараат ограда за да се спречи прекумерното пасење од елени и овци кои талкаат по необработени површини. Ваквото пасење е еден од главните фактори кои го спречуваат природното обновување на шумите низ многу региони во земјата.

Населението на Ирска е нешто повеќе од 7 милиони, од кои приближно 5.1 милиони живеат во Република Ирска и 1.9 милиони живеат во Северна Ирска.

Луѓето живеат во Ирска повеќе од 9,000 години. Раните историски и генеалошки записи го забележуваат постоењето на големи групи како што се Крутин, Корку Лоигде, Дал Риата, Даирин, Деиргтин, Делбна, Ераин, Лаигин, Улаид. Подоцна главните групи ги вклучија Конахта, Цианахта, Еоганахта. Помалите групи ги вклучуваа аитехтуата (Види Атакоти), Калреј, Cíarraige, Конмаикне, Дартраиге, Деиси, Ејле, Ела Болг, Фортуата, Гајленга, Гаманраиге, Мертин, Múscraige, Партрејџ, Согаин, Уајтни, Уи Мејн, Уи Лиатхаин. Многумина преживеаја во доцниот средновековен период, други исчезнаа бидејќи станаа политички неважни. Во текот на изминатите 1,200 години, Викинзите, Норманите, Велшаните, Фламанците, Шкотите, Англичаните, Африканците и Источноевропејците се зголемија на населението и имаа значително влијание врз ирската култура.

Населението на Ирска брзо се зголемило од 16 век до средината на 19 век, накратко прекинато од гладот ​​од 1740–41 година, кој убил приближно две петтини од населението на островот. Населението отскокнало и се размножувало во текот на следниот век, но Големиот глад од 1840-тите предизвикал еден милион смртни случаи и принудил повеќе од еден милион други да емигрираат веднаш по него. Во текот на следниот век, населението се намали за повеќе од половина, во време кога општиот тренд во европските земји беше населението да се зголемува во просек за три пати.

Најголемата религиозна група во Ирска е христијанството. Најголемата деноминација е римокатолицизмот, кој претставува над 73% од островот (и околу 87% од Република Ирска). Поголемиот дел од остатокот од населението се придржува кон една од различните протестантски деноминации (околу 48% од Северна Ирска). Најголемата е Англиканската црква на Ирска. Муслиманската заедница расте во Ирска, најмногу преку зголемена имиграција, со зголемување од 50% во републиката помеѓу пописот од 2006 и 2011 година. Островот има мала еврејска заедница. Околу 4% од населението на Републиката и околу 14% од населението во Северна Ирска се опишуваат себеси како без религија. Во една анкета од 2010 година, спроведена во име на „Irish Times“, 32% од испитаниците рекле дека одат на верска служба повеќе од еднаш неделно.

Традиционално, Ирска е поделена на четири провинции: Конахт (запад), Лејнстер (исток), Манстер (југ) и Алстер (север). Во системот што се развил помеѓу 13 и 17 век, Ирска има 32 традиционални окрузи. Дваесет и шест од овие окрузи се во Република Ирска, а шест се во Северна Ирска. Шесте окрузи што ја сочинуваат Северна Ирска се сите во провинцијата Алстер (која има вкупно девет окрузи). Како таква, Алстер често се користи како синоним за Северна Ирска, иако двете не се истовремени. Во Република Ирска, окрузите ја формираат основата на системот на локална власт. Окрузите Даблин, Корк, Лимерик, Голвеј, Ватерфорд и Типерари се поделени на помали административни области. Сепак, тие сè уште се третираат како окрузи за културни и за некои официјални цели, на пример, поштенски адреси и од Ordnance Survey Ireland. Окрузите во Северна Ирска повеќе не се користат за локални владини цели, но, како и во Републиката, нивните традиционални граници сè уште се користат за неформални цели како што се спортските лиги и во културни или туристички контексти.

Статусот на градот во Ирска се одлучува со законодавна или кралска повелба. Даблин, со над 1 милион жители во Поголемата област Даблин, е најголемиот град на островот. Белфаст, со 579,726 жители, е најголемиот град во Северна Ирска. Статусот на градот не се поистоветува директно со големината на населението. На пример, Армаг, со 14,590 е седиште на Црквата на Ирска и Римокатоличкиот примат на цела Ирска и повторно доби статус на град од страна на кралицата Елизабета II во 1994 година (го изгуби тој статус во реформите на локалната власт од 1840 година). Во Република Ирска, Килкени, седиштето на династијата Батлер, иако повеќе не е град за административни цели (од Законот за локална самоуправа од 2001 година), со закон има право да продолжи да го користи описот.

Населението на Ирска драматично пропадна во втората половина на 19 век. Населението од над 8 милиони во 1841 година беше намалено на малку над 4 милиони до 1921 година. Делумно, падот на населението беше предизвикан од смртта од Големиот глад од 1845 до 1852 година, кој однесе приближно 1 милион животи. Преостанатиот пад од околу 3 милиони се должи на вкоренетата култура на емиграција предизвикана од лошата економска состојба на земјата, која траеше до 21 век.

Емиграцијата од Ирска во 19 век придонесе за населението на Англија, САД, Канада и Австралија, во кои живее голема ирска дијаспора. Од 2006 година, 4.3 милиони Канаѓани, или 14% од населението, биле со ирско потекло. додека околу една третина од австралиското население имало елемент од ирско потекло. Почнувајќи од 2013 година, имаше 40 милиони Американци со Ирска и 33 милиони Американци кои тврдеа дека имаат ирско потекло.

Со растечкиот просперитет од последната деценија на 20 век, Ирска стана дестинација за имигранти. Откако Европската унија се прошири и ја вклучи Полска во 2004 година, Полјаците го сочинуваат најголемиот број имигранти (над 150,000) од Централна Европа. Значителна имиграција има и од Литванија, Чешка и Латвија.

Република Ирска особено забележа голема имиграција, со 420,000 странски државјани од 2006 година, околу 10% од населението. Скоро четвртина од раѓањата (24 проценти) во 2009 година биле од мајки родени надвор од Ирска. До 50,000 работници мигранти од источна и централна Европа ја напуштија Ирска како одговор на ирската финансиска криза.

Двата официјални јазици на Република Ирска се ирски и англиски. Секој јазик има произведено значајна литература. Ирскиот, иако сега само јазик на едно малцинство, бил народен јазик на ирскиот народ илјадници години и веројатно бил воведен за време на железното време. Почнал да се запишува по христијанизацијата во 5 век и се проширил во Шкотска и Островот Ман, каде што еволуирал на шкотско галски и манкс јазици соодветно.

Ирскиот јазик има огромна ризница на пишани текстови од многу векови и лингвистите го поделени на староирски од 6 до 10 век, средноирски од 10 до 13 век, рано модерен ирски до 17 век и современ ирски говорен денес. Тој останал доминантен јазик во Ирска во повеќето од тие периоди, имајќи влијанија од латинскиот, старонордискиот, францускиот и англискиот. Тој опадна под британската власт, но остана мнозински јазик до почетокот на 19 век и оттогаш е малцински јазик.

Галската преродба од крајот на 19 и почетокот на 20 век имаше долгорочно влијание. Ирскиот јазик се изучува во редовните ирски училишта како задолжителен предмет, но наставните методи се критикувани поради нивната неефикасност, при што повеќето ученици покажуваат малку докази за флуентност дури и по четиринаесет години настава.

Сега има растечко население на урбани ирски говорници и во Република и во Северна Ирска, особено во Даблин и Белфаст, при што децата на таквите ирски говорници понекогаш посетуваат училишта со ирски средни училишта (Gaelscoil). Се тврди дека тие имаат тенденција да бидат повисоко образовани од еднојазичните говорители на англискиот јазик. Неодамнешното истражување сугерира дека урбаниот ирски јазик се развива во сопствен правец, и во изговорот и во граматиката.

Традиционалните рурални области на ирско говорно подрачје, познати колективно како Гаелтахт, се во јазичен пад. Главниот Гаелтахт области се на запад, југо-запад и северозапад, во Галвеј, Мајо, Донегал, западен Корк и Кери со помали Гаелтахт области во близина на Дунгарван во Ватерфорд и во Мет.

Англискиот јазик во Ирска првпат бил воведен за време на норманската инвазија. Го зборувале неколку селани и трговци донесени од Англија и во голема мера бил заменет со ирски пред освојувањето на Ирска од Тудор. Тој бил воведен како официјален јазик за време на освојувањата на Тудор и Кромвел. Плантажите во Алстер му дадоа трајно упориште во Алстер, и тој остана официјален јазик и јазик на високата класа на други места, а поглаварите и благородништвото што зборуваа ирски беа сменети. Јазичната промена во текот на 19 век го замени ирскиот со англискиот како прв јазик за огромното мнозинство од населението.

Помалку од 2% од населението на Република Ирска денес зборува ирски на дневна основа, а под 10% редовно, надвор од образовниот систем и 38% од оние над 15 години се класифицирани како „ирски говорители“. Во Северна Ирска, англискиот е де факто официјален јазик, но на ирскиот му се овозможува официјално признавање, вклучувајќи специфични заштитни мерки според Дел III од Европската повелба за регионални или малцински јазици. Помал статус (вклучувајќи го и признавањето според Дел II од Повелбата) им се дава на Алстерските дијалекти на Шкотите, кои ги зборуваат приближно 2% од жителите на Северна Ирска, а исто така зборуваат и од некои во Република Ирска. Од 1960-тите, со зголемувањето на имиграцијата, беа воведени многу повеќе јазици, особено кои потекнуваат од Азија и Источна Европа.

Исто така, роден во Ирска се Шелта, јазикот на номадските ирски патници, ирскиот знаковен јазик и северноирскиот знаковен јазик.

Културата на Ирска опфаќа елементи на културата на античките народи, подоцна доселенички и емитувани културни влијанија (главно галската култура, англицизацијата, американизацијата и аспектите на пошироката европска култура). Општо земено, Ирска се смета за една од келтските нации во Европа, заедно со Шкотска, Велс, Корнвол, Островот Ман и Бретања. Оваа комбинација на културни влијанија е видлива во сложените дизајни наречени Ирски преплет or Селтик јазли. Овие можат да се видат во украсувањето на средновековните религиозни и световни дела. Стилот е сè уште популарен денес во накитот и графичката уметност, како што е карактеристичниот стил на традиционалната ирска музика и танц, и стана показател за модерната „келтска“ култура воопшто.

Религијата игра значајна улога во културниот живот на островот уште од античко време (а од плантажите од 17 век, беше во фокусот на политичкиот идентитет и поделбите на островот). Предхристијанското наследство на Ирска се спои со келтската црква по мисиите на Свети Патрик во 5 век. Хиберно-шкотските мисии, започнати од ирскиот монах Свети Колумба, ја рашириле ирската визија за христијанството во паганската Англија и Франкската империја. Овие мисии му донесоа писмен јазик на неписменото население во Европа за време на мрачниот век што следеше по падот на Рим, со што на Ирска ѝ го донесоа тазе, „островот на светците и научниците“.

Од 20 век, ирските пабови ширум светот станаа пунктови на ирската култура, особено оние со целосен опсег на културни и гастрономски понуди.

Националниот театар на Република Ирска е театарот Аби, кој е основан во 1904 година, а националниот театар на ирски јазик е An Taibhdhearc, која е основана во 1928 година во Голвеј. Драматурзи како Шон О'Кејси, Брајан Фрил, Себастијан Бери, Конор Мекферсон и Били Рош се меѓународно познати.

Ирска има направено значителен придонес во светската литература во сите нејзини гранки, и на ирски и на англиски јазик. Поезијата на ирски е меѓу најстарите народни поезија во Европа, со најраните примери кои датираат од 6 век.
Ирскиот останал доминантен литературен јазик до деветнаесеттиот век, и покрај ширењето на англискиот јазик од XVII век наваму. Вклучуваат истакнати имиња од средновековниот период и подоцна Gofraidh Fionn Ó Dálaigh (четиринаесетти век), Даибхи и Бруадаир (XVII век) и Aogán Ó Rathaille (XVIII век). Eibhlín Dubh Ní Chonaill (околу 1743 – околу 1800 г.) бил извонреден поет во усната традиција. Во вториот дел од деветнаесеттиот век дојде до брза замена на ирскиот со англискиот.[се бара извор] Меѓутоа, до 1900 година, културните националисти ја започнаа галската преродба, која ги виде почетоците на модерната литература на ирски јазик. Ова требаше да произведе голем број значајни писатели, вклучително и Máirtín Ó Cadhain, Máire Mhac и tSaoi и други. Издавачите на ирски јазик како што се Coiscéim Cló Iar-Chonnacht продолжи да произведува голем број титули секоја година.

На англиски, Џонатан Свифт, кој честопати се нарекува најистакнат сатиричар на англиски јазик, се стекна со слава за дела како што се Патувања на Гуливер Скромен предлог. Други значајни писатели од 18 век со ирско потекло беа Оливер Голдсмит и Ричард Бринли Шеридан, иако тие го поминаа најголемиот дел од својот живот во Англија. Англо-ирскиот роман дојде до израз во деветнаесеттиот век, со писатели како Чарлс Кикам, Вилијам Карлтон и (во соработка) Едит Сомервил и Виолет Флоренс Мартин. Драматургот и поет Оскар Вајлд, познат по своите епиграми, е роден во Ирска.

Во 20 век, Ирска произведе четворица добитници на Нобеловата награда за литература: Џорџ Бернард Шо, Вилијам Батлер Јејтс, Семјуел Бекет и Шејмус Хини. Иако не е добитник на Нобеловата награда, Џејмс Џојс нашироко се смета за еден од најзначајните писатели на 20 век. Романот на Џојс од 1922 година Одисеј се смета за едно од најважните дела на модернистичката литература и неговиот живот се слави секоја година на 16 јуни во Даблин како „Ден на цут“. Споредлив писател на ирски е Máirtín Ó Cadhain, чиј роман Cré na Cille се смета за модернистичко ремек дело и е преведено на повеќе јазици.

Модерната ирска литература често се поврзува со нејзиното рурално наследство преку писатели на англиски јазик како Џон МекГерн и Шејмус Хини и писатели на ирски јазик како што се Máirtín Ó Direáin и други од Гаелтахт.

Музиката е доказна во Ирска уште од праисторијата. Иако во раниот среден век црквата била „сосема за разлика од нејзиниот пандан во континентална Европа“, имаше значителна размена помеѓу монашките населби во Ирска и остатокот од Европа што придонесе за она што е познато како Грегоријанско пеење. Надвор од верските установи, музичките жанрови во раната галска Ирска се нарекуваат тријада на плачлива музика (goltraige), смешна музика (geantraige) и музика за спиење (суантрајџ). Вокалната и инструменталната музика (на пр. за харфа, цевки и разни гудачки инструменти) се пренесувала усно, но ирската харфа, особено, била од такво значење што станала национален симбол на Ирска. Класичната музика по европските модели најпрво се разви во урбаните средини, во установите на англо-ирското владеење како замокот Даблин, катедралата Свети Патрик и Христовата црква, како и селските куќи на англо-ирската надмоќ, со првата изведба на Хендлов Месија (1742) е еден од најважните моменти на барокот. Во 19 век, јавните концерти обезбедија пристап до класичната музика за сите класи на општеството. Сепак, од политички и финансиски причини Ирска беше премала за да обезбеди егзистенција на многу музичари, така што имињата на попознатите ирски композитори од ова време припаѓаат на емигранти.

Ирската традиционална музика и танц забележаа пораст на популарноста и глобалната покриеност од 1960-тите. Во средината на 20 век, додека ирското општество се модернизираше, традиционалната музика падна во немилост, особено во урбаните области. Меѓутоа, во текот на 1960-тите, имаше заживување на интересот за ирската традиционална музика предводена од групи како што се The Dubliners, The Chieftains, The Wolfe Tones, The Clancy Brothers, Sweeney's Men и поединци како Сеан О Риада и Кристи Мур. Групи и музичари, вклучувајќи ги Horslips, Van Morrison и Thin Lizzy, вградија елементи на ирската традиционална музика во современата рок музика и, во текот на 1970-тите и 1980-тите, разликата помеѓу традиционалните и рок музичари стана нејасна, при што многу поединци редовно преминуваа помеѓу овие стилови на свирење. . Овој тренд може да се види во поново време во делата на уметници како Ења, Лекарите на видот, Корс, Синеад О'Конор, Кланад, Брусницата и Поговите меѓу другите.

Најраните познати ирски графички уметности и скулптури се неолитски резби пронајдени на локации како што е Њугранџ и се проследени преку артефакти од бронзеното време и религиозните резби и илуминирани ракописи од средновековниот период. Во текот на 19-тиот и 20-тиот век, се појави силна традиција на сликарство, вклучувајќи и личности како Џон Батлер Јејтс, Вилијам Орпен, Џек Јејтс и Луис ле Броки. Современите ирски визуелни уметници се Шон Скали, Кевин Абош и Алис Махер.

Ирскиот филозоф и теолог Јоханес Скотус Ериугена се сметаше за еден од водечките интелектуалци на раниот среден век. Сер Ернест Хенри Шеклтон, ирски истражувач, беше една од главните фигури на истражувањето на Антарктикот. Тој, заедно со својата експедиција, го направи првото искачување на планината Еребус и откривањето на приближната локација на Јужниот магнетен пол. Роберт Бојл бил природен филозоф, хемичар, физичар, пронаоѓач и ран џентлмен научник од 17 век. Тој во голема мера се смета за еден од основачите на модерната хемија и е најпознат по формулацијата на Бојловиот закон.

Физичарот од 19 век, Џон Тиндал, го открил Тиндаловиот ефект. Отец Николас Џозеф Калан, професор по природна филозофија на колеџот Мајноот, е најпознат по неговиот изум на индукцискиот калем, трансформаторот и открил ран метод на галванизација во 19 век.

Други значајни ирски физичари го вклучуваат Ернест Волтон, добитник на Нобеловата награда за физика во 1951 година. Со Сер Џон Даглас Коккрофт, тој беше првиот што го раздели јадрото на атомот со вештачки средства и даде придонес во развојот на нова теорија за равенката на брановите. Вилијам Томсон, или Лорд Келвин, е личноста по која е именувана апсолутната температурна единица, Келвин. Сер Џозеф Лармор, физичар и математичар, направи иновации во разбирањето на електричната енергија, динамиката, термодинамиката и електронската теорија на материјата. Неговото највлијателно дело беше Етер и материјата, книга за теоретска физика објавена во 1900 година.

Џорџ Џонстон Стони го воведе терминот електрони во 1891 година. Џон Стјуарт Бел бил основач на Беловата теорема и труд во врска со откривањето на аномалијата Бел-Џекив-Адлер и бил номиниран за Нобелова награда. Астрономот Џоселин Бел Бурнел, од Лурган, округот Армаг, открил пулсари во 1967 година. Значајни математичари го вклучуваат Сер Вилијам Роуан Хамилтон, познат по работата во класичната механика и пронаоѓањето на кватерниони. Придонесот на Френсис Исидро Еџворт, кутијата Еџворт. останува влијателен во неокласичната микроекономска теорија до ден-денес; додека Ричард Кантилон го инспирирал Адам Смит, меѓу другите. Џон Б. Како еден од неговите ученици го имал математичарот Џон Неш. Кетлин Лонсдејл, родена во Ирска и најпозната по својата работа со кристалографија, стана првата жена претседателка на Британската асоцијација за унапредување на науката.

Ирска има девет универзитети, седум во Република Ирска и два во Северна Ирска, вклучувајќи ги Тринити колеџот Даблин и Универзитетскиот колеџ во Даблин, како и бројни колеџи и институти од трето ниво и огранок на Отворениот универзитет, Отворениот универзитет во Ирска. . Ирска беше рангирана на 19-тото место во глобалниот индекс на иновации во 2021 година, што е намалување од 12-тото место во 2019 година.

Галскиот фудбал е најпопуларниот спорт во Ирска во однос на посетеноста на натпреварите и вклученоста на заедницата, со околу 2,600 клубови на островот. Во 2003 година претставуваше 34% од вкупните спортски посетености на настани во Ирска и во странство, проследено со фрлање со 23%, фудбал со 16% и рагби со 8%. Фудбалското финале во цела Ирска е најгледаниот настан во спортскиот календар. Фудбалот е најраспространетата тимска игра на островот и најпопуларна во Северна Ирска.

Други спортски активности со највисоко ниво на учество во игра вклучуваат пливање, голф, аеробик, возење велосипед и билијард/снукер. Се играат и следат и многу други спортови, вклучувајќи бокс, крикет, риболов, трки со кученца, ракомет, хокеј, трки со коњи, моторни спортови, скокање во шоу и тенис.

Островот игра единствен меѓународен тим во повеќето спортови. Еден забележлив исклучок од ова е асоцијативниот фудбал, иако и двете асоцијации продолжија да играат меѓународни тимови под името „Ирска“ до 1950-тите. Овој спорт е исто така најзабележителен исклучок каде Република Ирска и Северна Ирска играат одделни меѓународни тимови. Северна Ирска произведе два светски шампиони во снукер.

Галскиот фудбал, фрлањето и ракометот се најпознатите ирски традиционални спортови, колективно познати како галски игри. Галските игри се управувани од Галското атлетско здружение (ГАА), со исклучок на женскиот галски фудбал и камоги (женска варијанта на фрлање), кои се управувани од посебни организации. Седиштето на ГАА (и главниот стадион) се наоѓа во паркот Крок во северен Даблин и има капацитет од 82,500 луѓе. Таму се играат многу големи игри на ГАА, вклучително и полуфиналето и финалето на сениорскиот фудбалски шампионат во Ирска и првенството за сениорско фрлање во Ирска. За време на обновата на стадионот Лансдаун Роуд во 2007-2010 година, таму се играше меѓународен рагби и фудбал. Сите играчи на ГАА, дури и на највисоко ниво, се аматери, не примаат плата, иако им е дозволено да добиваат ограничен износ на приход поврзан со спортот од комерцијално спонзорство.

Ирската фудбалска асоцијација (ИФА) првично беше управно тело за фудбалот низ островот. Играта се игра на организиран начин во Ирска од 1870-тите, при што ФК Клифтонвил во Белфаст е најстариот клуб во Ирска. Беше најпопуларен, особено во првите децении, околу Белфаст и во Алстер. Сепак, некои клубови со седиште надвор од Белфаст мислеа дека ИФА во голема мера ги фаворизира клубовите од Алстер во прашања како што е изборот за националниот тим. Во 1921 година, по инцидент во кој, и покрај претходното ветување, ИФА го префрли повторувањето на полуфиналето на Купот на Ирска од Даблин во Белфаст, клубовите од Даблин се одвоија и ја формираа Фудбалската асоцијација на Ирската слободна држава. Денес јужната асоцијација е позната како Фудбалска Асоцијација на Ирска (ФАИ). И покрај тоа што првично беше ставена на црната листа од асоцијациите на домашните нации, ФАИ беше призната од ФИФА во 1923 година и го организираше својот прв меѓународен натпревар во 1926 година (против Италија). Сепак, и ИФА и ФАИ продолжија да ги избираат своите тимови од цела Ирска, при што некои играчи заработија меѓународни натпревари за натпреварите со двата тима. И двајцата се осврнаа на нивните соодветни тимови како Ирска.

Во 1950 година, ФИФА ги насочи здруженијата само да избираат играчи од нивните соодветни територии и, во 1953 година, наложи тимот на ФАИ да биде познат само како „Република Ирска“ и тимот на ИФА да биде познат како „Северна Ирска“ (со одредени исклучоци). Северна Ирска се квалификуваше за финалето на Светското првенство во 1958 година (стигнувајќи до четврт-финале), 1982 и 1986 година и на Европското првенство во 2016 година. Европското првенство во 1990, 1994 и 2002 година. Низ Ирска, постои значителен интерес за англиските и, во помала мера, за шкотските фудбалски лиги.

Ирска игра единствена репрезентација во рагби и единствена асоцијација, Ирскиот рагби фудбалски сојуз, управува со спортот низ островот. Ирскиот рагби тим играл на сите Светски купови во рагби, а во шест од нив оди во четвртфиналето. Ирска, исто така, беше домаќин на натпревари за време на Светските првенства во рагби во 1991 и 1999 година (вклучувајќи и четврт-финале). Постојат четири професионални ирски тимови; сите четворица играат во Про14 и најмалку тројца се натпреваруваат за Хајнекен купот. Ирското рагби станува сè поконкурентно и на меѓународно и на провинциско ниво откако спортот стана професионален во 1994 година. За тоа време, Алстер (1999), Манстер (2006 и 2008) и Ленстер (2009, 2011 и 2012) го освоија Хајнекен купот. Покрај ова, тимот на Ирска Интернационал имаше зголемен успех на Шампионатот на шест нации против другите европски елитни тимови. Овој успех, вклучувајќи ги и тројните круни во 2004, 2006 и 2007 година, кулминираше со чиста победа, позната како Грен слем, во 2009 и 2018 година.

Аматерскиот бокс на островот Ирска е управуван од Ирската атлетска боксерска асоцијација. Ирска има освоено повеќе медали во бокс отколку во кој било друг олимписки спорт. Мајкл Карут освои златен медал, а Вејн Мекалоу сребрен медал на Олимписките игри во Барселона. Во 2008 година Кенет Иган освои сребрен медал на Игрите во Пекинг. Педи Барнс обезбеди бронза во тие игри и злато на Европското првенство во аматерски бокс во 2010 година (каде Ирска беше на второто место во генералната табела за медали) и Игрите на Комонвелтот во 2 година. Кејти Тејлор има освоено злато на секое европско и светско првенство од 2010 година. Во август 2005 година на Олимписките игри во Лондон, Тејлор создаде историја со тоа што стана првата Ирска која освоила златен медал во бокс во лесна категорија до 2012 килограми. Неодамна, Кели Харингтон освои златен медал на Олимписките игри во Токио 2020 година.

Трките со коњи и трките со кучиња се популарни во Ирска. Има чести состаноци за коњски трки, а стадионите на Greyhound се добро посетени. Островот е познат по одгледување и тренирање на тркачки коњи, а исто така е голем извозник на тркачки кучиња. Секторот за трки со коњи е главно концентриран во округот Килдер.

Ирска атлетика е спорт со цела Ирска управуван од Атлетика Ирска. Соња О'Саливен освои два медали на 5,000 метри на патеката; злато на Светското првенство во 1995 година и сребро на Олимписките игри во Сиднеј 2000 година. Џилијан О'Саливен освои сребро во 20k одење на Светското првенство во 2003 година, додека спринтерот со пречки Дервал О'Рурк освои злато на Светското првенство во сала во 2006 година во Москва. Олив Лофнејн освои сребрен медал во 20k одење на Светското првенство во атлетика во Берлин во 2009 година.

Голфот е многу популарен, а голф туризмот е главна индустрија која привлекува повеќе од 240,000 посетители на голф годишно. Купот Рајдер во 2006 година се одржа во Клубот К во округот Килдер. Падраг Харингтон стана првиот Ирец по Фред Дејли во 1947 година кој го освои Британскиот опен на Карнусти во јули 2007 година. Тој успешно ја одбрани својата титула во јули 2008 година пред да продолжи да го освои PGA шампионатот во август. Харингтон стана првиот Европеец кој го освои PGA шампионатот по 78 години и беше првиот победник од Ирска. Тројца голфери од Северна Ирска беа особено успешни. Во 2010 година, Грем Мекдауел стана првиот ирски играч на голф кој го освоил УС Опен и првиот Европеец кој го освоил тој турнир од 1970 година. Отворено првенство во Ројал Сент Џорџ. Во август 22 година, Мекилрој го освои своето второ големо првенство со освојување на шампионатот USPGA со рекордна разлика од 2011 удари.

Западниот брег на Ирска, особено Лахинч и заливот Донегал, имаат популарни плажи за сурфање, кои се целосно изложени на Атлантскиот Океан. Заливот Донегал е обликуван како инка и ги фаќа ветровите од западниот/југозападниот Атлантик, создавајќи добро сурфање, особено во зима. Од непосредно пред 2010 година, Бундоран е домаќин на Европското првенство во сурфање. Нуркањето е сè попопуларно во Ирска со чисти води и големи популации на морски животни, особено долж западниот брег. Исто така, има многу потонати бродови долж брегот на Ирска, а некои од најдобрите потонати нуркања се во Малин Хед и во близина на брегот на округот Корк.

Со илјадници езера, преку 14,000 километри (8,700 милји) реки што носат риби и над 7,500 километри (4,660 милји) крајбрежје, Ирска е популарна дестинација за риболов. Умерената ирска клима е погодна за спортски риболов. Додека риболовот на лосос и пастрмка останува популарен кај риболовците, риболовот со лосос, особено, доби поттик во 2006 година со затворањето на риболовот со мрежести лососи. Грубиот риболов продолжува да го зголемува својот профил. Морето риболов е развиено со многу плажи мапирани и обележани, а опсегот на видови риболов на море е околу 80.

Храната и кујната во Ирска го земаат своето влијание од одгледуваните култури и животните одгледувани во умерената клима на островот и од социјалните и политичките околности на ирската историја. На пример, додека од средниот век до доаѓањето на компирот во 16 век, доминантна карактеристика на ирската економија беше стадото стока, бројот на добиток што го поседуваше едно лице беше изедначен со нивната социјална положба. Така сточарите би избегнале да колат крава што произведува млеко.

Поради оваа причина, свинското и белото месо беа позастапени од говедското, а густите масни ленти солена сланина (познати како рашери) и јадењето солено путер (т.е. млечен производ наместо говедско месо) беа централна карактеристика на исхраната. во Ирска уште од средниот век. Практиката на крвавење говеда и мешање на крвта со млеко и путер (не за разлика од практиката на Масаи) беше вообичаена а црниот пудинг, направен од крв, жито (обично јачмен) и зачини, останува главен производ за појадок во Ирска. Сите овие влијанија можат да се видат денес во феноменот на „ролката за појадок“.

Воведувањето на компирот во втората половина на 16 век има големо влијание врз кујната потоа. Големата сиромаштија поттикнала егзистенцијален пристап кон храната, а до средината на 19 век, огромното мнозинство од населението се доволни со исхрана од компири и млеко. Типично семејство, составено од маж, жена и четири деца, би јадело 18 коцки (110 кг) компири неделно. Следствено, јадењата што се сметаат за национални јадења претставуваат фундаментална едноставност за готвење, како што се ирската чорба, сланина и зелка, бокс, еден вид палачинка од компир или колканон, јадење со пире од компири и кељ или зелка.

Од последната четвртина на 20 век, со повторното појавување на богатството во Ирска, се појави „Нова ирска кујна“ заснована на традиционални состојки кои вклучуваат меѓународни влијанија. Оваа кујна се базира на свеж зеленчук, риба (особено лосос, пастрмка, остриги, школки и други школки), како и традиционални лебови со сода и широк спектар на рачно направени сирења кои сега се произведуваат низ целата земја. Пример за оваа нова кујна е „Даблински адвокат“: јастог варен во виски и крем. Сепак, компирот останува основна карактеристика на оваа кујна, а Ирците остануваат највисоки по глава на жител потрошувачи на компири во Европа. Традиционална регионална храна може да се најде низ целата земја, на пример кодл во Даблин или дришен во Корк, и двата вида колбаси, или блаа, тесто бел леб особено за Ватерфорд.

Ирска некогаш доминираше на светскиот пазар за виски, произведувајќи 90% од светското виски на почетокот на 20 век. Како и да е, како последица на бутлегерите за време на забраната во Соединетите Држави (кои продаваа виски со слаб квалитет со имиња со ирско звучење, со што ја нарушија популарноста пред забраната за ирските брендови) и тарифите за ирското виски низ Британската империја за време на Англо- Ирската трговска војна од 1930-тите, продажбата на ирско виски ширум светот падна на само 2% до средината на 20 век. Во 1953 година, истражување на ирската влада покажа дека 50% од оние кои пијат виски во Соединетите држави никогаш не слушнале за ирско виски.

Ирското виски, како што беше истражувано во 2009 година од страна на американската телевизија CNBC, останува популарно во земјата и постојано расте во меѓународната продажба во текот на неколку децении. Типично, CNBC наведува дека ирското виски не е толку зачадено како шкотско виски, но не е толку слатко како американското или канадското виски. Вискито ја формира основата на крем-ликерите, како што е Бејлис, а „ирското кафе“ (коктел од кафе и виски, наводно измислено на станицата за летање Фојнс) е веројатно најпознатиот ирски коктел.

Витко, еден вид портирско пиво, особено Гинис, е типично поврзано со Ирска, иако историски тоа беше потесно поврзано со Лондон. Портер останува многу популарен, иако ја изгуби продажбата од средината на 20-тиот век до застој. Јаболковина, особено Магенери (се продава во Република Ирска како Булмерс), е исто така популарен пијалок. Црвената лимонада, безалкохолен пијалок, се конзумира самостојно и како миксер, особено со виски.

БДП на Република Ирска заклучно со 2018 година изнесуваше 382.754 милијарди долари (номинално), а во Северна Ирска од 2016 година беше 43 милијарди евра (номинално).

БДП по глава на жител во Република Ирска беше 78,335 долари (номинален) заклучно со 2018 година, а во Северна Ирска (од 2016 година) беше 23,700 евра.

И покрај двете јурисдикции кои користат две различни валути (евро и фунта стерлинг), сè поголем број на комерцијални активности се спроведуваат на целата Ирска основа. Ова беше олеснето со поранешното заедничко членство на двете јурисдикции во Европската унија, а имаше повици од членовите на деловната заедница и креаторите на политиките за создавање на „цело-ирска економија“ за искористување на економиите од обем и зајакнување конкурентност.

Подолу е споредба на регионалниот БДП на островот Ирска.

Пред поделбата во 1921 година, Ирска имаше долга историја како економска колонија - прво, делумно, на Нордијците, преку нивните градови (од 9 до 10 век н.е.), а подоцна и на Англија. Иако климата и почвата фаворизираа одредени форми на земјоделство, трговските бариери често го кочеа неговиот развој. Повторените инвазии и „насади“ ја нарушија сопственоста на земјиштето, а повеќекратните неуспешни востанија, исто така, придонесоа за повторени фази на депортација и емиграција.

Најважните настани во економската историја на Ирска вклучуваат:

На островот има три места на светско наследство: Brú na Bóinne комплекс, Скелиг Мајкл и насипот на џинот. Неколку други места се на пробната листа, на пример, Бурен, полињата Сеиде и планината Стјуарт.

Некои од најпосетуваните места во Ирска ги вклучуваат замокот Бунрати, Карпата Кашел, Карпите на Мохер, Опатијата на Светиот крст и замокот Бларни. Историски важните манастирски локалитети ги вклучуваат Глендалоу и Клонмакноаз, кои се одржуваат како национални споменици во Република Ирска.

Регионот Даблин прима најмногу туристи и е дом на неколку од најпопуларните атракции како што се Гинисовата продавница и Книгата на Келс. Западниот и југозападниот дел, кој ги вклучува езерата Киларни и полуостровот Дингл во округот Кери и Конемара и островите Аран во округот Голвеј, се исто така популарни туристички дестинации.

Островот Ахил се наоѓа на брегот на округот Мајо и е најголемиот остров во Ирска. Таа е популарна туристичка дестинација за сурфање и содржи 5 плажи со сино знаме и Кроахаун една од највисоките морски карпи во светот. Заинтересирани за туристите се и прекрасните домови, изградени во текот на 17, 18 и 19 век во паладијански, неокласичен и нео-готски стил, како што се Castle Ward, Castletown House, Bantry House, Strokestown Park и Glenveagh замокот. Некои од нив се претворени во хотели, како што се замокот Ашфорд, замокот Лесли и замокот Дромоланд.

Иако поголемиот дел од нивното постоење, електричните мрежи во Република Ирска и Северна Ирска беа целосно одвоени, островот веќе некое време функционира како единствен пазар за електрична енергија. Двете мрежи беа дизајнирани и конструирани независно после партиција, но тие сега се поврзани со три меѓусебни врски а се поврзани и преку Велика Британија со континентална Европа. Ситуацијата во Северна Ирска е комплицирана поради прашањето на приватните компании кои не ја снабдуваат Северна Ирска со електрична енергија доволно енергија. Во Република Ирска, ESB не успеа да ги модернизира своите електрани, а достапноста на електрани неодамна беше во просек само 66%, една од најлошите такви стапки во Западна Европа. EirGrid започна со изградба на HVDC далновод меѓу Ирска и Велика Британија со капацитет од 500 MW, околу 10% од најголемата побарувачка на Ирска.

Како и со електричната енергија, мрежата за дистрибуција на природен гас сега е исто така целосно островска, со гасовод што ги поврзува Горманстон, округот Мит и Баликлар, округот Антрим. Поголемиот дел од гасот во Ирска доаѓа преку интерконекторите меѓу Твинхолм во Шкотска и Балилумфорд, округот Антрим и Лафшини, округот Даблин. Набавките доаѓаат од гасното поле Кориб, во близина на брегот на округот Мајо, со снабдување претходно, исто така, од гасното поле Кинсејл во близина на брегот на округот Корк. Полето на округот Мајо се соочува со локализирано противење поради контроверзната одлука за рафинирање на гасот на брегот.

Ирска има древна индустрија заснована на тресет (локално познат како „трева“) како извор на енергија за пожари во домот. Форма на енергија од биомаса, овој извор на топлина сè уште е широко користен во руралните области. Сепак, поради еколошката важност на тресетите во складирањето на јаглеродот и нивната реткост, ЕУ се обидува да го заштити ова живеалиште со тоа што ќе ја казни Ирска за ископување тресет. Во градовите, топлината генерално се снабдува со природен гас или нафта за греење, иако некои урбани добавувачи дистрибуираат трева како „гориво без чад“ за домашна употреба.

Републиката има силна посветеност на обновливите извори на енергија и се рангира како еден од првите 10 пазари за инвестиции во чиста технологија во Глобалниот индекс на зелена економија за 2014 година. Истражувањето и развојот на обновливите извори на енергија (како што е енергијата од ветер) се зголемија од 2004 година. Големи фарми со ветерници се изградени во Корк, Донегал, Мајо и Антрим. Изградбата на ветерни електрани во некои случаи беше одложена поради противењето на локалните заедници, од кои некои ги сметаат турбините на ветер како грозни. Републиката е попречена од застарената мрежа која не беше дизајнирана да се справи со различната достапност на енергија што доаѓа од ветерниците. Објектот Turlough Hill на ESB е единствениот објект за складирање на електрична енергија во државата.

 

Името Рејтинг категории Телефонски број Адреса
MindCare фузија терапијаMindCare фузија терапија
1 преглед
Хипноза/Хипнотерапија, советување и ментално здравје, натуропатски/холистички + 353860410088 4 Cian Park, Unit 4 Cian Park Ind Est, Ботаничка здравствена клиника, Даблин, D09 KF90, Република Ирска
Хипнотерапија КерноуХипнотерапија Керноу
1 преглед
Советување и ментално здравје + 441726884632 Степајд The ​​Square, Grampound Road, Truro TR2 4DT, Обединетото Кралство
Куќата за исцелувањеКуќата за исцелување
1 преглед
Натуропатски/холистичко, советување и ментално здравје + 35318306413 24 O'Connell Ave, Berkeley Rd, Даблин 7, Република Ирска
Сè за советувањето во ДаблинСè за советувањето во Даблин
1 преглед
Советување и ментално здравје + 353872453097 44 Kilbarrack Road, Raheny, Даблин 5, Република Ирска
Клиника Д4Клиника Д4
1 преглед
Центри за слабеење, советување и ментално здравје + 35316688217 Главна улица 69, Блекрок, Даблин 4, Република Ирска
Тераписки центар Dun LaoghaireТераписки центар Dun Laoghaire
1 преглед
Советување и ментално здравје, акупунктура + 353857042319 99 Upper George's Street, Даблин, Република Ирска
Соба за исцелувањеСоба за исцелување
1 преглед
Реики, натприродни читања, советување и ментално здравје + 353879576418 Мидлфилд, Донабате, Даблин, K36 RX94, Република Ирска
Мојот умМојот ум
1 преглед
Советување и ментално здравје + 353766801060 137 Rathmines Road Lower, Ранелаг, Даблин, D06 V3Y8, Република Ирска
Хипноза ДрогедаХипноза Дрогеда
1 преглед
Хипноза/Хипнотерапија + 353860641208 35 Brabazon Bay, Golflinks Road, Bettystown, Co. Meath, Република Ирска

 

Резиденцијален центар за третман на млади во Ирска Тинејџерска рехабилитација

Резиденцијален центар за третман на млади во Ирска Тинејџерска рехабилитација

Сите опции за рехабилитација за вашиот тинејџер во Ирска

Сите видови на рехабилитација и третман во близина на Ирска

 

 

Центри за третман на нарушувања во исхраната во Ирска

 

 

Центри за третман на нарушувања во исхраната во Ирска

 

 

Велнес центри во Ирска

 

 

Велнес центар во Ирска

 

 

Ирска Телездравство

 

 

Ирска Телездравство

 

 

Установи за ментално здравје во Ирска

 

 

Повлекување за ментално здравје во Ирска

 

 

 

Центар за рехабилитација во близина на Ирска

 

 

Центар за рехабилитација во близина на Ирска

 

 

Центрите за третман на депресија во Ирска

 

Центрите за третман на депресија во Ирска

 

 

Трошоци за рехабилитација во Ирска

 

 

Трошоци за рехабилитација во Ирска

 

 

Suboxone клиники во Ирска

 

 

Клиниката Субоксон во Ирска

 

 

Центри за третман на анксиозност во Ирска

 

 

Центри за третман на анксиозност во Ирска

 

 

Врвни психијатри во Ирска

 

 

Врвни психијатри во Ирска

 

 

Христијански центри за рехабилитација во Ирска

 

 

Христијански центри за рехабилитација во Ирска

 

 

Рехабилитација од дрога во Ирска

 

 

Рехабилитација од дрога во Ирска

 

 

Онлајн рехабилитација во Ирска

 

 

Онлајн рехабилитација во Ирска

 

 

Терапевтски интернати во Ирска

 

 

Терапевтски интернат во Ирска

 

 

Неврофидбек терапија во близина на Ирска

 

 

Неврофидбек терапија Ирска

 

 

Државно финансирано и бесплатна рехабилитација во Ирска

 

Рехабилитации финансирани од државата во Ирска

 

 

Сите рехабилитанти во Ирска

 

 

Рехабилитација во Ирска

 

 

Рехабилитации во Ирска 

 

 

Рехабилитација во Ирска

 

 

Најдете ги најдобрите рехабилитатори низ целиот свет

 

 

Топ локации

 

 

 

Најдобра рехабилитација во светот

 • 1
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5771977/
 • 2
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026681/

Ние се стремиме да обезбедиме најсовремени и точни информации на интернет за нашите читатели да можат да донесат информирани одлуки за нивната здравствена заштита. Нашиот експерти за предметни прашања специјализираат за третман на зависност и здравствена заштита во однесувањето. Ние следете строги упатства кога ги проверувате информациите и користете само веродостојни извори кога наведувате статистика и медицински информации. Побарајте ја значката Најдобра рехабилитација во светот на нашите статии за најсовремени и точни информации. на нашите статии за најсовремени и точни информации. Ако сметате дека некоја од нашите содржини е неточна или застарена, ве молиме известете ни преку нашите контакт страница

Одрекување: Ние користиме содржина заснована на факти и објавуваме материјали што се истражувани, цитирани, уредени и прегледани од професионалци. Информациите што ги објавуваме не се наменети да бидат замена за професионални медицински совети, дијагноза или третман. Не треба да се користи наместо совет од вашиот лекар или друг квалификуван давател на здравствена заштита. Во случај на итна медицинска помош, веднаш контактирајте со службите за итни случаи.

Worlds Best Rehab е независен ресурс од трета страна. Не поддржува ниту еден конкретен давател на третмани и не го гарантира квалитетот на услугите за третман на истакнатите даватели на услуги.